Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Laki021 »

Pa iskreno mislim da su razlike jos vece nego sto tu pise...
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Laki021 napisao:Consumer Prices in Zurich are 206.94% higher than in Belgrade
Consumer Prices Including Rent in Zurich are 263.47% higher than in Belgrade
Rent Prices in Zurich are 522.19% higher than in Belgrade
Restaurant Prices in Zurich are 270.38% higher than in Belgrade
Groceries Prices in Zurich are 283.99% higher than in Belgrade
Local Purchasing Power in Zurich is 220.25% higher than in Belgrade
Cirih je hebeno precenjena selendra :)
Evo poredjenja sa mojim selom...

Consumer Prices in Lucerne are 7.48% lower than in Zurich
Consumer Prices Including Rent in Lucerne are 12.81% lower than in Zurich
Rent Prices in Lucerne are 24.86% lower than in Zurich
Restaurant Prices in Lucerne are 24.03% lower than in Zurich
Groceries Prices in Lucerne are 3.39% higher than in Zurich
Local Purchasing Power in Lucerne is 17.54% higher than in Zurich
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Dusan napisao:
nuk napisao:Standard u Srbiji je takav kakav jeste i glupo je porediti se razvijenim zemljama po bilo kom parametru
Izvini, ali kilogram mesa je kilogram mesa i u Beogradu i u Becu i u Amsterdamu. A ovde covek prica da su namirnice u Beogradu skuplje od namirnica u tim gradovima, sto je potpuno netacno.
A tema je? :)
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Odnos plate i svih cena je dosta bolji na zapadu.

Par meseci svake godine placam i formatiku i internwt pizzu i meso po evropi. Osim stanarine koja je veca ali opet manji procenat lokalne plate sve ostalo a posebno informatika je jeftinija na moje prepaacenje...
Ljudi mozda je u zenevi sve skuplje za 500% od bg ali ti kad sve poplacas ostane vise 400% nego u bg gde kad biste placali kiriju skoro pa nista ne bi ostalo.
Besmisleno je dokazivati drugacije. Pa i u becu hh, fraenau kilu barasi bcolje zivi u proaeku odnos plata troskovi negu u ns...
Moje licno misljenje :)

Послато са GT-I9105P уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Dobro jutro. :-) Svi bi se vratili sutra da je kod kuće bolje. Ko je lud da napušta svoj dom za nešto lošije.

Malo elementarne logike.

Tapatalk Pro
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Ne bih se slozio. Tu mnogo igra sama licnost i sposobnost da prizna da se zajebala ako se zajebala, a i sam stav i ocekivanja... Mnogo smo svi razliciti...
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Izvini, ali kilogram mesa je kilogram mesa i u Beogradu i u Becu i u Amsterdamu. A ovde covek prica da su namirnice u Beogradu skuplje od namirnica u tim gradovima, sto je potpuno netacno.
Evo da pocnemo od sireva. Imamo kod turcina vec zadnje 2 godine fetu u konzervi 750grama, 2,99Eur , sirevi gaude kakvi zelis od 4Eur-a kilo 1L mleko 55centi (obicna samoposluga), a o akcijama da ne pricam. Sve proizvode doju periodicno na akcije bar jedamput u mesec dana, i uglavnom ih tada kupujem. Npr - tablete za pranje calgonit 100komada 9,99eur-a, i dalje da ne nabrajam. Zaista nemam nameru da se raspravljam, ali ovog puta nemam osecaj samo ja nego i moja zena i to 100% isti a i lako je dokazati po novcaniku...

Oped ponavljam to je samo segmet. Frizer je min 600% skuplji, vodoinstalater 300%, auto servisi 200% (srecom) itd.... prica je bila samoposluga.... I naravno svece voce i povrce (u ovo doba godine) je em mnogo ukusnije em bar duplo jeftinije u Srbiji :)
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

nidza napisao:Dobro jutro. :-) Svi bi se vratili sutra da je kod kuće bolje. Ko je lud da napušta svoj dom za nešto lošije.

Malo elementarne logike.

Tapatalk Pro
dragan napisao:Ne bih se slozio. Tu mnogo igra sama licnost i sposobnost da prizna da se zajebala ako se zajebala, a i sam stav i ocekivanja... Mnogo smo svi razliciti...
Slažem se sa oba posta, ali činjenica je da niko ne hrli u Srbiju, dok su EU (makar zapadni deo), USA, Kanada, CH i dalje 'na ceni'. Mislim da može slobodno da se kaže da je za većinu tamo kvalitet života viši nego za većinu u Srbiji.

Porediti cene mesa i sira je malo površno za upoređivanje kvaliteta života. Nije sve samo u kupovnoj moći ili potrošnji, dobar deo kvaliteta života se (po meni) ogleda i u stvarima koje je vrlo teško pravilno kvantifikovati, kao što su, na primer, izbor poslova, mogućnosti za napredovanje i usavršavanje, izbor načina života, sloboda kretanja (administrativna i bukvalna), dostupnost najrazličitijih kulturnih, umetničkih, naučnih, pa i potrošačkih sadržaja... Tu mislim da Srbija nema šta da traži i neće u skorije vreme imati šta da traži.

