Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Sem ako Tunis nije silno napredovao u poslednjih dve godine (stiglo im proleće), mislim da nisi u pravu što se tiče plata u Tunisu. Pre dve godine njihov je prosek bio oko 200 evra. Za ostalo ne znam.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
A sto da se gadjamo podacima, evo nekih zvanicnih (ne znaci i previse tacnih) lista:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... per_capita
Dakle po ovome GDP po stanovniku (PPP), Srbija se mota oko 80tog mesta od nekih 180 zemalja na lsiti. E sad posto podaci kasne godinu dve, nema sumnje da su nas mnoge zemlje vec obisle u medjuvremenu (tipujem npr na Kinu i Brazil), sve u svemu realnije bi bilo oko 100tog mesta trenutno.
E sad aj nek neko bilo kojom matematikom nas uglavi u prvih 10%, alal mu cufte
Ako bi uspeli da se uguramo u prvih 50% po bilo kom kriterijumu bilo bi dobro 
Dakle po ovome GDP po stanovniku (PPP), Srbija se mota oko 80tog mesta od nekih 180 zemalja na lsiti. E sad posto podaci kasne godinu dve, nema sumnje da su nas mnoge zemlje vec obisle u medjuvremenu (tipujem npr na Kinu i Brazil), sve u svemu realnije bi bilo oko 100tog mesta trenutno.
E sad aj nek neko bilo kojom matematikom nas uglavi u prvih 10%, alal mu cufte

Ako su nas Kina i Brazil obišli u međuvremenu znači da su sad ispod nas i da smo, ni krivi ni dužni, napredovali na listi ?
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Nesto zeza linkovanje, ovo valjda ce sad raditi link:
Mozda je sad jasnije, ako nije molim te pojasni pitanje.
Mozda je sad jasnije, ako nije molim te pojasni pitanje.
Mnogo jasnije.
Mada po glavi stanovnika i ne mora da znači da smo mnogo pali, njihov se dohodak deli na mnogo više glava. Mislim da je (ako su ovi podatci tačni) nemoguće da je Kina za godinu dana uvećala dohodak po glavi za 50%.
Mada po glavi stanovnika i ne mora da znači da smo mnogo pali, njihov se dohodak deli na mnogo više glava. Mislim da je (ako su ovi podatci tačni) nemoguće da je Kina za godinu dana uvećala dohodak po glavi za 50%.
Pa podaci se dosta razlikuju, setaju i za 20% tako da zavisi koju tabelu gledas. Po poslednjoj (krajnje desnoj) vec su ispred nas. Po najpovoljnijoj po nas razlika u nasu korist je nekih 25%. Takodje racunam da su ti podaci 2 godine stari, Kinezi imaju napredak od 10% godisnje a mi pad od nekih 1-2%, tako da obrni okreni il su nas vec obisli ili su se vec prestrojili za obilazak 

Da odgovorim na ovo pre nego sto odem da radim nesto pametno ... U Nigeriji nisam licno nikada bio,ali mi je prijatelj koji je nekih pola godine boravio u toj zemlji bukvalno do detalja izneo kako izgleda zivot,standard i sve ostalo u toj zemlji i nemam nikakvih razloga da mu ne verujem jer coveka poznajem veoma dobro.Druze,to je zemlja gde se ljudi bukvalno ubijaju u borbi za goli zivot i ne zelim da mi bilo ko prica o njima kao zemlji koja je ispred nekoga.Ne daj Boze nikome da zive kao sto zive ljudi u Nigeriji i vecini Africkih zemalja.Lagos jeste metropola i ogroman grad,ali korist od toga imaju Nigerijci isto onoliko koliko i mi od nase metropole Beograda od koje je bogatije svako Holandsko ili Svajcarsko selo.Mozemo otvoriti drugu temu o Nigeriji pa da tamo pisemo o toj zemlji.Sto se Libije tice,za vreme Gadafija jesu bili medju najrazvijenijim africkim zemljama,sada kada su im amerikanci i englezi oteli naftu i doneli "demokratiju" koja im je napravila opsti haos u zemlji,vecina Libijaca bukvalno umire od gladi a svakodnevno se iz te zemlje sve vise iseljavaju.ljubitelj napisao:Uh, jesi li bio u Abudzi ili negde u Nigeriji, ili bilo gde u Africi ili to onako na osnovu predrasuda, samo pitam ?
