Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Re: Vazduhoplovi

Post od zuzazu »

:aneces: Apsolutno tacno. "Sugestija"/naredba se odnosi na to da agencije popune A330 npr za Egipat ili Tursku, ako neko ima zelje i volje da tamo u opste putuje.

Normalno, AS ce da diktira cenu karte, koju ce na kraju platiti korisnik.

Dok je AV bice i AS. Izgleda mi da ce potrajati.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Resih da odradim jos jednu Sulejmaniju u Iraku jer sam se sit ispotresao sto nam se Laki ne javlja iz war zone sa svojim lovackim pricama.

Elem, na putu ka aeropuerto de QQLele, zove Hjuston:

"Imamo fine vesti za vas. Juce se na Sulejmaniji skrljao Royal Air Jordanian i aerodrom je juce bio zatvoren a i danas ga dobar deo dana ciste, ali u zvanicnim dokumentima (NOTAM) ovo necete naci jer cega nema to se nije ni desilo. Nasi dousnici javljaju da je aerodrom otvoren ali da je samo 2100m (6900 ft) piste upotrebljivo. Pa, eto, idite vi tamo da proverite jel to tako il' dousnici lazu"

Super! A tankujemo li gorivo? Koliko smo teski na sletanju?

"Cek malo kapetane..... vucemo gorivo. Fino smo vam ga zavukli. Potrebna duzina za sletanje je sa kocenjem 3 i punim flapsom 6200 ft. Imate iha haj da stanete, ostaje vam 700 ft (200m) dok vam beonjace ne ispadnu od straa ocete li i vi da zaorete gde cuci Kraljevski Dzordan."

Hvala lepo, bas ste ljubazni.

Koji deo piste, pocetak ili kraj, dousnici ne javise.

https://s10.postimg.cc/4t7wgz891/IMG_0211.jpg[/img]

Dodjoh tako u Hjuston poluisprepadan, otvorih plan leta kad tamo novo iznenadjenje.

Otpala vrata sa glavnog stajnog trapa:

Sad ne znam, vise li, ili ih nema. Al ono sto znam je da zbog povecanog otpora trosimo vise goriva.

Lepo. Koji moj ce nam vrata? Visak delova. Ako moze Grunf, mogu i ja.

Nego da bacim pogled kako izgleda skalamerija:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Dok sav sretan pripremam kokpit, eto ga mehanicar.
Brlja nesto po osiguracima iza mene.
Sta je prijatelju dragi?

"Sve je u redu, ne radi flush u zadnjem WCu, pa ako se nekom pri$€r€ dok idete u strmopizd u Sulejmaniji, morace to da obavi u gace. Samo da iscupam osigurac....."

Sjajno! Nema vrata, nema da se Kenya. Sta je sledece?

Bacim pogled na meteo.

Ma fantasticno! U Sulejmaniji u vreme sletanja povremeni udari cisto bocnog vetra 46 km/h.

Kratez pista, bocni vetar, sletanje nocu. Do 00

Slika

Slika

Slusao sam da jedno sr@nj€ nikad ne ide samo, vec nastupa u trojkama.

Startovasmo mocne CFM 56-7 motore i taman da krenemo da taksiramo, popalih svetla - kad mi nesto mracno.

Jel mi pao mrak na oci?

Ne rade svetla. Taksi i levo turnoff.

Znam Sulejmaniju vrlo dobro, vec sam bio tamo. Zabit na visokoj nadmorskoj visini okruzena brdima. Minimalna bezbedna visina od 7500ft na istoku do 11000ft na severu. Mrkli mrak okolo, nigde svetala.

Kako je vetar bocni desni, kada budemo sletali, nos aviona ce biti desno, u vetar, a moje levo svetlo ne radi - bice ko sletanje u prkno.

Svasta i ja razmisljam. Uhvatih sebe kako sirim negativnu energiju.

Nema vrata, nema da se Kenya, nema svetla, nedostaje 40% piste, vetar bocni 25 cvorova, noc......

