Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Re: Vazduhoplovi

Post od zuzazu »

@maxer, ne zelim da branim iPhone jer telefon (ma koji da je), ne uzimam kao ozbiljnu stvar za fotkanje. Ovde treba uzeti u obzir zamucenu atmosferu a snimak je prakticno radjen na tele- podruciju. Manjak svetla a veliku brzinu aviona. Konacno, staklo kroz koje fotkam je puno cestica gvozdja a prljavo je iznutra i spolja od svega i svacega.

Ovo i nije neko dugacko taksiranje, niti Nemci imaju neki komplikovsn aerodrom za taksiranje.

Dugacka taksiranja su u Amsterdamu, Madridu, Barseloni ali su logicna i brzo se naviknes na lokalne cake - gde, kako? Juce sam u Madridu taksirao 20 minuta a prilicno sam ga gario. Kada je sezona i guzva, zna da potraje i sat. U Amsterdamu mi treba manje od 15 minuta da ga dovezem sa najudaljenije piste. Ovaj Ukrajinac se prilicno vuce, valjda je vojno grlo koje nema iskustva na ovom aerodromu pa taksira sporo.

Francuzi i njihovi aerodromi, (kao i njihova kola), su enigma. Nekako i nadjes parking poziciju a kako ces da ga parkiras, samo onaj ko je zamislio aerodrom moze da zna. Pri tome nemas nikakvu pomoc sredstava za navodjenje ili marsalera koji navodi. O kruznim tokovima na De Golu da ne govorim. Imaju i uzbrdice na manevarskim povrsinama na kojima ne smes da se zaustavis jer neces moci da mrdnes avion iz stanja mirovanja.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Nešto mi se čini da nisi gledao celo taksiranje, jer bi video da ima prekida u snimku tj. da trajanje taksiranja u videu - nije realno provedeno vreme u istom.

Da li si video važan detalj na 05:17 ?

Na osnovu znaka na auto-putu, lepo se vidi da je u pitanju ovaj aerodrom - Leipzig/Halle Airport (https://en.wikipedia.org/wiki/Leipzig/Halle_Airport).
Prostire se sa obe strane auto-puta i avion je morao da pređe preko istog.
Slika
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Video sam da ima prekida u taksiranju kao sto ima prekida i u poletanju.
Kao sto rekoh, ovo nije komplikovan aerodrom jer Nemci nemaju takav.
Ne znam koji je. Neka je i Lajpcig, ali ovo niti je komplikovano (dve paralelne smaknute piste), niti moze dugo da traje. Normalno, zavisi od brzine taksiranja.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

OK, ali nema puno aerodroma gde avioni nadvožnjakom, na točkovima, prelaze auto-put :driving: :)

Slika

Slika
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Simpatični avioni ... unose duh vremena II svetskog rata (naravno samo kao podsećanje na vreme elisnih aviona):
https://www.youtube.com/watch?v=70a5pYTFud0
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

"Najduži let na svetu mereno ortodromom (najkraći put između dve tačke na zamljinoj kugli"

Lepo ljudi napisali kakvo je merenje.

Mozes i ovo da turis u potpis

Slika
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Zu, koliko se rastojanje koje pređe avion u vazduhu okvirno razlikuje od najkraćeg rastojanja merenog po površini Zemlje? Da li se to uopšte može precizno meriti? Po nekoj logici, avion mora preći još veći put od njega, jer ne leti u pravoj liniji, niti stalno na istoj visini? Osim ako ne leti kao na ovoj slici (karikiram), što je naravno nemoguće, osim možda za neki satelit: :D

Slika

Ono što hoću da kažem je da ako je udaljenost po zemlji 14 hiljada km, to mora biti recimo 15-16 hiljada km stvarnog leta, što je još impresivnije.
Ђенерал Јанковић
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Snork, razumem sta pitas. To je air distance. Za navigaciju se koristi ground distance:

http://www.unizd.hr/portals/1/nastmat/t ... trika5.pdf

Jedan od linkova.

Ovde su objasnjene kartografske projekcije i ortodromsko loksodromsko rastojanje.

Za neupucene, moze i link u potpis. :mrgreen:
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

zuzazu napisao:Mozes i ovo da turis u potpis

Slika

Stjepa car :D
Šta li je sa tim dečkom?
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Zu, hvala, pogledaću.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Гага
Reactions:
Pridružio se: 30 Dec 2012, 22:24

Post od Гага »

@Зу, да ли ти је нешто познато око овога. Наше одбојкашице су кренуле летом из Истанбула за Одесу и авион се вратио због велике магле у Турску. Пилот покушао слетање, али без успеха. Сад их Украјинци нападају да су намерно избегле утакмицу !!!

PREŽIVELE PAKAO NA NEBU Odbojkašice Vizure za Blicsport: Dobro je, stigle smo žive kući
Lola Stojanović | 08. 02. 2017 - 18:58h
Ukrajinski mediji su kao udarnu vest objavili da su srpske odbojkašice izbegle avionsku katastrofu pri sletanju na aerodrom u Odesu. Pilot je u poslednjem trenutku odlučio da ne sleti, jer zbog guste magle nije mogao da vidi pistu. Šta se dešavala u avionu za Blicsport otkriva kapiten odbojkašica Vizure Ana Matović.
http://sport.blic.rs/ostali-sportovi/od ... ci/mdhwrwl
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Nije mi poznato nista oko ovog leta.

Ne znam ko je bio avioprevozioc, ali mi ne lici na Turkish. Oni ne idu na najmanji nagovestaj loseg vremena.

Ovde mi ima malo vise drame

A) Niko ne bi otisao do Odese da napravi neuspeli prilaz, vrati se u Stambol, a onda kaze putnicima da ce da probaju jos jednom (???)

B) Devojke su u se fotkale u polozaju "brace for impact", sto nema blage veze sa turbulencijom ili prilazu po magli. Polozaj se zauzima neposredno pred udarac, a neko je stajao iznad njih da napravi snimak (???)
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Ja sam bolje fotkao :mrgreen:

Slika

Let iznad kukavičijeg gnezda :)
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Zrakomlat :kezo:
Širim haos!
Odgovori