O presretačima

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: O presretačima

Post od Saša »

Ranije su - dok su između NS-a i BG-a i NS-a i SU bile samo dve trake + zaustavna - vozači starijih i sporijih vozila (čitaj: Zastava) imali običaj da voze zaustavnom, da ne bi usporavali saobraćaj, no to je polako nestalo otkako je napravljen pun profil autoputa. Neki dan sam to opet doživeo na mostu kod Beške - vozač Yuga se sklonio i vozio zaustavnom trakom... Sada stvarno nema razloga za tako nešto...
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v

Post od djiuliju »

I dalje vozaci starijih vozila voze zaustavnom uz Begaljicko brdo i bubanj potok. Kamiondzije da ne pominjem, kod njih je to normalno, oni idu zaustavnom i nizbrdo
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

nixa napisao:Čemu vožnja zaustavnom trakom? I treba da kažnjavaju!
Nije sporan prekršaj, nego kazna koja je možda prestroga.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Kod Begaljičkog brda nema zaustavne već su sve tri trake za vožnju.
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v

Post od djiuliju »

Moguce, nisam obratio paznju. Verovatno bas zbog kamiona. Cesto natovareni ne idu brze od 30 na sat, i uzbrdo i nizbrdo
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Baš zato je tu i ukinuta zaustavna jer bi se pravile ogromne gužve jer natovareni kamioni moraju da idu sporo i uzbrdo i nizbrdo.
nixa
Reactions:
Pridružio se: 10 Jan 2012, 21:52

Post od nixa »

Heinz napisao:
nixa napisao:Čemu vožnja zaustavnom trakom? I treba da kažnjavaju!
Nije sporan prekršaj, nego kazna koja je možda prestroga.
Jeste kazna ekstremna, mada čini mi se da situacija može da se normalizuje samo ekstremnim kaznama... Vožnja zaustavnom trakom, tramvajskim šinama i sl. mislim da treba žestoko kažnjavati.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Žutom trakom je 5k din, a ovo je 100-120k + 18p + 8 meseci.
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Heinz napisao:a ovo je 100-120k + 18p + 8 meseci.
Ovo kazna za voznju zaustavnom trakom? :o Sto je mnogo mnogo je.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Ili bese 14p.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Nisam u toku, jel to gore nego prolazak na crveno? Po meni treba da se ostro kaznjava, ali mislim da crveno treba da bude ostrije kaznjeno od ovog, a cini mi se da nije tako, mozda gresim...
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Po meni je primerena ovolika kazna. Zamisli sta bi se desilo da je tvoj prijatelj, nakon sto je pretekao neki automobil, krenuo da se prestrojava u desnu traku i u tom trenutku isto to uradio automobil koji je propisno izvrsio preticanje kroz levu traku, pri brzinama blizu 100 km/h. Ja ne smem da zamislim.

Sa druge strane, da je znao kolika je kazna i da je bio svestan sta bi moglo da se desi, to sigurno ne bi uradio. E tu lezi nas problem, imamo dosta neinformisanih ljudi u saobracaju. Pocev od propisa do svesnosti sta moze da se desi ako se vozi zaustavnom, vozi se kroz jednosmernu ulici u suprotnom smeru, bahato parkiranje itd.

Sent from my Galaxy Y using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Evo da ostane bolje upamćeno:

Члан 330.

Казном затвора од најмање 15 дана или новчаном казном од 100.000 динара до 120.000 динара и 14 казнених поена казниће се за прекршај возач који:
1) управља возилом без возачке дозволе оне категорије којом управља, осим у случају када је возачкој дозволи истекао рок важења,
2) управља туристичким возом без возачке дозволе и посебне дозволе за управљање туристичким возом, осим у случају када је возачкој дозволи, односно посебној дозволи истекао рок важења,
3) управља трамвајем без возачке дозволе и посебне дозволе за управљање трамвајем, осим у случају када је возачкој дозволи, односно посебној дозволи истекао рок важења,
4) управља возилом под дејством алкохола више од 2,00 mg/ml, као и инструктор вожње, лице које надзире возача са пробном возачком дозволом и испитивач на практичном делу возачког испита када учествује у саобраћају,
5) одбије да се подвргне утврђивању присуства у организму алкохола и/или психоактивних супстанци помоћу одговарајућих средстава (алкометар, дрога тест и др.), односно стручном прегледу из члана 280. став 4. овог закона, као и инструктор вожње, лице које надзире возача са пробном возачком дозволом и испитивач на практичном делу возачког испита када учествује у саобраћају,
6) је искључен из саобраћаја, а затечен је у управљању возилом за време трајања тог искључења,
7) управља возилом у време трајања искључења тог возила из саобраћаја,
8) управља моторним возилом, односно трамвајем, за време трајања заштитне мере, односно мере безбедности забране управљања моторним возилом,
9) се на путу у насељу креће брзином која је преко 70 km/h већа од дозвољене,
10) се на путу ван насеља креће брзином која је преко 80 km/h већа од дозвољене, као и возач из члана 45. став 1. тачка 4) овог закона, који се на путу ван насеља креће брзином која је преко 70 km/h већа од дозвољене,
11) се у зони "успореног саобраћаја" креће брзином која је преко 50 km/h већа од дозвољене,
12) се у зони "30" и зони "школе" креће брзином која је преко 60 km/h већа од дозвољене,
13) ноћу управља возилом на неосветљеном делу пута, а нема укључено ниједно светло за осветљавање пута нити предње позиционо светло,
14) не заустави возило испред пешачког прелаза на коме се налази најмање један пешак, када му је светлосним саобраћајним знаком или знаком овлашћеног службеног лица пролаз забрањен,
15) се не заустави пред прелазом пута преко железничке пруге уколико је уређај за затварање саобраћаја спуштен или је почео да се спушта, или ако се дају светлосни или звучни знаци који упозоравају да ће тај уређај почети да се спушта, односно да се прелазу пута преко железничке пруге приближава воз, у случајевима када се у возилу превози дете млађе од 12 година, или управља аутобусом којим се превозе путници, односно другим
возилом којим се врши јавни превоз путника,
16) као учесник саобраћајне незгоде у којој је неко лице задобило телесне повреде, односно погинуло, или је настала велика материјална штета, није зауставио возило, односно није обавестио полицију и остао на месту незгоде до доласка полиције и завршетка увиђаја,
17) инструктор вожње који обавља практичну обуку кандидата за возаче за време трајања заштитне мере, односно мере безбедности забране управљања моторним возилом, односно који је изгубио право управљања моторним возилом одређене категорије, односно коме је возачка дозвола одузета,
18) за кретање, обилажење, односно претицање користи зауставну траку на аутопуту односно мотопуту.

Уколико је возач приликом извршења прекршаја из става 1. овог члана проузроковао саобраћајну незгоду, казниће се казном затвора од најмање 45 дана или новчаном казном од 120.000 динара до 150.000 динара и 16 казнених поена.
Возачу из става 1. овог члана ће се изрећи и заштитна мера забране управљања моторним возилом од најмање осам месеци, а у случају из става 2. овог члана у трајању од најмање 10 месеци.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Re: Testovi automobila - Opšta tema o modelima

Post od NexT »

P.S. Ortak da stavi rotaciju na krov i niko ga nece dirati u BGu jer imamo iste takve u pratnji
Imamo XC90, a ne 60. Sem ako sam ja nesto propustio.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Re: Testovi automobila - Opšta tema o modelima

Post od Day Walker »

Sad si me doveo u zbun, ali mislim da sam video i XC60 u koloni sa ML-om
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Odgovori