Kako se vozi u Srbiji?

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Re: Kako se vozi u Srbiji?

Post od Xepoj87 »

H4wkeye napisao:
Xepoj87 napisao:Cush ovo,vozi sporo :D
Ako je negde divljina,to je tamo :D
Ne bih bas rekao. U poredjenju sa nekim drugim gradovima ovde se vozi dosta sporije, kao sto je i Nixa rekao. A i kada bi neko hteo da vozi brze, tesko da ce moci jer ima mnogo automobila, a ulice nisu sa po vise traka, plus ima dosta biciklista.
Onda je moguce da ja sve divljake odatle znam :D
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
sErGiO
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2012, 13:59
Garaža: Alfa Romeo 155 1.8 16V

Post od sErGiO »

Nedavno sam bio u Hrvatskoj i tamo sam video jedno genijalno rešenje. Naime, tamo je ograničenje kroz naselje 70 Km/h ali tamo gde je pešački prelaz ograničenje je 50. Ulice su odlične i ravne tako da prosto mame da se dodaje gas, MEĐUTIM...u blizini svakog pešačkog prelaza nalazi se digitalna tabla koja meri i prikazuje brzinu. Ako vozite preko 50 pojavljuje se poruka "Molimo vas usporite", ako vozite do 50 piše "Hvala". I tu nije kraj, ako vozite preko 60 automatski se pali crveno svetlo na samom pešačkom prelazu! Inače je uvek zeleno, sem kad neko prekrši to ograničenje, a tamo se obavezno staje pešacima pa makar prelazili i van pešačkog prelaza.
Ovo rešenje je po meni genijalno jer ne usporava saobraćaj a efikasno deluje na one koji voze brže nego što bi trebalo. Ja bi samo još stavio i kameru na semafor pa da automatski šalje čestitke bahatim vozačima koji prođu na crveno.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!

Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Da, samo malo mi je neverovatno da to stoji na svakom prelazu, malo bi ih to skupo izaslo.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Dovoljno je i ovo. Ja sam bio iznenađen na Krku, gde se znakovi smenjuju u zavisnosti od konfiguracije puta. Ograničenja idu od 40-80km/h, ali se bukavalno na svakih par stotina metara smenjuju, zavisno od toga da li sledi pravac, blaža ili oštrija krivina, raskrnica, kružni tok... Uglavnom, samo pratiš ograničenja i znaš unapred šta možeš da očekuješ, malo popustiš gas kad vidiš da ide smanjenje brzine, posle kad vidiš da ide znak sa većom dozvoljenom brzinom dodaš gas i sve tako, lako, bez zaletanja i naglog kočenja ili bez bojažljivog usporavanja jer ne poznaješ put.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

To je super, ali je pitanje da li su odradili tako svuda ili samo na frekventnijim/turistickim deonicama.
SlikaSlika
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

I kod nas se znakovi smenjuju u zavisnosti od uslova na putu, problem je da li se to u realnosti može poštovati. U Austriji je na regionalnom putu ograničenje 100 km/h ali u tom slučaju nema ukrštanja saobraćaja, uključivanja sa zemljanog puta, naglih krivina i slično. Kad god se približavaš nekoj raskrsnici ili naseljenom mestu ograničenje se smanjuje i glavna razlika u odnosu na nas je što se ta ograničenja poštuju, a i ko ih ne bi poštovao kad se toliko brzo i bezbedno vozi da za tim uopšte nema potrebe.

Kod nas je problem što na svakom koraku imaš kuće i kafane pored puta i milion i jedno divlje uključenje i tu je nemoguće staviti veće ograničenje. A opet u realnosti niko neće da vozi 50 skoro celom ibarskom iz tih razloga. Kod nas znakovi za ograničenje služe samo da te upozore na moguću kaznu.

Jedan zanimljiv klip na tu temu
http://www.youtube.com/watch?v=2BKdbxX1pDw
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Ovo sa kucama bih apostrofirao. Uz magistralni put imate kapije, pa se redovno ubacuju sa 20km/h, kako bi zaustavili saobracaj i iskljucili se ispred dragstora, tri kuce nize...

