Letnje gume

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
raks88
Reactions:
Pridružio se: 10 Avg 2016, 15:06

Re: Letnje gume

Post od raks88 »

Da dam neko svoje misljenje.

Gumu treba prilagoditi nacinu voznje, ne zeljama,pa taman vozio novu A8icu. Ja sam zeleo malo bolju gumu, a vozim penzionerski- prakticno sam bacio pare...ako vec vozis normalno, recino po ogranicenju+30km/h po nekada, stvarno mozes komotno za razmisljas o gumama za celu sezonu, ili o jeftinijim gumama jel sa takvom voznjom nikada neces doci u rizicnu situaciju ni sa jeftinim gumama.

Generalno letnje gume u toj dimenziji su od 8-18h a razlika u preformansama je 10tak posto. Tih 10posto se cini malo, ali je realnost da je mnogo, ali samo pri velikim brzinama- za premium gumom ces tih 10posto osetiti ako ibarskom cepas 120-140km/h. Ogranicenje i malo preko- nema sanse da osetis preformanse, samo mozda udobnost i buku, al i to je od proizvodjaca do proizvodjaca.

Generalno, sve gume su u dinar slozene po preformansama, pogotovu letnje. Jedine 3 gume za koje vazi da imaju dobar odnos cene/kvaliteta su Sava i Hankook. Recimo da imaju preformanse guma koje su skuplje od njih za 1500-2000din, ostalo je slozeno po ceni, samo da izaberes.

Sava je dobra ali joj brzo opadaju preformanse.
Hankook je skoz dobar, pogotovu ova nova Prime4, na testovima je uz premium, a oko 2000din jeftinija.

Samo jedna napomena, zbog normalne voznje a zelje za udobnoscu, juri turing gumu, ne sportsku. Recimo hankook prime4 je turing(meksa i udobnija) a s1evo3 je sport guma(preciznija i tvrdja). Recimo s1evo3 u tvojoj velicini je 13h din, ja sam 225 55 17 platio 14h.

Nemoj nikako XL, to su osetno tvrdje gume, idi na preporuku iz kataloga auta, nikako tvrdje.

U poslednje vreme svi hvale Nexen gume kao meke i udobne, isto imas turing i sport varijantu, one su oko 1000-1500 din jeftinije od Hankooka.

Prosto neces pogresiti ni sa jednom gumom, i obe sto si naveo su dobre.

Najbolja guma za 15000 je GY asimetri6, ako ti uopste treba zbog stila voznje.
Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Mogu reci da se slazem sa kolegom iznad.
GY asim6 je mozda najbolje sto mozes staviti, da dobijes i udobnost i performanse.
Bridgestone iskreno ne volim, iako je najjaci proizvodjac na svetu. T5 mi je bas legla za BMW3 g20 xd, mnogo mi se svidja sigurnost koju pruzaju u svim uslovima. Nije tvrda, a nije ni premekana. Mozda jesu malo bucnije u zavisnosti od asfalta(nekada su necujne, nekada se cuju ali nista bitno). T6 bi bio cetvrti izbor ako ne nadjes Asymetric 6, GY EG2 i Conti PC7
Hankook evo3 ili Nexen za nekih 100-110€.
Ispod 10.000 Matador Hectorra 5.

Послато са SM-G991B помоћу Тапатока

pedjabdp
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2023, 19:24

Post od pedjabdp »

Hvala obojici na odgovorima. Malo sam pretraživao gume pa sada tek odgovaram...

@roks81
@dag81

Audi preporučuje letnju 225/50 R17 94Y bez oznake XL (važi i za 245/45 R17 i za 18"), za neke M+S preporučuje i sa XL i bez.

E sada pretražio sam te bez XL i našao gore pomenutu Dunlop SPORT MAXX RT2 94Y, a ima i SPORT BLURESPONSE 94W. E sada koliko je bitno da je baš 94Y (a tražio sam od početka da uzmem preporučeni model)... A i one su kao Sport modeli. Opet i ova Dunlop Sport RT2 je izbačena 2016 kao model, opet možda star model.
Savu, Tigar i Barum sam imao i njih više ne bi u životu kupio, bile su plastične posle nekog vremena. A znam da sam na Audi A3 imao Goodyear napred zimske i vozio ih i leti i zimi i nakon 3 god kada sam prodavao auto mislio da ih skinem i da ih montiram na novi auto koliko su bile dobre - trajne. Zato imam nekako odbojnost prema tim jeftinim gumama pa sam zato i krenuo na premium, ali zbog moje dimenzije guma i visoke cene razmišljah i o njma.

