TV - Audio - Video - bela tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Re: TV - Audio - Video - bela tehnika

Post od Xepoj87 »

jaksa napisao:Kažu, ali me oled ne interesuje. Samo qled, ako napravim (ikad) finansijsku konstrukciju.
Zasto bi qled platio vise od oleda? :)
Ako pricamo o Samsung qledu, a ne Hisense i slicno :)

Nije da ces pogresiti mnogo, i dalje je to super tv.
U sustini, dobices drecaviju i jacu sliku, ima ljudi koji to vole.

Ja licno volim da to bude sto lepse, sa sto manje bljestanja, pa sam zakljucio da mi je jedino oled zadovoljavajuci za sledeci tv.
Razlika u dubini je neuporediva, qled deluje bas iaprano pored oleda.
Fora je da ne poredis, pa ce ti biti ok, ali ako uporedis, ne vidim scenario u kome ces zaista pozeleti qled :)
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Ja sam gledao review na yt ovog novog oled-a c8 ako se dobro secam. Ono je bolesno koliko slika deluje realno. Na monitoru se prikazuje slika u ramu i mislis da je to stvarno ram i u ramu slika. :bravo:
Slika
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Poenta je da sam gledao i uporedjivao, prilično pažljivo. Pričamo samo o samsung/lg/sony opcijama.
Nisam video neku razliku izmedju qled i oled, ali sam na primer na moju žalost video dosta veliku izmedju ta dva i premium UHD (klase 8).
faktor cene je na strani qleda, takodje.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Kako, kada je qled 9ka skuplja od lg oleda?
Ako pricas o slabijim serijama, to tek nije za poredjenje ni u ludilu.
Ali i tu imas lg od prosle godine, koji je tu sa cenom, a slika neuporedivo bolja.

Nisi ti to dobro gledao, a verovatno si i gledao u bljestavo osvetljenoj prodavnici...pa cak i tamo moras primetiti ogromnu razliku u dinamici u korist oleda.
A i bez kalibracije slike, nema tu leba od poredjenja :)

Evo ti slike sa nanosys standa, ljudi koji proizvode qdot(zato je Samsung i skup, sto nije njihova tehnologija), gde je oled namerno nekalibrisan, namerno napravljen burn in, sve to da bi pokazali prednost qleda.
Pa ni tu, osim sto je backlight ocigledno smanjen kod lga, vidi se koliku prednost ima oled.
Dakle, ne mogu ni na svom standu da nateraju Samsung da da bolju sliku :)
Uvek deluje isprano u poredjenju sa LGem.

Slika
Slika
Slika
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

Oled vs Qled ovako ne izgleda uživo. Ovako izgleda neki najgori lcd vs standardni samsung ili lg tv.
Inače, preferiram samsung over lg a razmatram konkreno (seriju 7) q7f ili q7fn samo što je 65" prilično skupa. Oled je još nenormalniji sa cenama, makar bio i toshiba.
Doduše, ako se ukaže neka povoljnija opcija za 65" oled ni to nije isključeno - problem su samo pare.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Ok, 65" je vec druga prica, u 55", C7 OLED je jeftiniji od Q7F-a, a C7 ima bolju sliku od Q8 i Q9 Samsunga, Q7 je 3 klase ispod C7.

Elem, razliku si mogao da ne primetis samo ako je tako namesteno, a ako se oba kalibrisu, makar i napamet amaterski, nema sile da ne vidis ogromnu razliku OLED-a i u odnosu na A9, a kamoli 2 klase ispod, A7 :)

Evo primera ljudi koji su ocigledno placeni da napljuju oled, a nahvale qled, pa onda bukvalno namerno unakaze sliku na OLED-u.
To mozes zakljuciti po tome sto je ovakav scenario prosto nemoguc, da LED ima bolju crnu od OLED-a.
Pa cak i tako namesteni, Samsung uspe da pokaze ovu neku nakaradnu zelenu vodu na drugoj slici :)
Prikačeni fajlovi
Screenshot (15).png
Screenshot (13).png
Screenshot (12).png
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

Moj komentar na gornje slike, tj kako to meni izgleda:
slika 1: samsung bolji
slika 2: samsung krš, mada ja sam gledao prikaz na qled i nikad voda nije bila zelena :)
slika 3: meni baš ova crna na oled i ne izgleda crnje od one na qled?

Nezavisno od slika, slažem se da je oled superiornija tehnologija, na kraju ćemo videti šta će biti izbor.

