Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Floyd »

sasa lbg napisao:
Floyd napisao:
Slobodni stanovi su preskupi u CH baš iz razloga veće potražnje nego ponude (nekontrolisano useljavanje).

Naš čovek, sada penzioner je pre 10 godina kupio stan u novogradnji u Cirihu za koji plaća kredit 1200 CHF a izdaje ga danas Nemcu za 2500 :) On se vratio u BG.
Za ovo ti ne verujem da su stanovi skupi zbog velike potraznje, nema sanse .

A taj penzioner i ne placa visoku ratu obzirom na cene u Cirihu osim ako nije kupio 30 kvm.

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
Nije 30 kvadrata i nije to ni komplet suma koju plaća mesečno već samo kamata... to je ono što ide niz vodu kao i kirija i to je i ono što se računa.

Njegov stan sad vredi 50% više nego što je plaćen (još nije otplaćen) pa ako bi ga prodao (što mu sin i savetuje) bio bi u dobrom plusu pod uslovom da više ne želi da kupi stan u CH jer su logično skočile cene svih stanova.

Ja trenutno tražim veći stan i ponuda je katastrofa a još ne živim u Cirihu. Stanovi koji se vrte na oglasima su precenjeni ali i stoje prazni već mesecima, pa kome treba hitno...

Skoro mi priča prijatelj da se izdavao 5-osoban stan u Cirihu (istina ne baš najboljem delu) za 2300 i da je bilo 150 ljudi da gleda :)
Za 3500 sličan u kraju možeš sutra da iznajmiš :)

Kupovina je trenutno duvanje prenaduvanog balona :)
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Laki021 napisao:
ljubitelj napisao:
Ali zato ovaj Nemac poruci vino sa cenom od 60evra za 0.2 deci casu a onaj drugi obicno pivo od 5evra , sto jeftinije.

.
Pa ovo je kud i kamo vece pro..nje od telefona od 500e i skupog auta...
Zasto. Kupio za sebe, da zadovolji svoj prohtev popio nema vise traga.
Nikome ne pokazuje da ima para, prosto voli covek da tako potrosi novac koji zaradjuje.

Da ne znas koje je vino konkretno rekao bi porucio covek nesto da popije uz rucak.

Nije sve u materijalnim dobrima, da se mora videti.

Ima isto bogatih ljudi koji odlaze na krstarenja brodom, radi svog cefa a ne kupuju neki predmet kojim bi se hvalili.

Obicno oni koji nisu imali prilike u zivotu da duze zive sa vecim novcem mastaju i trude se da pokazu da su nesto stekli kada prvom prilikom dodju do nekog novca. Ili jos gore pozajme novac da se bi se prikazali bogatijim nego sto zapravo jesu.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Pa u svakoj zemlji u kojoj 10 godina za redom ti broj stanovnika raste za 1-2% bi imao ogroman problem sa brojem i cenom stanova. Nije samo cena problem, problem je i kvalitet koji ne prilici najbogatijoj zemlji u Evropi i svetu...

Stanovi pripadaju starosedeocima koji su ih nasledili i raznim firmama, investicionim i penzionim fondovima.
Moja zgrada npr pripada jednoj zeni (zivi isto u zgradi) koja je nasledila plac od roditelja, digla kredit i sagradila zgradu, sada se od stanarina otplacuje kredit a ona prakticno samo ne placa stanarinu ali ne vidi nista od para koje mi dajemo. E sad cija je to zgrada je filozofsko pitanje posto ce se jos 30god otplacivati kredit :) (ovo je cest slucaj da se zgrade jos uvek otplacuju).
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Najviše nekretnina je u vlasništvu banaka koje su kredite osigurale učešćem (u najvećem delu penzioni fond korisnika kredita) :)
ROCK
Reactions:
Pridružio se: 17 Apr 2015, 23:08
Garaža: BMW F30 328i

Post od ROCK »

