Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Ne znam imaju li, ali ne remeti to nista.
Poslato sa HUAWEI GRA-L09 uz pomoć Tapatoka
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Pokazao sam u MUPu svoj pasos u kome je nalepnica sa neogranicenim boravkom u D kad sam radio novi pasos u KGu (da bi mi isti zavrsili po skracenom postupku, za 3-4 dana). I pre toga, kad sam suprugu prijavljivao na adresu u KGu (takodje u MUPu KG, 2005. godine) su imali sve moje papire na uvid. Verovatno ih uopste nije briga.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Ne trebate se odjaviti iz Srbije.
Nikoga to nije briga, niti ko proverava.
Inače, u Srbiji imaju 2 kategorije prijave:
-prebivališe
-boravište
To o čemu pričate je odjava boravišta ali ponoviću,ne treba odjava.
Što se tiče prebivališta u drugim exSFRJ zemljama, ništa to nije uvezano kako treba,niti ko proverava. Ja imam 2,a znam ih podosta koji imaju 3 aktivna prebivališta i 3 LK.
Što se tiče vadjenja duplikata naše vozačke, pa foliranje Švaba, to nikako ne preporučujem jer se provali veoma lako i napravićete sebi problem.
Sa AT ili DE vozačkom komotno možete voziti bilo koji auto u SRB. i niko vam neće praviti probleme.
Nikoga to ne interesuje.
U suštini, smete voziti samo ako je vlasnik vozila prisutan s vama u autu.
Nikoga to nije briga, niti ko proverava.
Inače, u Srbiji imaju 2 kategorije prijave:
-prebivališe
-boravište
To o čemu pričate je odjava boravišta ali ponoviću,ne treba odjava.
Što se tiče prebivališta u drugim exSFRJ zemljama, ništa to nije uvezano kako treba,niti ko proverava. Ja imam 2,a znam ih podosta koji imaju 3 aktivna prebivališta i 3 LK.
Što se tiče vadjenja duplikata naše vozačke, pa foliranje Švaba, to nikako ne preporučujem jer se provali veoma lako i napravićete sebi problem.
Sa AT ili DE vozačkom komotno možete voziti bilo koji auto u SRB. i niko vam neće praviti probleme.
Nikoga to ne interesuje.
U suštini, smete voziti samo ako je vlasnik vozila prisutan s vama u autu.
Moj auto na srpske table sa nemackom dozvolom bez problema mogu voziti?
Prebivaliste je u samo jednoj drzavi, to je regulisano opstim medjunarodnim ugovorima.
I to je adresa na kojoj si dostupan 181+ dan u toku godine, drzava u kojoj si aktivno vezan poslom, studiranjem, zdravstvenom zastitom itd.
Ne mogu biti po definiciji 2 prebivalista.Izmedju ostalog i zbog dvostrukog oporezivanja.
Boraviste je privremena kategorija i odnosi se na max 179 dana u toku godine.
Stranci (to su i domaci sa prebivalsitem napolju) mogu da voze sa stranom vozackom dozvolom do 179 dana (6 meseci) neprekidnog boravka, ovo vazi u Srbiji za strance a i obrnuto. Sa nasom dozvolom moze do 6 meseci da se vozi u nekoj drugoj zemlji.
Prijava i odjava boravka pri putovanju i vracanju iz inostranstva je predvidjena zakonima ali se cesto ne primenjuje striktno.
Kod nas se o tome gotovo i ne vodi evidencija, biracki spiskovi su ocigledan primer. A ta pise u LK i pasosu to se tice adrese ima raznih iskustava, moze i ovako i onako po balkanskim drzavama.
I da moze u praksi u dokumentima drzave A da bude adresa A kao prebivalsite a u dokumentima drzave B da bude adresa B kao adresa prebivalista. Sa ili bez prijave/ odjave boravka u inostranstvu u nekoj od tih drzava.
Nije da tako treba ali bilo je moguce, ne znam da li jos uvek ili je sredjena evidencija nakon umprezavanja policija.
I to je adresa na kojoj si dostupan 181+ dan u toku godine, drzava u kojoj si aktivno vezan poslom, studiranjem, zdravstvenom zastitom itd.
