Računari

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Re: Računari

Post od Xepoj87 »

Videh posle i ja, i zaboravio da sam radio edit :)

Sent from the 7th edge of the 3rd world.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Heroju, kako gledaš koliko je CPU a koliko grafička zauzeta u toku igre? Steam mi stalno u ćošku pokazuje fps, nisam sad za kompom da vidim da li može još nešto da prikaže.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Mozes preko msi afterburnera da gledas, ne u toku, ali kada alt tabujes vidis koliko je sta trenutno angazovano (gpu, cpu, temperature njihove, % obrtaja kulera i svasta nesto jos) i koliko je bilo unazad par minuta, sigurno ima i naprednijih metoda :kezo:
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Mozes u toku igre pomocu Msi aftreburnera, meni samo za to i sluzi.
Evo ti moj WD2:
https://youtu.be/-4yBBGP1ogc

Udjes u Msi AB, pa u settings, stikliras da moze da monitoruje napon i osyale gluposti, pa onda odes na OSD tab i tu posebno stikliras za svaku opciju koju zelis prikazanu na on screen.

Sada idem da kuntam, ali cu ujutru napraviti SS kako to treba da izgleda i sta sve da se podesi.

Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Znaci koristio sam pravi alat, samo malo primitivno :kezo:
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Tako nekako :D

Elem, evo kako to izgleda(verovatno vam je drugaciji skin AB-a, ali nije ni bitno, kliknete na settings):
Slika

Slika
Na prvoj vidite sta je stiklirano.
Na drugoj ovoj drugoj kliknete dole na ovo Show in On-Screen Display za svaku stvarcicu koju hocete da vam prikazuje u Dx aplikacijama.
Ovo gore crno stikliranje pored naziva je da li to uopste da nadgleda, tako da ako necete da vam prati te stvari, iskljucite ih totalno ako zelite.
Ako hocete kao kod mene da vam sve vezano za grafiku bude u istom redu, a ne posebno, u Override graph name ukucate isti naziv(GPU ili GTX 1070 ili sta vec hocete), pa ce on to da grupise iza tog naziva.
Desno vam je Riva, koja dolazi uz MSI i namestite je ovako kao kod mene, osim sto mozete iskljucuti onscreen shadow, ako necete dve boje na slovima.
Takodje u nekim igricama mozete ograniciti FPS, jer recimo u Fallout 4 kada koristis obijanje brave, ode na 400fps i igla za obijanje postane nekontrolisana, pa ga ja stavim na 150 fps recimo.

Onda, imate On-Screen Display tab u MSI i tu stavite skracenice za sta zelite, ja sam stavio sa toggle Shift+End, jer ne zelim da mi stalno prikazuje statistiku u cosku, pa ga iskljucim i ukljucim po zelji tokom igre.

Slika

Naravno, mozete preko MSI AB i klokovati bilo koju karticu, i ako ja koristim GB Xtreme Engine, jer mi je mnogo bolji za koriscenje, ali MSI ce procitati podesavanja i staviti ista, dakle nece se krsiti sa tuning softwareom koji imate.

Ostala podesavanja poput boje i velicine slova vidite i sami, nema potrebe da napominjem posebno :)
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Mnogo mi lepše radi ROTR sa Fast Sync u poređenju sa običnim VSYNC. Kad padne ispod 60fps to se skoro i ne primeti, dok sa onim standardnim kao da je odmah prešao na 30fps - verovatno se upravo to i dešava kad se gleda šta stigne do monitora. I jedno i drugo namešteno na nivou drajvera, dok u samoj igri stoji vsync off.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Naravno, samo Fast koristi :) Generalno dobro procitaj sve opcije, pa odluci koje kako zelis da namestis :)
Evo kako kod mene to izgleda(osim sto mi je DSR samo na 1.78x i 4x stavljen, ovo 3 sam samo probao:
Slika

Slika

Elem, ako hocete da se drugacije zovu opcije u MSI, kliknite na override group name, pa tu umesto GPU ukucajte recimo 1070.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Xepoj87 napisao:Slika
Bios na default.
Na 30ak posto opterecenja rade na 4.2 Ghz sva jezgra i ne spustaju se.
Isto je tako i na 15% opterecenja, ako je aktivna aplikacija.
Kada nema neku aktivnu obradu podataka, radi na 800, 1xxx, 2xxx, 3xxx, 4xxx-4.2Ghz, po potrebi.
Tacno je da nece sva jezgra uvek raditi istom brzinom po defaultu, osim ako aplikacija ne koristi sva jezgra, a i sto je bolji bios na ploci, bolje odredjuje kako koje da pusti.
Verovatno se sećaš da je Intel pre nekih nekih 10+ god. (orijentaciono), počeo sa uvođenjem tih Turbo i Zelenih tehnika (za privremeno ubrzanje i usporenje procesora), a da ranije to nije postojalo ... e pa, hajde da ISKLJUČIMO SVE TE TEHNOLOGIJE I NATERAJMO CPU DA AUTOMATSKI RADI NA FABRIČKOJ FREKVENCIJI I VOLTAŽI SVIH 100% VREMENA :) samo privremeno, zbog razjašnjenja ovog našeg spora.

