Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od goblin »

Problem je sto ja ovde izmedju redova mogu da zakljucim kako postoji teorija da je bolje biti podstanar nego kupiti stan, cak i u slucaju da jednostavno imas mogucnosti za kupovinu (kao Svajcarci).
Ja to jednostavno ne mogu da prihvatim.

A ne bi mogao da prihvatim ni da imam mogucnosti da placam ratu kredita a da zivim kao podstanar.
Naravno da sam svestan da cu veliki deo novca koji uplatim banci davati na kamatu (pa boze moj, lova je najskuplja roba na trzistu i mora da ima visoku cenu) ali ako vec imam mogucnost da to trpim, ne bi se mnogo dvoumio.

Inace, interesantno da vecina ljudi koje ja poznajem iz inostranstva a da su se snasli, uopste nisu podstanari. Tako da nisam siguran ni u teoriju da je i napolju bas toliko zastupljen "trend" podstanarstva, medju ljudima koji imaju mogucnosti da se skuce u svome.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

VVWOB odakle tebi ideja da Ljudi u SRB ne razmišljaju o obrazovanju svoje dece?
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

VVWOB napisao: Ljudi u SRB ce pre da gledaju da "obezbede" detetu krova nad glavom, nego da razmisljaju o obrazovanju i sl.
Biti podstanar je sramota, a voziti auto koji premasu godisnja primanja vise puta je OK. Tuzano.
Pa najiskrenije, u Srbiji i okruzenju kakvo jeste, pre bi gledao svom detetu da obezbedim nekretnine i neke pasivne izvore prihoda nego nase skolovanje kakvo jeste i nakon kojeg dete ima perspektivu u zemlji kakva jeste.

Da se razumemo, naravno da necu zapustiti obrazovanje svoje dece (po mom misljenju cak ce ih majka i previse forsirati), ali ipak se vrlo dobro zna koje stvari njima najvise olaksavaju bitne zivotne prekretnice...

Za ovo drugo u vezi automobila se apsolutno slazem. :doubleup:
Ja cak imam teoriju da sve treba biti uskladjeno (gajba, auto, garderoba, zivotni stil i navike...).
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Vidiš, ima nas koji novac investiramo racionalno a ne vođeni emocijama i principima. Nekretnina je investicija kao i svaka druga. Može biti loša ili dobra... nema tu mnogo filozofije.

Jedino se ljudi na Balkanu emotivno vezuju za zidove...

Ja sam što racionalno, što iz subjektivnih razloga procenio da (trenutno) nije dobro da kupujem nekretninu ovde gde živim. To ne znači da ne planiram da uzmem nešto na nekom drugom mestu ili da sam manji 'domaćin' od nekoga ko je opsednut posedovanjem kvadrata.

Stan u kom živim je kao moj dok plaćam kiriju. Nemam gazdu koji može da me izbaci kad god mu se nadigne, ne može da mi digne kiriju koliko i kad hoće..
sve je uređeno zakonom i ugovorom. Zgrade u naselju su u vlasništvu investicionog fonda i neki stanari tu žive od kad su napravljene.
Poslednja izmena od Floyd u 17 Dec 2015, 03:06, izmenjeno 1 put ukupno.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Vladapetr napisao:Za stan u kojem trenutno živim mi je kirija 300e. Da hoću da ga uzmem na kredit trebao bih da dam učešće (otprilike 15000e) i rata kredita bi mi bila nešto manja od 600e.
Svaki mesec bih davao (minimum) 250e više nego što mi je kirija, što je za tih 30 god ukupno 90.000e više. Sa onih 15000e učešća to je skupa 105.000e, odnosno ceo novi stan.

Ovom logikom se i ja vodim iako mi nije draga, računica je naprosto takva. Veliki plus je manje stresa i napetosti jer stan uvek možeš da promeniš za manji/jeftiniji, ali realno ostaje veliki problem statusa jer uvek za mesec-tri meseca možeš biti primoran da menjaš prebivalište. Naravno, i taj osećaj da nisi "svoj na svome".
15000e+360x600e=231.000e.
Kolika je tu kamata, ~80.000e?
Dakle, ti stan od 150.000e iznajmljujes za 300e?

Ajde sada ovako, da uzmemo stan od 100.000e, negde u sirem centru, 1500e kvadrat, dakle oko 65m2, trosoban.
Kupovina na kredit ce izaci oko 150.000e.
Iznajmljivanje takvog stana ce kostati oko 350e mesecno, a ako je luks sredjen, kako bi i sami opremili svoj novi stan, verovatno i vise.
No, 350x360 meseci za 30 godina izlazi 126000e.
A nemas ni kuceta, ni maceta, penzioner si u renti.
Narednih 10 godina, cena skace za 40.000e.
Dao si 165-170.000e.
Kupovinom si i dalje dao 150.000e, stanu je verovatno porasla vrednost, ali neka je ista, prodajes stan za 100.000e i ides na put svetom.
Dakle, za 40 godina, kupovina te kostala
50.000e, a renta 170.000e.
Da ne pricamo sto taj stan ostaje deci, da oni sutra mogu umesto pola svoje plate na stan, da daju da uzivaju, a ne da se sve generacije pate oko iste stvari, da daju deo svoje zarade na rentu.

