Ne mogu da editovanjem dodam pa ide zasebno.
Laki021 napisao:
Sve u svemu svakako da ce auto sa prednjom vucom lakse izaci ako ga okrenes unatrag, jer tada on vec sam po sebi na pogonskim tockovima ima vise tezine a plus jos je na uzbrdici pa on tada mozda i 70-80% tezine ima na pogonskim tockovima, ali to ne vazi za kola sa fabricki zadnjim pogonom, on u najboljem slucaju moze imati 50%+ (ovo za BMW koji je najbolji po tom pitanju) prebacivanje tezine ka nazad na usponu.
Ono sto mogu iz licnog iskustva da ti kazem je sledece. Nekada davno, pre 15+ godina u porodici smo imali Ladu sa zadnjim pogonom i Stojadina sa prednjim pogonom. Iako pricam o zastarelim automobilima, zakoni fizike se u medjuvremenu nisu menjali

Takodje, na Fruskoj Gori imamo vikendicu i do koje kako bi se stiglo potrebno je proci jednu poprilicnu uzbrdicu, put se naravno prakticno ne cisti. E tada smo nebrojeno puta imali situaciju da Lada nije mogla da se popne gore dok se Stojadin u istoj prilici uspevao popeti na vrh. Jasno je da je ovde pogon igrao kljucnu ulogu.
Ja sam naucio da vozim na Ladi klasik sa zadnjim pogonom (citati Fiat) a i nebrojeno puta sam vozio Jugo (citati Fiat) koji je prednji pogon.
Nema dileme da je Jugo/Z101 daleko boljih pogonskih osobina ali, Lada nije niti najbolje niti tipicno niti efikasno resenje zadnjeg pogona.
Kao te Lade isto losi su i BMWi iz 80tih, svi do pojave E34 1987/88 godine koji su bili katastrofa kao ta Lada za voznju po snegu.
U Nemackoj su tada pricani vicevi na temu Bavaraca, zasto ne odu u Keln da vide kao se pravi RWD pogon. Naravno, Bavarci su naucili i mnogo vise a Ford vise i ne pravi RWD automobile.
Sto se tice odnosa tezina, FWD sa pocetnih 60-65% na pogonskim tockovima pada na 40-45% a RWD sa pocetnih 50-55% raste na 70-75% tezine na pogonskim tockovima.
Imam 2 razlicita auta sa RWD i oba su na ravnom 50-50% raspored, od toga je jedan sa transaxle polozajem menjaca direktno iznad zadnjih pogonskih tockova.
Nema sper diferencijal a opet bez problema ide po snegu iako je zadnji pogon.
Nastala razlika FWD-RWD na usponu poraste i do zbirno 30%, sto na autu od 1.500kg uopste nije malo.
Zato sam i napisao, sto je auto vise pocetne mase i sto veci nagib uzbrdo to veci hendikep da FWD startuje uzbrdo a narocito iz mesta.
Ko god je ikada vukao neki teret autom, neku prikolicu mogao je da se uveri koliko je teze pokrenuti uzbrdo iz mesta FWD auto.
Po snegu sve jos izrazenije, a vozio sam auto + prikolica po snegu ravno i uzbrdo pa su dileme otklonjene.
Vec je nekoliko puta receno kako se najlakse penje uzbrdo FWD, voznjom u rikverc i to je jako staro pravilo koje se iznova stalno potvrdjuje kao resenje.
Probao sam i to ali je to vise na papiru nego u praksi moguce tako voziti osim na vrlo kratkim rastojanjima.
Nije ni 4wd garancija po snegu, isao sam dosta po terenu zbog potreba profesije sa Mitsu Pajerom koji je iako 4x pogon tesko upotrebljiv zimi po snegu zbog polozaja menjaca i reduktora i malog klirensa. Vec na 30cm snega Pajero je gotov, probalo vise vozaca na raznim lokacijama vise godina iskustva i to prosto nije ono pravo.
Iako deluje naivno uspon zimi na Vrsacki breg sve do TV tornja je vrlo zeznut iako nagib ne prelazi 20tak % i tu se dosta automobila dobro namuci na tih par stotina metara na kraju.
Ima i u okolini Crnog Cota isto zeznutih po zimi deonica gde se ide gore pa dole po par stotina metara kao po talasima a koje se ne ciste.
Da ne pominjem uspon na Jastrebac, Besnu Kobilu ili Jagodnju...ima puno mesta gde se moze osetiti car ovog ili onog pogona kada si sam samcit sa kantom nepokretnog lima od tonu i nesto.
Vozac, vozac, i opet vozac to je najbolji element pogona.