Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od ikac2000 »

Ako mislis da su svi zbog love, onda ocigledno ne razumes da se mnogim skolovanim smucilo da zive u burazerskom sistemu, kao i nikakvom perspektivom za ove sa manje skole.

Zena i ja smo u Srb imali zajedno poprilicno Eur mesecno, plus nasu nekretninu i nov auto.

Lova nije na odmet, mada ja jos vucem racinalno raspolaganje novcem jos iz studentskih dana i to mi je peh, umesto odmah na X6 i XS pa da lecim komplekse.

Blau, imas app Marktguru, koja ti daje prospekte vecih marketa, Kaufland, Lidl, MediaMarkt, Rewe, Edeka.

Kako stalno imaju neke akcije, moze da bude jako korisno. Npr danas je Ritter Sport u Kauflandu 0.55.

Kaufland ima i dosta skupe, i dosta povoljne artikle, ali meni uglavnom sluzi za pivo i neke specificne stvari. Normalne namirnice nemam potrebu da kupujem van Lidla, ciji kvalitet mi sasvim odgovara, a i primeti se na zavrsnom racunu. Svako posle par meseci nadje odlican balans sta gde kupuje.

Najvise me nerviralo secanje vode, pa vec par godina koristimo Brita filter, koji fino omeksava vodu i neutralise hlor.

Poslednja izmena od ikac2000 u 08 Dec 2018, 19:54, izmenjeno 5 puta ukupno.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Ikac, Ikac.......100X :plusone:
blaugrana napisao: 08 Dec 2018, 19:44 Prvo da pitam KG.
Da li u decijoj bolnici u Minhenu kad dete treba da ostane u bolnici zbog lecenja/ispitivanja, pratilac (majka) ima pravo na lezaj ili mora da spava na stolici? U najboljem slucaju u istom krevetu sa detetom
E, to sigurno znam. Majka/otac imaju pravo da ostanu sa detetom u bolnici, osiguranje preuzima te troskove (Paragraf 11, Sozialbuch Nr. 5). O potrebi zajednickog prijema majke i deteta odlucuje odgovorni lekar u bolnici. Naravno da ne spavaju na stolici ili na patosu, imaju svoj krevet.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Hvala Ikac, pitam 'vako. Dobijam neke kataloge u sanducetu, ali nemam te markete u okolini
U Rewe je 0.59, ali samo dve vrste :)

Hvala KG

Eto price o zdravstvu...

Ili to sto sam na listi za operaciju vena vec tri godine, gde mi je sestra sama rekla "ako mozete nekako da operisete privatno" jer su liste ogromne, a niste zivotno ugrozeni!
Operacija kod istog dr. koji radi u klinickom centru Vojvodine, samo u privatnoj bolnici je 1200 eur. po nozi + analize i rezultati pre operacije.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Poslednja izmena od blaugrana u 08 Dec 2018, 19:59, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Moja žena je je spavala noćima na stolici uz detetov krevet, a neke majke su se bogami uvlačile u onaj mali krevetac sa ogradicom i u njemu spavale sa detetom. To je stvarno katastrofa (pričamo o dečjoj bolnici u NS-u), ali... Treba i reći da je politika naših bolnica da (zvanično) ne dozvoljavaju da neko od roditelja bude tamo sa detetom kao pratilac već to dežurni lekari prećutno dozvoljavaju (moraš izaći ujutro kad je vizita da te ne vide) i onda dolazi do takvih situacija. To konkretno nije greška same bolnice (zato i nemaju krevet za roditelja) već verovatno greška/boljka nekih njihovih internih propisa, odnosno greška našeg zdravstva (ili kako se to već zove).

TT

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

@kg, Pitanje je opšte, zašto neki pojedinac pristaje na lošiju zaradu, kvailtet života, klimu, obrazovanje, kulturu ili .../upisati poželji/ u odnosu na bolji položaj negde drugde.
Odogvor na to je ujedno i odgovor zašto neko živi još u Srbiji/ Nemačkoj / xxx upisati po želji/ uz jasnu razliku.

