Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Ja sam ti lepo odgovorio. Držimo se teme. To kako ja živim (ili bilo ko drugi) je potpuno nebitno za ovu priču.
To je pilo vodu nekada, ajde sad ostavi lovu u banci na stednju pa da vidis sta ces imati od "profita". Tih kamata vise gotovo i da nema, ne bi me cudilo da krenu da naplacuju "cuvanje novca".Floyd napisao:Zašto moraš da im ostaviš zidove?
Možeš lovu koju daješ na kamate da im ostavljaš na štedni račun 30 godina koliko traje i kredit...
Ne ostavljas detetu "zidove", vec mu ostavljas reseno stambeno pitanje koje je uvek bilo i bice jako znacajna stavka (mozda i najznacajnija). A ako mu iz bilo kojeg razloga ne odgovara (zeli da zivi na drugoj lokaciji, vec se samostalno snasao...), stan mu sigurno nece biti teret vec samo plus sa vise aspekata posto moze da ga izdaje i ima dopunu budzeta, bice kreditno likvidniji, moce da ga proda i uzme nesto gde mu vise odgovara....
Uglavnom kupovina stana cak i na ovako lose bankarske uslove (koji su ipak bolji nego nekada), i na ovako nisku cenu zakupa... i dalje je pametna odluka.
Naravno, to ne znaci da treba srljati u kupovinu po svaku cenu, vec tek kada se stvore realni uslovi.
Ali imati uslove za kupovinu stana a mudrovati i prosipati teorije kako to nije to, kako rentiranje ima prednosti... nema smisla.
Ja se slazem sa ovim sto pise @Sh@rance.
Uvek bi pre placao banci nego isao pod kiriju. Ovako barem znam da svaki put kada uplatim ratu imam jedno parce vise, pa dok ne doguram da sam vlasnik. Dok podstanar za svoju ratu ne dobija bukvalno nista osim kupljenog vremena.
Cak i ako dodje do problema u isplati kredita. Trenutna situacija je takva da su klijenti ipak mnogo zasticeniji kao nekada, pa ne moze da ti se desi da si odplatio pola kredite i banka te jednostavno izbaci napolje, proda stan i ti na ulici. Ne ide to bas tako.
Ima tu citav niz radnji koje se obavljaju i sve u cilju da klijent nekako nastavi sa odplatom posto ni banci nije u interesu da uzima stan u prodaju.
Pa cak i ako dodje do prodaje, klijenta sleduje deo novca, procentualno srazmerno isplacenom delu glavnice kredita.........
Sa druge strane, ako bi tako razmisljali onda niko nista u zivotu ne bi trebao da stvara, a to po meni nije dobra logika.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Sh@rance
To nije niko duzan na ovom forumu da raportira. Zar mora sve neko drugi da stvori i robuje i da ostavlja nekom drugom (kao po sablonu), itd...Nisu svi iz iste price, neko negde stedi za skolovanje ili treniranje deci ili sta ja znam sta neki fond, mozda je bolje to nego ostaviti im zidove koje mozda sutra nece ni vredeti nista.
To nije niko duzan na ovom forumu da raportira. Zar mora sve neko drugi da stvori i robuje i da ostavlja nekom drugom (kao po sablonu), itd...Nisu svi iz iste price, neko negde stedi za skolovanje ili treniranje deci ili sta ja znam sta neki fond, mozda je bolje to nego ostaviti im zidove koje mozda sutra nece ni vredeti nista.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Pa evo meni su deca bas mala (6 meseci i 5 godina) i ja za prvo vec odavno radim na tome, a i za mladje vec pripremam teren, kako da im obezbedim krov nad glavom sutra kada stasaju. Smatram da je upravo sada pravi trenutak a ne kada dodju u godine kada zele da se skuce, zene/udaju, dobijaju decu... i onda se odjednom otvara to pitanje i onda bude frka, snalazenje, pristaje se na razne kompromise....
- Sh@rance
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
- Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29
Żivis po svom principu, a daješ savet po drugom.
Ajde onda mi objasni logiku dali je normalno da porodičan čovek kupi auto od 30-35k eura na kredit i plaća kiriju za stan.
Ajde onda mi objasni logiku dali je normalno da porodičan čovek kupi auto od 30-35k eura na kredit i plaća kiriju za stan.
- starac vujadin
To je praksa iz zemalja s razvijenim tržištem nekrentina, pre svega iz Amerike i nema tu nikavog mudrovanja i teoretisanja.mudrovati i prosipati teorije kako to nije to, kako rentiranje ima prednosti... nema smisla.
Normalno je ako živiš u stanu koji košta 20 puta više i ako taj auto zaradiš za manje od pola godine.Sh@rance napisao:Żivis po svom principu, a daješ savet po drugom.
- Sh@rance
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
- Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29
Daleko od toga da ja tražim raport o bilo koga, ali ne mogu ako ja imam svoj krov nad glavom da dajem savet nekome kako je bolje biti pod kirijom nego imati svoje. Svakome je svoja logika ispravna i njom neka se vodi.dragvorl napisao:Sh@rance
A što se tiče dece kome da robujem ako ne njima.
Po meni je logicno prvo srediti stambeno pitanje pa tek sva ostala.Nekretnina je uvek dobra investicija.
