Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Post od dag81 »

Mozes otici i izbirati, ali uvoz neka ti odradi neka spediterska kuca i sa njim dogovori sve pre kupovine. Jer ces ustedeti cirka par iljada na carini i porezu.
Imam ja drugara sto dovozi od preko, mozes naci auto, dogovoriti sve i on ti ga donese i ocarini.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

nije neka nauka odraditi to sve u sopstvenoj reziji, mnoge znam koji su radili tako za sebe a nisu iz te price ali svakako je lakse da ti neko sa uigranom shemom to uradi, i meni covek koji doteruje to zavrsava ne cimam se ja oko papirologije
Mares
Reactions:
Pridružio se: 13 Avg 2012, 19:44

Post od Mares »

@dragvorl .... imao bi vremena za tu egzibiciju. E sad druga stvar je sto ako bi isao npr. solo preko po auto, ja osim sto bi ga provozao ne bi mogao uraditi bilo kakav detaljniji pregled pa da utvrdim vredi li zaista uzeti taj primerak ili ne, dok ovde kod nas sa placa ako bi nasao neki primerak mogao bi ga oterati kod majstora na kolko tolko neku kontrolu.

Generalno, ne radi se iskljucivo o ustedi pa da samo zbog toga idem preko, vec mi nekako deluje bolja varijanta da dobijem "provereniji" primerak, e sad opet ono sto sam malo pre napisao, nit sam majstor pa da ja sad mogu tu nesto da proveravam...

@dag81 ... jel on ujedno i majstor tj. razume se koliko toliko u kola, da proceni da li vredi uzimati auto ili ne, ili ne obraca paznju na to, nego bukvalno ako mu se kaze da uzme taj i taj auto, on ode i doveze ga?
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Pa vidi ako ga posaljes po auto i ne bude to to logicno je da ti naplati dovoz jel, jer je isplanirao turu(3 auta).
Zato ako se ide na tu varijantu, najbolje naci 2 3 primerka u istom mestu ili blizini. Nije majstor, ali razume se.

Ja uzimam auta odavde i lovim stanje i cenu. Dobar auto tamo kosta, i vise kosta nego ovde tj i da ga sam doteras. Ako uzimas auto od 2 do 5 godina, cenom oko 10 do 20.000e bolje lovi ovde, jer autokuce imaju bolje cene a auta su uglavnom proverena kad ih uzmu sa lizinga.
Ne znam sta trazis, ali po meni spremis kes, listas nase oglase bar jednom dnevno, kad iskoci dobra ponuda i stanje palis auto i ides da ga vidis. Ima ponuda na polovnim automobilima, da platis auto 1000 2000e manje od trzisne cene, ali moras biti brz takva auta odu u roku 24h.

Poslednja izmena od dag81 u 01 Feb 2018, 21:01, izmenjeno 1 put ukupno.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Iskustvo sa nekoliko auto placeva a i privatne ponude (ilegalnih, neregistrovanih) profi preprodavaca je da nekih 90% auta je u poluvoznom stanju, tj u nekom stadijumu neispravnosti i zahteva odmah neku servisnu intervenciju.

Neki se trude i dosta uspesno sakriju a negde se vidi iz aviona.

Varijanta da je tamo negde kupljen auto u vidjenom stanju, doteran ovde pa koliko toliko sredjen da bude potpuno tehnicki ispravan, i pouzdan pri koriscenju se izgleda ne praktikuje ili ja nisam imao srece.

Ali, ima dobrih auta i na placu, nadje se ali mora bas da se trazi a ostaje pitanje da li je taj dobar primerak bas onaj model auta sa motorom koji ti odgovara.

O servisnim knjizicama i ponudjenim kilometrazama ne bih ovom prilikom, mase se njima kao svetim pismom a auto uopste ne odgovara onome sto navodno sugerise kada se proba i pregleda,
Jedino se cistoci i estetici poklanja dosta paznje, jos nisam naisao na neuredni auto.
Na prvi pogled obecava auto dok se ne podigne hauba motora i zaviri ispod poda sa jakom lampicom i dosta svetla.

Cak su na autoplacevima auti u gorem stanju nego kod preprodavaca. Ali kod preprodavaca je cesto nejasno pravno stanje i ne zna se ko je vlasnik auta pa i to predstavlja dodatni rizik koji zahteva posebne provere ukljucivo i registar hipoteka.

Sigurno se moze naci korektan auto ovde samo treba biti dovoljno dugo strpljiv i uporan u trazenju, barem tako mislim i nadam se da nije nuzno licno otici negde preko i potraziti.
Mares
Reactions:

Post od Mares »

Aha, pa bice nesto verovatno 4-6 godina staro, tu do 15 soma....e sad brine me to sto je kod nas postao ritual da se na svim kolima vraca kilometraza, a ne bi voleo da uzmem neki na kojem pise da je presao npr. 150.000km a zapravo je zgazio jos jednu stotku.

