Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od grujicd »

Slažem se, to je jedna od brda stvari koje kod nas ne valjaju. To još uvek ne znači da je za svakog i za svačije životne okolnosti jedino ispravno rešenje da ode iz zemlje. Ne zagovaram ni tezu da treba ostati. Oba izbora vuku određene posledice.
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

@blau
Jel kod Popovića ili Pasternaka?
U svakom slučaju, Dragić ti je najbolja opcija.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Heinz napisao: 07 Dec 2018, 20:25
superboss napisao: 07 Dec 2018, 17:27 Italijani dolaze na Maltu da rade. Sicilija najviše, mada imam jednog kolegu iz Napulja.
Kad reče Malta.
Priprema se i jedna koleginica iz firme, navodno kreću neki veliki putarski radovi tamo negde pa su je zvali da ide.
Veliki putarski radovi na ostrvu koje ima obim oko 180km :zbunjen:

Mada da im treba ulaganje u ulice-treba.
grujicd napisao: 08 Dec 2018, 18:56 Što trpimo loše stvari ovde?

- porodica
- prijatelji
- široko razpoloživa kultura na maternjem jeziku: pozorište, knjige, koncerti... (kome je šta bitno)
- tv/filmovi/serije koji su ili na srpskom ili titlovani, a ne sinhronizovani

- jeftin život. Ovo sam morao da izdvojim pošto je kontraverzno. Ko se ovde bavi It-em, ili na neki sličan način zarađuje hiljadu, dve, tri (sam ili sa partnerom), taj može da ima veći standard nego da se bavi sličnim poslom na zapadu. Možda ne za kupovinu kola ali da za: restorane, kafiće, frizere, zubare, taksi, pa čak i privatne doktore specijaliste, da ima na raspolaganju radnjice što rade po celu noć... Praktično sve što je vezano za usluge. A ljudi u ovoj kategoriji uopšte nema malo. Ne moramo da diskutujemo, šta oni koji nemaju toliko, jasno je da je njima situacija mnogo crnja.

Ova zadnja stavka se razlikuje od ovih prvih koje su manje više nepromenljive. Jer kako ovde bude rastao standard, ili samo na račun masovnijeg odlaska ljudi odavde, neminovno je i da će cena usluga rasti.

Realno-koliko ljudi u SRB živi ovako? Za onog ko ima preko hiljadu eura mesečno, sigurno je tako, ali za veliku većinju ljudi koji zarađuju 200-300e mesečno ovo je puki san.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

grujicd napisao: 08 Dec 2018, 19:24
dragvorl napisao: 08 Dec 2018, 15:53 Treba da vadis pasos u MUP a moras da odes ili u 2 ujutro da stojis u redu sa divljacima, da platis nekome da stoji umesto tebe, ili da ne vadis pasos.
Gde si baš to našao za primer. Od kad je uvedeno elektronsko zakazivanje vađenja dokumenata samo tako radim. Zakažem, odem u to vreme, uđem, izađem i gotovo. Ali svaki put vidim nervoznu gomilu ispred, verovatno ljudi i ne znaju da to može da se zakaže.
Druze, nije bilo toga kad sam ja isao. Pasos vazi 10 godina, pa ti racunaj kad sam bio. Trebao sam da cekam dok se IT gurui smiluju da naprave sistem ili sta. To je samo jedan u moru primera. Ponizavanje do max ljudi u ovoj drzavi. Kakve veze ima elektronsko zakazivanje, ako imaju opciju obicnog predavanja dokumenata oba moraju da funkcionisu. Bar ja to tako vidim, meni je to normalno.
Seti se elektronskih zdravstvenih knjizica, to nije bilo pre 10 godina.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

blaugrana napisao:Pa, jel normalno da nemaju krevete?
Nije u redu, naravno, ali tako je kako je. Ne daju ni da otac ostane sa detetom - ni to nije u redu. No valjda će se i to promeniti jednog dana, odnosno valjda će i to doći na red. No ukupno gledano bolnica nije nimalo loša, trude se ljudi maksimalno koliko mogu. I pored svega nabrojanog imam veoma pozitivno mišljenje o njima.

