Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Re: Vazduhoplovi

Post od cozmo »

H4wkeye napisao:To je na PMDG 737 NGX modelu, koji je ja mislim najrealisticnija verzija 737-800 (ima i -600, -700 i -900 varijante) jer je radjena uz saradnju Boingovih inzenjera. Desava se uglavnom kao sto si rekao, kada je jak vetar ili ako naglo promeni pravac/udjes u neku struju. Tad zna da pobrljavi
Mani to. Uzmi DC-9-32 Classic od Coolsky. Da vidiš šta je realizam u FS.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
Garaža: Octavia 1,6d
Kontakt:

Post od ivancho »

pedja napisao:
Гага napisao:
ivancho napisao:Kada smo kod ATR-a , da li Gaga ima informaciju kako da se dopremi ovo?
Гага napisao:Немачка фирма Херпа (Herpa Miniaturmodelle GmbH; Leonrodstraße 46-47; 90599 Dietenhofen) која производи моделе свих врста возила и авиона, ускоро избацује на тржиште модел Ербасовог авиона тип АТР-72 и то под бојама Ер Србије, а регистрациона ознака авиона је YU-ALU. Модел је одлично израђен и у размери је 1:500, а урађен је од метала, а цена ће му бити 19,90 евра.

Slika

Иако ће на тржишту бити тек на пролеће ове године, може већ сад да се резервише.

http://www.herpa.de/collect/(S(3l2vp045uit2go55lewqye45" onclick="window.open(this.href);return false;))/detail.aspx?ProductID=527675&lang=de-DE&express=1&thumb=1
Иванчо, ако имаш рођака или пријатеља у Немачкој/Аустрији покушај преко њега да резервише и да код њега стигне пошиљка. После ћеш се ти лако раскусурати са пријатељем/рођаком.
Sam svoj post ne možeš da nađeš. Nccccc. :D

TT
:klanjamse: :klanjamse: :doubleup: :doubleup: to kralju, hvala :D :pivo:
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Nema na čemu

TT
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

McGruja napisao:Zašto je overspeed opasan?
Ne govorim o granicama izdržljivosti aviona, već ono standardno malo brze
Standardno malo brze, nece mu biti nista, ja to radim svaki dan :D Hocu reci letim na limitu maksimalne dozvoljene brzine.

Sad, postoje razni limiti brzine koji se ne smeju prekoraciti jer se smatra da je moguce da je doslo do nedozvoljenih naprezanja i mogucih konstruktivnih ostecenja pojedinih delova aviona:

- max brzina za izvlacenje stajnog trapa
- max brzina za uvlacenje stajnog trapa
- max brzina za svaki flaps
- nikad prekoraciva brzina VNE (never exceeded speed), za avion, generalno

Ako dodje do toga, avion mora na detaljan pregled, a pilot na ribanje kod sefa :ccc:

Na velikim visinama i velikim tezinama, brzina stolinga i nikad prekoracive brzine su toliko blizu, tzv Coffin Corner, da ni test pilot ne zna da li je avion u stollu ili overspeedu (dve potpuno razlicite stvari - premala i prevelika brzina a obe stvari se manifestuju na isti nacin - buffetingom) i ne zna kako da ga vadi iz situacije u koju je upao.

Radi stednje goriva, danas se avioni kace na sto visi nivo leta gde je samo mala turbulencija dovoljna da ga uvede u ovo stanje.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

zuzazu napisao:To je onda sjajno. Brzina zaista ide gore ili dole pogotovo kada je u VNAVu. Potrudili su se i to da prikazu.
Ako te zanima, baci pogled na underspeed ili overspeed protection.
Uvedi ga sam.
Penji sa v/s i zadaj mu neki nerealni rate of climb 3-4000, i pusti da brzina pada u odnosu na MCP selektovanu. Gledaj sta ce da se desi.

