Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od schonenk »

dragvorl napisao:Stoka... :ccc:
Mislim da se na primeru otpada najbolje vidi koliko smo civilizacijski ostali iza razvijenog sveta. Kad se vratim iz jedne mocne evropske zemlje pece me savest danima kad iznosim smece. Moji domacini imaju obavezu da operu svaku plasticnu posudu od ostataka hrane i onda odvoje u posebnu vrecu. Smece se ne iznosi kad tebi padne na pamet vec tacno jednom ili dva puta nedeljno. Zato je i u interesu da se sve lepo pripremi/ocisti za iznosenje. Ako slucajno izneses smece kada vreme nije neko iz komsiluka ce vas prijaviti i onda tu svoju nameru lepo i platis pa ti ne padne na pamet da se pravis pametan.

Ima i tamo situacija da naletis na hrpu smeca, ali obicno posle utakmica, koncerata i obicno se lako prepozna kojeg je porekla onaj ko baca smece i odakle vuce lepe navike.

Niko me ne sprecava da i sam to radim, ali upravo i jeste poenta u tome. Ne radi to Nemac sto se rodio kulturniji, vec ga je neko naucio da nemar i nebriga kosta debelo.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Pa sam taj primer i ne govori puno, ja sam mislio da ćeš pričati o kulturi da se ne baca đubre po ulici, a to kako se gde baca kućno đubre je stvar uređenja, naravno da mi nećemo bacati jednom nedeljno kada se đubre odnosi svaki dan, itd..
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Mi jesmo stoka špo tom pitanju, ali to pakovanje smeća i drukanje komšiluka je degeneracija u suprotnom smeru.
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:

Post od schonenk »

Grujic napisao:Pa sam taj primer i ne govori puno, ja sam mislio da ćeš pričati o kulturi da se ne baca đubre po ulici, a to kako se gde baca kućno đubre je stvar uređenja, naravno da mi nećemo bacati jednom nedeljno kada se đubre odnosi svaki dan, itd..
Ima itekako. Mi iznosimo kese ili kante sa smecem iz kojeg curi na sve strane. Zatim dodje leto i upece zvezda, a neopisiv smrad se siri na sve strane. Da ne govorimo da tece i niz ulicu.

Drugo, poenta i jeste da ne iznosis smece svaki dan kako bi lepo pripremio smece za iznosenje. Da vidim da li ces onda biti spreman da bacis neoprane plasticne posude. Sve sto je organskog porekla treba sam da resis. Nema ostala mi kaca kupusa ja cu to u kontejner...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Dosta je samo da bude obavezno da se smece baca u kesama i resen problem. Ne moraju te kese ni da se posebno placaju.
Djubre se odnosi dva puta nedeljno, ali ako imas kontener mozes da bacas kad hoces. Ako stavljas kese na ulicu onda samo to jutro.
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:

Post od schonenk »

starac vujadin napisao:Mi jesmo stoka špo tom pitanju, ali to pakovanje smeća i drukanje komšiluka je degeneracija u suprotnom smeru.
Auh, ne znam sta bih ti odgovorio. Poenta i jeste sto tu ne postoji izuzetak. Izuzetak vodi postepenom rusenju sistema, nacina na koji koji funkcionise zamisao. Mi smo tu eksperti...sve obesmislimo i to moze da prodje, jer sve je moze i ne mora.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

schonenk napisao:
Grujic napisao:Pa sam taj primer i ne govori puno, ja sam mislio da ćeš pričati o kulturi da se ne baca đubre po ulici, a to kako se gde baca kućno đubre je stvar uređenja, naravno da mi nećemo bacati jednom nedeljno kada se đubre odnosi svaki dan, itd..
Ima itekako. Mi iznosimo kese ili kante sa smecem iz kojeg curi na sve strane. Zatim dodje leto i upece zvezda, a neopisiv smrad se siri na sve strane. Da ne govorimo da tece i niz ulicu.

Drugo, poenta i jeste da ne iznosis smece svaki dan kako bi lepo pripremio smece za iznosenje. Da vidim da li ces onda biti spreman da bacis neoprane plasticne posude. Sve sto je organskog porekla treba sam da resis. Nema ostala mi kaca kupusa ja cu to u kontejner...
Kako da se rešim sam đubreta organskog porekla? Nego gde ću nego u kontejner?
Tačno je da bi kese sa učkurom pomogle, ali to je do onih koji umesto da uvedu nešto korisno muljaju sa kupovinom raznih često loših kontejnera.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Nisam ni pisao o izuzecima u sistemu, već o samom sistemu.