Nešto ne znam da jedan Švedjanin predje da živi u recimo Leipzig ili Dresden koji jesu takodje Nemačka i prihvati nivo plate jednog Nemca.

Slažem se sa Slobom, Ojri su glavna tema većine.
Kada bi pitao naše tamo kada su bili u pozorištu, gledali i razumeli nemački komad ili pročitali nemačku knjigu (naravno na nemačkom) i sve im bilo jasno o delu mislim da bi se dobili interesantni odgovori.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

blaugrana napisao:Ili to sto sam na listi za operaciju vena vec tri godine, gde mi je sestra sama rekla "ako mozete nekako da operisete privatno" jer su liste ogromne, a niste zivotno ugrozeni!
Operacija kod istog dr. koji radi u klinickom centru Vojvodine, samo u privatnoj bolnici je 1200 eur. po nozi + analize i rezultati pre operacije.
Nemoj ici na operaciju tradicionalnom metodom, sutra da te pozovu. Ja sam pre tacno godinu dana operisao jednu nogu kod Dr Dragica, laserski. Imao sam tridesetak malih rezova, ali sam na svojim nogama otisao kuci. Nije da sutradan mozes na posao, tu malo preteruju, ali za par dana mozes. Sto se cene tice, po nozi je od 1.000-2.500€ za vene, kapilari su jos skuplji. Tacna cena zavisi od stanja noge. Pregled je 4.500 dinara, od analiza treba samo KKS i parametar vezan za koagulaciju, red velicina 1.000 dinara. Sve, sve, ali ne daj da ti cupaju vene u bolnici.

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:

Post od blaugrana »

Saša napisao:Moja žena je je spavala noćima na stolici uz detetov krevet, a neke majke su se bogami uvlačile u onaj mali krevetac sa ogradicom i u njemu spavale sa detetom. To je stvarno katastrofa (pričamo o dečjoj bolnici u NS-u), ali... Treba i reći da je politika naših bolnica da (zvanično) ne dozvoljavaju da neko od roditelja bude tamo sa detetom kao pratilac već to dežurni lekari prećutno dozvoljavaju (moraš izaći ujutro kad je vizita da te ne vide) i onda dolazi do takvih situacija. To konkretno nije greška same bolnice (zato i nemaju krevet za roditelja) već verovatno greška/boljka nekih njihovih internih propisa, odnosno greška našeg zdravstva (ili kako se to već zove).

TT
Dete od 3 godine, ne moze da bude samo u bolnici, mora da ima pratioca
Sloba napisao:
blaugrana napisao:Ili to sto sam na listi za operaciju vena vec tri godine, gde mi je sestra sama rekla "ako mozete nekako da operisete privatno" jer su liste ogromne, a niste zivotno ugrozeni!
Nemoj ici na operaciju tradicionalnom metodom, sutra da te pozovu. Ja sam pre tacno godinu dana operisao jednu nogu kod Dr Dragica, laserski. Imao sam tridesetak malih rezova, ali sam na svojim nogama otisao kuci. Nije da sutradan mozes na posao, tu malo preteruju, ali za par dana mozes. Sto se cene tice, po nozi je od 1.000-2.500€ za vene, kapilari su jos skuplji. Tacna cena zavisi od stanja noge. Pregled je 4.500 dinara, od analiza treba samo KKS i parametar vezan za koagulaciju, red velicina 1.000 dinara. Sve, sve, ali ne daj da ti cupaju vene u bolnici.

Kod privatnika nisam isao, a poziv iz kcv nikad nisam ni dobio. Sad sam nedostupan i da me zovu

Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Kako bilo, ako stanje nije toliko lose, sacekaj da se stvore uslovi da operaciju uradis laserom.

