Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Jesu ali su zato i kirije kao u BG 

- sasa lbg
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
- Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
- Kontakt:
Za ovo ti ne verujem da su stanovi skupi zbog velike potraznje, nema sanse .Floyd napisao:
Slobodni stanovi su preskupi u CH baš iz razloga veće potražnje nego ponude (nekontrolisano useljavanje).
Naš čovek, sada penzioner je pre 10 godina kupio stan u novogradnji u Cirihu za koji plaća kredit 1200 CHF a izdaje ga danas Nemcu za 2500On se vratio u BG.
A taj penzioner i ne placa visoku ratu obzirom na cene u Cirihu osim ako nije kupio 30 kvm.
Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
Nego zbog cega su skupi?
Imas li ideju kako se u vecim gradovima u Ch dobija stan?
Imas li ideju kako se u vecim gradovima u Ch dobija stan?
- sasa lbg
- Kontakt:
Kako se kupuje stan u vecim gradovima?
A kupovina je tek cirkus.
Pa trazis, godinama trazis sta ti odgovara, prodaju se na kasicicu, posto ih uglavnom iznajmljuju a ne prodaju.
Ako se prodaje, ako je dobar stan u dobrom delu za pristojne pare (tj bilo kakav i gde god ako je cana odgovarajuca za to sto nudi) se proda za cas, razgrabi se sve za par dana, treba ti veza u agenciji da ti kaze isti dan kad nesto izlazi na trziste...
Pa trazis, godinama trazis sta ti odgovara, prodaju se na kasicicu, posto ih uglavnom iznajmljuju a ne prodaju.
Ako se prodaje, ako je dobar stan u dobrom delu za pristojne pare (tj bilo kakav i gde god ako je cana odgovarajuca za to sto nudi) se proda za cas, razgrabi se sve za par dana, treba ti veza u agenciji da ti kaze isti dan kad nesto izlazi na trziste...
- sasa lbg
- Kontakt:
Ok to razumem stanova na prodaju je malo za pristojan novac ( ondasnji pristojan novac) i moze mi niti jasno da Svajcarci ne prodaju nekretnine (i sam sam takav) ali ne verujem da je kao sto kaze Flojd nekontrolisano useljavanje u Svicu pa da se to pretace u visoke cene nektretnina. Kvaka je negde drugde verovatno ..mozda kao u Parizu ,ili cene zemlje ,gradnje ,ostalih usluga ili naprosto visok standard visoke cene.
Kako god pametno rade!
Kako god pametno rade!
-
- Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
- Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI
Stanovi u CH su imali nenormalne cene jos tokom 90-ih, takodje i 2000.+ godine, dok sam cesce isao tamo...
Ne znam kako je sada, ali tada su stanovi opusteno kostali par stotina hiljada CHF... Kruzila je tada prica tamo da bukvalno kupis stan, i naredne 3-4 generacije ga otplacuju.
Da se razumemo, nisu u pitanju stanovi u luksuznim krajevima, vec uopstena situacija (St.Gallen i okolina - Herisau, Gossau itd).
Ne znam kako je sada, ali tada su stanovi opusteno kostali par stotina hiljada CHF... Kruzila je tada prica tamo da bukvalno kupis stan, i naredne 3-4 generacije ga otplacuju.

Da se razumemo, nisu u pitanju stanovi u luksuznim krajevima, vec uopstena situacija (St.Gallen i okolina - Herisau, Gossau itd).
Pa jeste tako je kako Floyd kaze.
Pa svake godine se 100 000 ljudi useli u Ch (mada mislim da ce sad iscoolirati, velika je kriza na trzistu rada), to ti je 50 000 stanova svake godine, a vrlo su konzervativni kada je gradnja u pitanju jer je potrebna citava vecnost da se dobiju dozvole i pre svega nece da dozvole da se zemljiste konvertuje u gradjevinsko.
Sad, neki gradovi rade na tome da rese problem suludih cena nekretnina i nedostatka istih (ti kad hoces da iznajmis stan, prijavi se po 30-50 ljudu prvi dan i onda molis boga da ce ga dati bas tebi) a druge boli patka. Lozana (bas grad ili kanton) krenuli ogroman projekat grade na desetine hiljada stanova, sele stadion... U Cirihu se gradi na sve strane i renovira, kvalitet stanova se vidno popravlja a cene se spustaju (al bas lagano). U Zenevi ih boli k, nit grade nit renoviraju, stanovi su uzasni, stari (kud i kamo losiji nego u Cirihu), nema ih i kostaju bogatstvo).
Npr, u zgradi pored moje prodaju upravo stan, 160kv, traze 3.2 miliona
Pa svake godine se 100 000 ljudi useli u Ch (mada mislim da ce sad iscoolirati, velika je kriza na trzistu rada), to ti je 50 000 stanova svake godine, a vrlo su konzervativni kada je gradnja u pitanju jer je potrebna citava vecnost da se dobiju dozvole i pre svega nece da dozvole da se zemljiste konvertuje u gradjevinsko.
Sad, neki gradovi rade na tome da rese problem suludih cena nekretnina i nedostatka istih (ti kad hoces da iznajmis stan, prijavi se po 30-50 ljudu prvi dan i onda molis boga da ce ga dati bas tebi) a druge boli patka. Lozana (bas grad ili kanton) krenuli ogroman projekat grade na desetine hiljada stanova, sele stadion... U Cirihu se gradi na sve strane i renovira, kvalitet stanova se vidno popravlja a cene se spustaju (al bas lagano). U Zenevi ih boli k, nit grade nit renoviraju, stanovi su uzasni, stari (kud i kamo losiji nego u Cirihu), nema ih i kostaju bogatstvo).
Npr, u zgradi pored moje prodaju upravo stan, 160kv, traze 3.2 miliona