Kada bi se pisalo kako u Severnoj Koreji ljudi tačno određenog dana bacaju đubre, na određen način i potkazuju jedan drugog ako pogreše (a to se desilo mom drugaru u Holandiji) onda bi se svi zgražavali kako je taj sistem nehuman i kako kontroliše svoje građane.
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:

Post od schonenk »

A dobro, nase resenje je bolje? Ocigledno je neko tamo shvatio da nema medjuresenja. Isto je svuda, kad naucis pravila nema kazne. Da li moze biti opravdanje u saobracaju to sto nisi upucen?

Grujic, sve sto je tecno, ostalo ti pavlake na dnu moras da operes, bacis u solju, snadji se. Napravi poparu od starog hleba :) Salim se, ne znam sve detalje, ali znam da se plasticne posude operu.

Konkretno u Nirnbergu nisam video kontejnere u sirem centru, sve se vozi u tacno vreme i iznosi. U Belgiji u manjem mestu nisam nasao niti jedan jedini kontejner. U korpe za otpatke mozes da ubacis samo nesto jako malih gabarita. Ocaj me uhvatio, jer nisam mogao da uguram kesu velicine maxijeve sa par otpadaka.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Ja ozbiljno pitam, jer me nervira kada se neko rešenje predstavi kao dobro samo jer postoji tamo negde.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

schonenk napisao:
dragvorl napisao:Stoka... :ccc:
Mislim da se na primeru otpada najbolje vidi koliko smo civilizacijski ostali iza razvijenog sveta. Kad se vratim iz jedne mocne evropske zemlje pece me savest danima kad iznosim smece. Moji domacini imaju obavezu da operu svaku plasticnu posudu od ostataka hrane i onda odvoje u posebnu vrecu. Smece se ne iznosi kad tebi padne na pamet vec tacno jednom ili dva puta nedeljno. Zato je i u interesu da se sve lepo pripremi/ocisti za iznosenje. Ako slucajno izneses smece kada vreme nije neko iz komsiluka ce vas prijaviti i onda tu svoju nameru lepo i platis pa ti ne padne na pamet da se pravis pametan.

Ima i tamo situacija da naletis na hrpu smeca, ali obicno posle utakmica, koncerata i obicno se lako prepozna kojeg je porekla onaj ko baca smece i odakle vuce lepe navike.

Niko me ne sprecava da i sam to radim, ali upravo i jeste poenta u tome. Ne radi to Nemac sto se rodio kulturniji, vec ga je neko naucio da nemar i nebriga kosta debelo.
Znaci oni tamo trose dragocen resurs vodu da bi oprali neku plastiku, odnosno da bi neki tamo privatnik dobio kao na tacni sve cisto? :D
Pa kud ide taj zapad.
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:

Post od schonenk »

Ne mogu da verujem da si to napisao :)

Sta ce nama reciklaza, mi imamo dovoljno deponija, a gde nemamo napravicemo. Velika je ovo zemlja.

Meni je bitnije kad setam sa klincem ne moram da preskacem i udisem smrad koji se siri iz kontejnera. Da ne pricam o ovim koji imaju balkone iznad kontejnera.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Ja bih opusteno i sa zadovoljstvom sortirao smece kad bih znao da ce da se reciklira, i da ce neko drugi koga boli djoka da masno plati taj bol. I da, prijavio bih komsiju u takvom sistemu na keca ako je dziber. I ne, nikad ne bih ziveo u sistemu gde treba da perem organske ostatke sa ambalaze, vrh debilizma.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Zamisli prosecnog srbendu kako odvaja smece i pere casice od jogurta zarad nekog viseg cilja. Mislim budimo realni kod nas je onaj ko prijavi komsiju da bije zenu cinkaros a zamisli sta bi bio onaj sto pere casice od jogurta.

Slika
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:

Post od schonenk »

E sad, bio bi jako zainteresovan, veruj mi. Zamisli situaciju. Pokvarila ti se pavlaka (ne znam sto sam zapeo za nju, moze i pasteta :)), smrdi boze sacuvaj, a nemas gde da izneses.
Odgovori