Servis - Razno

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Servis - Razno

Post od ljubitelj »

Gazu napisao: 26 Avg 2023, 16:54 Pa da, znači za to redovno "troši mi ulje" lampicu ni ne vredi gledati, već redovno samo proveravati kao i inače. A lampica se pali za ozbiljniji nedostatak ulja, i ne bi se ona ni upalila samo zato što je ulje palo malo ispod minimuma na štapu. Hvala društvo! Slika

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Lampica se pali kada je motor BEZ podmazivanja, NEMA ULJA.
Nije palo malo ispod minimuma nego ga više nema u cirkulaciji motora.
Ne voziti više auto, ni 5 metara.

Odmah stati i doliti 2 (do 3) litre ulja i naravno proveriti zašto je motor ostao bez ulja.
Doliti bilo kakvo ulje, bilo koje motorno ulje. Brend, norma, viskozitet, staro, novo, nebitno- motor mora prvo da ima ulje a onda kada se sipa kada bude moguće sve proveriti, ispustiti, zameniti filter i novo pravilno ulje sipati.

Ako ipak nikakvo ulje nije dostupno onda šlepovanje

ps. nije bukvalno bez kapi ulja, ostane nešto na dnu kartera toliko malo ali je to toliko malo da pumpa ulja više ne može da dohvati i da usisa...u prevodu motor je faktički bez podmazivanja tj nema ulja koje cirkuliše kroz motor.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Ako misliš na ulje u karteru kompresora ono se menja na 20tak godina, do 30 godina, odnosno i ranije ako se radi remont kompresora pa se mora otvarati- rasklapati kompresor.
Već 30tak godina se koriste sintetička ulja pa otuda takvi intervali.

Ako pak natrčiš na neki stariji auto sa R12 freonom i mineralnim uljem onda je svakako preporuka da se ne čeka nego odmah promeni ulje a onda na svakih 5 do 10 godina vrši zamena ulja.

To su uglavnom klime u autima iz 70tih i 80tih godina, takvi auti su raritet kod nas i inače a pogotovu još i da im klime rade.

Glavno kod podmazivanja je da se klima redovno koristi 365 dana, da bi kompresor radio povremeno makar jednom u 15tak dana i time njegovim radom se vršila cirkulacija ulja. To je naročito važno zimi kada je hladno zbog zadržavanja elastičnosti gumica (da se ne osuše).

Klima sistem je hermetički zatvoren, i nema potrebe da se išta preventivno menja, niti ulje niti freon tek tako ali jeste povremeno da se freon (sa svojim uljem) povremeno dodaje jer ipak kroz spojeve, creva, malo po malo izadje po neki molekul freona pa ipak nije totalno i večito zaptivanje sistema.

U mojoj praksi, otprilike na svakih 5 do 7 godina iscuri oko 50% količine freona u sistemu i tada počinje da se jasno primećuje slabije hladjenje u kabini.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

svojevremeno se caletu na jugu upalila lampica za ulje, posle 100m prolupao motor, otisli lezajevi tako da se lampica ulja ne pali preventivno nego odmah mora da se ugasi motor, nije ispravno reci da mora da se stane, jer neko ce stati i pustiti motor da radi u leru sto isto pravi problem kao i da ga vozis, znaci ugasiti motor odmah a sa tako ugasenim motorom ako mozes na leru da se dovuces do bezbednog parkiranja mozes ako ne stani tu gde si se zatekao jbg. Moj cale nije tako stao odmah jer nije imao gde pa kao ajde do sledeceg zgodnoog mesta i tad kad je stao vec bilo kasno, motor lupao.

ako klima hladi dobro i sve ok radi ne treba nista dirati
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Tako je, pre nekih 15 godina koleginica nasadi Fiestu na karter (lupilo je al nije znala sta je niti da je pukao i ispustio ulje). Upali joj se lampica za ulje na semaforu negde na Banovom Brdu, onda umesto da odmah ugasi, krene sa semafora da nadje prvi parking. Auto je dosao do parkinga (cca 200m) i prolupao skroz.

Naravno, ako se upali lampica a ulja ima dovoljno, onda su drugi problemi u pitanju - otisao davac pritiska ulja, crkla pumpa ulja...
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Ljubitelj, mozda na nekim automobilima jeste, ali ovo sto sam ja imao dodira, to je dodaj otprilike litar. 2-3 litre mi je bas previse. Cela kolicina u motoru je oko 4L - pola litre/manje vise.