Jesam li nesto izostavio?

Ah, da.... kompanijska procedura za Sulejmaniju, jer su nas vec gadjali nekim suludim projektilima, - doci visok, sunovratiti ga, ne paliti svetla do pred sletanje. Potpisao licno Veliki Strumf baze Hjuston.

Pa super. Zapravo sve je u redu.
Svetla i onako nemamo.
Kad povadimo tockove za strmopizd ima da se odvale i druga vrata na trapu, a ko bi da obavi nuzdu, moze i kad sletimo da pisa niz udare vetra.

Mashallah!

P.S. U vreme ovog pisanija leteli smo jos uvek prema ORSU. Zvezdano nebo, dole bez oblaka, vazduplohov protrese s vremena na vreme. U prilazu je od nekih 500m iznad terena poceo takav rodeo kakav ne pamtim za sve ove godine. Avion se vrteo oko sve tri ose kao list na vetru. Ne secam se tezeg sletanja pogotovo zbog opterecenja kratke piste. Gde je GoPro kad mi najvise treba?

Slika

Slika
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Za tebe se svakako može reći da ti život ni slučajno nije dosadan.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
DasAuto
Reactions:
Pridružio se: 16 Sep 2015, 15:05

Post od DasAuto »

I ovako se bojim let sa avionom, jos mi tu saljes neke kvarove :nesvest:
Korisnikov avatar
rade74
Reactions:
Pridružio se: 31 Mar 2013, 17:29

Post od rade74 »

Odlican tekst! Samo pisi :)

Sent from mTalk
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

:doubleup:
Piši bajo, zanimljivo je :)
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
pigeon
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 12:22
Garaža: Škoda Octavia A8 1.4TSI 8AG + Fiat 500

Post od pigeon »

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Jel odrzavaju oni te avione uopste? I koliko je bezbedno poslati avion da leti u takvom stanju i jos za takvu destinaciju? :delete: Odlican tekst inace. :)
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Kakav je AtlasJet?
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Kriminalan
Ima simpaticno obucene stevke, to je sve.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Država preuzela Muzej vazduhoplovstva
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dr ... hoplovstva

Ministar odbrane i predstavnici osnivača nekadašnjeg Muzeja jugoslovenskog vazduhoplovstva, sada Muzeja vazduhoplovstva Beograd, potpisali Ugovor o prenosu osnivačkih prava i obaveza na Republiku Srbiju

BEOGRAD - Ministar odbrane Zoran Đorđević i ovlašćeni predstavnici registrovanih osnivača nekadašnjeg Muzeja jugoslovenskog vazduhoplovstva, sada Muzeja vazduhoplovstva Beograd, potpisali su danas Ugovor o prenosu osnivačkih prava i obaveza Muzeja na Republiku Srbiju.

Reč je o predstavnicima kompanije "Er Srbija", A.D. Aerodroma "Nikola Tesla", d.o.o "Utve - Avioindustrije Pančevo", "Prve petoletke" Trstenik- namenske a.d., "Teleoptik -žiroskopa" d.o.o Zemun, "Kluz padobrana", Društva za usluge u aviosaobraćaju "Aviogeneks" d.o.o i Vazduhoplovnog saveza Srbije.

Svečanom potpisivanju su prisustvovali i državni sekretar u ministarstvu odbrane Nenad Nerić, v.d. pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Plašim se da će sad da ga raskupusaju.

Tapatalk
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Vrlo verovatno, retko šta umeju da poboljšaju
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Da, verovatno se čisti teren u okviru mudre prodaje aerodroma...
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... id=1240559

Vodeni topovi - nova avio-kompanija na "Tesli"
Beograd -- Prvi avion turske kompanije Atlas Global, na svakodnevnoj liniji Beograd-Istanbul, sleteo je na beogradski Aerodrom "Nikola Tesla".

Evo vam turci :mrgreen:
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Odgovori