TT

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Najveći problem, bar po mom shvatanju stvari je to „valjda“. Uvek je neko „valjda“, „možda“, „trebalo bi“, „dve godine“.......itd.
Neizvesnost kao osnova svega. Treba imati vremena, strpljenja i živaca za to.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Nemam licnog iskustva sa Decijom u NSu dao Bog, ali sam cuo sve naj naj bolje. I to bez veza.
Jednom sam svratio jer su me iz Doma zdravlja poslali zbog snimanja kukova, kao nema termina kod njih. I dok sam bio na recepciji, umesao se nacelnik, na papiru napisao ime i prezime, lupio svoj pecat i rekao da moraju da me prime u Limanskom dz, jer imaju opremu i obuceni su. Otisao sam licno direkt u call centar, ime vam govori koja mu namena, i nisam izasao dok nisu zakazali pregled kukova. Bilo je natezanja, glupih komentara zenturaca koje nisu ni pitane nista vec sam cekao sefa. Kada sam sefu rekao ko me poslao i pokazao papir, svi se pokrili usima i zakazali termin za 5 dana. Pre toga je zena zvala doticni call centar koji radi od 7 do 7.30 tipa ponedeljkom i samo tad se moze zakazati snimanje kukova kod beba.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

member napisao:@blau
Jel kod Popovića ili Pasternaka?
U svakom slučaju, Dragić ti je najbolja opcija.
Pasternak
Saša napisao:
blaugrana napisao:Pa, jel normalno da nemaju krevete?
Nije u redu, naravno, ali tako je kako je. Ne daju ni da otac ostane sa detetom - ni to nije u redu. No valjda će se i to promeniti jednog dana, odnosno valjda će i to doći na red. No ukupno gledano bolnica nije nimalo loša, trude se ljudi maksimalno koliko mogu. I pored svega nabrojanog imam veoma pozitivno mišljenje o njima.
TT

E, vidis zbog tih valjda ce biti...ljudi odlaze

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Korisnikov avatar
member
Reactions:

Post od member »

Od prošle godine i ova pomenuta dvojica rade laserski.
Kad smo već kod medicine, evo šta se meni desilo u državnoj bolnici nedavno.
Odem na pregled kod profesora XY, poznatog specijaliste. Naravno, njega ako hoćeš da ga nahvataš da te pregleda,onda to ide preko poznanstva.
Ja mu iznesem svoj problem zbog kojeg sam došao,dam mu nalaze. Medjutim, tip se dopisuje na viber, zajebava se sa sestrama a kad je zadnja od njih od njih izašla iz ordinacije, on mi migne gledajući u njeno dupe i pita me jel ti se svidja , jel bi je kresno,a?!
Ja se malo iznervirao, boli me uvo za sestre,daj bre rešavaj mi ovo zbog čega sam došao.
A on mrtav ladan, kaže "ne mogu ja to da vidim iz ovih nalaza,moraš na magnetnu pa mi donesi nalaz".
A magnetna, naravno, u državnoj se čeka mesecima, pa je bolje da se ide privatno, i košta 20-25.000din.
I sad... ko nema para, ko nema poznanstvo,a živi u Srbiji i razboli se , jebaće ježa.
Takve stvari u bilo kojoj zemlji, severno od Madjarske.... nezamislive su.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Deo o med. sestrama je užasan. Voleo bih da naidje neki brat, suprug, momak od jedne i nalupa ga kao pičku :)

Prošle godine pojedem ja parče pice u gradu oko 23h. Ujutru oko 6 se budim, kao da mi neko rukama čupa creva. Povraćam, wc šolja non stop, a bolovi ne prestaju. iOdemo u hitnu, jedva se izgeljam iz auta, kažu mi da ne mogu da me prime jer imam swiss vizu i swiss zdrastvenu knjizicu, ne znaju šta će sa time. Rekao sam da me prime i naplate koliko košta, ja to sredjujem od osiguranja. Na kraju su i ljudi u čekaonici (to nisam očekivao) ustali i vikali da me prime jer umirem tamo od bolova i nisu me primili. Otesao sam ih u p.materinu i krenuo od privatnog do privatnog. Subota, nijedan doktor ne radi.

