Bax napisao:I jos nesto, i dalje mi moj kontakt iz korona crvene zone, prenosi da vakcinisani ne idu na intenzivnu. Ako nekome znaci, a znaci, takvi je stanje i dalje.
Ja opet popih transfer, i ovo je jedno od pitanja koje me zanima, iako je matematika malo drugacija i specificna, pokusacu da izvedem zakljucak
Bax napisao:Ako sam dobro ispratio, trojica kolega sa foruma, su se razboleli nedelju dana posle vakcine, osim ako se niste zarazili na vakcinaciji usled previse ljudi na lokaciji, poprilicno je mala verovatnoca da se sva trojica zarazite par dana bas nakon vakcinacije slucajno.
Obzirom da ste teoretski izlozeni mogli biti 365 dana pre toga.
Zasto ovo pisem, pa otvara razne implikacije, prva je, da ako prihvatim da je nemoguce da vakcina sama po sebi nosi nesto, ostaje par mogucih objasnjenja.
Mozda sre odmaj posle vakcine poceli da se ponasate potpuno nehajno, sto mi nesto ne deluje opet verovatno.
Druga je, da smo patogenu mnogo vise izlozeni nego sto struka tvrdi. Tj da kick koji vakcina da imunitetu, proizvede ovo sto je Heroj pomenuo.
Jedan je moguce, 2 slucaja zanimljivo, 3 slucaja nesto se desava...
I nije bas toliko cudno, jednostavno se vakcinacija poklapa sa velikim porastom broja zarazenih. Ako dobro pratim u svakom talasu je bilo po nekiko ljudi zarazeno sa foruma i dosta ljudi sa foruma se vakcinisalo. Kad se ukrste ova dva podatka, dobije se takav rezultat
@Bax Od recimo 30 vakcinisanih, znam licno samo dve osobe zarazene posle vakcinacije. Jedna je lekar posle druge doze Fajzera (ali je imala burnu reakciju za hospitalizaciju nakon prve doze, te mozda j nema antitela) i jednu posle kineza. Ipak, nisu u bolnici, prolazi im uz neke osrednje simptome. Iz mog drustva, nas desetak je primilo astrazeneku i posle mesec dana svi su OK. Niko nista nije ukacio. Trojke je dobio od dece iz vrtica. Poklopio se momenat tako. Da je do tih nekih sojeva, od ovih 30 ljudi bar 10 bi pokupilo, ali nije.
Sent from my MAR-LX1A using Tapatalk
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Glavni problem je sto se ljudi opuste, a neki imaju i pogresno shvatanje kako vakcina deluje i sta je vakcina i tu je doslo do dosta zarazavanja izmedju prve i druge doze ili odmah posle druge. Ja znam dosta ljudi koji su komentarisi: "Samo da dobijem vakcinu da skinem ovu masku" i naravno takvi su mogli i da se zaraze. Tu je i deo osoba koji ne odreaguju na vakcinu (ja nisam odreagaovao na jednu koju sam kao dete dobio u rame, ona sto ostavi oziljak, kod mene nista).
Tako da nema tu puno veze sa slabljenjem imuniteta, ako se pazis nakon primanja vakcine neces se zaraziti. Ti koji se zaraze su sigurno bili u kontaktu sa virusom na neki nacin, da li su bili sa nekim u kontaktu za koga su mislili da se isto pazi (isto znam ljude za koje sam bio ubedjeni da se paze i bio u kontaktu sa njima, a onda sam saznao da se i nepaze ali eto oni to precute kad se vide sa nekim), izljube te deca, unuci, prijatelj i u tom trenutku dodjes u kontakt sa virusom a mimo toga uvek nosis masku i pazis se. Ovo je verzija "ja se pazim a zarazio sam se". Druga verzija su oni koji se uopste ne paze ili su primili vakcinu iz pogresnih razloga.
Znaci jedini nacin da se zarazis (i obolis, nije isto zaraziti se i oboliti) je da dodjes u kontakt sa virusom na neki nacin. Ako to stavimo u kontekst vakcinacije, ili je neko vec bio zarazen pre vakcinacije i u periodu inkubacije ili je dosao u kontakt sa virusom nakon vakcinacije (namerno/slucajno opustanje, kontakt sa zarazenim...).
Ove vakcine ne mogu da zaraze coveka jer nisu tip vakcina sa oslabljenim ZIVIM virusom, sve sem Kineske sadrze samo mali deo (protein) virusa a kineska mrtvi virus.
Vakcina sluzi da ti "pripremi i istrenira" imuni sistem i ona u najboljem slucaju garantuje da neces da obolis a u najgorem da neces imati teske siptome. Sve zavisi kakav ti je imuni odgovor bio na vakcinu, trenutno stanje imunog sistema i kolicina virusa sa kojom si se zarazio tj koja je usla u organizam.
