Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja
Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja
http://www.youtube.com/watch?v=y_ZGBhy48YI
evo primer pasivnog sistema...
aktivan koristi bunare...
novi sad je pogodan za aktivne, a sremska strana je za pasivne...
evo primer pasivnog sistema...
aktivan koristi bunare...
novi sad je pogodan za aktivne, a sremska strana je za pasivne...
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Geotermalno grejanje je odlicno resenje. Skupa je inicijalna investicija, ali se kasnije otplati. Jedini problem je kao i sa svim ostalim u Republici Srbiji naci nekoga ko zna svoj posao, a takvih je vrlo malo. Sve sto sam zvao tuku cene, ali pitanje je kakav kvalitet i garanciju pruzaju, jer recimo na cenu od 3ke+ valjalo bi da to radi kao svet. Gledao sam klipove na YT kako u USA u samogradnji ljudi naprave sisteme koji dobro rade, jedino je problem sto je bolje ako se implementira na podno grejanje, sto je u nekim slucajevima postojeceg objekta teze izvodljivo bez vecih investicija i radova.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
upravo to, kod nas je sve na pola, i sve sto si rekao je sustina problema...
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Drugovi i drugarice, pohvaliću se svojim prvim samostalnim keramičarskim radom.
Poslednjih desetak dana sam se bavio uređenjem prostorije "svaštare", a pošto ista ne služi za stanovanje, rešio sam da naučim nešto novo i uštedim pare. Kupio sam najeftinije podne pločice, 3. klasa, dimenzije 41.5x41.5cm. Same pločice su na izgled iznad svakog očekivanja u odnosu na cenu od samo 480 din/m2, međutim ostalo nije obećavalo - pakovanje im je bilo ukršeno i vlažno, a vlažne su bile i same pločice. Doneo sam ih u Suzukiju pošto nisam hteo da čekam isporuku par dana. Deset paketa pločica, dva džaka lepka i tri kese fug mase težilo je oko 400 kg što je sa mnom blizu pola tone tereta.
Što se tiče kvaliteta pločica, svaka treća-četvrta pločica je imala minimalno oštećenje ćoška, ali toliko malo da je fug masa to pokrila. Nisu bile krive, jedino sam se pribojavao da su prepečene ili tako nešto i da će se lomiti tokom rada, ali sve je ispalo ok. Na 17.5m2 i stotinak pločica, pukla je samo jedna tokom sečenja. Alat za sečenje sam pozajmio od drugara, ostalo sam imao ili dokupio, a evo kako je ispalo:

Ovako su izgledale pločice kada sam ih doneo kući:

Pošto je krovni kofer stajao na podu, zauzimao je mnogo dragocenog mesta. Dve tiple i dva šrafa 6mm sa odsečenim glavama postavljeni pod uglom i sada izgleda ovako:

Ovako su izgledale pločice kada sam ih doneo kući:

Pošto je krovni kofer stajao na podu, zauzimao je mnogo dragocenog mesta. Dve tiple i dva šrafa 6mm sa odsečenim glavama postavljeni pod uglom i sada izgleda ovako:

- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Bravo Slobo.
Zovem te kad budem renovirao kupatilo u stanu. 

Širim haos!
Ček da nauči da lepi na zid, na pod je lako.
Bravo, Slobo.

Bravo, Slobo.

- Misha
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
- Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive
Slobo 

Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
- steva_anya
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
- Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011
Evo kako sam ja uradio podove u kuci na moru, po caletovom uputstvu ... Inace, cale se bavi keramikom, ali je ovaj put on pio coca-colu i upirao prstom ..
Keramika na terasi

Ako sam za nesto doktor [osim za zube] - to su fugne!
"Provalio sam caku" kako da ih uradim a da ne potrosim ni kap vode "izvlaceci ih", tj bez mokrog
sundjera. Mogu napisati ako nekog zanima ...
Keramika u jednoj spavacoj sobi ...

... u kuhinji ..

... prelaz izmedju prostorija ...

Nije lose za drugo samostalno postavljanje
Keramika na terasi

Ako sam za nesto doktor [osim za zube] - to su fugne!
"Provalio sam caku" kako da ih uradim a da ne potrosim ni kap vode "izvlaceci ih", tj bez mokrog
sundjera. Mogu napisati ako nekog zanima ...
Keramika u jednoj spavacoj sobi ...

... u kuhinji ..

... prelaz izmedju prostorija ...

Nije lose za drugo samostalno postavljanje

stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Svaka vam cast,meni su majstori losije uradili 

Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Iskreno, da me ne ograničava nedostatak određenog alata i opreme, ne bi me videli raznorazni majstori u životu.
Stevo, nisam dugo video da neko fuguje mokrim sunđerom. Ja sam radio onim sunđerastim alatom za fugovanje, posle sam samo očistio sasušeni film sa pločica uz pomoć džaka za luk i to je to, bez kapi vode.
Stevo, nisam dugo video da neko fuguje mokrim sunđerom. Ja sam radio onim sunđerastim alatom za fugovanje, posle sam samo očistio sasušeni film sa pločica uz pomoć džaka za luk i to je to, bez kapi vode.
- steva_anya
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
- Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011
Pojedini koriste iscedjeni sundjer da "izvuku" fugnu, da je poravnaju i ujednace, ali i da brisu plocice.
Fugomal unosim sirom spahlom za gletovanje, ne koristim tu gumiranu-mekanu.
Bolje utisnem, sve popunim, tako da fugna posle ne ispada [desava se cesce u kupatilima gde je toplo-hladno, i gde ima kondenza], a "izvlacim" je kablom!
Zavisno od sirine fugne [1-4-5mm], uzmem odgovarajuci kabl, i uvek ih "izvucem" podjednako.
Ujedno cuvam prste, jagodice. Kad se osusi fugomal, onda suvim krpama pocistim par cm levo i desno od fugne, posto toliko zamazem utiskivanjem, i na kraju jos jednom pamucnom krpom predjem sve povrsine. Nema tragova, nema fleka, cisto.
Evo kako sam pre dve godine na vikendici sredio zardinjeru ...

