Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Pa iskreno mislim da su razlike jos vece nego sto tu pise...
Cirih je hebeno precenjena selendraLaki021 napisao:Consumer Prices in Zurich are 206.94% higher than in Belgrade
Consumer Prices Including Rent in Zurich are 263.47% higher than in Belgrade
Rent Prices in Zurich are 522.19% higher than in Belgrade
Restaurant Prices in Zurich are 270.38% higher than in Belgrade
Groceries Prices in Zurich are 283.99% higher than in Belgrade
Local Purchasing Power in Zurich is 220.25% higher than in Belgrade

Evo poredjenja sa mojim selom...
Consumer Prices in Lucerne are 7.48% lower than in Zurich
Consumer Prices Including Rent in Lucerne are 12.81% lower than in Zurich
Rent Prices in Lucerne are 24.86% lower than in Zurich
Restaurant Prices in Lucerne are 24.03% lower than in Zurich
Groceries Prices in Lucerne are 3.39% higher than in Zurich
Local Purchasing Power in Lucerne is 17.54% higher than in Zurich
- nuk
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
- Garaža: Renault Espace 2.0dCi
- Kontakt:
A tema je?Dusan napisao:Izvini, ali kilogram mesa je kilogram mesa i u Beogradu i u Becu i u Amsterdamu. A ovde covek prica da su namirnice u Beogradu skuplje od namirnica u tim gradovima, sto je potpuno netacno.nuk napisao:Standard u Srbiji je takav kakav jeste i glupo je porediti se razvijenim zemljama po bilo kom parametru

Odnos plate i svih cena je dosta bolji na zapadu.
Par meseci svake godine placam i formatiku i internwt pizzu i meso po evropi. Osim stanarine koja je veca ali opet manji procenat lokalne plate sve ostalo a posebno informatika je jeftinija na moje prepaacenje...
Ljudi mozda je u zenevi sve skuplje za 500% od bg ali ti kad sve poplacas ostane vise 400% nego u bg gde kad biste placali kiriju skoro pa nista ne bi ostalo.
Besmisleno je dokazivati drugacije. Pa i u becu hh, fraenau kilu barasi bcolje zivi u proaeku odnos plata troskovi negu u ns...
Moje licno misljenje
Послато са GT-I9105P уз помоћ Тапатока
Par meseci svake godine placam i formatiku i internwt pizzu i meso po evropi. Osim stanarine koja je veca ali opet manji procenat lokalne plate sve ostalo a posebno informatika je jeftinija na moje prepaacenje...
Ljudi mozda je u zenevi sve skuplje za 500% od bg ali ti kad sve poplacas ostane vise 400% nego u bg gde kad biste placali kiriju skoro pa nista ne bi ostalo.
Besmisleno je dokazivati drugacije. Pa i u becu hh, fraenau kilu barasi bcolje zivi u proaeku odnos plata troskovi negu u ns...
Moje licno misljenje

Dobro jutro.
Svi bi se vratili sutra da je kod kuće bolje. Ko je lud da napušta svoj dom za nešto lošije.
Malo elementarne logike.
Tapatalk Pro

Malo elementarne logike.
Tapatalk Pro
Ne bih se slozio. Tu mnogo igra sama licnost i sposobnost da prizna da se zajebala ako se zajebala, a i sam stav i ocekivanja... Mnogo smo svi razliciti...
Evo da pocnemo od sireva. Imamo kod turcina vec zadnje 2 godine fetu u konzervi 750grama, 2,99Eur , sirevi gaude kakvi zelis od 4Eur-a kilo 1L mleko 55centi (obicna samoposluga), a o akcijama da ne pricam. Sve proizvode doju periodicno na akcije bar jedamput u mesec dana, i uglavnom ih tada kupujem. Npr - tablete za pranje calgonit 100komada 9,99eur-a, i dalje da ne nabrajam. Zaista nemam nameru da se raspravljam, ali ovog puta nemam osecaj samo ja nego i moja zena i to 100% isti a i lako je dokazati po novcaniku...Izvini, ali kilogram mesa je kilogram mesa i u Beogradu i u Becu i u Amsterdamu. A ovde covek prica da su namirnice u Beogradu skuplje od namirnica u tim gradovima, sto je potpuno netacno.
Oped ponavljam to je samo segmet. Frizer je min 600% skuplji, vodoinstalater 300%, auto servisi 200% (srecom) itd.... prica je bila samoposluga.... I naravno svece voce i povrce (u ovo doba godine) je em mnogo ukusnije em bar duplo jeftinije u Srbiji

