Suzuki SX4 - generalna tema

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Re: Suzuki SX4 - generalna tema

Post od Sloba »

crni napisao:ne znam kad je on kupio punta ali ja sam ga kupio medju prvima u srbiji...mart 2006.
... a ja 2004. godine, doduše april. :D

Sve navedeno je ono što je čovek (Mange) i tražio - gde je SX4 bolji od Punta?! Jeste u startu bezveze da se porede, ali da ispoštujem sagovornika. Da sutra uzmem npr. Auris, verovatno bih mogao da napravim sličan spisak gde se vidi da je Auris bolji od SX4 i to je sasvim prirodno i normalno.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Suzuki SX4 - generalna tema

Post od Saša »

U pravu si oko toga da je veći, jači i generalno gledajući kvalitetniji auto (dodao bih samim tim i skuplji), a obzirom da si vozio duže vreme oba sigurno stoje primedbe oko menjača i ostalih stvari (što je i očekivano za tu cenovnu razliku) ali recimo nivo antifriza je kod mene zakucan od kupovine, servo je vrlo precizan i takođe radi bez greške i dvoumljenja, prozori se i dižu i spuštaju istom brzinom (samo ne bi bilo loše da to malo brže rade i da prekidač ima opciju spuštanja i dizanja do kraja na jedan pritisak), pedala mu ne cvili na vrućini, prostirka poda je kod mog Punta ravna, polugice brisača mi nijednom nisu spale, ako pod "jedenjem" sijalica podrazumevaš dva para najjeftinijih za 45.000 km - onda o.k, itd. :)
Crni je delimično u pravu, odnosno nije dobro formulisao post, neke mane koji si naveo su verovatno više problem konkretnog primerka i pređene kilometraže. :)
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Za farove sam naglasio - MK2A, jel tako? Češće su mi crkavale nego tebi i to je, osim magljenja, boljka uskih farova MK2A. Za 55.000km na Suzukiju crklo je 0 sijalica farova. Pitao me čoek šta je bolje i ja mu kazao i to taksativno, e sad, nešto jeste više, nešto manje bitno, to stoji. Ali je ipak razlika.

Što se ostalog tiče, mrzelo me, ali evo:

Mehanizam brisača: http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/ind ... opic=37119

Zadnje vešanje: http://www.vrelegume.rs/forum/viewtopic ... 45&t=16856

Servo volana: http://www.vrelegume.rs/forum/viewtopic.php?f=3&t=21555

Pedala kvačila: http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/ind ... opic=37167

(interesantno - ukucaš u Google "cviljenje pedale kvačila" i više od pola linkova vodi ka ARCS, Fiatisti i Fiat-Lancia.org)

Farovi: http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/ind ... opic=20743

Nivo antifriza: http://www.vrelegume.rs/forum/viewtopic ... 45&t=16710

i moj post u toj temi: http://www.vrelegume.rs/forum/viewtopic ... 60#p391638

a ima i Baxa i ostalih.

Ovo je na brzinu. Sa prvim diskusijama na pomenute teme sam sreo na španskom Punto Power forumu i Cro Fiatu, pre nego što ću i doći na VG 2006. godine i pre nego što su i postojali Z10 i Classic. A, nešto mi cela priča o Kragujevcu nije u fazonu da su popravljali "bubice". Pre će biti da su iskvarili dosta toga.

Namerno nisam pomenuo crkavanje motorića za pranje stakala, otkazivanje cilindra na vozačevim vratima i crkavanje krstaka poluosovine, iako su to kvarovi koje sam imao. Nisam čuo da je još neko pomenuo da mu je nešto od toga crklo te nema razloga da te kvarove smatram za tipične, dok za ovo gore postoji mali milion primera.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Moj Punto je sklopljen ovde, i kao takav nudi nepojmljiv nekvalitet u danasnjoj auto industriji, na nivou nekadasnje Zastave...
Italijan je vec bio nesto drugo, ali i za njega su obe Astre pojam kvaliteta.

Sent from my U8815 using Tapatalk 2
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Punto ima ubedljivo bolji poklopac kasete od SX4. :D I verovatno ništa više.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

+1, mada to i nije tako teško s obzorom da Curver kuhinjske kante za đubre imaju bolji poklopac od poklopca kasete na SX4. :D
MAD MAX
Banned
Reactions:
Pridružio se: 22 Feb 2012, 22:19

Post od MAD MAX »

-Punto ima farove koji vare. Veoma malo znam da je bolje a 90 % je gore, ne računajući ksenone. Što se crkavanja sijalica tiče, evo primer za Z10, 120 kkm, zamenjena jedna pozicija pozadi i jedna prgorela H7 za oboreno svetlo, a obe u paru zamenjene. Na drugoj Z10 na 180 000 km zamenjeno 2 puta sijalice za oboreno svetlo, pozadi pozicije obe (stavljene manje i svetli zuta kontrolka) i pregorelo osvetljenje komandi grejanja (nije ni menjano), Za to vreme na fabiji Mk 1, menjane sijalice H7, X puta, kao i na meganu.
-Punto nije okteran a SX4 okretniji?? Neću da trošim tastaturu!
-Stabilnost isto! Samo što Puntaći kod mene idu na 175/65 R14.
-Punto ima precizan i lakoradan menjač. U poređenju sa VW jeste skljocav, ali sa SX4 !?
-Potrošnja je manja na Puntu 0,5-1 L benzina, prema mojoj vožnji.
-Enterijer plastični jednako, SX jeste modreniji, ali i plastika je bučnija.
-SX , jeste brži i bolje ubrzanje ima, ali buka na tom autu posle 120 km/h je nepodnošljiva i od pneumatila i od auspuha - motora i od vetra. Slično puntu, osim manje buke pneumatika a veće motora.
-Problem sa škripanjem cilindra kvačila na puntu se rešava promenom kočione tečnosti sa brendiranom tečnošću.