čitao sam neki strani tekst koji govori o tome da je ovo jedinstven primer vakcine protiv gripa koja se daje u kolektivnoj imunizaciji usred najgorih talasa pandemije i da je u takvim uslovima potpuno normalno da dolazi do zaražavanja zbog različitih imunih odgovara.
nisam lekar i nemam nikakvo znanje na tu temu ali lično verujem da su nas vakcine do sada jako zaštitile i da bi ovih 5000 zaraženih dnevno bilo mnogo više. virus je svuda oko nas, novi sojevi su mnogo viralniji a mi smo otprilike na ciframa upola manjim nego u decembru. milion ljudi je primilo obe doze i to je značajno za lični imunitet tih ljudi, nažalost za prilazak granici kolektivnog imuniteta trebaće tri puta toliko. kako sa ovom količinog zaluđenog i sebičnog sveta ("nisam antivakser ali sačekaću...."), nemam pojma.
Imam i rodjake i poznanike u inostranstvu, svuda je isto, nakon vakcinacije i to prve doze, ogroman broj se opusti. I kod njih ima tajnih zurki i nepostovanja mera.
Deluje da od kad je krenula vakcinacija, opustio se i deo vakcinisanih i ovi koji nisu vakcinisani, zurke, okupljanja po parkovima, tajna veselja/svadbe...Uzmite kod nas, koliko je bilo tajnih zurki i sl pre vakcinacije, novembar/decembar prosle godine a koliko nakon pocetka vakcinacije od januara pa nadalje. Pogledajte sta se desava zadnjih mesec dana.
Jedan rođak, oko 40 godina ima, radi kao konobar, od nove godine imali su prekid u radu jedno nedelju dana, inače radi kafana sve vreme. Prošle godine u ovo vreme naravno nisu radili, policijski čas, sve zatvoreno, on ne zna šta će, prihodi nula, krenuo da radi na građevini a uveče da razvozi klopu za donesi. U centru Beograda je kafana, imaju redovnu klijentelu, vrata se zaključavaju jelte. Od kad rade tako, kaže da su podigli cene zbog "rizika", a puni su konstantno, a ne rade petak i subotu veče i ubi se on od para (radi samo za bakšiš, nema nikakvu dnevnicu). Maske naravno niko ne nosi, ni osoblje, kaže svi smo mi to preležali. I on me lik cima Aj se vidimo za vikend, loše je vreme, da navratimo do vas, on, žena i klinac 7 godina. Ja razumem da je to njemu jedini izvor prihoda, ali ne postoji rizičnija osoba u zemlji trenutno, u zadimljenom I zatvorenom prostoru, zajedno sa par stotina ljudi. Ne samo zbog korone, bilo šta drugo može da pokupi, I kao ok je da se družimo. I da to isto prenese trudnici. Pa mi vi recite da neko nije malouman.
I na sve to, zna u kakvim uslovima radi, žena mu ne radi, klinac kreće u 1. razred, ima i bivšu i još jedno dete kojima novac daje svakog meseca... Barem da proba da zaštiti svoje prihode, kažem mu idi se vakciniši, kaže ma ne bre, otkud znam šta će da me strefi od toga.
O ovome pricam, ti znas kako se on cuva i njegove stavove a zamisli nekog ko ne zna, druzio bi se sa njima i na taj nacin zarazio. Znaci ako neces da primis vakcin£5 i ako neces da se cuvas, budi bar toliko odgovoran prema drugima pa kad hoces da se vidis sa nekim ti ga upozori: "Slusaj, nisam vakcinisan, ne pazim se, cisto da znas, hoces da se vidimo ili ne, cisto da te upozorim"
Pa gle, ja prvo mislim na sebe odnosno na devojku svoju pa onda sve drugo. Kad treba sa nekim da se vidimo, prvo insistiram da se nađemo napolju, šetnja neka I to je to. Kad treba da se vidimo sa nekim bliskim, ozbiljno ispitam gde su bili i sa kim, pa onda prihvatim poziv da idemo u kuću kod nekoga. Pre 7 dana je bilo lepo vreme, drugi rođaci nas zvali da dođemo na ručak, znam da se viđaju sa ovim prvim, ja lepo spakujem u auto sto za kampovanje I 4 stolice, kupili kilo ipo pečenja, salate, pića, i na Kosmaj, sve to lepo iznesem i eto nas na ručku. Meni nije teško, verovatno sam nekome smešan ali to me ne dotiče trenutno, želim da verujem da bi svako u ovoj situaciji bio jednako odgovoran kao i ja. Moj otac na primer nije hteo da se vidimo dok se ne vakciniše i revakciniše, proverio antitela i sad može, s tim da I dalje neće da se grlimo I ljubimo, ne zbog sebe naravno. Da mi se devojka razboli dok je trudna, a da nisam preduzeo sve što mogu da je zaštitim, ne znam sta bih radio, ne bih verovatno mogao da podnesem sam sebe.