Kakav nam je monetarni sistem nakaradan, ne bi me cudilo da je parcijalno u pravu
Njima je frka da ce im odredjeni deo platnog prometa izmaci kontroli sa jedne strane, sto je delimicno tacno, ali ne i presudno. Najgore im je sto onda nece moci da sprovode pravno nasilje koje se sada desava kad pravnom licu legnu pare iz inostranstva po osnovu fakture.
Meni je vrhunac ludila da NBS ima Direktorat za tamo nešto na čije čelu je generalni direktor što implicira da postoje i pod direktori, zamenici... pa tako x puta koliko ima direktorata i sl. i sve to u jednoj instituciji.
Navodno NBS kaze da su kontaktirali PayPal i da je problem "na lokalu" sta god to znacilo. Kao nije problem ni do zakonskih propisa ni do Paypal-a? Vise mi nista nije jasno. Nadam se samo da ce uskoro poceti da radi prijem novca opet.
Rakhil napisao:Najgore im je sto onda nece moci da sprovode pravno nasilje koje se sada desava kad pravnom licu legnu pare iz inostranstva po osnovu fakture.
Na šta misliš? Sem smaranja da mora da se odobri priliv, ali to je minut posla preko ebankinga. Nešto drugo?
Nasilje je da svaki priliv mora biti formalno pokriven posebnim osnovom (faktura, purchase request...) a sve krovno pokriveno ugovorom; nasilje je da odobravas i opravdavas priliv, sa sve diskrecionim pravom banke da u ime poreske uprave trazi dodatne dokaze; nasilje je i da devize moras da prodas, hteo ne hteo.
Nasilje je nemogucnost brda stvari koje su u zemljama sa kojima poslujem potpuno normalne i prirodne.
To sa ugovorom je stvarno problem. Pri tome je i sama faktura u suštini ugovor, i teoretski bi trebali da prolaze i elektronski dokumenti, ali je sistem takav da moraš da ideš na najsigurnije varijante jer sve van toga otvara mogućnost da se neki inspektor iživljava.
Nego ne razumem ovo za prodavanje deviza. Normalno je da ih menjaš u dinare za sve troškove koje imaš u zemlji, ali do trenutka trošenja mogu da ti stoje na deviznom računu koliko god hoćeš. I odatle mogu da se prebace na npr. devizni račun za platnu karticu bez konverzije u dinare. E sad ne znam za plaćanja prema inostranstvu, logično je da može da se plati sa deviznog računa bez konverzije ali pošto to nisam koristio ostavljam mogućnost da je nešto glupo i nelogično u našem stilu.
Pa prosto, ne mogu da ih podignem. Mogu da ugovorim u evrima, naplatim u evrima, ali onda ne smem da dignem evre, nego moram da ih konvertujem u dinare po nepovoljnim uslovima. Dakle, ne mogu da raspolazem SVOJIM parama onako kako ja nalazim za shodno, vec kako mi NBS odredi da smem.
Jeste nezanemarljiv trošak ta konverzija ali mi ne smeta toliko jer su pravila jasna - to nisu tvoje pare već firmine, i svaka isplata u zemlji mora da bude u zvaničnoj valuti, pa i kad tvoja firma isplaćuje tebi. Verujem da je tako svuda u svetu.
Ono što mi daleko više smeta su nejasne situacije gde si na milost i nemilost poreske inspekcije kako će da tumači neki propis. A skoro sve što ne razumeju, poput internet poslovanja, je rizična teritorija.
Stigao paket narucen 19. septembra, citac za kartice sa dostaom je izasao 4.5 dolara, na paketu kinez napisao da je cena 1.7, i ima pecat "podleze carinskom pregledu". Jel to znaci da su otvarali ?