Stigla zima...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Re: Stigla zima...

Post od srdjanyo »

Gazu napisao:
blaugrana napisao:Zasto jednostavno pre snega ili kad se "oslobode", ne podignete brisace?

Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk
Toga se nisam setio. Al onda šta, ljudi da misle kako mi je neko podigao brisače jer sam nešto bio bezobrazan...Slika

Nisam video da iko oko mene to i radi. I što bi to meni bio koristan savet - jedino zbog ovih ledenih kiša. Da je bio samo normalan sneg, ne bi bio problem. Ono u utorak kad sam se vozio, tad mi se voda smrzavala na šoferci ZA VREME VOŽNJE! Istina, kraća gradska vožnja, ali ipak. Jednostavno, bolje bilo ne voziti.

Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk
Dobro jutro svima!
Poslednji put pre posla čistio sam sneg, pa kasnije i led sa automobila pre 7 godina. Ta aktivnost nekada je trajala i do 15 minuta, posebno kada je sneg po autu. Onda je krenula korona i 2020. godina i blage zime, sneg je bio kratkotrajan i jednodnevni ili jednovečernji, a moj je auto dobio garažu, toplu u kojoj je uvek Slika u plusu. Evo i jutros je Slika -9°C, dok je u garaži "prijatnih" 4°C.
Znam da se čovek mnogo brže navikne na bolje, a ono kad je napadao prvi veći sneg prošle nedelje, ja krenuo ujutru na posao, auto je normalno bio suv i čist i tu se odmah vidi ko ima garažu, pokriveno mesto i slično i većina koji svoje limene ljubimce ostave na milost i nemilost atmosferskih prilika. I zaista mi je žao većine ljudi, posebno žena koje moraju da se izlažu hladnoći i čiste auto od snega,leda... I svaka čast za sve koji ih temeljno očiste da bi bezbedno vozili samim tim ne ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju ostacima ledenog i snežnog pokrivača na automobilima.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Stigla zima...

Post od ftj »

Meni se sad desilo da odem na planinu i ponesem lance, lopatu, kablove za paljenje i onda napada sneg i ja shvatim da nemam bukvalno ništa za čišćenje stakala jer zadnjih 5-6-7 godina nisam došao u situaciju da mi to treba :)

A inače sledeći nivo komfora pored garaže je webasto, po mogućstvu koji se pali preko telefona. Vrhunski osećaj kad na -20 sedneš u kola koja su bila napolju i ne smrzavaš se sledećih pola sata.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Sto se tice ciscenja auta dovoljno je imati i neku nadstresnicu ali garaza je prava stvar, mene ovih dana mrzelo da uterujem auto ispod nastresnice jer nisam radio pa mi nije ni trebao auto ujutro, posle kad me ne mrzi ocistim ga.
webasto jeste prava stvar ali nije bas cesta pojava kod automobila.
Korisnikov avatar
AleksandarAca
Reactions:
Pridružio se: 21 Jul 2021, 14:54
Garaža: VW Tiguan 2.0TDI R-Line 4Motion, VW ID.3 Pro Performance

Post od AleksandarAca »

ftj napisao: A inače sledeći nivo komfora pored garaže je webasto, po mogućstvu koji se pali preko telefona. Vrhunski osećaj kad na -20 sedneš u kola koja su bila napolju i ne smrzavaš se sledećih pola sata.
Webasto kod ICE ili bilo koji EV :) Moze da se programira svaki dan u nedelji kada da te doceka zagrejan, najbolje dok je prikljucen na punjac pa struju vuce iz mreze, a moze i ad-hoc da se pali i gasi preko telefona. Na ID.3 se upale i grejaci volana i sedista :)
Isto vazi i leti za hladjenje.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

ftj napisao: 12 Jan 2026, 08:26 Meni se sad desilo da odem na planinu i ponesem lance, lopatu, kablove za paljenje i onda napada sneg i ja shvatim da nemam bukvalno ništa za čišćenje stakala jer zadnjih 5-6-7 godina nisam došao u situaciju da mi to treba :)
Moj je isto u garaži ali ipak imam sve za čišćenje u duplom podu gepeka. Kod Kineza je to smešno jeftino sve (napraviš sebi bukvalno kompletić kakav želiš, pa čak i u boji auta :D ) i šteta je to ne kupiti i držati u automobilu.