Ja ipak mislim da se isplati vise u CH kupiti stan ili malu kucicu nego tako iznajmljivati ceo zivot. Rata je obicno manja nego cena zakupnine. Problem je naci nesto ok po nekoj normalnoj ceni (500-700K fr) i jos jedan problem je sto moras dati 20% ucesca na startu (100-150k) Sto su i ovde realno velike pare
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Darko napisao:Nisam shvatio na kraju da li je u SLO prosecna neto plata 1000 ili 700?
1000 evra neto, ja sam nešto zajebao :besan: , ali je problem kako se dobija prosek, gomila ljudi na minimalcu i neki sa ogromnim platama
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Floyd napisao:
sasa lbg napisao:
Floyd napisao:
Slobodni stanovi su preskupi u CH baš iz razloga veće potražnje nego ponude (nekontrolisano useljavanje).

Naš čovek, sada penzioner je pre 10 godina kupio stan u novogradnji u Cirihu za koji plaća kredit 1200 CHF a izdaje ga danas Nemcu za 2500 :) On se vratio u BG.
Za ovo ti ne verujem da su stanovi skupi zbog velike potraznje, nema sanse .

A taj penzioner i ne placa visoku ratu obzirom na cene u Cirihu osim ako nije kupio 30 kvm.

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
Nije 30 kvadrata i nije to ni komplet suma koju plaća mesečno već samo kamata... to je ono što ide niz vodu kao i kirija i to je i ono što se računa.

Njegov stan sad vredi 50% više nego što je plaćen (još nije otplaćen) pa ako bi ga prodao (što mu sin i savetuje) bio bi u dobrom plusu pod uslovom da više ne želi da kupi stan u CH jer su logično skočile cene svih stanova.

Ja trenutno tražim veći stan i ponuda je katastrofa a još ne živim u Cirihu. Stanovi koji se vrte na oglasima su precenjeni ali i stoje prazni već mesecima, pa kome treba hitno...

Skoro mi priča prijatelj da se izdavao 5-osoban stan u Cirihu (istina ne baš najboljem delu) za 2300 i da je bilo 150 ljudi da gleda :)
Za 3500 sličan u kraju možeš sutra da iznajmiš :)

Kupovina je trenutno duvanje prenaduvanog balona :)

A vis sad kakav si :)
Kad si racunao cenu stana u Zenevi tad si u dobroj zgradi mogao da ga nadjes za 2300 i nije bio problem dobiti ga :)
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

ROCK napisao:Ja ipak mislim da se isplati vise u CH kupiti stan ili malu kucicu nego tako iznajmljivati ceo zivot. Rata je obicno manja nego cena zakupnine. Problem je naci nesto ok po nekoj normalnoj ceni (500-700K fr) i jos jedan problem je sto moras dati 20% ucesca na startu (100-150k) Sto su i ovde realno velike pare
Po meni tu postoji problem da moze balon da pukne (nerealno visoke cene nekretnina usled mnogih faktora) i taj koji je uzeo kredit da ga otplacuje skoro ceo zivot po tim nerealno visokim cenama, a realne cene mozda budu 30% nize na primer. Tako kada sam pitao drugara koji radi u Minhenu, zasto ne uzme nesto na kredit mi je rekao da je vrlo labilna situacija sto se cena nekretnina tice i da ovo sto je sad verovatno nece biti na duzi rok ovako.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Ja sam rekao da je 2500 dobar budžet za lep porodični stan.

Druga je stvar što je do dobrog stana po realnoj jako teško doći. Za to je već kriva ponuda i potražnja koja ostavlja prostor manjim investitorima za špekulaciju.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

dragvorl napisao:
ROCK napisao:Ja ipak mislim da se isplati vise u CH kupiti stan ili malu kucicu nego tako iznajmljivati ceo zivot. Rata je obicno manja nego cena zakupnine. Problem je naci nesto ok po nekoj normalnoj ceni (500-700K fr) i jos jedan problem je sto moras dati 20% ucesca na startu (100-150k) Sto su i ovde realno velike pare
Po meni tu postoji problem da moze balon da pukne (nerealno visoke cene nekretnina usled mnogih faktora) i taj koji je uzeo kredit da ga otplacuje skoro ceo zivot po tim nerealno visokim cenama, a realne cene mozda budu 30% nize na primer. Tako kada sam pitao drugara koji radi u Minhenu, zasto ne uzme nesto na kredit mi je rekao da je vrlo labilna situacija sto se cena nekretnina tice i da ovo sto je sad verovatno nece biti na duzi rok ovako.
:plusone:

