Postovana gospodo,
Slucajno sam naleteo na ovu diskusiju, pa sam pomislio da malo doprinesem ovoj temi, naravno ako dopustate !
Da napomenem da sam poprilicno upucen u situaciju oko auto-servisa ADAM jer od mene kupuju sve masine za centriranje trapa vec zadnjih 15-ak godina (na sva 4 radna mesta). Ja im istovremeno i odrzavam te masine, bazdarim itd ...
Stari majstor Cira je zaista bio jedan od najiskusnijih majstora za podesavanje trapa, ali po mom skromnom sudu ni aktuelni majstori (Nesa i Nidza na Tosinom Bunaru) nisu nista losiji. Cinjenica je da svi majstori kod Adama OPTERECUJU SVAKO VOZILO, mislim da je to posledica dugogodisnje tradicije u tom servisu.
Ali, da li je opterecenje potrebno ? Svaki proizvodjac vozila NAZNAČAVA da li je za odredjeno vozilo potrebno opterecenje ili ne, i ta specifikacija se nalazi u softveru svake savremene masine za centriranje trapa. Evo uzmimo na primer
BMW 3-series touring proizvodnja 2001-2005 za koji BMW zahteva po 68kg na prednjim sedistima, 34 kg na zadnjim, pun rezervoar i 21kg u gepeku:
Vecina majstora u Beogradu a i sire ne praktikuje opterecivanje jer kako cete naterati vlasnika vozila da dodje sa 100% punim rezervoarom na centriranje trapa ?!
Centriranje (podesavanje geometrije) trapa nije egzaktna nauka, sto znaci da ovde ne vazi uvek da je 2+2=4, vec ima mnogo parametara koji uticu na pravilno podesavanje i ponasanje trapa, npr:
1. Sistem oslanjanja - ima li zazora (lufta) u oslanjanju ili upravljackom mehanizmu
2. Pritisak u gumama
3. Da li je vozilo udareno i koliko
4. Da li fabricki postoji mogucnost podesavanja odredjenog ugla (npr. nagiba)
5. Opterecenje vozila
6. Kvalitet merenja - da li je ispravan uredjaj, da li je izbazdaren
7. Ljudski faktor (majstor) - verovatno NAJVAZNIJI parametar
itd.
Izvinjavam se unapred ako sam preterao sa objasnjenjima !