Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Re: Dobro veče

Post od Grujic »

Heinz napisao: 25 Dec 2024, 00:48 Kako 7?

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Verovatno ima 12 godina, ili kako se vec uklapa kalkulacija :)

Edit: jbt nisam znao da je toliko dugo sada probna, ili je posle 21 godine krace?
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Probna je 2 godine, ali ako položiš pre 19. godine onda ti traje 21. Znači pre 21. godine ne možeš da izađeš iz toga. Ako položiš sa 18 traje ti tri godine. Baš dosta po mom mišljenju s obzirom na brojna ograničenja. Sa 21 možeš već i porodicu da imaš, a ne smeš po zakonu da odvezeš noću dete do lekara, ili da radiš neki posao koji kači vožnju pre 6 ujutro, da ne pominjem ograničenusnagu auta... Kao i obično, lakše je grupno kazniti sve nego se baviti uzrokom problema i loviti pojedince koji prave stvarna sranja u saobraćaju. Pa jbt sa 18 možeš da nosiš pušku i da te pošalju na ratište, a ne možeš da voziš auto u 23:15.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Kupio P oznake u maloj knjižari u YUBC. Pre toga su mi u Vulkanu rekli da ne drže. Te male knjižare svaštare su zakon.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Palo i vatreno krštenje, prva vožnja bez instruktora. Iako sam pljuvao P oznake, ipak nisu loša stvar - niko nije svirao ni blicao bez obzira na sporiju i nesigurniju vožnju.
Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:
Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium

Post od Puzo81 »

Pošto sam laik po ovom pitanju može neko upućeniji da prosto objasni grejanje na toplotne pumpe?

Konkretno, u novom stanu će biti podno grejanje sa Samsung toplotne pumpe (ako sam dobro razumeo biće 1 pumpa na mini zgradici od PR+1+PK, šest 4sobnih stanova po 85kv).

U stanu postoji potenciometar za regulisanje temperature ili se namešta jedna temp i roka na sve stanove (logično li onaj na prvom spratu će biti najizolovaniji)?
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

Zavisi od konkretno primenjenog rešenja, ne postoji generalni a tačni odgovor. Postoje sve varijante.

Najpravilnije je da kapaciteti grejnih tela budu izvedeni prema potrošnjama konkretnih prostorija; poželjno je, dalje, da cela zgrada bude podešena na istu temperaturu (naravno, izuzetak su kupatila, ostave, mogu biti i hodnici).

Raspitaj se kod izvođača.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Grejanje na toplu vodu iz TP je isto kao i svako drugo grejanje vodom.
To što pitaš je regulacija i automatika i nema veze sa samom TP a varijanti kako se bIlansira raspodela toplote ima mali milion figurativno.

Tebe ne zanima kako je projektant rešio, mašinci to rutinski odrade.
TP je kao i elektro ili gasni ili na ugalj ili pelet kotao... zagreva vodu na potrebni temperaturu nivo za date toplotne gubitke zgrade.
Najkomfornije je da se podešava zasebno za svaku prostoriju u svakom stanu tj u celoj zgradi.
Ali i najskuplje za izvodjenje.

Koliko para toliko i muzike.

Ja kod mene zasebno po sobama regulišem po potrebi na iste ili različite temperature.
Isto tako i ventilaciju po sobama mogu da regulišem nezavisno.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

A zašto svi sad naglašavaju tu vrstu grejanja kao najpvoljnije, najbolje, itd...? Zašto je ono najpovoljnije kad opet nešto greje tu vodu i tera kroz sistem, isti đavo kao centralno grejanje na gasni kotao i radijatore?

Odnosno znam da nije isto, ali u čemu je stvar?
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Nije to sada nešto novo, TP se koriste 30tak godina a negde i 50tak već. Ali sada je preprodaja energije biznis sa tolikim apetitima profita da je cena veliki trošak prema primanjima skoro svima.

To nešto što greje /TP/ je besplatna energija koju sadrži naše okruženje tj Sunce i Zemlja kao izvori a koja se još ne naplaćuje.