Što se tiče Goodyear EAGLE F1 ASYMMETRIC 6 i EFFICIENTGRIP PERFORMANCE 2 nema ih da nisu XL (verovatno ne uvoze ili nema na stanju) i te XL koštaju oko 15000din. Imaju i kao 94Y model ali nema na stanju po normalnoj ceni, mislim na AS 6, nađoh na jednom mestu za preko 170000 ili više, što mi je skupo.
Hankook s1 Evo3 je takođe XL guma sportska (ona za novac ispod 13000din možda je i najbolje rešenje ako je udobna) a ventus prime 4 košta preko 16000din, bar ja nisam mogao da je nađem jeftinije.
Continental PC7 je preko 17000din, otpada.
I Turanza 6 je 98Y XL, u principu sve su uglavnom te XL koje nude na našem tržištu. Osim te RT2 našao sam i Nexen koja je mislim sport 94y. Prijatelj ima Golf 7 kaže da bi on uzeo neku bolju gumu od nje, nisam ga razumeo zašto, mislim na Nexen.
Stvarno bih uzeo udobne gume, bih da auto bude što udobniji.
Da li znate ko u NS ima gume po dobrim cenama, možda te GY AS6 94Y ili EFFICIENTGRIP PERFORMANCE 2? Može i kao privatna poruka. I ko dobro radi centriranje trapa, bih da ga proverim nakon zamene guma.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Ne znam sto si se opteretio sa XL oznakom, neces ni osetiti u voznji.

raks88
Reactions:

Post od raks88 »

Realno, gume su raspodate, tesko da sada mozes da biras. Ja sam kupio pre 4 meseca 225 55 17 pa znam cene otprilike cene, bilo je dosta jeftinije i imao veci izbor.

Nexen je u tvojoj dimenziji bio oko 11500(55ica je bila 12000). Nije los Nexen, tih je i udoban, to je bas srednja cena i srednji kvalitet. Dodje kao i cena- izmedju Klebera/Fluide i Hankooka/Falkena itd...

Dag ima vise iskustva ali ja bi zaobisao Sportsku XL gumu, nazalost kod mene se oseca da je to tvrda kombinacija. Imao sam turing zimsku GY gumu 94H mislim, mozes da je vezes u cvor koliko je bila meka, u tom trenutku duplo laksa i meksa od zimskog Kontija Xl U istoj dimenziji.

pedjabdp
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2023, 19:24

Post od pedjabdp »

@dag81 reče raks da su tvrde pa zato...

Da uzmem onda, ako nađem GOODYEAR 225/50 R17 EfficientGrip Performance 2 98W FP XL ili GY AS6 98 XL, mislim zbog udobnosti?
A ako ne nađem da uzmem DUNLOP 225/50 ZR17 SP SportMaxx RT2 94Y MFS ili Turanza 6 (ova je turing guma?)?

I da, da li ove GY imaju zaštitu za felnu?
raks88
Reactions:

Post od raks88 »

Pazi, ja nemam puno iskustva ali sam uzeo polovan conti XL, pa vratio prodavcu jer je bio los pa uzeo GY 92H. Razlika neverovatna, GY je necuno peglao prelaze na kojima je Conti lomio auto, bas je bila velika razlika, znaci ista dumenzija, isti auto, u 5 dana razlika

Sada na trecem autu opet imam XL, uzeo zbog loseg puta, guma je vrhunska na novom putu ali opet broji i najmanju neravninu..

E sad, mozda je do proizvodjaca...

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Koliko star bio Conti?

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

raks88
Reactions:

Post od raks88 »

Vozen 2 sezone, trece se nasao kos mene, predpostavljam da je dodatno otvrdneo. Ali, nebo i zemlja. Ali je i GY bio 92H, a Conti verovatno oko 100

Inace ta guma na novom autu, XL, u pitanju je Hankook s1evo3, imam utisak da bas dobro drzi po suvom. Pokusao sam opet po ostrijim krivinama aktivirati Esp, nisam uspeo, drzi bas dobro.

Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

raks88 napisao: 31 Jul 2023, 13:29 Pazi, ja nemam puno iskustva ali sam uzeo polovan conti XL, pa vratio prodavcu jer je bio los pa uzeo GY 92H. Razlika neverovatna, GY je necuno peglao prelaze na kojima je Conti lomio auto, bas je bila velika razlika, znaci ista dumenzija, isti auto, u 5 dana razlika

Sada na trecem autu opet imam XL, uzeo zbog loseg puta, guma je vrhunska na novom putu ali opet broji i najmanju neravninu..

E sad, mozda je do proizvodjaca...

Meni auto došao na Conti XL i bas bio mekan i udoban.
Mada kada si probao obe u isto vreme na istom autu, sigurno je onda GY bolji što se toga tiče.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Jedino ako nije Conti bio rft taj polovan. Nemoguce je da je toliko ocigledna razlika u udobnosti.

raks88
Reactions:

Post od raks88 »

Ne samo to, u rukama tada nisam drzao tezu gumu, mnogooo teza od GY..teska kao tuc.

Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Pa onda je RunFlat.

Sent from my M2007J3SY using Tapatalk

Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

100% je bila rft, Conti to obelezava sa SSR.

raks88
Reactions:

Post od raks88 »

Sta je to, jel to ona varijanta sa ojacanim zidovima? Jeste imala oznaku ssr

Ocigledno da nisam onda skoz u pravu kada je XL u pitanju..

Odgovori