Šta je snaga, a šta obrtni moment?

Tehnička pitanja i objašnjenja
Odgovori
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Re: Odlično objašnjenje šta je snaga, a šta obrtni moment :)

Post od dragan »

pa, sa 4 dole treba oko 3s
http://www.youtube.com/watch?v=UIwZ_85SF2c

@methane - ma to je nizbrdo, pumpa odma bila sa strane :kezo:
Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Kontakt:

Post od YUgisa »

Malo upadam u tok radnje, posto ja bih da pisem o onome sa pocetka teme, nemam pojma o cemu sad pricate ali usustini moment i snaga su dva usko vezana pojma, preko momenta se izrazava snaga u odnosu na obrtaje. I snaga pokrece auto jer u suprotnom ne bi bilo smisla vrteti do tacke maksimalne snage (tj nesto vise za one koji znaju koja je fora), a ne do tacke maksimalnog momenta. Za one koji sada trenutno padaju u trans jer imaju turbodizela koji kida kako ide u nizim obrtajima pa to govori da je moment vazniji, cisto da kazem da vise momenta na nizim obrtajima znaci ujedno i vise snage na istim tim obrtajima posto se snaga izrazava preko momenta. Takodje ova dva pojma ne znace puno bez tacne informacije pri kojim obrtajima se to desava, pogotovo po pitanju momenta, jer ako neki auto ima vise momenta na nizim obrtajima ne mora automatski da znaci da ce biti drasticno bolji od onog koji ima nesto manji moment pri nesto visim obrtajima. Takode je bitno kako je rasprostranjen moment kroz obrtaje (samim tim i snaga od toga zavisi), jer jedan spic nije bolji od nesto nize brojke rasprostranjene kroz veci broj obrtaja.

Sto se elasticnosti motora tice, nikad koriscen pojam kod mene, ako hocu da ubrzam salta se u najnizi pogodan stepen prenosa za te potrebe :D To su cari uzivanja u saltanju brzina :D
Being second is to be the first of the ones who loose...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

:bravo:
Procitaj malo pocetak teme, pise bome mnogo toga.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Kontakt:

Post od YUgisa »

Pise, ali ja nisam u obavezi da verujem u to :D Zato sam napisao svoje misljenje bazirano na licnom iskustvu i shvatanju/(ne)poznavanju tematike ;)
Being second is to be the first of the ones who loose...
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

http://www.youtube.com/watch?v=SzwkSRZbIOk
Koliko li momenta ima cim purnja toliko? :mrgreen: Ono sto se "kao" zna je da je u pitanju benzinac sa 192ks(kultni v6 busso motor, ne neki usisivac :mrgreen: ) i cipovani dizelas sa 175ks.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Eno ga Podvarak na 4:02 :kezo:
Širim haos!
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Re: Mobile uploads :)

Post od Day Walker »

Prvo bih posumnjao na EGR, al to si izbacio..
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Day Walker napisao:Prvo bih posumnjao na EGR, al to si izbacio..
Upravo EGR. Bax i ja zatvorismo pločicom, što je trebalo još 2012 da uradim, ali rekoh softverski je zatvoren, ne treba. Međutim, posle određene intervencije u bliskoj prošlosti izgleda da je govno oživelo. Posumnjao sam zbog blagog trzanja na 2000rpm pri malom gasu, i kad mi je Xepoj rekao da na putu za FG pućka dim.

Dobra vest je da su svi loši simptomi nestali, nema dima, nema trzanja, svetli greška, ali nema nikakvog uticaja na vožnju, srećom. Što je najvažnije, auto mnogo bolje ide, potpisuje u prve 3 brzine po suvom Eagle F1 tako da se sve puši. Moraće ponovo na softversko zatvaranje, a izgleda da ga ne baca ova greška u limp mode. Valjda će tako i ostati dok se ne vidim sa mojim hakerima.

Tapatalk 4
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

Nidzo smanji ribu :)
Potpisuje u 3. sa eagle f1 :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Možda na neravninama, jer je dosta tvrd, možda samo jedan tocak, ali između 3 i 4 hiljade vuče ko nenormalan. Prvo sam mislio da mi je kvačilo puklo, iako je sve relativno novo, jer u višim radi dobro. U prve dve teško stignem da prešaltam pre 5 hiljada koliko brzo napuni.

A mozda je ipak kvačilo, moram još malo da se igram. Sad mi nije žao ako nešto pukne, popraviću, ali hoću maksimalno da uživam u autu. Ako mi se stiska, neću da se suzdržavam.

Tapatalk Pro
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Moja 156ica je potpisivala i u 3., po suvom sa letnjim Semperit gumama :)
Nije imala ni ASR ni ESP i kad na >1500 obrtaja potopiš gas, škripe gume 10ak metara. Mnogo je bila nenormalna :ccc:
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

nidza napisao:U prve dve teško stignem da prešaltam pre 5 hiljada koliko brzo napuni.
Prskas li nitro mozda?

Tapatalk Post
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

Meni nije bas najjasnije da li taj jtd onda potpisuje na 1500 ili na 4000rpm... :think:
Nekom analogijom sad cekamo da se javi ivan i kaze kako mu jaci i laksi punto potpisuje bar u petoj :)
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Ako misliš na mene, moja Alfa je bila remapirana i turbina je punila već od 1200 obr. Trećom brzinom je normalno išla i uzbrdo sa 30 kmh i imala trenutan odziv gasa. Znači, iz tog režima kad se stisne, bez diranja kvačila, kad dohvati 1500 obr - zaškripe gume i to ne na kratko. A sad, kad bih ti rekao da je i u četvrtoj br po vlažnom kolovozu potpisivala kada se ide sa 60 kmh uz Borsku prema Banjici ili Mihajla Petrovice prema Vidikovcu, ti bi i to izironis'o.
Fora je da je imala sasvim ujednačenu potentnost od 1200 pa do 5000 obr i u nenormalnoj kombinaciji sa nemanjem ASR/ESP-a (? :zbunjen: ) bivala je poprilično zajebana za svakodnevnu vožnju.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

znaci sjalfovala je i na 1500 i na 3000 i na 4000rpm?
Odgovori