-Punto ima neoprostive probleme:
-Servo volana, mada kad je ispravan radi perfektno
-Loši auspusi
-Loša ručna kočnica i zadnje kočnice na autima bez ABS
-Loše ponašanje na većim brzinama na većem bočnom vetru
-Slabašan motor (loše performanse)
-Potrošnja koja nije ni mala u odnosu na jačinu motora.
-Slabašno kvačilo - loše dimenzionisano.
-Suviše prost enterijer.

-Punto prednosti;
-Visok klirens za trotoare i makadam
-Mala težina vozila
-Iskorišćen prostor kabine i gepek
-Lak ulazak u izlazak u kola za gradsku vožnju.
-Bešuman motor i sporohodan motor

itd, znači punto je gradski auto. Šta je SX4 sa pogonom na prednje točkove??? Glumac i ništa više. Taj se zaglavi pre nego što vidi problem.
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

A što se prozori na Suzukiju tresu ? :mrgreen:
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
mikiwolf
Reactions:
Pridružio se: 28 Feb 2013, 10:05
Garaža: Suzuki SX4 1.6 GS 2012

Post od mikiwolf »

I prednje vozacevo sediste cesto ima lufta u mehanizmu za podesavanje po visini. Problem se pojavio posle 3 mesca od kupovine i nepunih 5000km na satu a prosecne sam tezine.

Ali uz sve te problemcice SX4 je auto za Punta, vozio sam dugo mk2a kupljen 2003 nov u Srbiji. Kada se samo setim da je ECU menjan u prvih 25000km a diferencijal stradao koju hiljadu kasnije. Pritom nov Punto nije nista manje placen od SX-a.

TTalk
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Znamo već za tu manu sa sedištem, kao i za još neke, e sad to što smo pomalo dosadni i što se ponavljamo dosta, to je zbog MAD MAXA pošto on tek sada prikuplja informacije. :D

@MAD MAX

Napisao sam na šta se odnose moja zapažanja o Puntovim farovima - na Mk2A. Dakle, to je model pre redizajniranog od koga su nastali Z10 i Classic. Uski farovi koji se magle, koji slabije sijaju od onih kakve su stavili na redizajnirani model i koji relativno često traže zamenu sijalica. Takođe, u jačim paketima opreme, pojavljivali su se sa integrisanom maglenkom što se pokazalo kao loše i malo upotrebljivo po magli. Kod mene ih nije bilo, imao sam poklopce unutar fara na mestima predviđenim za maglenke. Dakle, uski farovi, uski, uski, uski...

I kakve veze što ti voziš širinu 175 sa stabilnoštu? Kao da je to jedino bitno za stabilnost... Na Puntu sam imao četiri dimenzije guma - 195/50/15, 165/70/14, 165/65/14 i 185/60/14, baš tim redosledom, i zaključak je da su najuže za taj auto (i motor) i najbolje. One što je fabrika stavila, slučajnost... Stabilnost je malo više od širine guma, a s obzirom da sve znaš, znaš i to da se odnosi na ponašanje u krivinama, na ponašanje na neravnom putu, kolotrazima, pri preticanju šlepera pri velikoj brzini i.t.d. Uostalom, SX4 leži na 205/60/16 (ređe 195/65/15).

Ni za menjač nisi u pravu. Kratka ručica, kratak hod, precizan. Nije kao na VW, kada ga već pominješ, i nije kao na mnogim drugim kolima, ali je za Puntov pet u glavu. Pri tome Puntov nije katastrofa, nego je jednostavno stepenik ispod. Pitaj još nekog ko je vozio oba modela.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Sloba napisao:A, nešto mi cela priča o Kragujevcu nije u fazonu da su popravljali "bubice". Pre će biti da su iskvarili dosta toga.
Zaboravljaš da se Mk2b proizvodio u Italiji više godina pre nego je sklapanje konačno prebačeno u Kragujevac (predstavljen je 2003/2004). Dakle, glavne bubice su ispravljali u Italiji za njihovo i ostala evropska tržišta, a ponešto su uradili čak i u Kragujevcu, verovao ili ne, recimo stavili su konačno veće retrovizore, a čitao sam i neka nagađanja da su otklonili (opet Italijani jer su oni gazde fabrike, naravno, Kragujevčani su samo šrafciger majstori) i onaj problem sa nesrećnim senzorom ugla volana ili kako se već zove, no to će vreme tek pokazati da li je istina ili ne. :)

Tapatalk
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Nisam bas siguran za menjac :)
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Čim vi uopšte poredite SX4 sa Puntom - meni to govori da on nije nešto mnogo daleko od njega... :)

Tapatalk
Korisnikov avatar
mikiwolf
Reactions:
Pridružio se: 28 Feb 2013, 10:05
Garaža: Suzuki SX4 1.6 GS 2012

Post od mikiwolf »

Dosta ljudi je imalo neposredna iskustva sa oba automobila.

TTalk
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Većina problema o kojima se govori za Punta je vezana ipak za verziju Mk2a. Mk2b (italijanski) je pre Z10 i "Classica" bio mnogo ređi ovde kod nas (i sada ga vrlo retko viđam, obično kod pandura i tu i tamo se može videti poneki trovratni primerak), a obzirom da na Z10 i Classica ima daleko manje pritužbi (na stranu sad Baxov slučaj) - ja sam optimista i verujem da su na poslednjoj verziji mnogi od tih problema ipak otklonjeni.

Tapatalk
Odgovori