Popunio rupe, malo "ispeglao" ..

Isklesao kamen da bude po obodu. Probao da vidim kako stoji, i unapred poredjao ..

Zalepio ih ..

Kad se sve osusilo i vezalo, oprao sam kamen, i premazao ga tzv staklenom vodom, ili tako nekim sredstvom zbog kog izgleda kao da je vlazan, a i lakse se cisti-pere.

Na kraju sam bavalitom presao celu zardinjeru, cisto da se slaze sa ogradom.

Slicno je prosla i zardinjera sa druge strane.

Nisam bio za ovu verziju letnjikovca, ali je ispalo fino.

Nisam se mnogo ni pitao za boju drveta-gradje
dobio sam rendu i hoblaricu da obradjujem
A posle i bojler pun vode da valjam za travnjak 

Meni su ovi poslovi oko porodicne kuce, kuce na moru ili vikendici uzivancija.
Imam zivaca za to, volim da probam i napravim nesto sam, a ujedno se nadmecem sa matorim
Fugomal unosim sirom spahlom za gletovanje, ne koristim tu gumiranu-mekanu.
Bolje utisnem, sve popunim, tako da fugna posle ne ispada [desava se cesce u kupatilima gde je toplo-hladno, i gde ima kondenza], a "izvlacim" je kablom!

Zavisno od sirine fugne [1-4-5mm], uzmem odgovarajuci kabl, i uvek ih "izvucem" podjednako.
Ujedno cuvam prste, jagodice. Kad se osusi fugomal, onda suvim krpama pocistim par cm levo i desno od fugne, posto toliko zamazem utiskivanjem, i na kraju jos jednom pamucnom krpom predjem sve povrsine. Nema tragova, nema fleka, cisto.
Evo kako sam pre dve godine na vikendici sredio zardinjeru ...

Popunio rupe, malo "ispeglao" ..

Isklesao kamen da bude po obodu. Probao da vidim kako stoji, i unapred poredjao ..

Zalepio ih ..

Kad se sve osusilo i vezalo, oprao sam kamen, i premazao ga tzv staklenom vodom, ili tako nekim sredstvom zbog kog izgleda kao da je vlazan, a i lakse se cisti-pere.

Na kraju sam bavalitom presao celu zardinjeru, cisto da se slaze sa ogradom.

Slicno je prosla i zardinjera sa druge strane.

Nisam bio za ovu verziju letnjikovca, ali je ispalo fino.

Nisam se mnogo ni pitao za boju drveta-gradje

Meni su ovi poslovi oko porodicne kuce, kuce na moru ili vikendici uzivancija.
Imam zivaca za to, volim da probam i napravim nesto sam, a ujedno se nadmecem sa matorim

stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Zna li neko nešto više, tj. ima li iskustva sa Simprolitom?
http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/ves ... 4460.phtml
http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/ves ... 4460.phtml
Posetite www.garaza.rs !
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Da li je nko imao iskustva sa Pasivnim kucama?
Nesto sam usputno video na TVu, i sada na netu vidjam svakakve informacije, koje idu to toga da nije potrebno nikakvo grejno telo (mozda u Africi
)
Nesto sam usputno video na TVu, i sada na netu vidjam svakakve informacije, koje idu to toga da nije potrebno nikakvo grejno telo (mozda u Africi

pasivna kuca znaci da je godišnja potrebna toplota za grejanje i hlađenje najviše 15 kWh / m2 povsine.
takodje ukupna godisnja potrosnja energije je najviše 120 kWh / m2 povsrine
po se postize izuzetno dobrom termo izolacijom zidova, ali to nije dovoljno. Najbolja moguca izloacija, + alternativni sistemi hladenja, grejanja, i uopste dopune energije.
geotermalne pumpe za grejanje i hladjenje, solarni kolektori, vertenjace i sve sto je dovoljno da kuca ne bude veliki potrosac energije i naravno da bi se to postiglo, mora imati izuzetnu termicku izolaciju...
sve iznad gore navedenih brojki spada u dobro izolovane kuce i ekoloske kuce, ali samo one koje zadovoljavaju ove brojke mogu da dobiju zvanje pasivna kuca
takodje ukupna godisnja potrosnja energije je najviše 120 kWh / m2 povsrine
po se postize izuzetno dobrom termo izolacijom zidova, ali to nije dovoljno. Najbolja moguca izloacija, + alternativni sistemi hladenja, grejanja, i uopste dopune energije.
geotermalne pumpe za grejanje i hladjenje, solarni kolektori, vertenjace i sve sto je dovoljno da kuca ne bude veliki potrosac energije i naravno da bi se to postiglo, mora imati izuzetnu termicku izolaciju...
sve iznad gore navedenih brojki spada u dobro izolovane kuce i ekoloske kuce, ali samo one koje zadovoljavaju ove brojke mogu da dobiju zvanje pasivna kuca