Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od dragvorl »

Delija napisao: Ljudi i dalje upisuju fakultete za koje znaju da nece imati posao kad ih zavrse zbog ljubavi prema nekoj profesiji :glavomuzid: To je ozbiljan problem.
Upravo. Samo je problem sto drzava ni sama ne utice na to da se ljudi kanalisu na ono sa cim posle ima posla. Nema plana, logike niti brige za buducnost. Ne znam koliko si upoznat, ali na neke od smerova na FTN u NS su cesto probijane kvote i upisivano je visak ljudi na samofinansiranje, i to na smerovima koji nisu bas perspektivni. A jedno masinstvo, gde manjka kadra i napolju i ovde recimo ne popunjava kvotu. To je stanje skolstva kod nas. Da ne pricamo o neznanju elementarnih stvari kod brucosa. Drugarica mi je asistent na nekoj uciteljskoj skoli ili faksu, kaze ljudi na prijemnom najbanalnije stvari ne znaju. Sad dolazi na naplatu ona nezainteresovanost za posao nastavnog kadra, losi zakoni i sve ostalo.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Aleksandar194
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: Koji bus prvi naiđe...

Post od Aleksandar194 »

@Xepoj

Nije Jovica :)
Slika
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Xeoj sto se tice kredita na racun toga da je tetka glupa jer postoje pametniji,
prvo razmisli pre 7 god kakva je bila situacija i sta se u medjuvremenu desilo pre nego sto se napravis pametan pa uvredis nekoga ;)
Ako se i malo razumes u nekakvu monetarnu ekonomiju shvatices da je kredit vezan za CHF vrlo dobar u uslovima normalne ekonomije, jer sam CHF je jedna od najstabilnijih valuta..
Medjutim pre par godina doslo je do pometnje na relaciji eur-chf, pa zbog toga i remecenja kredita i svega ostalog vezanog za chf, a najizrazenije u jednoj banana drzavi zvanoj Srbija zbog njenog veoma mocnog rsd-a...

Kao sto rekoh obrnuti 100k eura danas je izuzetno tesko, a primer su i mnogo mocniji ljudi koji jednostavno nemaju vise takvu mogucnost zbog stanja u kakvom se privreda nalazi... jer pare ne mozes da stvoris sam ( u fizickom smislu)...
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

dragvorl napisao:
Delija napisao: Ljudi i dalje upisuju fakultete za koje znaju da nece imati posao kad ih zavrse zbog ljubavi prema nekoj profesiji :glavomuzid: To je ozbiljan problem.
Upravo. Samo je problem sto drzava ni sama ne utice na to da se ljudi kanalisu na ono sa cim posle ima posla. Nema plana, logike niti brige za buducnost. Ne znam koliko si upoznat, ali na neke od smerova na FTN u NS su cesto probijane kvote i upisivano je visak ljudi na samofinansiranje, i to na smerovima koji nisu bas perspektivni. A jedno masinstvo, gde manjka kadra i napolju i ovde recimo ne popunjava kvotu. To je stanje skolstva kod nas. Da ne pricamo o neznanju elementarnih stvari kod brucosa. Drugarica mi je asistent na nekoj uciteljskoj skoli ili faksu, kaze ljudi na prijemnom najbanalnije stvari ne znaju. Sad dolazi na naplatu ona nezainteresovanost za posao nastavnog kadra, losi zakoni i sve ostalo.
Nazalost, i za tu saku jada masinaca nema posla ni od korova :(

Masinci su potrebni u zemlji sa zdravom ekonomijom i industrijom, a kod nas je tu situacija tragikomicna... :glavomuzid:

p.s. Mnogo volim ovaj smajli... :glavomuzid: Savrseno se uklapa u mnoge price o Srbistanu :D
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ima provereno dosta posla za masince ovde, znam iz prve ruke jer znam dosta ljudi koji su zavrsili relativno skoro. E sad, sto se radi i za po 25-30k to je druga prica. Ko je malo sposobniji i nije problem jezik ima posla napolju.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

I ja znam dosta njih i stojim iza napisanog. Ima ih i koji bi radili za tih 25k, ali tamo gde i ima posla traze nekog sa iskustvom.