TT
Korisnikov avatar
sErGiO
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2012, 13:59
Garaža: Alfa Romeo 155 1.8 16V

Post od sErGiO »

dragvorl napisao:Da, samo malo mi je neverovatno da to stoji na svakom prelazu, malo bi ih to skupo izaslo.

Ja sam bio u Virovitici i okolnim mestima nekim poslom 2 dana i koliko sam video na svakom pešakom je tako, osim u centru grada gde su ukinuli sve semafore koje su mogli da ukinu i postavili kružne tokove.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!

Slika
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

I kod nas bi bilo svega toga da nisu pokrali pola para namenjenih za to. :glavomuzid: Pare naplacene od saobracajnih prekrsaja velikim delom idu na poseban racun namenjen bas za unapredjenje bezbednosti saobracaja. Znaci radjenje projekata, kruzni tokovi, kamere i te ostale stvari sto se koriste po Evropi. Medjutim, problem je sto je vise od pola tih para nestalo ko zna gde (u neciji dzep), tako da sada kaskamo i za Hrvatskom po tom pitanju. Inace, mislim da sam video i u Srbiji u nekim mestima one table sto mere brzinu pa pise molimo usporite ako je iznad dozvoljene (uglavnom kod skola).
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Vidjao sam i ja to po Srbiji, ne secam se vise gde.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ima u BG na vise mesta, ako mislimo na isto.

TT
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Mislim da ima i u Nisu.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

sErGiO napisao:Nedavno sam bio u Hrvatskoj i tamo sam video jedno genijalno rešenje. Naime, tamo je ograničenje kroz naselje 70 Km/h ali tamo gde je pešački prelaz ograničenje je 50. Ulice su odlične i ravne tako da prosto mame da se dodaje gas, MEĐUTIM...u blizini svakog pešačkog prelaza nalazi se digitalna tabla koja meri i prikazuje brzinu. Ako vozite preko 50 pojavljuje se poruka "Molimo vas usporite", ako vozite do 50 piše "Hvala". I tu nije kraj, ako vozite preko 60 automatski se pali crveno svetlo na samom pešačkom prelazu! Inače je uvek zeleno, sem kad neko prekrši to ograničenje, a tamo se obavezno staje pešacima pa makar prelazili i van pešačkog prelaza.
Ovo rešenje je po meni genijalno jer ne usporava saobraćaj a efikasno deluje na one koji voze brže nego što bi trebalo. Ja bi samo još stavio i kameru na semafor pa da automatski šalje čestitke bahatim vozačima koji prođu na crveno.

Sa tim su i mene umirili, prvo sam mislio, ko jebe ograničenja u toj zabiti,..ali su me brzo smirili :besan:
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Ne secam se kada sam popizdeo koliko danas. Ljudi su operisani od zivota.

Guzva je bila nenormalna, iz meni nepoznatog razloga. Mozda zato sto je pun mesec petkom. Ili su svi ocekivali kisu, ali ih iznenadilo sunce.

Jbt, semafor M. Popovica X Pupina, upali se uslovna strelica, svi bleje. Ja onda kao indijanac sviram, i onda krene cela kolona. Ista prica na jos par semafora koji drze 3 sekunde (Bulevar X K. Milosa)

Na auto-putu opet koce potpuno bez razloga sa 100 na 50 i onda opet ubrzavaju na 100. U brzoj traci, naravno, bilo bi glupo da je drugacije.

Za pesake su muve bez glave izuzetno oprezna i proracunata bica. Ono treba pobiti i izloziti na Terazijama, cisto onako.

Zaustavna traka se koristi kao dobar dan. Plavi i crveni A6 ordinirali ceo dan, mislim da su zaradili za jos 5 kola da kupe.

Ne bih da unosim nemir, ali danas se vozim od BK prema Aerodromu i sustizem pandurski punto novi, a ispred njega Polo. Vozimo se tako, kad odjednom Punto obilazi Polo, pali rotaciju i zaustavlja ga na prosirenju pre Zmaja. Ne znam da li su merili brzinu (imao je kameru, isli smo svi oko 100-105) ili je nesto drugo prethodilo, sto ja nisam vidoe...

I tako... :kafa:
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Jel tu kod Zmaja bese 80 ogranicenje?
Odgovori