Xepoj87 napisao:Matematika je prosta, uopste moj primer nema veze sa tim, meni razlika dizel/benzin ide preko 5l lagano, jer vozim 95% grad i to pod dobrim gasom, pa ja moj primer nisam ni spominjao, samo kilometraze koje ljudi najnormalnije prelaze.
U eu je prosek predjene kilometraze otprilike duplo veci nego nas, pa tvojih 100k km nema nikakvu vrednost, vec je realnije 150k km za 5 godina.
Ja lepo kazem da je dizel isplativ onom koji prelazi dosta km, a ti kazes kako ljudi precenjuju isplativost dizela.
Drugo, na tvom linku je razlika 2.7l, gde je dizel uzorak od 260 automobila, a benzinski od 48 automobila.
I opet, kod nas je exploatacija pretezno gradska, gde ce prosek biti veci.
A cena goriva je samo trenutno niza, inace je premium benzin, koji moderni benzinci zahtevaju, bio oko 20 dinara skuplji od dizela.
Neka je razlika i 3l, po ceni od 1.3e po litri, to je 3.9e na 100km ili 390e na 10.000km, sto znaci da na 150.000km, razlika ispadne 5850e, neka bude 5500e, za navodno skuplje odrzavanje dizela.
Da ne spominjemo one koji prelaze 50k km godisnje...
Ili recimo, razlika izmedju V6 benzinca i V6 dizela.
Nekome to znaci, nekome to ne znaci, ali razlika je znacajna.
Ja prvi volim vise benzince i zelja mi je da mi sledeci auto bude benzinac, ali treba ostati realan i reci prednosti i jednog i drugog.
Mnogo ti je kreativna matematika

Nije samo privremeno benzin jeftiniji, bice jos veca razlika kada dovedu akcize na isti nivo sto je plan samo sto to rade postepeno. Dizel je sam po sebi skuplje gorivo, jedini razlog za to sto je negde jeftiniji su razlicite akcize. Kao sto mozes da sipas premium benzin mozes i premium dizel koji je skuplji od obicnog dizela.
Zapravo sa 320d cak treba porediti 320i, on trosi jos skoro litru manje od 328i koji je druga kategorija, pa je razlika jos manja.
I na kraju nek je i 5000 na 150 000km (ne znam zasto je 150 000 ali nek bude), ako si u medjuvremenu puko 30 000e na gubitku vrednsoti auta, ako si za registraciju osiguranja puko jos 10 000e, ako si na odrzavanje potrosio jos 5 000e-10 000e (pranja, servisi, gume, i sl), sto je vec preko 50 000e, da li je bitna razlika tih 5 000e kad ta dva auta u voznji nisu uporediva (320d i 328i), po meni je to debelo preterivanje i uzimanje kao bitnog argumenta pri kupovini tih kola. Razlika benzin dizel moze biti bitna kod jeftinih kola, kod skupih je prakticno zanemariva.