Novi Sad

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Re: Novi Sad

Post od DukeNS »

Momčilo napisao: 17 Jan 2025, 09:24

Inače ne volim da koristim skroz desnu traku za pravo kada ima uslov desno, nekako mi to stvar kulture, osim u slučajevima kada je zeleno na semaforu pa se ne zaustavljam nego samo prođem. :)

Isto i ja i popizdim na vozače koje boli patka da budu iole solidarni u saobraćaju. Na dve tačke mi to posebno ide na živce:

1. Skretanje desno u Braće Ribnikar kada se ide Futoškom iz pravca naselja.
2. Skretanje desno sa keja ka DTD-u kada se ide iz pravca Zone.

Užasno smo nekulturni u saobraćaju. Skoro sam bio za u SK, AUT i HU i ono je skroz druga civilizacija. Uključivanje na auto-put, prestrojavanja, propuštanja, stajanja na pešačkom, poštovanje svih propisa...
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Naučili su ih kroz kažnjavanje. Da je tako i kod nas, vrlo brzo bi se popravila kultura u saobraćaju.
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

Ne mož' niko duže da vlada ako krene kažnjavanje.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Sa gmaps se vidi da je smaknuto, nije ni njima pravo ispred ta leva traka. Svakako glupo rešeno, trebalo bi bar ofarbati (isprekidane) trake vodilje.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Čekao sam ko će prvi da kaže :kezo:

Naravno da stanem u tu traku samo ako neko već ima ispred mene da stoji i čeka da prođe pravo. A situacija sa skretanjem u Braće Ribnikar se često ne isplati jer ako neko skreće ispred tebe blokiraće ga pešaci i onda ni ti ne možeš pravo da prođeš.

Vozi se loše i bezobrazno.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Saša napisao: 17 Jan 2025, 10:54 Naučili su ih kroz kažnjavanje. Da je tako i kod nas, vrlo brzo bi se popravila kultura u saobraćaju.
Nije bas samo kaznjavanje. Moras prvo da naucis ljude necemu, da ih edukujes godinama, kaznjavanje je zadnja mera. U HU znam da policija bas nije uvek prisutna, sta vise, a kultura je na dosta visem nivou u saobracaju, zmigavac, sviranje, itd. Ziveo sam tamo godinama i dosta km presao.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Kako mogu dosledno nezavisno od vlasti razne stvari da nam pogoršavaju (hajde da navedem samo zdravstvo kao primer). Oko toga imaju koncenzus, a nemaju konsenzus ni za šta pozitivno.

@dragvorl Da, ali kažnjavanje da ljudima i motivaciju da nešto nauče.

Uzgred, na šta tačno mislite kod tih skretanja desno? To jako ljudi zauzmu traku za desno i pravo, pa blokiraju one što bi mogli uslovno desno?

E, a slična situacija sa prestrojavanje u raskrsnici je i na Telepu kad iz Heroja Pinkija skrećeš levo u Ive Andrića. Skroz djeca traka kao se uliva i i levu i u srednju, a srednja i u srednju i u desnu. Međutim, od svih kombinacija, zapravo mi je jedina loša kad se iz leve uliva u srednju. Kad se uliješ iz srednje u desnu ipak nikog ne presečeš time.

Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Edukovani su oni tako kroz ceo sistem pa se to manifestuje na kraju i na samo ponašanje u saobraćaju. Ništa nisu oni nis generalno kulturniji narod od nas (niti bilo ko drugi u Evropi) nego je takav "pressing" decenijama i generacijama i onda im to ušlo u krv, ponašanje i "kulturu" u svemu. Kod nas jednostavno nema sistema koji će te držati stalno i svuda na "uzici", to je problem. Ali, na drugu stranu - zbog toga nam se u jednu ruku ova naša zemljica možda toliko i dopada (kakva god da je) - nigde više slobode nemamo nego ovde...
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Pa, mogao si napisati i "propada" umesto "dopada", i i sa time bi se složio.

Ali da, razumem šta kažeš, i i sa time se slažem.

Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Saša napisao: 17 Jan 2025, 12:15 Edukovani su oni tako kroz ceo sistem pa se to manifestuje na kraju i na samo ponašanje u saobraćaju. Ništa nisu oni nis generalno kulturniji narod od nas (niti bilo ko drugi u Evropi) nego je takav "pressing" decenijama i generacijama i onda im to ušlo u krv, ponašanje i "kulturu" u svemu. Kod nas jednostavno nema sistema koji će te držati stalno i svuda na "uzici", to je problem. Ali, na drugu stranu - zbog toga nam se u jednu ruku ova naša zemljica možda toliko i dopada (kakva god da je) - nigde više slobode nemamo nego ovde...
Nesto ne valja kad moras samo represijom sistem da odrzavas. Kao sto ne sipas ulje iz Punta u kanalizaciju zbog sistema valjda. Niti parkiras na invalidsko mesto jer ces platiti kaznu. :think:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
mironiko
Reactions:
Pridružio se: 05 Jan 2017, 10:46
Garaža: Subaru Forester e-Boxer Basic 2024. + Škoda Fabia 1.2 HTP 2004.
Kontakt:

Post od mironiko »

Sve si u pravu, ali dosta tog ponašanja (sipanje ulja u kanalizaciju ili parkiranje na mesto za invalide) isto potiče od lošeg sistema, tj. izostanka sistema, posebno ako je takva situacija dugo na stanju. Nekako se to onda ukoreni među ljudima, isto kao što se i te dobre navike ukorene. Nemcima sad i da ukinu kazne, ne bi odmah svi prolazili kroz crveno i gazili pešake.

Građenje dobrih navika je jedno, um koji nije rđav je druga komponenta.

Sent from my Pixel 8 using Tapatalk

Astra >> Lambo
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Ma kod nas nema nikakvih kampanja i edukacija na mnoge teme, kao ni sistemake podrske, kada bi toga bilo a efekta nema e onda mozes da kazes stoka je samo za kazne
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Gazu napisao: 17 Jan 2025, 12:22 Pa, mogao si napisati i "propada" umesto "dopada", i i sa time bi se složio. Slika

Ali da, razumem šta kažeš, i i sa time se slažem.
Meni je ovde i pored svega najlepše. No verovatno moraš proći dosta sveta i videti svašta dok to ne ukapiraš.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Kruzni tokovi su resenje

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

@grujicd
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Odgovori