Lagos je neuporediv sa pojmovima u Srbiji, ima vise stanovnika od Srbije a velicine je skoro cele Vojvodine.
Inace, spisku vecih plata mozes da dodaas Angolu, Tunis, Maroko, Libiju, Mauricijsu, Obalu Slonovace,.....
Pricati o platama od 20 USD je besmisleno na isti nacin kao sto je pricati o redovnoj plati u Srbiji od 20 evra besmisleno.
Srbija po BDP nazalost spada sada u kategoriju nerazvijenih zemalja i sto je jos gore sve vise zaostaje za ostalim zemljama i relativno i apsolutno u privrednom razvoju. Bez privrede nema niti plata niti trosenja budzeta...
A kod nas se vise firmi svake godine zatvori nego sto se otvori, ko razume shvatice gde je problem plata generalno. Mi ne treba da gledamo gde postoje tudji problemi i gde postoje eventualno gore zemlje po sredjenosti od nase jer to nece poboljsati stanje ovde.
A stanje pri poredjenju sa geografskim okruzenjem je porazno.
Ali ja mislim da se ja i ti nismo dobro razumeli.Slazem se ja potpuno da je Srbija nerazvijena zemlja bez ikakve privrede i da ne trebamo da gledamo tudje probleme,vec svoje,kao ni to da se poredimo sa gorima od sebe,to je ono o cemu ja od pocetka govorim na ovoj temi.Ali isto tako zelim da budemo realni i da baratamo cinjenicama kad govorimo o nekim stvarima.Sto se tice Afrike,ja sam bio u Egiptu i Juznoafrickoj republici i samo cu reci da su to zemlje u kojima se kao stranac uvek moras kretati pod policijskom pratnjom ukoliko ne zelis da zavrsis obezglavljen u nekoj kesi pored puta ili kidnapovan za sumu od pedeset evra.
Inace,kada uporedjujete standard po glavi stanovnika nikad nemojte gledati GDP per capita jer on ne daje realnu sliku standarda po glavi stanovnika osim u zemljama koje imaju jaku socijalnu politiku poput Holandije,Belgije,Nemacke i slicno.Mnogo je vazniji HDI – indeks zivotnog razvoja.Prosto,postoje neke zemlje sa visokim poreskim osnovicama pa tako na primer GDPP od 40.000 dolara u Holandiji i u Singapuru,nikako nisu isto.
Evo ovde mozete pogledati indeks humanog razvoja :
http://sh.wikipedia.org/wiki/Indeks_ljudskog_razvoja
Sto se tice Nigerije, Konga i ostalih zemalja, one su bukvalno "gore od najgoreg".
'Bes pare (ako ih ima) kad ljudski zivot ne vredi ni pisljiva boba. A bukvalno je tako.
Najveci problem kod nas je sto smo odavno ili dosli do nosa, ili potonuli i preko-a dno se ne nazire.
Statisticki gledano, retko koja zemlja iz okruzenja nema bolje podatke od nas. Necu da ulazim u komentarisanje kvaliteta zivota, jer je to dosta apstraktna stvar.
'Bes pare (ako ih ima) kad ljudski zivot ne vredi ni pisljiva boba. A bukvalno je tako.
Najveci problem kod nas je sto smo odavno ili dosli do nosa, ili potonuli i preko-a dno se ne nazire.
