Radio sam u domaćoj firmi koja je u svom polju do bombardovanja 1999. bila #2 u Evropi. Nove tehnologije, vrlo visoka efikasnost u odnosu na veličinu (a opet je smatrana gigantom), interni institut najveći svoje vrste u svetu, stručni kadar na svakoj poziciji, upošljenost kapaciteta i realizacija godinama 105-112% pre uvođenja sankcija a i potom odlična.Milos napisao: 28 Jan 2025, 08:542) Preopterecen drzavni aparat u vidu previse zaposlenih ljudi koji nista ne rade i samo opterecuju budzet , pa pada teret na one koji zapravo posteno rade posao za 5 njih
Moj posao su bila ispitivanja. Brojne metode, standardi (imamo i dva interna), svakog dana radiš i učiš — a radilo se žestoko, prosek od 350 prostih ispitivanja (zbog ilustracije uzimam njih za primer) sam izvodio samostalno dnevno. Primao platu X. Napustio firmu pre 3 godine jer je prodata nedomaćinski nazovi-strancima i nisam mogao da gledam užasno ophođenje novodovedenog direktora prema kolegama.
Našao novi posao nakon nepuna 2 dana. Plata 3X, deo sam ekipe od 25 članova, sva ispitivanja su isključivo najprostija, ima ih za ceo kolektiv 20-120 dnevno, prosek do 50.
Dakle ispitivanje u domaćoj firmi košta Y, a u ovoj stranoj 525Y. Nek' je i 500 puta razlika. Ma, nek' je i 300. Ali za domaću firmu kažu da je nerentabilna, pa su je morali prodati kriminalno budzašto, a za ovu stranu govore da je dobra, rentabilna, ne dobijaju se subvencije ali država kupuje papreno skup proizvod (a slabijeg kvaliteta, usput).