Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od schonenk »

nikaragva napisao:Nisam ja napisao da sam protiv reciklaze, nego sam se samo sprdao na konto te price.
Reciklaza bi kod nas funkcionisala da JA platim da se nekome moje cisto smece odnese i da on onda napravi granulat od toga, pa posle to zavrsi u japanskim autima, a on da kitom ne mrdne. To je srpsko poimanje reciklaze. I upravo zbog toga slabo je i ima kod nas.

Sve svoje smece pakujem u dzakove, pa u kantu. Dok mi nisu polomili kantu smecari snagatori, ja se zalio oni rekli istekla mi garancija, wtf?! I tako sad stavim smece u gepek i bacim u prvi kontejner, dok me okolni stanari gledaju kao da im kradem nesto, u fazonu sta ti bacas smece u NASU kantu. Prvi koji to bude glasno izgovorio, dobice dzak u glavu.

Pazi, ima logike u tojoj prici. Mada, kad vidim sliku nasih deponija dodje mi da odvojim to vreme i operem i recikliram, da sacuvam nesto ove zemlje iza sebe nekontaminirane. Bar ja ne moram.

E posto se u toj prici osecam usamljen, onda mi je lakse da se uklopim u nasu pricu i ovako baljezgam u prazno. Jedino vidim da ce Vujadin da me "istrese iz gaca" pa bolje da se odjavljujem iz teme :)
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Nece Vujadin, on samo deluje tako mrgodno al je dusha :kezo:

Slazemo se mi svi ovde, naopako da se razilazimo oko civilizacijskih osnova. Samo nisam za uzimanje svega od svih, valja nekas i sam doci do resenja. To pranje ostataka je posledica redjeg skupljanja smeca, dakle sistem nije isti. Za reciklazu nema potrebe prati plastiku jer je organske ostatke najlakse unistiti, a enviromental damage je veci ako ja perem svaku posudu pojedinacno. Sve to moze lepo da se organizuje, samo treba da prvo drzavu isteramo iz oblasti u kojima joj nije mesto da bi imala vremena da se bavi onim sto joj je posao, a mi vremena da to i kontrolisemo.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Mislim da ste pobrkali foru sa pranjem plastike.
Nije to obavezno, ali ako razdvajate smece, onda ne zelite da se dok je jos kod vas u stanu ubudja. Ja svaki put properem plasticnu flasu pre nego sto je zguzvam. Ne moram, ali sam naucio da ce se posle par dana ubudjaviti ako to ne uradim a to ruzno izgleda.

Sa svim ovim problemom recikliranja dolazimo do standardnog zakona da je za 80% efekta potrebno samo 20% posla (Pareto princip), posle ako trenete da terate mak na konac potrebno je daleko vise truda za jako mali pomak. Zato i treba samo uvesti neke osnove reciklaze a ne ici do krajnjih granica i svi ce biti zadovoljni (skoro svi).
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Inzenjerski precizno receno :sesir:
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Zapravo ja kao jedini pravi problem na deponijama vidim plastiku.

Da sam ja na celu ove drzave, podelio bih gradjanima besplatno neke mini kucne mlinove za plastiku, ne mora u svaku kucu, svaku drugu, trecu, sta ja znam, napravi se neki plan. Posle nekog vremena bi se to isplatilo drzavi, makar samo kroz cistocu i nista vise, ali isplatilo bi se. Jednom ce te deponije morati da se rese, a svaka vlast to ostavlja sledecoj ...
Tako ce svi biti motivisani da odvajaju plastiku, melju je, pune dzakove granulatima i predaju o otkupne centre, za neku simbolicnu sumu, od koje mogu da refundiraju to vreme i resurse. Recimo za godinu dana skupe novaca i okrece kucu. A ne da mi ta ista drzava proda jebenu plasticnu kantu koju pit bulovi koji istresaju kante pokidaju, raskomadaju i onda mi oni kazu da je istekla garancija.
Eto, kako drzava TREBA da deluje, a kako zaista deluje. Sve na ova dva prosta primera.

