Opšta tema o gorivu - cene, kvalitet itd.

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Re: Gorivo poskupljuje, PONOVO

Post od Laki021 »

Pa TNG je u svakom slucaju cistije gorivo od nafte, mislim da nema nista lose u tome da bude povoljnije i nema razloga izjednacavati njegovu isplativost sa drugim gorivima vec treba podstaci njegovu upotrebu.
Drzava se zaista moze kriviti za mnoge stvari, ali na primeru goriva mislim da nema puno mesta protestu, bar kad se uporedi sa ostalim zemljama.
Mislim cak da je i cela prica sa kvalitetom goriva malo preduvana...
Korisnikov avatar
Филиповић
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:21
Garaža: Фијат Пунто Емоушн АБС

Post od Филиповић »

Не сматрам ни ја да их треба изједначити, али мислим да на тој страни треба тражити додатне приходе, а не "до даске" оптерећивати нафту и бензин.
Ово зато што привреда у већој мери зависи од нафте па се свако поскупљење врати као бумеранг.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

TNG tržište je u poslednjih desetak godina, unutar naftnog tržišta, malo po malo postalo organizam za sebe i verujem da bi, u slučaju ozbiljnijeg podizanja cena TNG-a, ljudi koji čine većinu onih koji ga koriste prosto i jednostavno prestali da voze. Na pumpama je svakog dana sve više novijih automobila koji sipaju autogas, ali većinu još uvek čine starija vozila, a to su vozila čiji vlasnici jednostavno nemaju 170 dinara za deset kilometara vožnje. Ako bi gas značajno poskupeo, verujem da bi naftaši i država imali više štete nego koristi, o dobrom delu vozača i da ne govorimo. Sećam se jednog intervjua sa Atanackovićem od pre par godina gde je rečeno da je dugoročni cilj da autogas košta oko 50% cene jednog litra domaćeg benzina (leti manje-zimi više), što smatram za korektno. Uostalom, kako je već gore rečeno, kada se već toliko govori o ekologiji, zašto ekološko gorivo ne bi bilo značajno jeftinije od goriva koja to to nisu. Kao drugo, kupovina kola sa ugrađenim gasom ili naknadna konverzija motora košta 200-1.000€ i to se ne može zanemariti u računici. Autogas jeste jeftiniji za vožnju, ali nije toliko jeftiniji koliko se čini bez sveobuhvatne računice.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ja sam celo leto silom prilika, koristio bajs za licni prevoz, bolje da pojedem tim 180 kinti za litar goriva, a i zdravije se osecam.
Gradovi su nam nenormalno smrdljivi i prljavi, ionako se pali auto za par km, previse je...

Sent from my Commodore 128
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Tebi je posao na 7 minuta lagane voznje bajsom...
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Sipan pun europremijum na NISu l/163,90 din
Videcemo koja ce cena biti za dve nedelje :kezo:

Posto vodim statistiku o potrosnji, primetio sam da je gorivo pre tacno godinu dana bilo 134.7 din :)
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

A Evro je bio 101.9... Tako da smo stalno na istom proseku od 1.3 evra... 5 centi gore/dole...
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Nisam pisao koliko je euro :pardon:
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

TNG je uslovno rečeno otpad iz rafinerije, i sramota je što država uopšte naplaćuje akcize. A da mogu da podignu, mogu uvek.
Tako može i akciza na vodu iz česme. A ako ćemo kao Apple, onda može vodovod da patentira i puštanje vode iz česme, pa da naplaćuje otvaranje, sve može :)
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

NexT napisao:Tebi je posao na 7 minuta lagane voznje bajsom...
Vozim se ja nekoliko puta nedeljno s kraja na kraj grada, moram da priznam da to nije bas prijatno, pogotovo kad idek kroz 29 novembar i slicne ulice, ponajvise jer ne moze da se dise.

U evropskim gradovima hiljade biciklista ide na posao, deca u skolu i slicno, kod nas ujutro vidis 5 bajseva i to na NBG...

Ima ljudi kolko hoces da im je posao na 4-5km od kuce, pa opet niko ne vozi bajs..
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Heinz napisao:A ako ćemo kao Apple, onda može vodovod da patentira i puštanje vode iz česme, pa da naplaćuje otvaranje, sve može :)
:doubleup: :kezo: :kezo:
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Bax napisao:Ima ljudi kolko hoces da im je posao na 4-5km od kuce, pa opet niko ne vozi bajs..
Bax, ti imaš sreću da ti je sve uređeno na toj relaciji, osim što sad imaš gradilište oko novog mosta, ali generalno se bez problema vozi bajs tuda.
Meni je posao na 2 i po kilometra od kuće. Znači 5km dnevno, 22 radna dana, izađe 110km mesečno. To je 10tak litara goriva, tj. sada 10-11l TNG-a. Ok, imao bi uštedu od nekih 700-800 dinara, sada ili 1600 dinara ranije. Na mesečnom nivou to nije neka lova, a ne moram da ustajem ranije, ne moram da se znojim na biciklu, ne moram da se presvlačim u firmi itd.
Ovako kao gospodin sednem u auto, za 5 minuta sam tamo, čist i svež. Da ne pominjemo kako nema uređene infrastrukture, na mnogim mestima nema ni trotoara, a kamoli biciklističke staze. U mom slučaju je to još dodatno izraženo jer sam u naselju van grada, ali i u gradu često moraš da voziš putem, pa rizikuješ da te neko ne pokupi, a da ne pričamo o autobusima i kamionima koji kad prođu ostave takav oblak dima da se ugušiš i posle smrdiš ceo dan. Ulice su nam prljave, prašina na sve strane, čim malo padne kiša vode i blata koliko hoćeš, pa se ne isplati ni kretati biciklom.
Naravno, ima i onih kojima sve gore navedeno ne smeta. Moj kolega dolazi iz Šumica biciklom, ima dobrih 20-tak km u jednom pravcu i razumem ga skroz. On vidi tu dobru uštedu, jer bi njega vozikanje autom mesečno koštalo nekih 8 puta više, što nije malo, pogotovo jer vozi na benzin. Autobusom mu je cimanje, čekanje, presedanje, još bus kruži okolo, pa stigne biciklom maltene za isto vreme kao i busom. Kad je loše vreme onda ide autom.

Tako da svako ima svoju računicu i uklapa se kako može, a ko mora, traži alternativu. Ja bi najviše voleo da živim u malom gradiću gde je sve uređeno i predviđeno za bicikliste, ali ovde nije tako i pitanje je kad će biti.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Филиповић
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:21
Garaža: Фијат Пунто Емоушн АБС

Post od Филиповић »

Како се буде повећавао број корисника ТНГ, тако ће приходи по основу акциза на бензин да падају.
Држава ће морати да прибегне већим захватањима на ТНГ свакако.
Овако, што више поскупљује гориво, пре ће се десити такав сценарио.
Ја сматрам да је боље направити малу прерасподелу сада и сачувати садашњи број корисника бензина и нафте, како би се одложило оно неизбежно на што дужи рок.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Mozda nije tema ali, ako se vec dize cena nafnih derivata, mislim da bi bilo ok podici cenu i za:

- cigarete
- alkoholna pica
- mozda bezalkoholna pica

E sad naravno, da je pameti(kao sto nije) sa druge strane smanjiti namete na hleb, mleko, meso itd...
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Pa cene na prve dve kategorije i jesu vec debelo opterecene nametima, za bezalkoholna pica ne vidim nikakav razlog da se ti radi.
Odgovori