Slika

Uostalom, kreneš kući sa posla a ono auto pod snegom, treba imati uvek nešto u autu...
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Ja imam webasto u autu ali nemam blage veze na kom principu to radi. Vidim da ima u bord kompu da se podesi vreme. Ali to mi ne znaci mnogo jer sedam u auto svaki dan u razlicito vreme.
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Boga mi, kada je ovako zima, čak i gradska kola svako veče stavim u garažu.
U njoj je uvek 17-18 stepeni, jer cevi centralnog grejanja zgrade prolaze kroz nju :)
Prikačeni fajlovi
IMG_20260108_000519.jpg
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Kad pogledam unazad, dao sam (platio) bukvalno još jednog polovnog Punta na iznajmljivanje garaže za ove 3.5 godine, ali vredi, definitivno. :D
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Darko napisao:Ja imam webasto u autu ali nemam blage veze na kom principu to radi. Vidim da ima u bord kompu da se podesi vreme. Ali to mi ne znaci mnogo jer sedam u auto svaki dan u razlicito vreme.
trebalo bi da imas poseban daljinski da mozes da ga palis bar na taj nacin. Inace webasto mora da se pali povremeno inace ce imati problema ako ga upalis jednom u tri godine, tako mi rece drugar srbo norvezanin.
N_L
Reactions:
Pridružio se: 16 Mar 2016, 06:59

Post od N_L »

Jedna stvar što me nervira kod Mercedesa je što mu elektronika baš mrzi snijeg i odma oduzima gas. Došao sam 7, auto na aerodromu prekriveno snijegom, čisti čisti pola sata, da krenem, ma kakvi, gas ne prima, ni obrtaji se ne dižu, to mu se zapravo desi kad god nema trakcije, kompjuter samo ugasi gas. Srećom malo u rikverc i dovoljno prostora bi da se krene.
Ali onda na svaku uzbrdicu mučenje da se izadje, kući nisam mogao da se ispenjem no sam morao na dnu brda sa s e parkiram. Ok bilo neocisceno ali bas loše se ponaša, dobre continental gume, esp ugašen, drugom brzinom sa blagim zaletom i održavanjem obrtaja al džaba, samo stane u nekom momentu i pozdravi se dalje.

A evo snimak od subote kad je pala ona ledena kiša. Ok tu je već led ali vidi se i ovo što rekoh, zalet, konstantan gas i samo gubi kontrolu usporava i stane, srećom se snadjoh i nekako rikvercom izadjoh gore :D ali na 1:30-40 drugog videa vidjecete autobus i kola kako stoje, ne smiju dolje jer klizaju, i odma posle toga 2 kola gubi kontrolu.. zabavno bilo vozit tu noć.

Sent from my PTP-N49 using Tapatalk

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Koji marcedes? Ja sam mojom E serijom bio jako zadovoljan, zato sto je bas svasta dopustala po snegu i ledu :). Najveca mana je bila sto se auto ponasao kao da nema snega i leda nego sve linearizovao sa naravno ogranicenijom snagom. Plus pogon na zadnje tockove.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