Dug nocni let, bilo mi je dosadno:
Vrh fotke! :doubleup: Probacu ovo sto si rekao pa javljam sta je bilo. Mislim da su neki vec testirali ali ne znam tacno.
cozmo napisao:
H4wkeye napisao:To je na PMDG 737 NGX modelu, koji je ja mislim najrealisticnija verzija 737-800 (ima i -600, -700 i -900 varijante) jer je radjena uz saradnju Boingovih inzenjera. Desava se uglavnom kao sto si rekao, kada je jak vetar ili ako naglo promeni pravac/udjes u neku struju. Tad zna da pobrljavi
Mani to. Uzmi DC-9-32 Classic od Coolsky. Da vidiš šta je realizam u FS.
Nisam znao da ima ovo, bacicu pogled bas. Uglavnom se drzim B738, ponekad Airbus A320.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Imam i to i CaptainSim B727. Vrhunski modeli i veoma tačni. Imam i JAT livery ako te zanima, mogu ti okačim negde.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Moze. :) Pa sibni na PP, stavicu u dedicated FSX folder :D Iskreno te starije modele aviona nisam do sada isporbavao, ali svakako bi bilo interesantno leteti na tome, sobzirom da su dosta drugaciji od modernih cockpita u novim avionima.

Edit: Gledam sad na FlightRadaru, SunExpress iz Stutgarta za Hurgadu sleteo na Nikolu Teslu, divertovali izgleda. Dragane, sta to bilo? :D

Slika
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

zuzazu napisao:To je onda sjajno. Brzina zaista ide gore ili dole pogotovo kada je u VNAVu. Potrudili su se i to da prikazu.
Ako te zanima, baci pogled na underspeed ili overspeed protection.
Uvedi ga sam.
Penji sa v/s i zadaj mu neki nerealni rate of climb 3-4000, i pusti da brzina pada u odnosu na MCP selektovanu. Gledaj sta ce da se desi.

Dug nocni let, bilo mi je dosadno:
Ok isporbao sam ovo. Izlevelovao sam se na 7000 feeta. MCP speed je na 250 i zadao sam mu da se penje na 39000 feeta sa +6000 v/s climb rate-om. Full thrust je spicio i krenuo da se penje. Kako se penjao brzina je opadala polako i primetio sam da kako je brzina sve vise opadala on je smanjivao rate penjanja iako je i dalje v/s bio na +6000. Onda kada je dosao do nekih 130-140 kts, ukljucio se onaj warning (stick shaker valjda), tada je vec oborio climb rate na ispod +3000 i cim se ukljucio warning oborio je jos vise i poceo da dobija na brzini. Nije usao u stall ni u jednom trenutku.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Ukrainska vlada nalozila gasenje cuvene fabrike aviona Antonov

Naime, vlada u Kijevu je osnovala specijalnu komisiju, na čijem čelu je zamenik ukrajinskog ministra za ekonomski razvoj i trgovinu Jurij Brovčenko, sa zadatkom da u roku od dva meseca "obezbedi implementaciju mera povezanih sa likvidacijom koncerna" i da isplati poverioce preduzeća, prenosi Raša tudej.
Prema dekretu objavljenom na zvaničnoj internet stranici ukrajinske vlade, komisija je u obavezi da u roku od tri meseca preda Vladi likvidacioni bilans stanja.
Odluka o gašenju "Antonova" je doneta još u januaru prošle godine, kada se pojavila informacija Ministarstva privrede Ukrajine da je koncern "ANTK Antonov" raspušten, a sva proizvodnja prebačena "Ukroboronpromu" (Namenskoj industriji Ministarstva odbrane Ukrajine).
Koncern "Antonov" je osnovan 1946. godine u Novosibirsku. Šest godina kasnije su ga premestili u Kijev. Koncern je konstruisao putnički avion An-24, teretni An-124 "ruslan", kao i najveći avion na svetu An-225 "mrija".

https://www.rt.com/business/397547-ukra ... quidation/
Slika
Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:
Pridružio se: 24 Okt 2013, 13:03

Post od Cica Maca »

Hoce u NATO, EU...

Sent from my SONY Experia mobile
Slika
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

I nesto tipa, nama vase ne treba a vi kupite od nas.
Slika
Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:
Pridružio se: 24 Okt 2013, 13:03

Post od Cica Maca »

Udarna vest u (polu)zutoj stampi vec drugi dan. Ako neko jos nije video/procitao.

http://www.armywtfmoments.com/2017/07/s ... a-highway/
Slika
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

http://rs.n1info.com/a286635/Biznis/Gub ... olara.html
Gubitak Etihada u 2016. godini 1,87 milijardi dolara
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

http://www.aviatica.rs/ex-yu-aviation-a ... 9-u-najam/
EX-YU Aviation: Air Serbia nudi tri aviona Airbus A319 u najam
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Mene zanima da li ce stvarno da nabave A320 Neo kao sto pise na Wikipediji. Mislim da je 10 komada a delivery date je tipa 2018-19
Odgovori