Ne mogu biti po definiciji 2 prebivalista.Izmedju ostalog i zbog dvostrukog oporezivanja.
Boraviste je privremena kategorija i odnosi se na max 179 dana u toku godine.
Stranci (to su i domaci sa prebivalsitem napolju) mogu da voze sa stranom vozackom dozvolom do 179 dana (6 meseci) neprekidnog boravka, ovo vazi u Srbiji za strance a i obrnuto. Sa nasom dozvolom moze do 6 meseci da se vozi u nekoj drugoj zemlji.
Prijava i odjava boravka pri putovanju i vracanju iz inostranstva je predvidjena zakonima ali se cesto ne primenjuje striktno.
Kod nas se o tome gotovo i ne vodi evidencija, biracki spiskovi su ocigledan primer. A ta pise u LK i pasosu to se tice adrese ima raznih iskustava, moze i ovako i onako po balkanskim drzavama.
I da moze u praksi u dokumentima drzave A da bude adresa A kao prebivalsite a u dokumentima drzave B da bude adresa B kao adresa prebivalista. Sa ili bez prijave/ odjave boravka u inostranstvu u nekoj od tih drzava.
Nije da tako treba ali bilo je moguce, ne znam da li jos uvek ili je sredjena evidencija nakon umprezavanja policija.
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Naravno. Ja sam vozio svašta, od tuđih kola do rentakara i nije bilo problema.Aca BG napisao:Moj auto na srpske table sa nemackom dozvolom bez problema mogu voziti?
Sent from my Mate10 Lite using Tapatalk
Do 6 meseci sa stranom vozackom u Srbiji. Za duze potrebna je procedura zamene.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Prebivaliste u Srbiji, a vozi se sa stranom dozvolom auto na SRB tablice.
Komedija.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Baš tako. Glupost ali je sve okej.
@ljubitelj u mom slučaju ne treba, jer imam prebivalište u DE.
@ljubitelj u mom slučaju ne treba, jer imam prebivalište u DE.
Dobro vece 
Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
O, dobro veče za Oberschleissheim.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Ako imas prebivaliste u DE onda si stranac. To vazi i za vozacku (do 6 meseci u kontinuitetu) i za saobracajnu (mozes da vozis auto na stranim tablicama) u smisli da si izjednacen po pravilima za strance koji dolaze u Srbiju.
kragujevac napisao:O, dobro veče za Oberschleissheim.

Ljubitel,jesi u pravu, sve to stoji na papiru,
ali u svakodnevnom saobraćaju ne pita te niko ništa.
ali u svakodnevnom saobraćaju ne pita te niko ništa.
U zakonu lepo pise da ako imas privremeni ili stalni boravak u EU mozes da vozis sa EU dozvolom, nikakvih 6 meseci tu nema.
Ako vise nemas boravak, a ostala ti EU dozvola, e onda je 6 meseci da je zamenis.
Mislim da mi je i Hawkeye potvrdio da nema nikakvih problema.
Inace ljudi mesaju voznju stranih tablica bez prebivalista u inostranstvu (sto je carinski prekrsaj), sa voznjom Srb tablica sa stranom vozackom ( sto uz validan boravak jasno pise u zakonu).
Apropo 181+ dana, to nije boravak, vec se zove centar zivotnih aktivnosti na srpskom, ako se dobro secam, i bar je u EU bitan gde ces da vrsis poresku prijavu.
Sent from my SM-T580 using Tapatalk
Ako vise nemas boravak, a ostala ti EU dozvola, e onda je 6 meseci da je zamenis.
Mislim da mi je i Hawkeye potvrdio da nema nikakvih problema.
Inace ljudi mesaju voznju stranih tablica bez prebivalista u inostranstvu (sto je carinski prekrsaj), sa voznjom Srb tablica sa stranom vozackom ( sto uz validan boravak jasno pise u zakonu).
Apropo 181+ dana, to nije boravak, vec se zove centar zivotnih aktivnosti na srpskom, ako se dobro secam, i bar je u EU bitan gde ces da vrsis poresku prijavu.
Sent from my SM-T580 using Tapatalk
Poslednja izmena od ikac2000 u 01 Dec 2018, 21:52, izmenjeno 1 put ukupno.