ftj napisao: 12 Jan 2026, 12:42
Darko napisao:Ja imam webasto u autu ali nemam blage veze na kom principu to radi. Vidim da ima u bord kompu da se podesi vreme. Ali to mi ne znaci mnogo jer sedam u auto svaki dan u razlicito vreme.
trebalo bi da imas poseban daljinski da mozes da ga palis bar na taj nacin. Inace webasto mora da se pali povremeno inace ce imati problema ako ga upalis jednom u tri godine, tako mi rece drugar srbo norvezanin.
Ja neke automobile sa webastom koje sam vidjao iz uvoza ni jedan nije imao neki eksterni daljinski vec na tabli dodat jedan kao tajmer ili kako vec da nazovem (displej i par dugimica elipsastog oblika zalepljeno ili urezano i umetnotu negde na tabli) na kome podesavas vreme i sta vec sve, to su vrv naknadno ugradjeni uredjaji dok je ovaj kod darka vrv fabricki
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Pa treba ti i 2 ili 3 kljuca da dobijes uz auto pa ne dobijes. Isto tako i za daljinski :)
Imao sam prilike da koristim jedan auto sa "auxiliary heater" ili "Parkheizung" kod nas glupavo nazvanim Webasto (jer je to samo jedan proizvodjac), i generalno ja tu ne vidim nista spec. To je ok za drzave gde je toliko hladno da auto mora da ima grejac bloka pa je ovo neko bolje resenje jer eliminise hladne tacke na samom bloku, ili u drzavama gde je glupavim pravilima ogranicno da auto radi na leru par minuta(npr Nemacka). Kompleksno i komplikovano resenje za veoma specificne situacije i treba 2 puta godisnje. Ako i toliko.
ftj
Reactions:

Stigla zima...

Post od ftj »

Nije glupavo nazvan jer u najvecem broju slucajeva to zaista jeste webasto proizvod(npr. kod bmwa) kada je u pitanju toplotna pumpa koja zapravo radi na gorivo a strujom se samo pokrece ventilator koji greje kabinu.

Imas i drugi tip parking grejaca koji je npr. isao u golf 5 koji nije radio po tom principu vec je bukvalno imao elektricni grejac sa pojacanom strujom i to je u sustini sranje, moguce da si to probao.

Al slazem se da je za SRB nepotrebno, dok npr. u norveskoj vecina ljudi to koristi. I ja sam ga za 6 godina jako retko palio jer imam garazu al eto zadesilo mi se sad na skijanju da je temp bila svaku noc ispod -20 a palio sam kola često i vrhunski je osećaj bar tad, pogotovo jer mi je na -20 ladno nebitno kako se obukao.

@omp

znam da na e90 i toj generaciji bmwa dolazi drugi daljinski samo za to. na g30 mozes ili preko displej kljuca(sto je smor jer moras da budes u blizini) ili preko bmw aplikacije.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

N_L napisao: 12 Jan 2026, 12:56 ali na 1:30-40 drugog videa vidjecete autobus i kola kako stoje, ne smiju dolje jer klizaju, i odma posle toga 2 kola gubi kontrolu.. zabavno bilo vozit tu noć.
Bogami čista sreća što je ovaj na 1:50 naleteo na parče snega inače ode direktno u tebe. Realno ako je bilo tako klizavo ne čudi me što Merc obara gas, tu bi samo šlajfovao. Nema tu fizike da se ide uzbrdo po takvom ledu, sem da imaš spajkove na gumama. Koji to beše Merc, neki koji ima pogon napred? Jer bi tad pomogla vožnja u rikverc, tako se povećava težina na prednjim točkovima.

Inače žena se sinoć zaglavila na Zvezdari. Drugarica joj rekla u koju ulicu da ide da se parkira i da nije frke, ali pošto nije znala kako se do tamo stiže uključila gmaps, a on umesto da je vodi glavnom ulicom naveo je na internu usku krivudavu uzbrdicu sa šinama od leda, a još kola parkirana sa strane. Na kraju se preprečila i ispala iz šina, zove i pita šta sad, uključila kameru da mi pokaže. Rek'o sad samo da nađeš nekog da te izgura, ovde nema samostalnog vađenja. Ja već poterao decu da se oblače za akciju spasavanja, srećom našla je nekog tamo da joj pomogne:

https://maps.app.goo.gl/uAzw6qMZmhuqmrS28

Slika
Odgovori