One price nije bitno koliko je presao vec u kakvom je stanju su delimicno ok, ali kod mene ne pije vodu, brate ako je auto presao dodatnih 100.000km vise, pa nemoguce da da delovi to "ne osete" pa kao nije to nista...
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Za auta od 15god se slazem, 90% nasminkanih leseva po placevima. Kada se gleda auto 2010+ tu je vec situacija dosta bolja i laksa. Auta do 5god starosti su uglavnom u vrlo dobrom stanju.

Zavisi i gde je predjeno 150 a gde 220.000km. Cesto auta od 4 5god i 200.000km budu kao nova i bez ulaganja.
A auta ispod 150.000km moras platiti 20-30% vise id onog sa 220 230.000km

Poslednja izmena od dag81 u 01 Feb 2018, 21:09, izmenjeno 1 put ukupno.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

To moze da se kaze za auto do 100k km, a za dalje ne mora da znaci, jer recimo, ja sam u auto od 160-200k km ulozio 3000e, a od 200-245k km, 2 mala servisa.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Mares
Reactions:

Post od Mares »

Sta te je na mecki kostalo 3k e (mislim na mehanicke delove)?
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Moje misljenje a i iskustvo iz voznje i posedovanja auta sa jakom kilometrazom je da sama kilometraza nije posebno bitan podatak vec vise u sklopu opsteg stanja vozila.
Naravno da nije isto ako je auto presao 120.000 ili 420.000km ali se lose odrzavan i bahato koriscen auto moze upropastiti i pohabati vec i za samo 40.000-70.000km.

Vidjao sam takve aute sa tom stvarnom malom kilometrazom ali koji su urnisani sto enterijer sto mehanicki.

Primer, ako imas na raspolaganju isti model auta gde je A presao 150.000km a izgleda lose, u voznji rastresen i hladan motor pri paljenju ispusta cudne zvuke a ima i auto B koji je presao 280.000km a pri paljenju mirno i stabilno radi bez dodatnih sumova i lupkanja, enterijer nije zamrljan, pocepan itd ja bih uveo pre odabrao taj B i pored toga sto je skoro duplo vise presao. U smislu bolji je primerak, bolje odrzavan pa je i veca sansa da ima duzi preostali radni vek bez vecih problema.
Ali, to sam ja i moj rezon pa svako treba sebi da odredi prioritete, da li izgled, da li godiste, da li kilometraza, da li boja ili nesto trece.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Mares napisao: 01 Feb 2018, 21:15 Sta te je na mecki kostalo 3k e (mislim na mehanicke delove)?
Moglo je i 2000e da kosta, ali sam uzeo sve najbolje zamenske delove, jer gledam da mi sve sto duze traje.
Amortizeri, prednji stabilizatori, prednja ramena, kvacilo, zamajac, vodena pumpa, diskovi i plocice, nosac menjaca, nosaci motora...sve doslo jedno za drugim :)
Mozda je recimo bilo od 155k km, do nekih 205k km, ne znam tacno.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Realnost u srb je da ljudi pre kupe auto 2010to sa "155.000km" (a losije stanje i ima sigurno 250.000km) nego 2009to sa 201.000km i u bolje stanju.
Svi gledaju km sat,god, a km sat kod nas nista ne govori u 99% slucajeva, jer su skoro svi vracani.

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ako vec imas vremena Mares onda mozes i ovde da obidjes placeve, otklanjas mogucnost da odes negde napolje, puknes lovu i da ti se ne svidi, + neces moci proveriti stanje detaljno. Sto rece dag, vrtis oglase, pa ako je nesto interesantno odes i vidis.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Mares
Reactions:

Post od Mares »

Moguce da ce tako i biti, u pocetku cu pratiti situaciju kod nas, pa ako vidim da situacija i nije bas najbolja, onda se mozda upustim u egzibiciju pronalaska auta preko.

Btw, heroj jel si ti mecku uzeo sa pravom kilometrazom?
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

To sto je Xeroj napisao i jeste najkriticniji period sa ulaganjima od tipa 170 do 210 220.000km.
Veliki servis, kvacilo/zamajac, diskovi,plocice, mozda amortizeri, nesto na trapu, akumulator... Na autu sa 220 230.000km je to sve zamenjeno, ako nije ocigledno je da je za zamenu.

Drugar uzeo.Golfa 6 sa 165000km, kao nov. Sad je na oko 215.000km, uradio veliki servis, prednje diskove, lezaj tocka, neki senzor menjaca(nije moraoali nije ispravan), egr popravljao(boljka kod VW u tom periodu), akumulator( nije skroz crkao vec nije radio ss), sad ga cekaju prednji amorti i zamajac je nacet(nije hitan ali nije ni ispravan potpuno). Kad promeni zamajac i amorte, do 300.000km bice minimalno ulaganje.

Odgovori