Послато са SM-S918B помоћу Тапатока

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ima razlike u zutoj i crvenoj lampici. Zuta je nizak nivo ulja a crvena je nizak pritisak. Fora je sto ne mora nuzno da se upali zuta da bi se upalila crvena.
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Sad guglam brzinski slike, moguce da je prvo samo upozorenje oil pressure/level, bez kantice, a posle da se upali i kantica i stop. Meni se samo prvi nivo upalio. Inace, koliko sam video, kod francuza nema opcija zuta/crvena lampa, samo crvena.

Послато са SM-S918B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

kod pezoa i citroena imas prvo low oil pressure upozorenje, to izbacuje na displeju iako uredno gasi crvenu dobro poznatu lampicu, to sto izbacuje na displeju ne mora da znaci da je problem do stvarnog pritiska ulja vec da je crkao davac, licno sam imao jedan 307 sa tim problemom, auto lepo radi, ima ulja, nista ne cuka samo upozorenje pali, prvo sam pogledao davac i video da je problem u prekidu zica, nekad crkne i sam davac ali sam isto tako imao i c4 sa istim upozorenjem a kome je stvarno bio slab pritisak ulja, isto nije palio crvenu lampicu jer je ulja bilo ali ne i pritiska ali dovoljno da sjebe bregaste tj kuciste. Kad je upalio to upozorenje, ja po iskustvu sa prethodno pomenutim peoom nastavim da vozim do kuce misleci da zeza davac, ali kad sam stigao kuci i stao u cuo sam da bregaste vec pocele da kuckaju, voznja cca 1km
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Baš gledam, ni Astra G (generalno) nema to upozorenje za malo niži pritisak, već samo za ovo kad uopšte nema podmazivanja. Na instrument tabli je to kad nema ulja u motoru. Sa druge strane, po uputstvu Astra G može imati "trostruki informacioni" displej: sat, datum i spoljašnja temperatura, i može imati "multi-informacioni" displej: tu displej prikazuje više informacija, i on bi ispisivao ako treba proveriti nivo ulja (to je ovo što kažete "žuta lampica"). Moja astra ima taj "trostruki".
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Lami, veruj da ima motora koji sadrže i po 6 plus litara ulja, Mercedesi mi prvi padaju na pamet.
Možda nisi lično imao dodira sa takvima ali ima i ovde na forumu više puta računa sa malog servisa gde se vidi da je sipano više od 4 litre ulja.

A i ti motori sa tipa 4 litre ulja ako izgube 2 litra i više ga nema u karteru opet zahtevaju da se to nadoknadi.
Obično je 1 litar ulja na mernoj šipci razlika min do max oznake, na nekim autima je to 1,5 litar.

Kako godi, da li doliti 1, 2 ili 3 litre je figurativno, zavisi od konkretne situacije ali svakako je neophodno doliti skoro kao kada se radi mali servis jer ulja definitivno nema u karteru kada je upaljena lampica.

Apropo dojave, VW su 80tih uveli imali jako dobar sistem kontrole pritiska, primer za ugled.
2 senzora ulja, jedan u bloku i drugi u glavi.Ovaj u glavi reaguje već pri manjem padu pritiska, dakle upozoravajuće dok još ima ulja samo je ispod minimuma i na vreme signalizira problem.

I zumer (da se čuje) i lampica ( da se vidi).

Sistem prost a efikasan i šteta što nije šire prihvaćen kod drugih proizvodjača.

Po meni je to najbolje, najpouzdanije rešenje.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Punto 1.2 motor, lepo radi na leru, lepo ide sve ok ali se neretko desava da se ugasi prilikom kocenja ali nije vezano sa kocenjem direktno ono tipa da ima veze sa vakumom i sl. jer na leru kad radi u mestu mozes da radis kocnici sta hoces nece da se ugasi, a da je do vakuma i tada bi se gasio. Takodje nema veze direktno sa kocenjem iz razloga sto mozes u voznji da izbacis na ler i desice se da se ugasi.
Klapna gasa, skidana i ciscena, svecice su nove, ne znam sta bih jos mogao da gledam, deluje mi nesto oko struje ali ne mora da znaci, takodje kad radi klima to se ne desava ili jako retko. Dok je hladan motor i pod vecim lerom ne desava se logicno. Kao da je mali ler gas inace pa onda nekad u voznji ga prevari da jos malo obori i tad ugasi, nekad se desi i kao da hoce da se ugasi ali onda podigne gas i vrati na ler
Poslednja izmena od OMP u 28 Avg 2023, 13:04, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Moze protokomer da bude, ali nisam siguran da ga taj motor ima.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

nema ga
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Možda nešto oko goriva, recimo pumpa.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"