Nemojte pricati da je renta jeftinija, jer prosto nije.
Moze samo biti bolja onome ko nema da kupi, a ne da se jos dodatno pominju teski izrazi kao orobljavanje i slicno...
A da ne pricamo sto se svuda polazi od toga da se dize kredit, sto nije obaveza, kao ni auto kada se kupuje.

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

[quote="VVWOB"]Cinjenica je da buducnost nije u posedovanju automobila, stana itd, vec ce sve ici u smeru iznajmljivanja/share-ovanja, kako god to nazvali.
Posedovanje postaje skuplje i skuplje...

Srbija je ima sistem koji je katastrofalno uredjen, pa je normalno posedovati kapital u nekretninama od par hiljada m2, a porez placati smesno u odnosu na trz.vrednost. Regresivan poreski sistem ubija mnogo sto/sta u Srbiji, ali malo ljudi je svesno i moze da uvidi posledice.

Ljudi u SRB ce pre da gledaju da "obezbede" detetu krova nad glavom, nego da razmisljaju o obrazovanju i sl.
Biti podstanar je sramota, a voziti auto koji premasu godisnja primanja vise puta je OK. Tuzano.[/quote]

Ova prica sa rentiranjem odgovara samo bogatima. Jer ce oni jedini imati za zgrade koje ce rentirati drugima. Prosipanje price velikih malima. Bolje je da rentiras nego da imas nesto. Bolje je da kupis auto na kredu nego neki polovan ali tvoj.
Sa poslednjim pasusom se slazem.
Cudim se ljudim koji kao podstanari kupuju nov auto.
Sarance slazem se sa tobom.

malo norvezana
http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/R ... irode.html
Slika
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

Po čemu je posedovanje nekretnine opsednutost kvadratima? I meni ako dune da se preselim prodam stan kupim drugi u drugom mestu i opet i oper sam u svom bez kirije. Ja sam izgleda zatucan čovek pa ne mogu da skpiram tu logiku.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Kako je tvoj ako je pod hipotekom?

Nije tvoj kao ni taj koji rentiraš... pitanje je samo šta je jeftinije.
Xepoj87 napisao:Ajde sada ovako, da uzmemo stan od 100.000e, negde u sirem centru, 1500e kvadrat, dakle oko 65m2, trosoban.
Kupovina na kredit ce izaci oko 150.000e.
Iznajmljivanje takvog stana ce kostati oko 350e mesecno, a ako je luks sredjen, kako bi i sami opremili svoj novi stan, verovatno i vise.
No, 350x360 meseci za 30 godina izlazi 126000e.
A nemas ni kuceta, ni maceta, penzioner si u renti.
Narednih 10 godina, cena skace za 40.000e.
Dao si 165-170.000e.
Kupovinom si i dalje dao 150.000e, stanu je verovatno porasla vrednost, ali neka je ista, prodajes stan za 100.000e i ides na put svetom.
Dakle, za 40 godina, kupovina te kostala
50.000e, a renta 170.000e.
Da ne pricamo sto taj stan ostaje deci, da oni sutra mogu umesto pola svoje plate na stan, da daju da uzivaju, a ne da se sve generacije pate oko iste stvari, da daju deo svoje zarade na rentu.
Cena može da skoči a može i da padne. Ne znam kako je u Srbiji ali održavanje zgrade na zapadu plaća vlasnik a ne stanar. Ne mislim na čišćenje i sl. gluposti nego na fasadu, zamenu prozora, krova itd. I to trebaš da računaš.

Veoma je diskutabilno i to da će nekom stan od 65 kvm biti dovoljan čitav život. U jednom trenutku će trebati veći (soba za svako dete) a za penziju, kad se deca osamostale sa svojim partnerima je dovoljan i manji.
Poslednja izmena od Floyd u 17 Dec 2015, 03:23, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

Prijatelju moj stan nije pod hipotekom nego moj, jer ja u 20oj godini nisam razmišljao da kupim BMW nego stan, kada sam se sa 24 dokopao.svog stana posle je.sve islo svojim tokom.
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Od svih postova, najupadljiviji su mi zex-ovi...

Ne bih da ti diram Sneska, ali druze kako ces da se razocaras s takvim stavom! Ne znam kako drugacije da ti kazem, a da se ne uvredis!
(mislim na stav u vezi firme gde su su ti svi kao fol drugari) !
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Sh@rance napisao:Prijatelju moj stan nije pod hipotekom nego moj, jer ja u 20oj godini nisam razmišljao da kupim BMW nego stan, kada sam se sa 24 dokopao.svog stana posle je.sve islo svojim tokom.
Ne znam zašto tebi smeta moj BMW :)

Ja ne živim u stanu od 80k i vozim taj auto. Ovde je samo učešće za stan kakav tražim da iznajmim reda veličine 3 trosobna stana u BG ;)
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

Ne smeta mi tvoj BMW ;) daleko od toga samo konstatujem da su nam logike života drgačije.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Pa očigledno ne pratiš sve što pišem nego izvlačiš iz konteksta.

Auto koji vozim je za Srbiju ogromna investicija a ovde je smešna u odnosu na cenu nekretnine. Više košta garaža od njega :)
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

Da se ne lažemo auto od 30k je velika investicija svuda jer 30k nije malo čak ni Nemcu. Ja sa svojom platom mogu na kredit da kupim takav auto, ali to ni mrtav ne bih uradio sem ako bi šteku imao bar 50k.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Samo teraj po svome :)

Ja se povlačim iz ove diskusije bar dok se tema ne očisti od offa.
Odgovori