nidza napisao:Dobro jutro.Svi bi se vratili sutra da je kod kuće bolje. Ko je lud da napušta svoj dom za nešto lošije.
Malo elementarne logike.
Tapatalk Pro
Slažem se sa oba posta, ali činjenica je da niko ne hrli u Srbiju, dok su EU (makar zapadni deo), USA, Kanada, CH i dalje 'na ceni'. Mislim da može slobodno da se kaže da je za većinu tamo kvalitet života viši nego za većinu u Srbiji.dragan napisao:Ne bih se slozio. Tu mnogo igra sama licnost i sposobnost da prizna da se zajebala ako se zajebala, a i sam stav i ocekivanja... Mnogo smo svi razliciti...
Porediti cene mesa i sira je malo površno za upoređivanje kvaliteta života. Nije sve samo u kupovnoj moći ili potrošnji, dobar deo kvaliteta života se (po meni) ogleda i u stvarima koje je vrlo teško pravilno kvantifikovati, kao što su, na primer, izbor poslova, mogućnosti za napredovanje i usavršavanje, izbor načina života, sloboda kretanja (administrativna i bukvalna), dostupnost najrazličitijih kulturnih, umetničkih, naučnih, pa i potrošačkih sadržaja... Tu mislim da Srbija nema šta da traži i neće u skorije vreme imati šta da traži.
Svuda je teško bez para, ali ni sa dobrim primanjima ne znači i dalje da je negde život 'kvalitetniji', mada je definitivno lakši. Neko bi radije živeo u Srbiji sa 1000 jura, dok bi se neko drugi odrekao nekih stvari i živeo u, ne znam, Parizu sa, za njihova merila, manje para. Ne mislim da je u pitanju ono 'bolje prvi u selu nego drugi u gradu', ali fakat je da je Srbija ipak provincija, sa vrlo ograničenim mogućnostima, što je ipak i razumljivo i uopšte ne mora da bude loše (pogotovu kad se uzme u obzir kroz šta je Srbija prošla, nebitno čijom krivicom). Da se razumemo, i dobar deo EU/USA je provincija, ali tamo makar postoji opcija da se trudom, radom, čime god, stigne do nekog višeg/drugačijeg nivoa. U Srbiji su ipak mogućnosti mnogo manje, maltene u svim sferama života.
Moj posao mi daje kontakt sa onima koji imaju bukvno milione i grade vile imaju avione i sa druge strane majistore i nadnicare kojima je 100 e kao kuca.
To su dve srbije koje ne poznaju jedna drugu niti se mogu shvatiti medjusobno.
Jedni nemaju bukvalno ni za pastetu a izuzetno vredni i posteni placaju struju informatiku sta mogu deci i ne ostane za hranu a sa druge strane kuce koje kostaju bukvalno milione...
Ko zivi od plate daleko se bolje u proseku zivi napolje . Meni vise ostane napolje kad sve platim za istu sumu.
Hr je skuplja u maloprodaji za 30% ali au plate vece za 50%. Od proseka
To su dve srbije koje ne poznaju jedna drugu niti se mogu shvatiti medjusobno.
Jedni nemaju bukvalno ni za pastetu a izuzetno vredni i posteni placaju struju informatiku sta mogu deci i ne ostane za hranu a sa druge strane kuce koje kostaju bukvalno milione...
Ko zivi od plate daleko se bolje u proseku zivi napolje . Meni vise ostane napolje kad sve platim za istu sumu.
Hr je skuplja u maloprodaji za 30% ali au plate vece za 50%. Od proseka
Poslednja izmena od swemir u 27 Avg 2014, 08:34, izmenjeno 1 put ukupno.
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
+1
Dovoljno je samo pomisliti kako je u Srbiji izvaditi licne dokumente, dobiti dozvolu za gradnju, uknjiziti nekretninu, upisati dete u vrtic, koristiti zeleznicu, zaposliti se u struci, imati uredno evidentiran staz kod svih ranijih poslodavaca i jos milion naizgled sitnih i nabacanih stvari koje ovde ne funkcionisu, a prosto i najdirektnije cine zivot tj. kvalitet zivota koji se ovde pominje. Neuredjena smo zemlja i vecinu stvari ne moze nadoknaditi novac, sve da je do krova. Oni koji ga imaju moci ce nelegalnim putem da ubrzaju i rese ponesto, ali to je i dalje daleko od srece i pameti.
Sent from my HTC One V
Dovoljno je samo pomisliti kako je u Srbiji izvaditi licne dokumente, dobiti dozvolu za gradnju, uknjiziti nekretninu, upisati dete u vrtic, koristiti zeleznicu, zaposliti se u struci, imati uredno evidentiran staz kod svih ranijih poslodavaca i jos milion naizgled sitnih i nabacanih stvari koje ovde ne funkcionisu, a prosto i najdirektnije cine zivot tj. kvalitet zivota koji se ovde pominje. Neuredjena smo zemlja i vecinu stvari ne moze nadoknaditi novac, sve da je do krova. Oni koji ga imaju moci ce nelegalnim putem da ubrzaju i rese ponesto, ali to je i dalje daleko od srece i pameti.
Sent from my HTC One V
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Sloba napisao:+1
Dovoljno je samo pomisliti kako je u Srbiji izvaditi licne dokumente, dobiti dozvolu za gradnju, uknjiziti nekretninu, upisati dete u vrtic, koristiti zeleznicu, zaposliti se u struci, imati uredno evidentiran staz kod svih ranijih poslodavaca i jos milion naizgled sitnih i nabacanih stvari koje ovde ne funkcionisu, a prosto i najdirektnije cine zivot tj. kvalitet zivota koji se ovde pominje.
Sent from my HTC One V