Statisticki gledano, retko koja zemlja iz okruzenja nema bolje podatke od nas. Necu da ulazim u komentarisanje kvaliteta zivota, jer je to dosta apstraktna stvar.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Ako se ne varam po najpovoljnijoj po nas (ja uvek gledam ono što nas predstavlja u boljem svetlu) razlika u našu korist je 29-40%. Odnosno da bi se izjednačili nama treba da padne za 29% ili njima da poraste za 40%. Ova ekonomija je kao bikini...Laki021 napisao:Pa podaci se dosta razlikuju, setaju i za 20% tako da zavisi koju tabelu gledas. Po poslednjoj (krajnje desnoj) vec su ispred nas. Po najpovoljnijoj po nas razlika u nasu korist je nekih 25%. Takodje racunam da su ti podaci 2 godine stari, Kinezi imaju napredak od 10% godisnje a mi pad od nekih 1-2%, tako da obrni okreni il su nas vec obisli ili su se vec prestrojili za obilazak

U tome i jeste zez, nasa kupovna moc opada bez obzira na (fiktivno) domace statisticko ulepsavanje cifre prosecne plate.Laki021 napisao:A sto da se gadjamo podacima, evo nekih zvanicnih (ne znaci i previse tacnih) lista:
E sad aj nek neko bilo kojom matematikom nas uglavi u prvih 10%, alal mu cufteAko bi uspeli da se uguramo u prvih 50% po bilo kom kriterijumu bilo bi dobro
U cifra prosecne plate je ulepsana jer se u prosek ne uracunavaju svi zaposleni i njihove isplacene plate. Cak se u statistici uracunavaju i "plate" koje ne postoje tj koje nisu ni isplacene ali bi trebalo teoretski da budu isplacene u teoretski postojecoj aktivnoj firmi.
Do nedavno se uopste nije uzimao u obzir i jedan ne tako mali deo privatnih firmi u statistickim obracunima, pa se domaca i IMF statistika toliko razlikovala kao da je rec o neke 2 razlicite zemlje.
Po meni najbolje realnost odrazava statistika koliko minuta rada treba za jaje, za litar benzina, za kg jabuka ili slicno poredjenje vreme rada: zeljena roba.
Sama plata ne mora mnogo da pokazuje kao izolovana cifra za sebe.
Sve u svemu, GDP kupovne moci naseg rada opada u kontinuitetu neko vreme i pri poredjenju sa drugima oko nas stvari su mnogo jasnije gde smo.
Naravno statistika ima raznih a ne verujem da ima ijedna koja bas tacno odrazava realnost.
Vidi, ziveo sam tamo i boravio u jos jedno 8 drzava tog regiona u visegodisnjem periodu i zakljucak koji si izneo na osnovu prica je recimo, pa proizvoljan. Ne kazem da je tamo sve sjajno ali novac je tamo prisutan u daleko vecoj kolicini, izgradjena je infrastruktura koju mi jos sanjamo u planovima, i ono najvaznije uz sve mane postoji jasan trend napretka tokom decenija u skoro svemu.Incognito napisao:ljubitelj napisao:U Nigeriji nisam licno nikada bio,ali mi je prijatelj koji je nekih pola godine boravio u toj zemlji bukvalno do detalja izneo kako izgleda zivot,standard i sve ostalo u toj zemlji i nemam nikakvih razloga da mu ne verujem jer coveka poznajem veoma dobro.Druze,to je zemlja gde se ljudi bukvalno ubijaju u borbi za goli zivot i ne zelim da mi bilo ko prica o njima kao zemlji koja je ispred nekoga.Ne daj Boze nikome da zive kao sto zive ljudi u Nigeriji i vecini Africkih zemalja.
Jedna od meni najvaznijih stvari je obrazovni sistem i dostupnost istog za svu decu i sve gradjane, a mi smo tu u zaostatku. Sve i da su neke zemlje po novcu formalno siromasnije od nas ulazu u znanje i razvoj a ne samo i jedino na hranu, pice i igre za mase.
Lepo sam naveo ono sto konkretno znam, plate su vece nego u Srbiji ali su i troskovi visestruko veci pa je i realni standard onih koji zive od plate (a to je vecina) dosta manji.
