ljubitelj napisao:BRISK napisao:
1. Zašto se koriste plemeniti i skupi materijali za izradu svećica, a najviše za gas, ako bakar trpi i prelazi toliko km u svim uslovima rada?
2. Zašto i na koji način dolazi do crkavanja bobina na vozilu i naravno uzrok?
3. Kako objašnjavate trzaje i misfire na vozilima koja koriste gas i bakarne svećice duže od 10.000 km?
4. Pomenuli ste NGK LPG kao dobre svećice. Njihov interval zamene je maks. 60.000 km, pa se pitam zašto su dobre obzirom da bakar prelazi, po Vašoj teoriji, preko 30.000 km na gasu, a cena mu je 10 puta manja od NGK LPG svećica...?
5. Šta podrazumevate pod propadanje bakarne elektrode?
6. Zašto se za trke uzimaju pojačani sistemi paljenja, ako standardni normalno rade na 40.000 V? Racing svećice rade na 25.000 - 30.000 V (ponekad i manje)?
Za sad je ovo dosta...
Vecina pitanja je opste poznato znanje pa me cudi da ih potavljate, redom.
Zbog dimenzija i oblika centralne elektrode. Pise vam na sajtovima proizvodjaca detaljnije zasto je to bitno za neke oblike komora sagorevanja.
2. temperatura. najcesci uzrok je kratak spoj u namotajima.
3.ne desava se trzaji i misfire pri tim uslovima na ispravnim vozilima koja koriste gas.
4. nisam ni pomenuo NGKLPG svecice. Bakarne svecice u praksi prelaze ko do sale 30.000km bez greske. To je praksa miliona korisnika sirom sveta. Nema veze ni sa kakvom teorijom.
5. erozija. Bakar je mekan materijal.
6. uzimaju se sistemi paljenja povecane
energije ne povecanog napona.
To su potpuno razlicite stvar. standardni sistemi normalno rade do oko 6.000obrtaja motora. Trkacki motori obicno su konstruisani za vise radno podrucje obrtaja.
Napon preskoka varnice zavisi od mnogo faktora, vrsta i tip svecice je samo jedan od.
Pomenuo sam NGK kao generalno odlicne svecice, reper u svetu decenijama unazad.
Ja imam samo jedno pitanje: zasto pri upotrebi LPG bolji rezultat po pravilu daje svecica sa jednom bocnom elektrodom u odnosu na one sa vise elektroda ?
Odgovor na to pitanje pruza i odgovor na pitanje trajnosti svecice u km, odgovor na pojavu trzaja motora. Za pocetak.
Po Vama ispada da fabrike svećica obmanjuju i lažu narod, NGK prvi (
http://www.ngk.de/fileadmin/templates/D ... let_en.pdf).
Teško je voditi raspravu sa nekim ko misli da bobine crkavaju samo zbog toplote i kratkog spoja u namotajima, a pritom ne zna šta izaziva taj kratak spoj.
Što se tiče trkačkih agregata, pojasnite mi šta znači povećana energija? Inače, na motore, koji vrte u 17.000 obrtaja, takođe se stavljaju pojačani sistemi paljenja jer racing svećice zahtevaju viši napon od standardnih.
Da li znate zašto iridijumska svećica prelazi 100.000 km na benzinu, a samo 45.000 - 60.000 km na gasu?
Što se tiče svećica sa više bočnih elektroda one generalno nisu dobre, jer lošije pale smešu od svećica sa jednom (elektrode zaklanjaju pristup smeše varnici). Što se gasa tiče, svećice sa više bočnih elektroda nisu dobra solucija zbog, pomenutog, lošeg paljenja i zato što su izrađene od bakra, itrijuma ili nikla, a ti materijali ne podnose dobro gas. Elektroda od bakra, itrijuma ili nikla u ovakvom radnom okruženju erodira i potreba za naponom je sve veća (da bi se proizvela kvalitetna varnica). Na taj način se opterećuju bobine, pregrevaju, skraćuje im se životni vek i na kraju crkavaju.
Primer sa uljem. Za Seleniu 20K piše da se menja na 20.000 km (testirano je na 30% duži interval zamene), ali ljudi ipak menjaju na 10.000 km. Zašto? Zato što znaju da ako prekorače interval zamene popravka motora može da bude mnooogoo skupa.
Tako da nije preporučljivo savetovati ljude da prekoračuju interval zamene, pogotovo kada se radi o svećicama i gasu.
I što se tiče sistema za paljenje, nisu svi sistemi konstruisani za 40.000+V.