BTW, ponizavajuce je da zavrsis fax i da radis za 25k :glavomuzid:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Strasna je situacija ovde. Ja sam se bas kuckao sa par ljudi (ukljucujuci i Floyda) koji zive negde preko da se informisem oko plata za magistra farmacije. Prosto mi zao da ovde radim za 600-700e dok mi je u glavi saznanje da su plate nekoliko puta vece u inostranstvu. Stoji i prica oko standarda, ali ako je standard 2x skuplji plata je 4x veca pa vi vidite racunicu, opet se isplati otici. Naravno, nije sve bas tako bajkovito i idealno niti je lako otici i dobiti papire, ali voleo bih nakon faxa da odem negde ako se situacija ovde ne popravi.

Ako neko ima detalje o platama i tezini zaposljavanja u ovoj bransi u nekim drugim zemljama bas bi me zanimali detalji :kokice:
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Delija napisao:I ja znam dosta njih i stojim iza napisanog. Ima ih i koji bi radili za tih 25k, ali tamo gde i ima posla traze nekog sa iskustvom.

BTW, ponizavajuce je da zavrsis fax i da radis za 25k :glavomuzid:
Tu opet ima dosta stvari, sta ko ima volju da radi i za koje pare. Neko ce radije sedeti kuci za 25k u struci, neko bi opet radio i na gradilistu sa diplomom faksa. Neko zavrsi faks pa ne zna ni jedan strani jezik, ne znaju racunarske programe za struku, i takvih likova sam se nagledao, a onda se posle zale, svega kod nas ima. Evo konkretno jako dobar drugar je zavrsio Energetiku i proc. tehniku, sad radi u fabrici kvasca, dobra plata, jedino se ne radi u struci, rad sa gomilom ludaka, itd, ali sta sad, sta je tu je. Drugi drugar, zavrsio Konstrukciono masinstvo, moram napomenuti da govori odlican nemacki, se prijavio na nekoliko poslova u SRB, zvali su ga sa minimum 3 mesta u roku od par meseci, cak su ga zvali i da radi u struci koju je bas hteo, ali zbog cele situacije se totalno preorjentisao na Nemacku i pali za par meseci tamo. Inace je radio nekih ~2 meseca u Nemackoj za nasu firmu, naravno ovi debili nisu ni radnu vizu obezbedili, nista, posle su zahebavali i oko para, ali je na kraju sve izvukao, ciganska posla. Da ne pricam sta se tamo radilo, budz i karabudz, a on je morao da pravda svu tu pricu sto je nasa ekipa zasrala strendzerima, zlo i naopako. Ok je i to raditi, ali zna se tarifa za svaki pos'o.
SlikaSlika
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Day Walker napisao:Xeoj sto se tice kredita na racun toga da je tetka glupa jer postoje pametniji,
prvo razmisli pre 7 god kakva je bila situacija i sta se u medjuvremenu desilo pre nego sto se napravis pametan pa uvredis nekoga ;)
Ako se i malo razumes u nekakvu monetarnu ekonomiju shvatices da je kredit vezan za CHF vrlo dobar u uslovima normalne ekonomije, jer sam CHF je jedna od najstabilnijih valuta..
Medjutim pre par godina doslo je do pometnje na relaciji eur-chf, pa zbog toga i remecenja kredita i svega ostalog vezanog za chf, a najizrazenije u jednoj banana drzavi zvanoj Srbija zbog njenog veoma mocnog rsd-a...