Svuda je teško bez para, ali ni sa dobrim primanjima ne znači i dalje da je negde život 'kvalitetniji', mada je definitivno lakši. Neko bi radije živeo u Srbiji sa 1000 jura, dok bi se neko drugi odrekao nekih stvari i živeo u, ne znam, Parizu sa, za njihova merila, manje para. Ne mislim da je u pitanju ono 'bolje prvi u selu nego drugi u gradu', ali fakat je da je Srbija ipak provincija, sa vrlo ograničenim mogućnostima, što je ipak i razumljivo i uopšte ne mora da bude loše (pogotovu kad se uzme u obzir kroz šta je Srbija prošla, nebitno čijom krivicom). Da se razumemo, i dobar deo EU/USA je provincija, ali tamo makar postoji opcija da se trudom, radom, čime god, stigne do nekog višeg/drugačijeg nivoa. U Srbiji su ipak mogućnosti mnogo manje, maltene u svim sferama života.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Kontakt:

Post od swemir »

Moj posao mi daje kontakt sa onima koji imaju bukvno milione i grade vile imaju avione i sa druge strane majistore i nadnicare kojima je 100 e kao kuca.

To su dve srbije koje ne poznaju jedna drugu niti se mogu shvatiti medjusobno.
Jedni nemaju bukvalno ni za pastetu a izuzetno vredni i posteni placaju struju informatiku sta mogu deci i ne ostane za hranu a sa druge strane kuce koje kostaju bukvalno milione...
Ko zivi od plate daleko se bolje u proseku zivi napolje . Meni vise ostane napolje kad sve platim za istu sumu.
Hr je skuplja u maloprodaji za 30% ali au plate vece za 50%. Od proseka

Poslednja izmena od swemir u 27 Avg 2014, 08:34, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

+1

Dovoljno je samo pomisliti kako je u Srbiji izvaditi licne dokumente, dobiti dozvolu za gradnju, uknjiziti nekretninu, upisati dete u vrtic, koristiti zeleznicu, zaposliti se u struci, imati uredno evidentiran staz kod svih ranijih poslodavaca i jos milion naizgled sitnih i nabacanih stvari koje ovde ne funkcionisu, a prosto i najdirektnije cine zivot tj. kvalitet zivota koji se ovde pominje. Neuredjena smo zemlja i vecinu stvari ne moze nadoknaditi novac, sve da je do krova. Oni koji ga imaju moci ce nelegalnim putem da ubrzaju i rese ponesto, ali to je i dalje daleko od srece i pameti.

Sent from my HTC One V
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Sloba napisao:+1

Dovoljno je samo pomisliti kako je u Srbiji izvaditi licne dokumente, dobiti dozvolu za gradnju, uknjiziti nekretninu, upisati dete u vrtic, koristiti zeleznicu, zaposliti se u struci, imati uredno evidentiran staz kod svih ranijih poslodavaca i jos milion naizgled sitnih i nabacanih stvari koje ovde ne funkcionisu, a prosto i najdirektnije cine zivot tj. kvalitet zivota koji se ovde pominje.

Sent from my HTC One V
:plusone: :plusone: :plusone:
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Kontakt:

Post od swemir »

Bas tako. Treca srbija je ona iz javnog sektora. To je kao sekta. Jedni druge cuvaju i zavrsavaju sve poslove. Ne placaju parkinge i bitno legne svakog prvog. Imaju i godisnje i praznike. I takve znam a mnogi su povezani i sa onim prvim sto grade tako da onaj jadan radnik ide od saltera do saltera i razvlace ga. Ovaj sa kucom i iz jp sve srede na poziv.

Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

U Srbiji sve vise ljudi umire od raka, toliko o kvalitetu zivota ovde.
Razumite da ovde ne postoji nikakva zastita potrosaca. Boga pitaj sta kupujemo i sta jedemo.
Ovde zive ljudi koji bi rodjeno dete prodali da zarade nesto, a kamoli da ih grize savest sto bi vase dete otrovali necim sto niko nije hteo, a oni nabavili ispod cene.

A sve ostale stvari je lako ispeglati, kad imas zdravu naciju koja zdravo razmislja. Mi smo bolestan i proklet narod.
Korisnikov avatar
Neskica
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: Ford Focus 1.6 TDCi

Post od Neskica »

:plusone:
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

nikaragva napisao:U Srbiji sve vise ljudi umire od raka, toliko o kvalitetu zivota ovde.
Razumite da ovde ne postoji nikakva zastita potrosaca. Boga pitaj sta kupujemo i sta jedemo.
Dobro je da si ovo rekao. Bas nesto vrtim film i shvatim da kod mene u ulici, barem u svakoj cetvrtoj kuci je neko umro od raka ili ima rak u poslednjih par godina.
Razloga ima mnogo, hrana, voda, vazduh, bombardovanje, secam se kad su gadjali rafineriju u ns, padale su tih dana kisele kise, itd itd...
Odgovori