Vidis ja da mogu bez mnogo dilema bi otisao da zivim u Africi, Nigerija nije ni medju prvih 5 po pozeljnosti iz mnogih drugih razloga koji nisu plata niti novac niti standard materijalnih dobara.
Abudza je za Beograd i Srbiju san snova u vecini stvari, novi planski izgradjen grad visokog standarda.
Nazalost mi sve vise licimo na Nigeriju i ostale slicne zemlje neposredno posle formalnog zavrsetka kolonijalizma, cak ima i previse slicnosti u politickim dogadjajima da je cudo jedno s obzirom na toliko razlicitu istoriju, etnicki sastav stanovnistva, geografiju, tradiciju, ma sve.
Kao i u svakoj zemlji postoji sarolik nivo standarda pojedinih drustvenih slojeva i grupa.
Konkretno, u Nigeriji su bogati poprilicno bogatiji od ovih nasih bogatih, kao sto su i siromasni jos siromasniji od nasih siromaha.
ALi, tamo stalno raste srednji sloj i postaje bogatiji sa svakom sledecom generacijom a kod nas srednji sloj je gotovo odumreo i tendencija je dalje smanjivanje.
Ono pola puna casa, pola prazna casa.
Sam iznos novca u ciframa ne govori puno koliko trend razvoja ili stagnacije jednog drustva i njegove organizacije.
Ono u cemu smo ravni i sa Nigerijom i mnogima je svest i dubina primene korupcije. Tu smo gotovo sampioni.
Mozda deluje crno ali ja zaista ne vidim u cemu je Srbija toliko napredna da bi moglo da se prica iz nase pozicije o statusu neke africke zemlje.
Da to prica jedan Nemac ili Finac pa ajde ali mi smo tu gde jesmo da je bolje da se ne poredimo niti sa Afrikom ili trazimo neke losije da bi eto kao ispali bolji u necemu vec da uvidimo kao drustvo gde smo omanuli u organizaciji i da prestanemo da u poziciji sa dna bunara kopamo jos dodatno u dubinu.
A mislim da smo jos uvek u fazi da ne vidimo kao drzava temeljni problem porekla zasto su plate takve kakve su i zasto strani investitor ima ponasanje kakvo ima.
Da ne idem dalje u off topic, nazalost generalno Afrika nije daleko od Srbije po ekonomskim perfomansama. Afriku su decenijama potresali ratovi a to kosta ogroman novac, lekcija koju smo i mi naucili. Danas africke zemlje uglavnom imaju drugacije prioritete pa su i rezultati drugaciji.
I danas mnogi sa sprdnjom pricaju o Kini kao zemlji bede a opet Kina ima takvih dostignuca koja su pojam za zapad danas, i koja se ne mogu realizovati u Evropi kao previse zahtevna. Naravno Kina je i dalje kao ogromna zemlja sa mnogo potreba u razvoju ali je nepobitna cinjenica da razvoj postoji kako drzave tako i privrede.
Mi nemamo razvoj privrede i tu je pocetak i kraj muke sa platama, sa novcem, sa standardom, sa bilo kakvom statistikom.
Naravno, slazemo se u osnovi da je bolno poredjenje sa Albanijom i Bugarskom ali to je tu gde smo mi i dobar je pokazatelj idemo li unapred ili u rikverc. Recimo brzina, kolicina i kvalitet gradnje autoputeva u Srbiji, Bugarskoj i Albaniji u zadnjih 10 godina.
Uostalom, samo 100km zapadnije je Hrvatska i autoput ako se zeli poredjenje.
Ne znam de ovo da stavim
:trljamoci:

"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Uz opciju "pokloni prijatelju (švalerci)". 

Posetite www.garaza.rs !
Ikarbusu zatvorena vrata GSP-a?
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=658168
Em smo mi debili, em evropska banka radi dobro svoj posao...
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=658168
Em smo mi debili, em evropska banka radi dobro svoj posao...