- sasa lbg
- Kontakt:
Upravo ono sto kaze cherokee uvek su bili skupi do bola.
To da ne zele graditi previse je razumno i ocekivano, sto bi silom smanjivali cene nekretnina kad im se i ovako moze.
Ne "Trosenje" zemljista za mali novac,pogresno vreme ili sta vec meni je razumljivo.
I dalje mi se useljavanje u Ch ne cini kao razlog visokih cena.
To da ne zele graditi previse je razumno i ocekivano, sto bi silom smanjivali cene nekretnina kad im se i ovako moze.
Ne "Trosenje" zemljista za mali novac,pogresno vreme ili sta vec meni je razumljivo.
I dalje mi se useljavanje u Ch ne cini kao razlog visokih cena.
Pa cene su skocile duplo zadnjih 10god (pride franka skocila 50%), sve u svemu cene su skocile vise nego bilo gde drugde u svetu, nema nikakve sumnje da je useljavanje razlog skoka cena, to niko ne porice.
A ja ne vidim nikakav razlog da vlast ne podstice gradnju i spustanje cena, pa zadatak vlasti je da cini gradjane srecnim, a posto tipa 90% ljudi zivi u iznajmljenim stanovima, vise je nego ocigledno da spustanje cena ide u korist gradjanima. Cene nekretnina u Ch se smatraju problemom, tj vlast ih smatra problemom, samo sto nije moguce tako brzo ga resiti, evo npr rekoh vec Lozana se odlucila za drastican korak.
A ja ne vidim nikakav razlog da vlast ne podstice gradnju i spustanje cena, pa zadatak vlasti je da cini gradjane srecnim, a posto tipa 90% ljudi zivi u iznajmljenim stanovima, vise je nego ocigledno da spustanje cena ide u korist gradjanima. Cene nekretnina u Ch se smatraju problemom, tj vlast ih smatra problemom, samo sto nije moguce tako brzo ga resiti, evo npr rekoh vec Lozana se odlucila za drastican korak.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Drugar je poceo da radi u CH (tacnije Lihtenstajn, a zivi u CH), imao je srece da mu sestra zivi tamo, to mu je bilo za prvu pomoc. Naravno da nije mogao da iznajmi stan tek tako zbog liste cekanja. Onda se jedan dan zatekao pri gledanju stana bas kada je gazda bio tu i popricali su i gazda je rekao da ako hoce da je izdat njemu. Uzeo je 2soban stan koji mu kao samcu ne treba, ali znajuci kakva je situacija uzeo je da ne bi izvisio. Laki ili Floyd ce vec reci, 2 stanarine idu na kauciju, jedna naravno unapred i jos jedna do 20. u mesecu, znaci za mesec dana 6k franaka samo za to + stan prazan, to je jos par soma. 

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Svajcarci koliko moze da kosta otprilike mesecna kirija za stan od recimo 40kv u kantonu ticino, odnosno neka okolina lugana ili sam grad?
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
U čijem su onda vlasništvu svi ti stanovi?Laki021 napisao:Pa cene su skocile duplo zadnjih 10god (pride franka skocila 50%), sve u svemu cene su skocile vise nego bilo gde drugde u svetu, nema nikakve sumnje da je useljavanje razlog skoka cena, to niko ne porice.
- sasa lbg
- Kontakt:
Ne znam koliko % pravih Svajcaraca nema stan?
I ne znam koliko je to njima "problem".
Vidim da moj zet u Cirihu (nije nase gore listic) ni malo ne ocajava ,skup mu je stan za kupiti jer ceni da je milion eur ili nesto ispod previse ali sa druge strane sa mesecnim prihodima koje ima to je sasvim izvodljivo.
Shvatam da su gasterbajteri po tom pitanju u trubi.
Vidi i kod nas u Srb tacnije u Bgd po meni uopste nije pametno davati skoro najskuplju zemlju u bgd da bi se gradio bgd na vodi ...jednostavno potencijal te zemlje je daleko veci od onog sto sada moze postici na trzistu nekako utisak je da ce "zemlja" biti jeftino potrosena.
Mozda i Svica to radi!
I ne znam koliko je to njima "problem".
Vidim da moj zet u Cirihu (nije nase gore listic) ni malo ne ocajava ,skup mu je stan za kupiti jer ceni da je milion eur ili nesto ispod previse ali sa druge strane sa mesecnim prihodima koje ima to je sasvim izvodljivo.
Shvatam da su gasterbajteri po tom pitanju u trubi.
Vidi i kod nas u Srb tacnije u Bgd po meni uopste nije pametno davati skoro najskuplju zemlju u bgd da bi se gradio bgd na vodi ...jednostavno potencijal te zemlje je daleko veci od onog sto sada moze postici na trzistu nekako utisak je da ce "zemlja" biti jeftino potrosena.
Mozda i Svica to radi!