Ovako odprilike

Mislim da si nekako previše mlad i sa baš malo iskustva kada si ovako nešto napisao. Baš je sve suprotno što se tiče teme i Nemačke:)hyundai_i30 napisao: 12 Feb 2023, 10:28 Sto se Nemacke tice, tamo su na ulje mogli da voze samo Balkanci, Svabe nikada nece imati tako originalne ideje.
Mešaš cene benzina i TNG kao derivata nafte sa maloprodajnim cenama na pumpama.Tako da hteli mi to ili ne, TNG, benzin ili dizel kod nas ponajmanje zavise od cene nafte i svako od ovih goriva se uredjuje onako kako politicarima odgovara, a TNG ne moze da zavisi nikako od benzina jer jednostavno mi vise nemamo potrebe da TNG proizvodimo kroz prepradu uvozne nafte kao ranije, imamo ga na pretek iz prirodnih rezervi koje danas zadovoljavaju sve nase pptrebe jer je potraznja za istim pala bar 5x unazad 10 godina.
U zadnjih mesec dva...kao što piše je odnos sličan, nešto nisam primetio da se bitno menjalo u tom pogledu.havijer napisao: 12 Feb 2023, 11:00Odnos nije istiljubitelj napisao:
I benzin i plin su pojeftinili u zadnjih mesec dva....i procentualni odnos cena je ostao približno isti.
Nekad je plin bio 75
A benzin 145
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
45% mozda u nekom idealnom slucaju, vise za neke generatore nego za vozila. Narocito ako je promenljivo opterecenje (kao kod automobila) nema tu sanse da se postigne 45%.ljubitelj napisao: 18 Feb 2023, 16:25
Srećna okolnost je što dizel ima približno 45% iskorišćenje korisno za pokretanja vozila (+ grejanje zimi kabine) dok je struja na približno 80% iskoriđćenja.
Tako su nekada učili po školama ali napredovalo se. I ja sam mislio do skoro ovo što si napisao ali više nije tako.dragvorl napisao: 18 Feb 2023, 17:0845% mozda u nekom idealnom slucaju, vise za neke generatore nego za vozila. Narocito ako je promenljivo opterecenje (kao kod automobila) nema tu sanse da se postigne 45%.ljubitelj napisao: 18 Feb 2023, 16:25
Srećna okolnost je što dizel ima približno 45% iskorišćenje korisno za pokretanja vozila (+ grejanje zimi kabine) dok je struja na približno 80% iskoriđćenja.