Servis - Razno
Re: Servis - Razno
Apropo cene dela i zamene, priča mi juče komšija crkao mu senzor radilice na passatu b6, cena dela oko 20e, zamena skoro 100e pošto je valjda zavučen i mora svašta nešto da se skida. Kod mene na almeri takođe crkao senzor radilice, cena dela slična, oko 20e, majstor nije hteo da uzme ništa za ruke pošto je senzor pristupačan i zamena traje 5 minuta. Tako da ne može da se formira univerzalna cena zamene nekog dela.
Sent from my SM-G975F using Tapatalk
To zavisi i od majstora, koliko reši da te odere. Moja koleginica je tako verovala majstoru, da je problem sa Mercedes a170cdti pukla 300 eur-a i ništa. Majstor tipa menjaj sve redom. A problem isti ,kada je motor vruć neće ponovo da upali. Moja preporuka, promeni majstora, niste rođaci. Inače moja deviza, terati auto dok ima smisla ulagati i kad crkne u delove odmah. Uložene pare nikad se ne mogu vratiti, a ovako na vreme razmišljati o zameni za postojeći.
Послато са M2101K6G помоћу Тапатока
U mom slučaju majstor i ja jesmo rođaci 

Koliko se sećam, skida se menjač, zamajac, nosači motora, podiže motor, neki poklopac na bloku i ...senzor je unutra pored radiice. Da li beše i karter treba se skida ili je dovoljan taj poklopac.amena skoro 100e pošto je valjda zavučen i mora svašta nešto da se skida
Uglavnom glupo rešeno da gluplje teško da nko može smisliti. I zamisli da ti tako stane auto negde, da se ubiješ od posla koji inače treba da se uradi za 5 minuta (na raznim drugim motorima, jedan si pomenuo).
Ja zamenio na mom Volvou senzor radilice za 15 minuta a od toga sam 13 minuta tražio alat i lampu da vidim šta radim. 1 jedini šraf 10-ka ga drži i baš je lagano iz kanala a odozgo samo trebaju dugačke ruke da se dohvati pošto je na zvonu menjača lociran.
I tako, Ford i VW me uvek podsete kako može fabrika da nešto osmisli što nikome ne bi palo na pamet. ( u smislu komplikacije zamene).
Menjali i meni na VW motoru za 5 minuta, i šta ćemo sad? 
Svi imaju kikseve.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Svi imaju kikseve.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Na onom pomenutom za Pasata?
Svi mogu da prave gluposti, naravno ali gde se može očekivati učestalije ponavljanje istih nije svejedno.
Svi mogu da prave gluposti, naravno ali gde se može očekivati učestalije ponavljanje istih nije svejedno.

Imam pitanje u vezi potrošnje ulja u motoru(Renault Clio 3 1.2 16V, 192400km). U motoru je sipano Elf 5w40 ulje, i potrošnja ulja na pređenih 3500km je 1l. Auto je zimus imao mnogo hladnih startova, kratke deonice . Pojavile su se tzv majonez naslage na čepu ulja i na račvi iberlauf. Motor vuče bez problema, ubrzanje mu je odlično. 95% mu je gradska vožnja tipa kreni stani. Da li da menjam gradaciju ulja na 10w40 i da li da isto to ulje bude iz Ciak auto, zato što mehaničar ima dil sa njima, insistirao bih na Castroll magnetic ili da ja kupim na drugo mesto. Da napomenem, prethodnu zamenu ulja sam radio na drugom mestu i višak ulja mi nije vraćen sa kanticom, kao što rade drugi mehaničari. Dosta ljudi mi kažu da je najverovatnije ulje iz bureta i da je pitanje kvalitet takvog ulja. Šta bi ste vi uradili na mom mestu?
Juče sam se konsultovao sa mehaničarom i reče mi da dolivam bilo koje ulje 5w40. Kupio sam na Eko pumpi njihovo ulje i motor je promenio zvuk na bolje, tiši je bolje vuče , kao da nije prešao 192k već 50k.
Juče sam se konsultovao sa mehaničarom i reče mi da dolivam bilo koje ulje 5w40. Kupio sam na Eko pumpi njihovo ulje i motor je promenio zvuk na bolje, tiši je bolje vuče , kao da nije prešao 192k već 50k.
Ko zna koje ti jd on ulje on sipao. Nabavi originalno ulje pa zameni na drugom mestu. Filter mann ili hengst i vidi rezultate. To je najjeftinija solucija.
Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk
Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk
Nije normalno da trosi toliko ulja
Meni na Modusu 1.2 16v ne mrda ulje na meraču, bar ne da ja mogu okom da vidim. Prešao sam oko 4.000 do sada...
Ne duva na iberlauf baš sam ga bio otkačio. Ler mu je baš miran. Ništa nije jasno. Jedino sam primetio kod ulja da je potamnelo kao da je prešao 7-8 hiljada.
U njega ide kao u moj 1.2tce...4 litra ulja kol'ko znam...da nije on nabavio kantu od 5l pa surduknuo u njega celu kantu, pa je sad probio negde na nekom dihtungu i curka tj "trosi" ulje?
Probaj drugo ulje, to sto je potamnelo nema veze....
Mozes da probas bas sa tim Eko 5w40, bar znas da je oridjinal.
Sto se tice potrosnje nije ti tako strasno, promeni ulje pa prati. 3dc na 1000km, je i dalje upotrebljiv auto, moze ko zna koliko tako da ide motor. Meni je na Z10 umeo i nov da spali 3deci kad ga teram po AP, pa motor i dalje radi 17 godina kasnije
Imace ja sam sipao Elf 5w40 u Puntica i lepo radi motor
Mozes da probas bas sa tim Eko 5w40, bar znas da je oridjinal.
Sto se tice potrosnje nije ti tako strasno, promeni ulje pa prati. 3dc na 1000km, je i dalje upotrebljiv auto, moze ko zna koliko tako da ide motor. Meni je na Z10 umeo i nov da spali 3deci kad ga teram po AP, pa motor i dalje radi 17 godina kasnije
Imace ja sam sipao Elf 5w40 u Puntica i lepo radi motor
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Kada sam ga uzeo sa malog servisa, nivo ulja mi je bio na 1/2 merača.
Odličan motor, ne brini se ništa, dolivaj to malo i ne brigaj.