Bas tako. Treca srbija je ona iz javnog sektora. To je kao sekta. Jedni druge cuvaju i zavrsavaju sve poslove. Ne placaju parkinge i bitno legne svakog prvog. Imaju i godisnje i praznike. I takve znam a mnogi su povezani i sa onim prvim sto grade tako da onaj jadan radnik ide od saltera do saltera i razvlace ga. Ovaj sa kucom i iz jp sve srede na poziv.
U Srbiji sve vise ljudi umire od raka, toliko o kvalitetu zivota ovde.
Razumite da ovde ne postoji nikakva zastita potrosaca. Boga pitaj sta kupujemo i sta jedemo.
Ovde zive ljudi koji bi rodjeno dete prodali da zarade nesto, a kamoli da ih grize savest sto bi vase dete otrovali necim sto niko nije hteo, a oni nabavili ispod cene.
A sve ostale stvari je lako ispeglati, kad imas zdravu naciju koja zdravo razmislja. Mi smo bolestan i proklet narod.
Razumite da ovde ne postoji nikakva zastita potrosaca. Boga pitaj sta kupujemo i sta jedemo.
Ovde zive ljudi koji bi rodjeno dete prodali da zarade nesto, a kamoli da ih grize savest sto bi vase dete otrovali necim sto niko nije hteo, a oni nabavili ispod cene.
A sve ostale stvari je lako ispeglati, kad imas zdravu naciju koja zdravo razmislja. Mi smo bolestan i proklet narod.
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Dobro je da si ovo rekao. Bas nesto vrtim film i shvatim da kod mene u ulici, barem u svakoj cetvrtoj kuci je neko umro od raka ili ima rak u poslednjih par godina.nikaragva napisao:U Srbiji sve vise ljudi umire od raka, toliko o kvalitetu zivota ovde.
Razloga ima mnogo, hrana, voda, vazduh, bombardovanje, secam se kad su gadjali rafineriju u ns, padale su tih dana kisele kise, itd itd...