Stigla zima...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
LAV-LAV
Reactions:
Pridružio se: 27 Okt 2019, 10:49

Re: Stigla zima...

Post od LAV-LAV »

Edit: evo sad vidim da je @pedalaš pedalaš imao bas to iskustvo koje sam naveo u postu iznad.

@ljubitelj bas to što si napisao, nekada se zavrtalo, što jace, to bolje.
Vidio sam svasta nakon tog pretezanja.

Ali , iskreno , nisam nikada skidao kotač običnim ključem nakon zatezanja moment ključem, valjda ne bi trebao biti problem odvrnuti šarafe ako je zategnut na 10-12 kg.
LAV-LAV
Reactions:

Post od LAV-LAV »

Inače, ono za zatezanje moment ključem piše u priručniku svakog vozila koliko treba tako da se ja ne bih vodio gore napisanim.
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Žaba pogonjena jačim odvijačem,podupirač,udarni odvijač i cap carap.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Ne stezem ja nikakvom polugom i sl. stezem kljucem i koliko mogu da stegnem rukom, kakvo crno kidanje srafova, lomljenje felni isl. sto pominjete, pa ja rukom sigurno stegnem manje nego sto bi moment kljucem, to je bila poenta mog pisanja da nema potrebe za moment kljucem jer rukom sigurno ne mozes da preteras a dovoljno je da sraf ne popusti, bar se meni to nikad nije desilo.
Konkretno ovo koristim za tockove
Slika
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Kolko rukom stegne fabricki kljuc, to je to, inace ne bi bio u kompletu alata.
A to je puno manje nego sto pojedini vulkanozeri stegnu.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 18:00

Post od Piros »

Ja sam te dobro razumeo, ali izgleda da je potrebno napraviti veliku filozofiju oko običnog stezanja šrafova. Isto kao i ti to radim već skoro 40 godina i sad tek shvatam u kakvu opasnost sam sebe doveo :mrgreen:
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

LAV-LAV napisao: 23 Nov 2024, 20:38

Evo primjera koji sam kopirao:

90 Nm: Alfa MiTo, Fiat 500, Brava, Croma, Linea, Marea; Citroën C2, C3, C4, C5; Peugeot 206, 307, 407; Suzuki Splash

100 Nm: Alfa 147, GT, 166, Fiat Stilo, Ford Fiesta, Ka, Fusion, Hyundai i30; Peugeot 107, 207, 308, 3008; Renault Twingo

110 Nm: Alfa Romeo 159; Ford C-Max, Honda Jazz, Civic, Accord, CR-V; Kia Rio, Cee’d, Soul, Land Rover Freelander, Mazda 2, 3, 5, CX-5; CX-7; Mercedes A-klase (W168), C-klase (W202, 203), Opel Corsa, Astra, Meriva, Volkswagen Caddy; većina modela Toyote

120 Nm: većina modela Audija i Volkswagena te BMW-a prethodne generacije, Citroën C4; Mazda 5; Renault Scenic; Volvo C30, S40

130 Nm: većina modela BMW-a nove generacije

140 Nm: BMW X3; Volvo S80, S70, V70, C70, XC70

150 Nm: Opel Insignia; 160 Nm: Ford S-Max; Galaxy; Volkswagen Sharan, Touareg; Porsche Cayenne

Ovako kazu da treba, ja znam za svoje aute, većina vulkanizera ide na neku univerzalnu mjeru zatezanja.
Ja stavljam isto za sve aute, tako kazu i vulkanizeri.
Odakle si kopirao, jer ima više grešaka. Da vidim prvo ceo tekst pa komentar možda na te uočene.

Glavni razlog da se koristi moment ključ je da se obezbedi jednakomerno zatezanje svih pozicija šrafova / navrtki. To može i na osećaj da se pogodi ali što tako kada postoji jeftin alat za tu namenu.
LAV-LAV
Reactions:

Post od LAV-LAV »

https://autoportal.hr/servis/aluminijsk ... i-momenti/

Taj Marušić je saobraćajni stručnjak, ne priča gluposti iako ja mislim da je priručnik vozila jedini mjerodavan.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

U avgustu sam turio AS.
Mirna glava, bar do jačeg snega :D

TT

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

To je tekst samo za aluminijumske, nepotpun i ne uzima u obzir čelične.
Mogli su se potruditi sa još kojom rečenicom ako su već hteli da budu precizni sa nabrajanjem i uputstvom da se iz 3 medjukoraka vrši pritezanje.
Marušić je stari gospon poznat i u ovim krajevima, nije upitno njegovo znanje ali ponekad novinari naprave grešku u tekstu kada prenose izjave.

Recimo kod PSA (Pežo, Citroen) zavisi i od vrste šrafa koji je primenjen jer postoje 2 tipa, sa i bez rotirajuće podloške i po tome se razlikuje primenjeni Nm a ne prema modelu kao u ovom tekstu. A šraf se bira prema tipu felne, nisu ni iste dužine , za alu je duži šraf (dovoljno duži da se i golim okom vidi razlika).
Piše u knjižici.
Dalje Volvo daje različite vrednosti Nm zavisno da li je točak sa 4 ili sa 5 navrtki.

Razlike nisu velike, ali ako se već radi po fabričkoj preporuci onda i treba podatak da bude tačno naveden.
Neće biti greška ni ako se "promaši" za 20-30Nm od preporuke u smislu da se neće ni primetiti. Samo da je ravnomerno svaki šraf stegnut.

Knjižica od vozila je pravo mesto za saznavanje podatka.
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

Pored toga što stežem samo rukom, namažem svaki šraf (litijumskom ili bakarnom mašću). Ovo mazanje verovatno nije baš preporučljivo ali nikada, ni sa jednim automobilom nisam imao problema. Kod aluminijumskih felni obavezno proverim zategnutost nakon stotinjak km.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Meni je jednom davno vulkanizer podmazao šrafove na Yugu i odvili su se posle 50km.
Ne preporučujem.
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

milekmilek napisao: 23 Nov 2024, 12:44 Daj neku oznaku te dobre dizalice.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk
Evo sa "KP" kao primer neki oglasi za slične "krokodilke" ( malo bolje i stabilnije, a dosta teže ).

https://www.kupujemprodajem.com/auto-op ... 1939195222

https://www.kupujemprodajem.com/auto-de ... 1939195222
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Dare4x4 napisao: 24 Nov 2024, 08:13 Meni je jednom davno vulkanizer podmazao šrafove na Yugu i odvili su se posle 50km.
Ne preporučujem.
Ja šrafove držim podmazane "celi život", a prvi moment ključ sam sebi kupio još kao student, u vreme premijera Ante Markovića i šraf točka mi nikada nije sam popustio :)
LAV-LAV
Reactions:

Post od LAV-LAV »

Šta bi rekli, jos od 20. veka tako radis
Odgovori