Korisnikov avatar
rele
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2012, 21:11
Garaža: Honda CB 750 Four K,Ducati Scrambler F.T,Honda Monkey,Cupra Formentor,Fiat 500C
Kontakt:

Post od rele »

Stara narodna kaze: svaki ciga svoga konja hvali.
Raspravljati o tome kome ,gde i zasto je bolje mozemo bez prestanka.
Da je lako otici i snaci se ´,posebno bez logisticke podrske na licu mesta je jako tesko( birokratija je nocna mora a posebno na stranom jeziku),a zatim i period privikavanjana na zivot i obicaje domacina zahteva dosta truda.
Ja sam za sada zadovoljan i sa mojom platom pokrivam sve troskove,krenuo sve od 0, i opet ostaje dovoljno za "normalan" zivot a ne zivotinjarenje.Prosli mesec i zena pocela da radi kao " mini gewerbe" tj za svoj rad na kraju meseca ispostavi racun. Deca naravno idu u skolu, brdo nekih van nastavnih aktivnost ali u okviru skole.Idemo stalno na izlete i obilaske drugih mesta,bazeni u krugu 50km "overeni", itd...
Nemamo nameru da se vracamo.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

@Blaugrana

Sad sam čitao po Netu neka tumačenja neke zakona i propisa: do godinu dana starosti deteta (beba) obavezni su po zakonu da prime pratioca, a preko toga mogu da dozvole, odnosno ne moraju.

TT

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

A da se vratimo na glavnu temu foruma :) Kada krenem na posao autoputem sa 10 traka (dobro 8) svako jutro mi se razvuce osmeh. Kada svi idu +-5km/h oko tebe, vecina oko tebe se ponasa fantasticno kooperativno i lepo, bez ikakve nervoze, a kada vidim rupu na putu dobro je zapamtim posto je retko vidjam... Policija me u zadnih 15 godina ni jednom nije zaustavila a prelazim oko 35.000km godisnje. Saobracaj je jedan od velikih razloga zbog cega sam ja otisao. Mada ja sam sporo kapirajuci pa tek sada imam solidnu povratnicku krizu :) Uvek sam zavideo ljudima koji su znali zasto dolaze i cak ne pokusavaju da porede situacije, nego znaju samo da tako treba. Oni uzivaju... Svaki izbor je bolan, ko ode kajace se, a i ko ostane kajace se :) Posebno ljudi u tehnickim strukama koji pokusavaju da porede neuporedive i tesko merljive situacije / okolnosti... Lepo ja govorim mojim kolegama (kapitalistickim :)), komunizam je bio idealan, daju ti (mali/jedan) izbor stvari za jelo, slatkis, gde da zivis i sta da radis, ne razmislias mnogo o takvim stvarima. Imas vise vremena za drustvo i porodicu...

PS: Meni je najveci horor film bila Beogradska onkoligija krajem 90. Tu sliku do kraja zivota necu zaboraviti. Da vidite kako je to odradjeno ovde....
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:

Post od blaugrana »

Sasa, cek ti meni sad hoces da objasnis kako majci (pratiocu) ne moze da bude obezbedjen krevet da spava, zato sto je necija dobra volja da ona bude tu, posto dete ima vise od 1 godine?!

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Tako je na žalost i u beogradskim bolnicama, majke se lome po stolicama. Što je još gore, majke još i puste da prenoće, ali očeve ne, kao "vidite da se zove institut za majku i dete", "nećete valjda da nam drugi očevi prave probleme", itd.
Svaki izbor je bolan, ko ode kajace se, a i ko ostane kajace se
Brate Ljubo, sve si sažeo u jednu rečenicu, može ključ na temu.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Nemaju jednostavno te krevete. Pretpostavljam da je zbog toga što nije ni predviđeno - jer je sama bolnica odlična, ne vidim drugi razlog zašto ih nemaju. Krevet za roditelja ćeš verovatno dobiti jedino ako dobiješ zasebnu sobu. Mislim - ne znam, nagađam, pretpostavljam. :)

TT

Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:

Post od blaugrana »

Pa, jel normalno da nemaju krevete?
Jel, moze bolesno dete od 3 godine da pazi na sebe?
Moj sin je bio kad ga pogledas zdrav i prav, a crp otisao u nebo. Ko ce njega da zadrzi ako majka nije pored njega.
Ko da ga drzi dok ga bodu iglom jer ne mogu da mu nadju venu...itd
Hoces da ti kazem kakvo mu je pitanje svaki put kad prodjemo kolima pored decije bolnice?

O cemu mi uopste pricamo ovde?

Odgovori