Ja nisam ni u sta siguran, osim da produzena voznja sa gumama koje su nedovoljno naduvane garantovano dovodi do njihovog nepravilnog trosenja. Na slikama deluje tako, a i receno je da se vozi sa slabije napumpanim gumama.dragan napisao:da skratimo pricu, ja sam siguran da ovom autu jos nesto fali osim pritiska u gumama...
sa samim predjenim kilometrima dolazi do habanja delova vesanja koji veoma lako mogu da prouzrokuju trosenje guma, evo i juce sam ne prvi put bio svedok tome na pregledu kod ivanchoa, na fokusu su se pohabale kugle i gume su neravnomerno potrosene i to obe gotovo identicno iznutra vise nego spolja...
Asimetricno trosenje guma je tipicno za pohaban trap,kao sto se i kod tebe pokazalo. Nevezano za pritisak.
Pritisak hladno-toplo se naravno menja, pa se upravo zato merenje sprovodi iskljucivo u stanju hladnih guma pre zapocinjanja voznje.
Sto se tice upotrebe na nasim putevima, pitanje moze da bude i koliko je uopste pogodno da se ultra niskoprofilne gume od 17" koriste na laganom autu koji ne zahteva takvo prenosenje sila da bi bila neophodna takva velicina dodirne povrsine. Ja ne bih preporucio da se ide na slabije pumpanje guma ispod predvidjenog minimuma. Otprilike kao sto ne bih preporucio da se vozi sa uljem ispod nivoa minimuma, makar i malim, na duzi rok.
Za mene minimum podrazumeva da je to donja granica, koja je odredjena tokom ispitivanja i konstruisanja vozila. Fabriku ne kosta vise, niti manje, ako propise pritisak 2,4 ili 2,1 u gumama pa ja verujem fabrici da je to odredjeno upravo zbog optimuma.
Po izgledu guma se moze "citati" stanje trapova auta kao otvorena knjiga.
Svaka nepravilnost u uglovima se manifestuje na odredjeni nacin i ostavlja posledice na trosnje guma.
Isto tako i neispravnost amortizera ostavlja karakteristican "otisak" nepravilnosti sare na gumi.
U pravu si da male razlike pritisaka obicno ne prave probleme ali ako se vec uoci problem nepravilnog trosenja ne vidim zasto nastaviti na isti nacin. I sa novim gumama ponovo ce nastati problem ako se nista ne promeni.