Na kraju odemo na infektivno odeljenje i jedva me primili jer ne znaju kako da zavedu u papirima pacijenta sa swiss zdr. knjizicom. U jednom trenutku dobijem neki napad, tresem se nekontolisano, drze me dve sestre, otac, ne mogu da se smirim. Hitno na odeljenje kad tamo jebeni horor. Bio sam tamo pre 15 godina desetak dana, a samo je gore postalo od tada. Posle 2 sata sam se nekako smirio i hteo da odem odatle jer se lik u krevetu do mene usrao i prstima razmazuje svuda govna. Trazio sam da me otpuste, rekli su da je nemoguće. Zvao sam oca da dodje po mene, rezervisao prvi let i rekao da mi napišu račun jer ja idem odavde. Nisu znali kako to da rade, pa su zvali nekog teh. sekretara 3x i na kraju mi rekli u ponedeljak da dodjem da platim 4500 dinara, ako ne platim, neću moći da prodjem granicu :kezo: naravno da sam se vratio i platio

Neka doktorka Vesna me prvo pitala šta mi je, pa sam počeo rečenicu: ''Mislim da ....'', uz to dobio njen odgovor: ''JA SAM OVDE DA MISLIM''. Oteram je u picku materinu, krenem ka izlazu, ali me vratili pa bili ljubazniji.

Sve u svemu, jedno veliko jedanje govana, najebem im se majke od neljubaznih doktora, preko neljubaznih med. sestara i ministra zdravlja.

Dok sam primao infuziju, slušam jednu med. sestru kako kaže: ''Pa eto ovaj jedan doneo dve kese poklona za nas jer smo mu učini za ćerkicu da je pregledamo brzo, a ja mu rekla: pa nas je ovde tri, ovu treću nisi video.'' I lik se vrati u prodavnicu i kupi isto za 3. osobu koju nije video.

Da ne pominjem ovde tretman koji sam imao prošle godine tokom 7-dnevnog boravka u bolnici zbog pluća. Konsultacije na engleskom, svaka moguća nega, zbog neodvoljnog kretanja, masaža ledja i ramena (da bi zautasvili migrenu), dupli ili običlni morfijum čim zatrazim, dodatno hrane itd. Jeste da me osiguranje košta 350 chf mesečno, ali bar znam za šta plaćam.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
member
Reactions:

Post od member »

Naravoučenije....
Kad dodješ kući u zavičaj, ne jedi pizzu. Jedi pečenje!
Korisnikov avatar
Aca BG
Reactions:
Pridružio se: 06 Mar 2013, 11:22

Post od Aca BG »

Čvarke

Poslato sa HUAWEI GRA-L09 uz pomoć Tapatoka

Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Čvarke nisam nikad probao.
To me prijatelj naterao da jedem. Nisam ni bio gladan, al da mu pravim drustvo. Al njemu ne beše nista ili nesto sitno, ne sećam se.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

member napisao: 09 Dec 2018, 14:48 Naravoučenije....
Kad dodješ kući u zavičaj, ne jedi pizzu. Jedi pečenje!
Pizza parce je najvece smece koje moze da pojedes. Stavljaju biljni sir koji je na korak prerade do plastike. A i ko zna kakve krs salame stavljaju koje ne vidis ko proizvodi ni da li su u roku kad su stavljene na picu.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Skorije kad sam bio dole, tera me prijatelj da idemo na parče pice, kao najbolja pica u gradu. Naručujemo po jedno parče, on vadi 200 dinara i stavlja na pult, ja sklanjam njegovih 200 dinara i stavljam mojih 200 dinara. Obično ja plaćam kad sam dole, jer on nema visoku platu. On opet stavlja na pult, ja kazem radnici: ''ignoriši ga, ja plaćam ovo''. Počeli njih dvoje da se smeju, pa mi kaze da dva parčeta koštaju 400 dinara, a ne 200. Ja se šlogirao cenom :kezo: 400 dinara, pa to cena kao u AT :kezo:
Odgovori