Gasni kotao greje na gas koji kao što se zna se naplaćuje. Kao i ostalo gorivo koje uzimamo iz Zemlje vrši se prodaja.
I gas i nafta i ugalj i drvo... "atomska" sve se to kupuje.

napomena
TP nije potpuno besplatno korišćenje jer je potrebna energija za samu pumpu ali je caka da je udeo te potrebne plaćene energije 1/4 od ukupne energije za grejanje (ili hladjenje).

Dakle 1 kWh platiš a 3 kWh ne plaća se.
Taj 1kWh za prebacivanje se uzima za pogon strujom ili gasom same pumpe/ kompresora/.

Odnos varira od 1:2 do 1:6 zavisno od temp. nivoa mesta odakle se prebacuje pumpom energija na temp. nivo mesta gde se koristi.

Dakle, energija Sunca, energija vazduha energija vode se ne plaća a energija nafte gasa drveta "atoma" gradske toplane šta god se plaća.
Dodatno kada od drugoga preuzimamo energiju Sunca ili vode (HE voda u rekama) i to plaćamo.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

@Gaginh0 Ukoliko sam dobro shvatio, jednostavno pojašnjenje je: spoljna toplota (iz bilo kog izvora) se prenosi na freon u sistemu. Isparivač pretvara tečni freon u gas, koji ide do kompresora (sabija ga i dodatno greje), pa do kondenzatora, koji preuzima njegovu toplotu. Gas se hladi, vraća u tečno stanje, ode na početak, pa u krug.

Dakle, kako je ljubitelj napisao, energija se koristi za prikupljanje, kompresovanje i prenos toplote, ne za njeno inicijalno stvaranje.

TT

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

najkrace - za 1 kwh struje sa toplotnom pumpom dobijes 3-5 kwh energije, dok sa gasnim kotlom dobijes 0,8-0,9 a sa strujnim 1 kwh.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Eh, kada bi tako prosto bilo svi bi se grejali samo na gasne pumpe...
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

ftj napisao:najkrace - za 1 kwh struje sa toplotnom pumpom dobijes 3-5 kwh energije, dok sa gasnim kotlom dobijes 0,8-0,9 a sa strujnim 1 kwh.
Dodatni razlozi su, komfor, ne zagađuje se vazduh, relativno niska cena struje u Srbiji, pa ne bude tako skupo, pogotovo kada se upari sa solarnim sistemom.
Što se tiče zgrada, mnogi su pronašli varijantu, gde investitoru plaćaš grejanje, a on plaća struju i održavanje sistema, kalorimetar pokazuje koliko si dužan i slično.

Nabacani primeri, čisto da se stekne neka slika, svastika(sama) za stan od 60m2 cca 9k rsd struja, kum TP voda/voda kuća od oko 100m2, cca 12k rsd, za njih troje,
kod mene se greje oko 115m2, nas je troje, TP voda/voda i 10kW solarni sistem, cca 6k rsd struja.

Slika

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Puzo81 napisao:Pošto sam laik po ovom pitanju može neko upućeniji da prosto objasni grejanje na toplotne pumpe?

Konkretno, u novom stanu će biti podno grejanje sa Samsung toplotne pumpe (ako sam dobro razumeo biće 1 pumpa na mini zgradici od PR+1+PK, šest 4sobnih stanova po 85kv).

U stanu postoji potenciometar za regulisanje temperature ili se namešta jedna temp i roka na sve stanove (logično li onaj na prvom spratu će biti najizolovaniji)?
Jedna je TP, tako da je njen izlaz isti za sve, uslovno rečeno...vi nećete imati pristup TP i njenim podešavanjima.

To je "niskotemperaturno" grejanje, tako da je temperatura u meniju TP uglavnom 45c max.

U Pirotu uglavnom stave jedan fenkojl uredjaj (u zavisnosti od veličine stana) u dnevnoj sobi koji služi za grejanje i hlađenje, ostalo su radijatori, na kojima imaš termoglave, a grejanje regulišeš tako što kod ulaza u stan imaš razvodnu kutiju gde zatvoriš ventile i to je to, tako gasiš grejanje.
Jedina fina podešavanja za tebe su fenkojler i termoglave na radijatorima.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Hoce li neko da sankcionise ovaj kriminal u vidu duplog posta , osecam se ugrozeno .
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Odgovori