Upotrebna vrednost ABS, ESP i sličnih sistema

Tehnička pitanja i objašnjenja
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Upotrebna vrednost ABS, ESP i sličnih sistema

Post od ljubitelj »

Evo 2 razlicita ponasanja vozila, oba imaju ABS, ESP, i ostale elektronske stabilizatore.
Molim da se ne gleda marka i model, vec samo rezultat ponasanja vozila.

http://www.youtube.com/watch?v=HJ538H_KZCI

http://www.youtube.com/watch?v=RhwpcuQdcUc
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Ova dva modela su unapred hendikepirana visokim težištem, zbog čega je upotreba pomoćnih sistema neophodnija nego kod nekih kompaktnih automobila.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ne kapiram sta je pisac hteo da kaze postavljanjem ova dva klipa. Volvo se ponasa dobro, a Jeep ne? Nije to samo do ESP sistema, ima tu jos mnogo elemenata koji uticu na stabilnost.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Jedini pravi test bi mogao biti kada bi se uzela 2 punta sa fabrickim delovima,jedan sa,drugi bez ABS-a, da se 4 tocka prebace sa jednog na drugi i da se uradi par testova na oba.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Vrlo bitna stvar je da je Punto dosta dobro izbalansiran auto, tako da verujem da mu nedostatak ESP nije veliki problem.

Nedostatak ABS _jeste_ objektivan problem na bilo kom automobilu. Princip rada je prosto daleko superiorniji od bilo kakvog ljudskog faktora, koliko god vozač bio dobar!

Automobil bez ABS, servo kočnice i servo volana ne može da prvi put da se registruje ni u jednoj ozbiljnoj zemlji na svetu.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Može naša država da propiše da se novi automobili prodaju isključivo sa ABS sistemom, naravno pod uslovom da želi :D Punto Actual se do nedavno prodavao baz zadnjih naslona za glavu, pa je propisima uvedeno i to. Može sve da se sredi, samo treba malo volje.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

ABS nije daleko superiorniji od ljudskog faktora. Vrhunski vozač može bolje da izdozira kočenje nego ABS. Naravno, radi o promilima vozača i to ne treba da bude reper i ABS je vrlo korisna stvar koja je mnogima spasila živote. Ovo sam napomenuo jer fakat nije "daleko superioran".

Isto tako mogu se ragistrovati kola koja nemaju ABS, odakle ti to. Nijedan novi TVR nema (nije imao) ABS, pa se registruje svuda.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Jeste,ali takodje u istim tim zemljama ima zakona koji su glupi i pogresni,kao i u nasoj zemlji,tako da to nista bitno ne govori...
A i koliko se ja secam,u EU ne smeju da se proizvedu kola bez ABS-a,a ne registruju,tako da je i to ograniceno samo na kola proizvedena tu...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

starac vujadin napisao:ABS nije daleko superiorniji od ljudskog faktora. Vrhunski vozač može bolje da izdozira kočenje nego ABS. Naravno, radi o promilima vozača i to ne treba da bude reper i ABS je vrlo korisna stvar koja je mnogima spasila živote. Ovo sam napomenuo jer fakat nije "daleko superioran".
Moguce da je tacno, mada nisam siguran. U vreme dok je u F1 bio dozvoljen ABS, aktivno oslanjanje, ASR svi su uglavnom koristili. Naravno, u F1 se sve podesava posebno za svaku stazu, vremenske uslove i svasta nesto. Osim sto se zadrzava mogucnost upravljanja, stede se i gume. Vozaci u autosportu ciljaju isto sto i ABS, da koce do granice kada je kocenje najefikasnije, nesto posle granice proklizavanja, tako da iz tog razloga sumnjam da je cak i na takmisarskim vozilima covek u prednosti. Opet, naravno, ako je ceo sistem podesen za konkretnu stazu, vremenske uslove, i ostalo sto je potrebno. Problem u normalnim vozilima je sto sistem ipak nema vestacku inteligenciju da se potpuno prilagodi svim uslovima. Mada, moram da navedem da je i ABS mnogo napredovao vremenom, kada se setim u drugarevoj Nexiji kada je radio ABS se tacno osetilo koliko je grub i primitivan sistem.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Gubitak trakcije je gubitak trakcije, koja god da je podloga u pitanju. Nema tu neke logičke razlike.