Pogledao sam uputstvo za tvoju matičnu ploču i uradi ovako:

Znači u BIOS-u, posle učitavanja default/optimal konfiguracije, podesi:

u meniju Ai Tweaker:
- ASUS MultiCore Enhancement: DISABLED (This item allows you to set to default core ratio settings)
- EPU Power Saving Mode: DISABLED (isključuje sposobnost ploče da štedi energiju, menjanjem CPU VCCIN i Vcore voltages, znači CPU ostaje da radi na svojim fabrički predviđenim setovanjima)

sekcija Internal CPU Power Management:
- Intel SpeedStep: DISABLED (onemogućava se ploča da dinamički menja voltažu i frekvenciju procesoara) !!!
- Turbo Mode: DISABLED (onemogućava povećanje brzine procesora preko fabričke/osnovne radne frekvencije) !!!

meni Advanced > CPU Configuration > CPU Power Management Configuration:
- Intel SpeedStep: DISABLED
- Turbo Mode: DISABLED
- CPU C states: DISABLES (sprečava da CPU štedi energiju, već mora stalno da radi na fabričkim vrednostima) !!!

Uđi u Windows i sada pogledaj CPU-Z (ili šta već koristiš od tih programa) i videćeš da ti CPU stalno stoji zakucan na fabričkim vrednostima za frekvenciju i voltažu (4.0GHz i koliko mu je već voltaža - da ne tražim sad).
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Kako ti ono rece, ja naporan? :)

Slazem se sa tobom, kada osakatis procesor i iskljucis mu tehnologije koje su mu fabricki stavljene, radice slabije :)

A mogu odmah i mnozolac na 35 da mu stavim, pa da kazemo da je 3.5Ghz procesor :)

Osim sto kada sam vec usao i izasao iz biosa, procesor mi radi na mnogo manjoj voltazi od fabricke i na 4.5 Ghz :)

Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Ne osakaćujemo procesor, već onemogućavamo matičnu ploču da manipuliše frekvencijama i voltažama CPU-a, a njega ostavljamo da radi na voltaži i frekvenciji za koju je i napravljen i oko koje se mi sporimo. Tako su ranije radili svi procesori i to nije ništa pogrešno i nije nikakvo sakaćenje ... a svrha i namena ovog privremenog čina je da se lično uveriš koja je osnovna radna frekvencija tvog procesora :)

I ja te ne teram da manipulišeš brzinama procesora (to što pominješ množilac 35), već da sve osnaviš da radi na AUTOMATICI a da samo iskljušiš funkcije PRIVREMENOG UBRZANJA I USPORENJA CPU-a (tj. dizanja i spuštanja njegove voltaže).

A sve ovo u cilju da ti shvatiš šta je pojam osnovne radne frekvencije CPU-a, a šta su "one druge" brzine - bilo turbo modovi (privremeno ubrzanje), bilo green modovi (privremeno usporenje).

Lepo priznaj da si pogrešio i neće ti zbog toga pasti kruna s glave :)
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Au brate, ti ga stvarno preterujes.
Ne, turbo mod ili ti automatski klok procesora je deo njega, nebitno je kako su radili procesori pre 10 godina koji to nisu imali i kojima si retko mogao da menjas mnozilac mnogo, pa su se klokovali diza jem magistrale.

Dakle, procesor ukljucis i on radi na 4.2 Ghz max.
Kada udjes u bios i cackas, to vise nije stock ili ti automatika, nauci znacenje te reci.

Osnovna frekvencija je apsolutno nebitna stvar danas.

A sve ovo da se ti setis o cemu mi pricamo i prestanes da budes ogranicen.

Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

:klanjamse:

Dakle ja još nisam "video" (ili čitao) nekoga ko toliko ne želi da ne prizna da greši i da nije u pravu :o .

Strašno :kuku:

Neću više o ovome, obećavam. Ako je za vajdu - bilo je dosta. :masem:
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Cuj, ja ne zelim da priznam da sam pogresio...
Ne znam ima li nekoga ko brze prihvati gresku od mene...poslednji put u temi o egzoticnim automobilima na nasoj ulici, gde sam odmah uvideo svoju gresku i priznao.

Dakle, nemam ni trunku sujete, te ako mi neko pokaze da gresim, nikakav problem nije da to i priznam.

Da te podsetim, posto si se malo izgubio:
Floyd napisao: Šta dobijaš prelaskom na 7700k?
Xepoj87 napisao:Dobijam klok na 5Ghz, a doplata ce mi biti ispod 100e.
7700k stock(ili 6700k moj na 4.5Ghz, sto je stock za 7700k) vec bottleneckuje 1080ti na 1440p, a nije realno ocekivati da cu sve igre moci da igram na 4k na ultra.
maxer napisao:
Xepoj87 napisao:... na 4.5Ghz, sto je stock za 7700k ...
Zar nije 7700k na 4.2GHz?
Eto o TOME PRICAMO, ako te pale ta velika slova i lakse pamtis kada je SARENOLIKO.

Jesi li ti kod sebe na 5820k ISKLJUCIO turbo mod i C states?
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

U suštini se sporite samo oko definicije, ne oko suštine. :)

Ja lično sam za ovo što kaže Maxer. Zato što je rad na nominalnoj frekvenciji garantovan uvek (naravno, ako je sve ispravno i hlađenje normalno), a za rad na turbo frekvenciji proizvođač navodi da postoje određeni uslovi. Znači, to je neka vrsta overklokovanja u realnom vremenu, koje vrši sam procesor u skladu sa trenutnom potrošnjom, strujom, temperaturom. To što neka igra angažuje sva jezgra i radi proizvoljno dugo na turbo taktu, ne znači da će neki drugi program isto tako raditi. Bitno je kakav je ukupan "instrukcijski mix".
Ђенерал Јанковић
Odgovori