Kolega i ja preležali u decembru, niko sem nas u tom objektu. Koji sam maler zakačiču opet

Lekcija iz istorije? Mozda kroz nekih 5 do 10 godina Covid 19 bude imao neko ćoše u udzbenicima Biologije/Virusi i bakterije, i to u razvijenim zemljama.grujicd napisao:Vraćam film, otvorio sam ovu temu pre tačno godinu dana. Mislio sam tad da pregrmimo par meseci, da se stisnemo, a od leta u normalu. Žena mislila da sam pesimista. Kad ono... Kako vreme leti. Kad je krenulo da se rasplamsava i kod nas kako je izgledalo nestvarno da će vakcine ikada stići, možda u dalekoj budućnosti, a evo ovde sad raspravljamo koja je bolja i možemo manje više i da biramo. Mnogi su ih već i dobili. Za neke je na žalost kasno.
Baš čudnih zadnjih godinu dana, vanrednih u svakom smislu. Dosta smo naučili o čovečanstvu i ljudima, o raznim društvenim uređenjima i kako se koje nosi sa pandemijom, kako se koji čovek nosi sa pandemijom, naučili smo i o EU, i o nesposobnim političarima populistima, o raznim manipulacijama, o tamnoj strani interneta i socijalnih mreža u širenju ideja nepotkovanih u nauci i logici, a koje se bez obzira tako lako primaju... Naučili smo o tome možda i više nego o samom virusu.
Nadam se da će sledeće godine u ovo vreme ovo biti samo lekcija iz istorije i da u ove dve teme više nećemo svraćati.
Coronavirus u Srbiji "in a nutshell". Ladja je prepustena talasima pa dokle stignemo, ostaje nam da se mi kao pojedinci cvrsto drzimo i da ne padnemo u taj Corona okean.Bax napisao:Drugom recima veze nemamo sta se dogadja i kako da to sprecimo.
Situacija je izvan kontrole, i desice se verovatno spontano ugusivanje za mesec dana, kao i svaki prethodni talas.
Prosto, znamo puno više nego pre godinu dana kako deluje i kako se u telu razvija virus, znamo kako se vakcinom može dovoljno pouzdano smanjiti rizik od težeg oboljevanja, znamo kako se leči zapaljenje pluća, znamo koji su simtptomi, znamo koje analize krvi i koja antitela dovoljno pouzdano pokazuju trenutno stanje obolelog, znamo puno više gotovo u svakom aspektu.Bax napisao: 10 Mar 2021, 23:26 Cesto se cuje neka mantra, kako mi sad puno vise znamo nego pre godinu dana?
Cak sta vise, sad smo uz vakcine, i sve to znanje opet u cunamiju infekcija. Drugom recima veze nemamo sta se dogadja i kako da to sprecimo.
Jedan od odgovora je da u podsaharskoj Adrici zivi manje od 3% stanivnistva starijeg od 60-65.Bax napisao: 11 Mar 2021, 08:52 Ima dosta paradoksa.
-Zasto jos nije doslo do ekspozije u USA usled Kent soja
-zasto se u Africi i Aziji skoro nista ne desava spram Amerike i Evrope
-zasto nekim zemljama ni Lock down ne daje nikakav narocot efekat, recimo Slovenija
U svakom slucaju imamo Izrael ispred sebe, pa pratimo da li nam je dostupno oruzje efikasno, u narednom periodu.