Servis - Razno
Re: Servis - Razno
Trebalo bi da ima otvor gde je cep za ulje, a menjac vidis otpozadi kad se digne auto, vidi se odmah ako je masno...
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Pa možda se ne vidi golim okom ali kad je motor hladan gurne se mobilni i slika se
Šta znači ako ima ulja oko dizni?
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
I ja da se javim. Pisao sam pre oko nedelju dana za to kako je cupkao auto na autoputu. Zamenio zadnje amortizere, ovi stari su baš napustili chat.
Sad je OK, ali moguće da je i moj osećaj koji sam ranije opisivao vama bio ne baš sasvim tačan. Dakle, i sad se ponešto oseti, al sad ovako sam siguran da je to što se sada oseti prosto nesavršen put. A to je hečbekić, nije limuzina ili SUV, razumljivo mi je da se podloga u njemu oseti. To je njemu oduvek tako otkako je kod mene - a čim je kupljen, dobio je nove gume.
Hvala svima na predlozima, a baš sam i onih dana čitao i druge stvari koje ste pisali na tu temu ovde.
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Hvala svima na predlozima, a baš sam i onih dana čitao i druge stvari koje ste pisali na tu temu ovde.

- Gazu
Ljudi, ako može savet i u vezi s motornim uljem. Da se edukujem.
Ulje dolivam povremeno po 1dl recimo ono kako kontrolišem, pa dogajem.
Ali šta ako bi zasvetlila lampica za ulje na instrument tabli: koliko njemu treba da zafali ulja da bi do toga došlo, pretpostavljam poprilično ispod minimuma?
I da li ima u takvoj situaciji nešto bitno da se zna? Tipa, možda ne treba dodavati ulje odmah čim se auto ugasio? A kad se ulje sipa, ako se dobro sećam priručnika: nivo na štapu se očitava nakon satak vremena mirovanja (i naravno, na ravnom površini)...
Redovno na sve paziti je glavna stvar, ali treba znati.

Ali šta ako bi zasvetlila lampica za ulje na instrument tabli: koliko njemu treba da zafali ulja da bi do toga došlo, pretpostavljam poprilično ispod minimuma?
I da li ima u takvoj situaciji nešto bitno da se zna? Tipa, možda ne treba dodavati ulje odmah čim se auto ugasio? A kad se ulje sipa, ako se dobro sećam priručnika: nivo na štapu se očitava nakon satak vremena mirovanja (i naravno, na ravnom površini)...
Redovno na sve paziti je glavna stvar, ali treba znati.

Kad zavsetli lampica sve zavisi od motora do motora( kapaciteta za ulje) ali neki minimun je sigurno 1l ulja da bi se sipalo.
Najbitnije je da ako ti auto trosi ulje (znas da trosi) uvek jedan litar u gepeku (isti proizvidjac i gradacija) za dolivanje i miran si.
Ako recimo nemas za dolivanje a upali ti lampicu moze bilo koji proizvodjac ali da bude ista gradacija i naravno nakon toga ubrzo zamena ulja i filtera.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Najbitnije je da ako ti auto trosi ulje (znas da trosi) uvek jedan litar u gepeku (isti proizvidjac i gradacija) za dolivanje i miran si.
Ako recimo nemas za dolivanje a upali ti lampicu moze bilo koji proizvodjac ali da bude ista gradacija i naravno nakon toga ubrzo zamena ulja i filtera.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ako ti se upali crvena lampica za ulje to je vec ozbiljan problem, jer nema pritiska. Odmah treba stati i dodati ulje. Ili ako je ozbiljniji problem tu vec ni dolivanje ne pomaze, ako su recimo lezajevi propali.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Dihtung dekle, podloske, gumice i caure dizni...
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Crvena lampica uvek znači da se obavezno i momentalno stane i nema dalje vožnje dok se ne ukloni razlog. Inače motor vrlo brzo zariba.
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Gazu
Pa da, znači za to redovno "troši mi ulje" lampicu ni ne vredi gledati, već redovno samo proveravati kao i inače. A lampica se pali za ozbiljniji nedostatak ulja, i ne bi se ona ni upalila samo zato što je ulje palo malo ispod minimuma na štapu. Hvala društvo! 

zasto? ako si sipao istu gradaciju ne vidim razlog obavezne zamene kompletnog ulja, gradacija je bitna i one norme i odobrenja proizvodjaca automobila a ne sam proizvodjac ulja...nema svrhe menjati ulje ako ga trosi i stalno dolivas, ono je fakticki uvek svezeguzva napisao: 26 Avg 2023, 12:58 moze bilo koji proizvodjac ali da bude ista gradacija i naravno nakon toga ubrzo zamena ulja i filtera.
Ovo je baš vrlo loš savet. Bez obzira na potrošnju ulja sleduje zamena.
Servis - Razno
Pa zato sto kazu i ako je ista gradacija ne pravi ga svaki proizvodjac po istoj tehnologiji. Narodski receno svaki proizvodjac ga pravi po svom nekom receptu. I zbog toga nije preporucljivo da se mesaju proizvodjaci.OMP napisao:zasto? ako si sipao istu gradaciju ne vidim razlog obavezne zamene kompletnog ulja, gradacija je bitna i one norme i odobrenja proizvodjaca automobila a ne sam proizvodjac ulja...nema svrhe menjati ulje ako ga trosi i stalno dolivas, ono je fakticki uvek svezeguzva napisao: 26 Avg 2023, 12:58 moze bilo koji proizvodjac ali da bude ista gradacija i naravno nakon toga ubrzo zamena ulja i filtera.
Saša napisao: 26 Avg 2023, 15:35 Crvena lampica uvek znači da se obavezno i momentalno stane i nema dalje vožnje dok se ne ukloni razlog. Inače motor vrlo brzo zariba.

Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Da li ima smisla, servisirati klimu koja dobro radi? Verovstno 10ak godona nije dirana.
Negde cotam kao da se zameni ulje, da ne zariba kompresor. Moj stav je bio da ih ne diram ako hlade....
Negde cotam kao da se zameni ulje, da ne zariba kompresor. Moj stav je bio da ih ne diram ako hlade....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.