Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Dzoni_m »

Ljudi, koliko je hrana u Srbiji jevtina. Ja uporedjujem drzavu koja je kud i kamo na istom stepenu "razvitka" kao i Srbija. Makar su plate iste. Ja sam se slogirao kada sam uporedio cene. u Belorusiji je kilogram svinjetine 1000 din. Sve je 2x skuplje nego u Srbiji. Cudom se cudim kako ljudi koji zaradjuju prosecne plate zive ovde sa ovim cenama. Jedino sto je jevtino je gorivo. Jedino. Cak su i komunalije poskupele.
Ali to je sve amaterizam dok ne odete u "majcicu Rusiju" kako je neki ovde zovu.....taj sok na licu ljudi koji prvi put odu tamo i preracunaju cene je priceless. Centrala EU dela firme nam je u Parizu (Gennevilliers da budem precizan), i kada kolege odatle dodju u poslovnicu u Moskvi, ne mozes da verujes da celo vreme preracunavaju i uporedjuju cene, i non stop ponavljaju, ovi Rusi nisu normalni. 1kg tresanja 100 USD. :srbin:
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Ako neko bude saznao cenu jabuka u Rusiji neka javi. Odavde su poslate za 60 dinara.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Evo OVDE moze sve lepo da se uporedi da ne nagadjamo. Ima za dosta gradova i dosta je pouzdano sa obzirom da ljudi cesto rade update.
Consumer Prices in Vienna are 67.40% higher than in Belgrade
Consumer Prices Including Rent in Vienna are 90.20% higher than in Belgrade
Rent Prices in Vienna are 194.58% higher than in Belgrade
Restaurant Prices in Vienna are 76.64% higher than in Belgrade
Groceries Prices in Vienna are 95.77% higher than in Belgrade
Local Purchasing Power in Vienna is 143.03% higher than in Belgrade
Tako da su te price da je u inostranstvu jeftinije a plate vece bas smesne.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Geza napisao:Ako neko bude saznao cenu jabuka u Rusiji neka javi. Odavde su poslate za 60 dinara.
Nema problema javim ti sutra za Rusiju. U Belorusiji se ti je jabuka od 17-18 000 BYR (kurs EUR ti je 13 750) do 40 000 BYR. U Rusiji je samo skuplje.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Kad smo kod Belorusa, uglavnom njihovi kamioni dolaze. Litvanci su bili po šljive...
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Dzoni_m napisao:Ljudi, koliko je hrana u Srbiji jevtina. Ja uporedjujem drzavu koja je kud i kamo na istom stepenu "razvitka" kao i Srbija. Makar su plate iste. Ja sam se slogirao kada sam uporedio cene. u Belorusiji je kilogram svinjetine 1000 din. Sve je 2x skuplje nego u Srbiji. Cudom se cudim kako ljudi koji zaradjuju prosecne plate zive ovde sa ovim cenama. Jedino sto je jevtino je gorivo. Jedino. Cak su i komunalije poskupele.
Ali to je sve amaterizam dok ne odete u "majcicu Rusiju" kako je neki ovde zovu.....taj sok na licu ljudi koji prvi put odu tamo i preracunaju cene je priceless. Centrala EU dela firme nam je u Parizu (Gennevilliers da budem precizan), i kada kolege odatle dodju u poslovnicu u Moskvi, ne mozes da verujes da celo vreme preracunavaju i uporedjuju cene, i non stop ponavljaju, ovi Rusi nisu normalni. 1kg tresanja 100 USD. :srbin:
Moskva? Ili ti evropski deo rusije?
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Izvinjavam se što kasnim sa odgovorima. Ceo dan pratim sa mobilnog, a nije baš zgodno kada je puno poruka i treba da se radi višestruki quote.
fq400 napisao: Ako si mislio na Srbiju, mislim da može dosta dugo, pošto se nikad neće toliko urušiti, uvek će biti nekog izlaza. Realno, Srbija je ipak društvo kom nije mnogo potrebno, uvek će se za toliko naći negde. Da nije tako, odavno bi se već urušilo posle svega što se izdešavalo, to je naravno samo moje mišljenje.
I ja dolazim do sličnog zaključka, jer je primera bilo puno. Od kraja 70-ih godina, dakle koliko pamtim, mislim da je naša zemlja (SFRJ, kasnije Srbija) bankrotirala jedno 3 puta, s tim što to nikada nije bilo rečeno, ali de facto se desilo. Uvek se prikrpilo i užicalo i tako u krug. :kuku:
Floyd napisao:Svakako naprednija od unutrašnjosti ;)

Iz prve ruke mogu da ti kažem da kvalitetnije živiš u BG sa 600e nego u Parizu sa 1600.
Verujem, mada mislim da ipak poređenje nije adekvatno, Pariz koji nesumljivo jedan od svetskih centara, i trećerazredne predstolnice, trećerazredne zemlje, a i paritet 1600:600€ nije baš najadekvatniji. 600€ je i u BG jako dobra plata, a 1600 u Parizu je daleko od toga.
AcaKayak napisao:M.M. jel imaš nekog bliskog ili pouzdanog (objektivnog) da živi van BGa?

Ja kao neko iz sredine iz koje imam dosta društva, koje se preselilo u BG iz Šapca, mogu da tvrdim da bi 90% ljudi odavde BG proglasilo drugom državom za život. Plus, Šabac i nije toliko zaostao grad koliko su neki drugi...
Nemam, ali naravno znam da je lošije. Nažalost. Ono što hoću da kažem da kad se kaže da je BGD napredniji, vrlo relativna stvar i zavisi na šta se misli. Evo i u naprednom BG sam se zezao za banalnu stvar i izgubio i živce i vreme.