Takodje, zasto bi se vezivao za taj grad. Mozda sutra hoce da se preseli negde. Buducnost svega i pokretnosti i nepokretnosti je iznajmljivanje/sharing, nasuprot posedovanja.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Kita buducnost, pa sutra se razbolis nedaj Boze i ode sve u k.
Po meni kupiti stan od bar 50m2, pa se seli gde hoces i rentaj sta hoces.

Renta je ropstvo.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pa mozes i tako da gledas, ali napolju za neke pozicije gde nisi vezan za mesto fiksna pozicija i otplata krede moze biti problem. A i nepokretnost kad kupujes na kredit si u ropstvu, 30-40 godina, ne pricamo sad o situaciji nasledio sam, dobio sam, baba mi pomogla, itd...nego radis kao neko ko ode za DE, USA i slicno. U toj istoj DE ce ti verovatno socijalni program dati neki stan na koriscenje za male pare da ostanes bez posla (koji ces usput lako naci ako hoces da radis), dok ces u Srbiji ostati na ulici verovatno (mada verovatno slovo ustava tvrdi drugacije)...
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

dag81 napisao:Kita buducnost, pa sutra se razbolis nedaj Boze i ode sve u k.
Po meni kupiti stan od bar 50m2, pa se seli gde hoces i rentaj sta hoces.

Renta je ropstvo.
Slažem se da je kirija ropstvo u Srbiji iz prostog razloga što ta oblast nije dovoljno uređena zakonom ali to ovde nije tema.
ROCK
Reactions:
Pridružio se: 17 Apr 2015, 23:08
Garaža: BMW F30 328i

Post od ROCK »

Dusan napisao:
dragvorl napisao:
:plusone:

Takodje, zasto bi se vezivao za taj grad. Mozda sutra hoce da se preseli negde. Buducnost svega i pokretnosti i nepokretnosti je iznajmljivanje/sharing, nasuprot posedovanja.

Naravno da rizik uvek postoji kako da padnu tako i da poradtu cene ( mada su vec previsoke ). A ko zeli da se preseli u drugi grad drzavu uvek moze taj stan da izda pa da kirija otplacuje stan ili da proda i uzme deo para koje je odplatio pod uslovom da cena ne padne previse nisko. Rizici uvek postoje. Ali ko ne rizikuje bar malo ne moze dobiti.
Jedan moj drug je kupio stan na kredit pre 15 god i sad daje za ratu 800-900 a uzima duplo vise od kirije.
Kako ce se kretati cene nekretnina jako je tesko proceniti. Sve zavisi od 1000 stvari.
Najveci problem je naci nesto ok za normalne pare
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Laki021 napisao:Nije samo cena problem, problem je i kvalitet koji ne prilici najbogatijoj zemlji u Evropi i svetu...
Kad pomenu kvalitet setih se Pariza :)

I najsocijalnija zgrada u CH je pojam kvaliteta u odnosu na ono što se prodaje i izdaje u Parizu. Stan u zgradi staroj 150 godina koja smrdi na vlagu pa još spakuju 3 sobe u 45 kvm pa sve to naplate više od minimalne zarade :)
Najveća je fora kad prodaju pa ti pogled na Ajfelov toranj naplate 50k evra a pogled je fazon... vidi se vrh s jednog prozora pod određenim uglom :)

Ali ima ljudi koji vole taj stil i ne bi menjali taj stan za duplo veći i noviji u finom predgrađu.
Odgovori