Gledajući eponudu naleteh na ovo:
http://www.eponuda.com/oled-televizori/ ... ena-401356
wtf je skyworth (gledao sam ga u winwinu, sika je odlična)
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

jaksa napisao: 15 Jun 2018, 09:45 Moj komentar na gornje slike, tj kako to meni izgleda:
slika 1: samsung bolji
slika 2: samsung krš, mada ja sam gledao prikaz na qled i nikad voda nije bila zelena :)
slika 3: meni baš ova crna na oled i ne izgleda crnje od one na qled?

Nezavisno od slika, slažem se da je oled superiornija tehnologija, na kraju ćemo videti šta će biti izbor.

Gledajući eponudu naleteh na ovo:
http://www.eponuda.com/oled-televizori/ ... ena-401356
wtf je skyworth (gledao sam ga u winwinu, sika je odlična)
Jesi li ti uopste citao sta sam ja napisao? :D
Pa poenta slika i jeste da tu Samsung izgleda bolje, a taj scenario gde bilo kakav LED, daje dublju crnu od OLED-a, jednostavno nije moguc, mora biti izvestacen.
To sam ti dao kao primer da ne verujes mnogo tvu u prodavnici i setovanju tamo.
Em moze namerno biti losije setovan(prodavnica ima vecu zaradu na Samsungu ili nesto slicno), em prosto moze biti losije fabricko podesavanje, video pogodniji LED televizoru....itd.

TV se bira tako sto odes u prodavnicu, poneses barem USB stick sa nekim dobrim 4k filmom ili odneses Laptop, podesis sliku relativno do najboljeg sto mozes, pa vidis.
Tako smo drugar i ja birali za njega ceo dan tv :D

Ali svakako, oko 500e je jeftiniji q7f od LG OLED-a, tako da ako trazis nesto u tom cenovnom rangu, LG OLED je tv van te klase, kao i Samsung QLED visih serija.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

Upravo tako, gledam q7 klasu qleda kod samsunga kao bolju opciju od suhd-a ili uhd-a. Ja nisam nigde ni pominjao oled kao 1.izbor ,)
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Sve je to vec super. Super su i suhd led, Serija 7 , 8 i 9 od Samsunga, a qled je isto to, sa boljim filterom za boje, pa su boje preciznije, ali meni sve to uzivo super izgleda.

Uvek mozes naci dlaku u jajetu, ali je realnost da ce 99% ljudi videti da nekom od tih tva fali nesto, tek kada mu stavis pored bolji.
Opet, nisi neki zaludjenik, pa da ces sada da akupljas hdr naslove na blue rayevima, te da se lozis na te razlike.

Meni je ks9000 LED izgledao bolesno dobro, dok nisam video oled, gde sam skontao da sada nema nazad, ne uzimam tv dok ne budem imao love za oled :)

Do duse, ks9000 ima solidno bolji kontrast od 7 serije qleda :)
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

Koliko sam danas skontao SK8500 (9000) (ne KS) je neka LG varijanta qleda?
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Ja sam pricao o KS9000 Samsungu.
Kazu da je super slika, ali ne u poredjenju sa Samsungovim Qledom. Mada su i cene neuporedive :D
SK bi trebao biti u klasi sa NU8500 Samsungom, na testovima kazu da je blago bolji, ali je to prakticno isto, najveca razlika je sto SK ima IPS display, a NU VA.

A mislim da LG nema Qled ni u jednom tvu, barem ja nisam cuo da koriste.
Mogli bi da koriste Qled i u Oledu, ali verovatno ih bole uvo da placaju qled, kada vec daju daleko bolji kvalitet slike od Samsunga po nizoj ceni,
Bas zbog placanja Qled-a, Samsung qled i imaju toliko nenormalne cene. Da oni to proizvode, verovatno bi ti televizori bili daleko konkurentniji.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

Odluke su donesene:
Oled nije opcija, previše mi smeta fama oko burnina i samog principa rada. Jedino ako se pojavi neka ultra povoljna opcija što se za 65" neće desiti
Qled je najpoželjniji izbor, ili lg nano cell - ips mi zvog širine ugla gledanja više odgovara. Dizajn je (žena insistira) jako bitan. Realno, jebeš auto koji je ružan (ups, ko je rekao honda..:))
Budžet je podignut na 2-2,5k ali je realizacija odložena do septembra, oktobra ili nove 5g garancija akcije.
Hvala na pomoći i diskusiji.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Sam princip rada je isti, a burn in se mozda, ali mozda desi, ako imas obicaj da prikazujes jedan tv kanal sa jakim logoom, fazon pink, po 5+ sati bez pauze, danima za redom, u suprotnom ne postoji mogucnost istog.
I tada ima opcija od sat vremena koja skloni isti, pa je trajan burn in maltene nemoguce dobiti u realnom koriscenju.

Opet, na kraju je tvoj izbor na sta ces ti da potrosis pare, ja samo prenosim info :)
Odgovori