Oko relacije BG - "provincija", može da se napiše zasebna tema sa par stotina stranica. To je sindrom u svakoj zemlji u kojoj se stvori ogroman centar i relativno infrastruktura u ostatku. Nažalost ne mogu se otrgnuti utisku da makar neki od manjih gradova bi mogli puno da urade i poprave, kada malo manje gledali kako je u BG i kako odande "duva", a malo više se okrenuli sami sebi. Opet, nažalost naš sindrom, o kom je još Nušić pisao.
Geza napisao:Ako neko bude saznao cenu jabuka u Rusiji neka javi. Odavde su poslate za 60 dinara.
Ovih dana ću da se sretnem sa nekim rođacima iz Moskve, pa ću da pitam, ali tamo su cene nenormalne.
Širim haos!
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Ne znam za statistiku, ali znam da npr cene u Beogradu - megamarketima vece nego u Amsterdamu ne racunajuci sveze voce i povrce. To je vise puta provereno. Ne zanimaju me statistike pricam o stvarima koje ja konzumiram. Zato je sve ostalo 2 do 3 puta skuplje :) ali se zato lako zaradi plata od 1600eur koje je neko pomenuo. Za poredjenje bio sam na kursu sa devojkom iz Italije - Milana i u istoj firmi na istoj poziciji u Milanu dobija 40% manje plate nego u Amsterdamu, naravno da je dosla u Amsterdam (Italijanka), znaci svuda je tesko, a i u Francuskoj je poslednjih godina isto tako tesko.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Sirevi su znatno jeftiniji u AT.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:

Post od Dusan »

Cesto sam zagovornik toga da se ovde zivi mnogo bolje, ali pojedinci bas preteruju. Sad neko ko cita a nije imao prilike da provede vise od desetak dana turisticki ce pomisliti da je sve to istina.
Ja tvrdim da je ova ''statistika'' apsolutno tacna jer sam cesto u Beogradu, a ovamo zivim i konstantno uporedjujem cene, to sam opsesivno radio prvih 6 meseci.

@ljuba, meni je ova prica slicna onoj gde je tvoj BMW brzi od GTD-a. Sad verovatno bi trebalo ljudi da pomisle kako li ovaj zivi tamo sa 2-3k evra mesecno kad je sve jeftinije nego u Beogradu. A Amsterdam je jos skuplji od Beca.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Opet besmislena rasprava.
Standard u Srbiji je takav kakav jeste i glupo je porediti se razvijenim zemljama po bilo kom parametru, možda bi poređenje sa zemljama u regionu imalo koliko toliko smisla.
Ono što treba da nas brine je činjenica da je tržište kartelizovano, proizvodnja ne postoji, uvozna roba čini 90% tržišta a u prilog tome govore činjenice da danas ne možeš da kupiš domaći paradajz nigde, da su domaći proizvodi uglavnom jeftiniji u zemljama regiona, da smo srećni što nešto ućarimo regularno kupujući švercovanu robu po pijacama, što kinezi i dalje ne izdaju fiskalne račune što se radujemo Beogradu na vodi i sličnim projektima.
Zato smo tu gde smo a oni su tamo gde su...
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

@dzoni m, u belorusiji si pa da te pitam da li je istinita ona prica koja se kod nas cesto servira da je belorusija zemlja sa najmanjim procentom nezapolslenih u evropi (ili cak i u svetu) nesto tipa 1-2 posto nezaposlenih, ne ulazeci u to kolike su plate.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:

Post od Dusan »

nuk napisao:Standard u Srbiji je takav kakav jeste i glupo je porediti se razvijenim zemljama po bilo kom parametru
Izvini, ali kilogram mesa je kilogram mesa i u Beogradu i u Becu i u Amsterdamu. A ovde covek prica da su namirnice u Beogradu skuplje od namirnica u tim gradovima, sto je potpuno netacno.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Dusan napisao:Evo OVDE moze sve lepo da se uporedi da ne nagadjamo. Ima za dosta gradova i dosta je pouzdano sa obzirom da ljudi cesto rade update.
Consumer Prices in Vienna are 67.40% higher than in Belgrade
Consumer Prices Including Rent in Vienna are 90.20% higher than in Belgrade
Rent Prices in Vienna are 194.58% higher than in Belgrade
Restaurant Prices in Vienna are 76.64% higher than in Belgrade
Groceries Prices in Vienna are 95.77% higher than in Belgrade
Local Purchasing Power in Vienna is 143.03% higher than in Belgrade
Tako da su te price da je u inostranstvu jeftinije a plate vece bas smesne.

E smesni ste sa tim cenama u Becu :)

Consumer Prices in Zurich are 206.94% higher than in Belgrade
Consumer Prices Including Rent in Zurich are 263.47% higher than in Belgrade
Rent Prices in Zurich are 522.19% higher than in Belgrade
Restaurant Prices in Zurich are 270.38% higher than in Belgrade
Groceries Prices in Zurich are 283.99% higher than in Belgrade
Local Purchasing Power in Zurich is 220.25% higher than in Belgrade
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:

Post od Dusan »

:kezo:

Evo mozes da potvrdis koliko su te cene tacne, ako jesu. :)
Odgovori