PS: cenim da bi se nasli, tipicno za nas, neki bahati likovi, koji bi rekli serem se ja na taj mlin, ja cu i dalje da bacam plastiku. Postoji resenje i za njih. Cipovi pod kozu, pracenje svake jedinke, sta kupuje, gde kupuje, koliko tu plastike ima, a koliko su doneli na kraju meseca. Pa da vidis bato!
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Ma nije uopste strasno stanje u Srbiji, a na zapadu nije bas tako sjajno. Evo slika iz Belgije gde moras da platis 50centi da bacis djubre, a sta ako stavis pored ?

PS: Kada sam dosao u NL pri bacanju djubreta morali smo da koristimo karticu da pristupimo kanti, zena mi je bila stalno u stresu sta baca da kanta ne analizira sta sve bacamo (a ne smemo :) ) I to pre 14 godina :)
Prikačeni fajlovi
16102011048.jpg
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

I koliko mozes djubreta da bacis za 50 centi?
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Pa koliko stane u otvor :) Znaci jedno 34-40L. Ali ovu kantu sam samo video u Belgiji, kod nas (NL) su ili na karticu ili su slobodne.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Nemački princip je bolji. Uz ambalažu naplatiš kauciju koju vraćaš kad se vrati ambalaža. Taj fazon su uveli i Hrvati od skoro.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

E pa mislim da nije bas tako ako se ne varam. Kaucija se vraca zaista samo za one flase koje se ponovo koriste (tj imasj flase Mit Pfand i Ohne Pfand, dakle isto kao u Srbiji).
Zato pored tih automata za flase koji primaju te povratne obicno spontano nastane gomila raznih drugih koje automat odbije jer su bespovratne, a ko ce ih onda vracati kuci...
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Tacno, ima i nepovratnih ali su uglavnom povratne. Obično ljudi znaju pa ne nose u radnju nepovratne... ja bar nisam vidjao da ih neko ostavlja pored automata.

U HR ne moras da je vratis (za vracenu dobijas 50 lipa), ne moras ni da je bacis u PET kontejner ali ne kontam zasto ne bi...
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

nikaragva napisao:Zapravo ja kao jedini pravi problem na deponijama vidim plastiku.

Da sam ja na celu ove drzave, podelio bih gradjanima besplatno neke mini kucne mlinove za plastiku, ne mora u svaku kucu, svaku drugu, trecu, sta ja znam, napravi se neki plan. Posle nekog vremena bi se to isplatilo drzavi, makar samo kroz cistocu i nista vise,
U Beogradu "Gradska čistoća" svakome ko je zainteresovan daje besplatno velike zelene kese za reciklažu od 120 l (kad se prijaviš, dobiješ po jednu za svaku nedelju do kraja godine, znači ko se prijavi u januaru, dobije 52 kese).

U njih ide PET plastika, MET (samo aluminijum, čelik ne žele, ali to nisu lepo objasnili) i PAP (papir, obojeni i neobojeni, uključujući i tetrapak/brikpak ambalažu). Prvo su postojale tri različite vrste kesa, ali sada sve stavljaš u jednu, pa oni mašinski sortiraju.

Osim što dobiješ lepe kese i možeš ponosno da recikliraš, nagrada je i -20 % na račun za odnošenje smeća.

Kese se ostavljaju pored kontejnera, veče pre pražnjenja (zna se tačno na kojoj se opštini kojim danom prazne). Ali proverite prethodno telefonom da kod vas prolazi kamion koji ih skuplja, jer će ih inače ubaciti zajedno sa ostalim smećem.

Eto, ja to koristim i super je. Pre toga sam PET, MET i PAP sam nosio u kontejnere za tu namenu.

Ostalo đubre (ostatke hrane i ostalo kao što je pominjao Gruja), pakujem u plave ili crne kese za tu namenu, koje lepo zavežem i bacim u kontejner. Ljudi koji žive u individualnim kućama umesto javnih kontejnera mogu koristiti svoje kante, koje takođe iznesu veče pred prolazak kamiona gradske čistoće.

Dakle, sve lepo funkcioniše i kod nas. Jedini problem je što nije obavezno, već je ostavljeno savesti i volji pojedinaca.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Ovde vidim samo jos jedan (ne toliko primamljiv razlog) da se dodje ziveti u BG.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Probao sam reciklazu sa zelenim opstinskim kesama, i nazalost, nekoliko puta video odnosenje istih sa obicnim smecem. Isti primer imaju drugi koje znam u drugim delovima grada.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Odgovori