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Sh@rance napisao: A što se tiče dece kome da robujem ako ne njima.

Sve sto radim, radim zbog njih i naravno da cu se truditi i odricati da bi oni imali sto lagodniji put u svakom smislu...
OK je tvoje razmišljanje ali daleko od toga da je za svakog prihvatljivo.goblin napisao:To je pilo vodu nekada, ajde sad ostavi lovu u banci na stednju pa da vidis sta ces imati od "profita". Tih kamata vise gotovo i da nema, ne bi me cudilo da krenu da naplacuju "cuvanje novca".Floyd napisao:Zašto moraš da im ostaviš zidove?
Možeš lovu koju daješ na kamate da im ostavljaš na štedni račun 30 godina koliko traje i kredit...
Ne ostavljas detetu "zidove", vec mu ostavljas reseno stambeno pitanje koje je uvek bilo i bice jako znacajna stavka (mozda i najznacajnija). A ako mu iz bilo kojeg razloga ne odgovara (zeli da zivi na drugoj lokaciji, vec se samostalno snasao...), stan mu sigurno nece biti teret vec samo plus sa vise aspekata posto moze da ga izdaje i ima dopunu budzeta, bice kreditno likvidniji, moce da ga proda i uzme nesto gde mu vise odgovara....
Rešeno stambeno pitanje je opsesija siromašnih naroda. Tako recimo 90% Rumuna kao i Srba ima svoje stanove a 90% Švajcaraca rentira. Nisam primetio da su Švajcarci u problemu zbog toga a da su ovi drugi u nekoj ogromnoj prednosti...
Nemoj samo sad o zgradama, hotelima, firmama i avionima. Nema to veze sa ovom diskusijom

Poslednja izmena od Floyd u 17 Dec 2015, 02:16, izmenjeno 1 put ukupno.
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Za stan u kojem trenutno živim mi je kirija 300e. Da hoću da ga uzmem na kredit trebao bih da dam učešće (otprilike 15000e) i rata kredita bi mi bila nešto manja od 600e.
Svaki mesec bih davao (minimum) 250e više nego što mi je kirija, što je za tih 30 god ukupno 90.000e više. Sa onih 15000e učešća to je skupa 105.000e, odnosno ceo novi stan.
Ovom logikom se i ja vodim iako mi nije draga, računica je naprosto takva. Veliki plus je manje stresa i napetosti jer stan uvek možeš da promeniš za manji/jeftiniji, ali realno ostaje veliki problem statusa jer uvek za mesec-tri meseca možeš biti primoran da menjaš prebivalište. Naravno, i taj osećaj da nisi "svoj na svome".
Svaki mesec bih davao (minimum) 250e više nego što mi je kirija, što je za tih 30 god ukupno 90.000e više. Sa onih 15000e učešća to je skupa 105.000e, odnosno ceo novi stan.
Ovom logikom se i ja vodim iako mi nije draga, računica je naprosto takva. Veliki plus je manje stresa i napetosti jer stan uvek možeš da promeniš za manji/jeftiniji, ali realno ostaje veliki problem statusa jer uvek za mesec-tri meseca možeš biti primoran da menjaš prebivalište. Naravno, i taj osećaj da nisi "svoj na svome".
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
those who understand binary and others who don't.
Cinjenica je da buducnost nije u posedovanju automobila, stana itd, vec ce sve ici u smeru iznajmljivanja/share-ovanja, kako god to nazvali.
Posedovanje postaje skuplje i skuplje...
Srbija je ima sistem koji je katastrofalno uredjen, pa je normalno posedovati kapital u nekretninama od par hiljada m2, a porez placati smesno u odnosu na trz.vrednost. Regresivan poreski sistem ubija mnogo sto/sta u Srbiji, ali malo ljudi je svesno i moze da uvidi posledice.
Ljudi u SRB ce pre da gledaju da "obezbede" detetu krova nad glavom, nego da razmisljaju o obrazovanju i sl.
Biti podstanar je sramota, a voziti auto koji premasu godisnja primanja vise puta je OK. Tuzano.
Posedovanje postaje skuplje i skuplje...
Srbija je ima sistem koji je katastrofalno uredjen, pa je normalno posedovati kapital u nekretninama od par hiljada m2, a porez placati smesno u odnosu na trz.vrednost. Regresivan poreski sistem ubija mnogo sto/sta u Srbiji, ali malo ljudi je svesno i moze da uvidi posledice.
Ljudi u SRB ce pre da gledaju da "obezbede" detetu krova nad glavom, nego da razmisljaju o obrazovanju i sl.
Biti podstanar je sramota, a voziti auto koji premasu godisnja primanja vise puta je OK. Tuzano.
- starac vujadin
Ok, ali ovde nije dilema srediti li ne srediti stambeno pitanje, imati ili nemati nekretninu nego je priča oko kirije i rate. I ovi što plaćaju kiriju, i oni što žive sa roditlejima do 50 godine hoće da srede stambeno pitanje, isto kao i ovi što su uzeli kredit. Pitanje je sredstva kako se do tog cilja stiže, po kojoj ceni i za koje vreme.Milos napisao:Po meni je logicno prvo srediti stambeno pitanje pa tek sva ostala.Nekretnina je uvek dobra investicija.