Kao sto rekoh obrnuti 100k eura danas je izuzetno tesko, a primer su i mnogo mocniji ljudi koji jednostavno nemaju vise takvu mogucnost zbog stanja u kakvom se privreda nalazi... jer pare ne mozes da stvoris sam ( u fizickom smislu)...
Ja tvoju tetku da sam hteo da uvredim,rekao bih da je glupa,kao sto bi i tebi rekao da si glup,kao i bilo kome za koga imam potrebu takvo nesto da kazem.
Ako si do sada nesto o meni mogao da skapiras,to je da nemam dlaka na jeziku i uvek kazem ono sto mislim,bez ovih "posalica" i indirektnih prozivki koje 90% forumasa koristi cim im nesto u raspravi ne odgovara...
Dakle,ne prave samo glupi ljudi,glupe greske...
Ja sam govorio da ako neko moze da obrne,tome je isplativiji kredit ili ti ocigledno namerno ignorises poentu mog pisanja o kreditu,a to je da ne dize svako kredit sa platom i da ne dize svako kredit zato sto nema para da kupi nesto,vec zato sto je njemu kredit isplativiji...
A 100.000e ako imas,veoma ces lako da obrnes,samo treba da zapnes,a vecina ceka da im neko kaze sta da rade sa parama...
Ja sam ti dole naveo par primera gde lagano mozes da zaradis ratu kredita...

Floyd,svako trosi svoje pare na sta hoce...
Neko ima kredit za stan od 180.000e,neko za kola od 50.000e,neko ima i jedno i drugo,pa u njegovoj situaciji to mozda jeste pametna kupovina...
Ne treba ceo zivot gledati kao investiciju,pare su sredstvo za ostvarivanje cilja,a nije cilj imati para...

Kada mi neko kaze da je ponizavajuce raditi za neke pare za koje drugi ljudi rade,samo zato sto su umesto da su radili od 18-e godine,oni strebali i zajebavali se,dodje mi da povracam od snobizma... Imam par ljudi koji tako dele ljude po nivou obrazovanja i vecinom se okruzuju pogresnim ljudima,losim ljudima,ali koji imaju diplomu...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Scuderia napisao:Strasna je situacija ovde. Ja sam se bas kuckao sa par ljudi (ukljucujuci i Floyda) koji zive negde preko da se informisem oko plata za magistra farmacije. Prosto mi zao da ovde radim za 600-700e dok mi je u glavi saznanje da su plate nekoliko puta vece u inostranstvu. Stoji i prica oko standarda, ali ako je standard 2x skuplji plata je 4x veca pa vi vidite racunicu, opet se isplati otici. Naravno, nije sve bas tako bajkovito i idealno niti je lako otici i dobiti papire, ali voleo bih nakon faxa da odem negde ako se situacija ovde ne popravi.

Ako neko ima detalje o platama i tezini zaposljavanja u ovoj bransi u nekim drugim zemljama bas bi me zanimali detalji :kokice:
radim sa farmaceutima u Bg, i imaju mnogo vece plate o pomenutih...
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Kao npr? Stvarno variraju cifre. Cuo sam i ja za varijante od po 1100-1200e, ali za one koji vode apoteke jer pravi vlasnici nemaju zavrsen farmaceutski fakultet. Iskreno najvise mi se svidja mesto menadzera za registraciju lekova, odgovara mi odlicno i opis posla, samo sam cuo da se to mesto retko trazi i tesko dobija.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

poslacu ti pp, al cetvorocifrene su plate
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Cekam pp :mrgreen:
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Toliko frljanje sa ciframa, a 90 % građana nema za šta pas da ujede :kuku:
Plate u sudovima su za stručne saradnike oko 43.000 dinara, pripravnik koji dođe u sud da radi od nule dobije samo pokrivanje putnih troškova.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

U BG ima dosta ljudi koji imaju jako lepe plate. Njima je Beograd jako lepo mesto za zivot i ne bi se selili odavde.
Naravno, rade u stranim firmama i rasturaju se od posla, ali makar znaju zasto...
Odgovori