Ono što je tu velika prednost nad ljudskim faktorom je nezavisnost svakog točka. U snežnim uslovima lako može da se desi da je jedna strana vozila na asfaltu, a druga na snegu, ili da je mešovito sneg i asfalt na tragu kočenja, tako da se svaki točak ponaša različito - vozač koliko god da je iskusan ima samo 1 papučicu za sva 4 točka, ne za svaki točak posebno, ili barem za svaku osovinu posebno ili svaku stranu vozila posebno.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Pored svih prednosti ABS, snežni uslovi nisu baš nešto gde treba pokazivati prednosti ABS. ESP da, ali ABS je samo kontraproduktivan u tim uslovima.

ABS je napredovao tokom vremena i približava se idealnim parametrima. Ali, vozači bi trebali da znaju da voze bez ABS i kako sami da pokušaju da simuliraju ABS i kako se koči uopšte. Mnogo pomagala pravi od ljudi debile i nesposobnjakoviće. Sa tim svim pomagalima, čovek je sve lošiji vozač (a često ubeđen da je bolji), a i proizvođači nisu motivisani (pogotovu u krizi) da razvijaju konstrukcione sklopove u vešanju i ogibljenju kada znaju da će elektronika pokriti mane koje se u mediokritetskoj vožnji (a to je najveći procenat vožnji) ni ne primećuju.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

ja u sledecoj nedelji iskljucujem esp i asr ( abs ne mogu ) pa javljam rezultate... :)
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

starac vujadin napisao:Ali, vozači bi trebali da znaju da voze bez ABS i kako sami da pokušaju da simuliraju ABS i kako se koči uopšte. Mnogo pomagala pravi od ljudi debile i nesposobnjakoviće. Sa tim svim pomagalima, čovek je sve lošiji vozač (a često ubeđen da je bolji), a i proizvođači nisu motivisani (pogotovu u krizi) da razvijaju konstrukcione sklopove u vešanju i ogibljenju kada znaju da će elektronika pokriti mane koje se u mediokritetskoj vožnji (a to je najveći procenat vožnji) ni ne primećuju.
Sve se slazem. Ja sam pre i30 vozio Ford Ka. :kuku: Nije imao nista, ni servo volan, ma nista. Isao sam na more i na onom spustanju pred Budvu preteknem neki opasan auto (kao mnogo sam lud) i brate naidje mi lakat krivina, ja ga naprcao sigurno do 100, video sam da nema sanse da ukocim i bukvalno sam nekako instinktivno, samo mi je to krenulo, osetio sam kako mi bezi zadnji kraj i ja nisam zakucao kocnicu do kraja vec sam simulirao ABS pritiskajuci i otpustajuci mnogo puta kocnicu, uspeo sam da skrenem ali posle toga nisam mogao da vozim vec sam morao da stanem jer su mi se noge odsekle i tresle su se kao prut... da sam nagazio kocnicu milion posto bih zavrsio u provaliji...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

nidza napisao:Gubitak trakcije je gubitak trakcije, koja god da je podloga u pitanju. Nema tu neke logičke razlike.
Bitno je kada se on desava. Jer ABS ne zna da li je put prekriven jutarnjom rosom, ledom, ili je suv na 40+ stepeni. Problem je sto se najbolji grip (koef. trenja zapravo, nije bas potpuno isto) ne javlja na istom procentu klizanja za razlicite povrsine, i tu ABS nije 100% efikasan. Ja se izvinjavam zbog male slike, ali nisam nasao bolje. To je ovaj grafik.

Slika

Zavisi ne samo od podloge, vec i od brzine.

Slika
SlikaSlika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Zamena teza. :-) ABS te ne sprečava da kočiš potpuno isto kako si kočio sa autom bez istog, sem što se aktivira kada preteraš u proceni.

Kao vikend skijaš mnogo puta sam bio na planinama, volim sneg i volim brzo da vozim po snegu. ABS itekako pomaže da se dobije bolji fidbek podloge. Nije pametno zabosti kočnicu i čekati da ABS odradi svoje - potpuno je tačno da se tada cela korist okreće protiv vozača. Čim zavibrira papučica treba smanjiti pritisak i ponovo tražiti optimalnu silu kočenja.

Pretpostavljam da nije ni na svim kolima rešen jednako. Na Stilu koji mi je snežni pajtos u mnogo pustolovina bio, ABS radi savršeno. Sem ABS-a sa EBD i nema druga pomagala, ni ASR.

Kada spomenuh ASR, i on kod nekih automobila ima mnogo dobru foru, koju nikakva veština ne može da nadomesti, a to je simulacija blokade diferencijala. Nije kao prava blokada, ali bruka kako dobro radi na nekim autićima. Klasičan otvoreni diferencijal me je nekoliko puta pošteno namučio po snegu.
Odgovori