Ugradnja gasnog uredjaja u vozilo

Iskustva u vezi autogasa, preporuke za ugradnju
Odgovori
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Re: Ugradnja gasnog uredjaja u vozilo

Post od Grujic »

Ja vala mislim da ovo nije ok, i nije država u pravu.
Prvo, ne mogu tek tako da izmene rok važenja, a drugo, čak i da to urade, logično bi bilo da oni koji imaju na 10godina, da se to preobrati u 5 godina od trenutka stupanja propisa na snagu, a ne e sad ti više ne važi.
Heinz napisao:Ovog puta je drzava u pravu, a narod po obicaju ima pravo da kuka i da se pravi neobavesten.
Ko se pravi neobavešten? Ja zaista nisam video nigde obaveštenje o tome, i normalno da kukaju kad te vrate sa tehničkog i kažu ti da trebaš da iskreširaš još 50e neplaniranog troška.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

djiuliju napisao:Kad bi atest stvarno bio neko kontrolisanje, bilo bi ok. Al posto sam ga radio pre 6 meseci i znam kako izgleda, ovo je samo otimanje para i nista drugo.
Bas tako, kada bi tehnicki i atest znacio da je sve bezbedno i ispravno sa vozilom, bilo bi ok...
Rade
Reactions:
Pridružio se: 19 Apr 2012, 16:28
Garaža: škoda octavia 1.9 tdi

Post od Rade »

Otimačina ko i uvek to nam je zato što ćutimo em vozimo minimalno em nas deru o kvalitetu goriva kao i akcizama ne treba ni pričati.Što su bosanci pametniji pa je njihovo gorivo 20 din jeftinije.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Rok od 5 godina je uveden jos 2009. godine, nije to sada nista novo.
Ok je da treba kontrola, zapravo treba kontrola da bude na 1 godinu na tehnickom ali ne treba da kosta "papiric" ista vise od realno potrebnog posla za proveru, par stotina dinara dodatno na tehnickom.
Rezervoar ima fabrickih 10 godina garancije, pre prve provere.

Ovo je drugi put da se primenjuje retroaktivno nova pravna norma na ranije izdate ateste, da se skracuje rok ili ponistavaju ranije izdati atesti. (zrenjaninski atesti su slicno odjednom proglaseni nevazecim iako su pravno regularno bili izdati i priznati od strane MUPa tj drzave).
Pravna drzava :mrgreen:
Rade
Reactions:

Post od Rade »

Dokle ćemo biti najkompilkovanija zemlja na svetu cela procedura treba da se odradi na tehničkom ovako šetnja u sup pa na ispitivanje pa ponovo na tehnički budalaštine šta ćemo sa onima koji nemaju nikakav atest .
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Koliko mi se čini nije baš od 2009. jer je prvilnik o tehničkim uslovima donesen kasnje u odnosu na sam ZOBS
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Ugradnja gasnog uredjaja u vozilo

Post od Saša »

Rade napisao:Nisam najbolje razumeo ugradio sam gas 2006 i dobio atest do 2016 ,registracija mi ističe u septembru treba li ponovo atest da vadim ili da čekam produženje registracije pa pre tehničkog. Koja cifra je u pitanju jeli opet u sup po uput pa na fakultet na ispitivanje.
Moraćeš verovatno ići na taj "kontrolni pregled". Idi to i produži pre registracije, gužve su i može se desiti da registracija istekne a ti je ne možeš produžiti zbog te gluposti. Misli da je reč o nekih 6.000 ili tako nešto.

Tapatalk
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Члан 252.
Уређаји за погон возила на гас који су уграђени у моторна возила морају
се подвргавати периодичном прегледу код правног лица кога овласти Агенција.
Прегледи из става 1. овог члана морају се обављати у роковима који не
могу бити дужи од пет година.
О исправности уређаја правно лице из става 1. овог члана издаје
потврду.
Правна лица из става 1. овог члана дужна су да преглед врше прописно
и на савестан начин.
Возило у које су уграђени уређаји за погон на гас, не сме да учествује у
саобраћају на путу, док се на прегледу из става 2. овог члана не утврди да су
исти исправни .
Возач возила са уграђеним погоном на гас мора поседовати код себе
потврду из става 5. овог члана и исту пружити на увид овлашћеном лицу.
Послове из става 1. овог члана Агенција обавља као поверене.

Doneto 25/07/2009. uz odlozenu primenu od 6 meseci. I svi pravilnici za primenu su sa rokom donosenja od 6 meseci.

Sama primena zakona je kod nas problem pa je tako i sa ovim, odlagano ali eto sada se neko setio da preko noci pocne primena (citati treba jos svezih para drzava za razne subvencije i ko zna sta trenutno aktuelno u blagajni).
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Teško da je donet pre ZOBSa, al kako god, na snagu je stupio krajem septembra 2010
Rade
Reactions:

Post od Rade »

Saša napisao:
Rade napisao:Nisam najbolje razumeo ugradio sam gas 2006 i dobio atest do 2016 ,registracija mi ističe u septembru treba li ponovo atest da vadim ili da čekam produženje registracije pa pre tehničkog. Koja cifra je u pitanju jeli opet u sup po uput pa na fakultet na ispitivanje.
Moraćeš verovatno ići na taj "kontrolni pregled". Idi to i produži pre registracije, gužve su i može se desiti da registracija istekne a ti je ne možeš produžiti zbog te gluposti. Misli da je reč o nekih 6.000 ili tako nešto.

Neću sad valjda ići bolje mi je u avgustu kad bude sezona godišnjih odmora a imaću mesec dana lufta do registracije.
Tapatalk
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Znam za tih 5 godina barem 2-3 godine, a od 2008. imam atest koji važi do 2017. Ove godine sam svejedno bio spreman za ovo o čemu se piše.
Problem je ovde druge prirode, pogledajte proceduru izdavanja atesta na AMSS sajtu:
Slika
RS TEAM
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:56

Post od RS TEAM »

Nije samo kontrolni pregled i sl. nego i atest za bocu važi 5 god. i nema produženja, tj. ima ako je skineš odneseš u Vinču i oni odobre ili ne, u svakom slučaju je jeftinije staviti novu
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Ma lepo ja na sledeći auto plin ugradim tako da se ne vidi i atest me neće videti...
Jedino ako se baš naoštre da love na pumpama i kontrolišu atest...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Mislim da nije za bocu tako, ona ima fabrički atest.

Evo linka pošto ne može direktno: http://www.amss-cmv.co.rs/atestitng.html
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ovo za bocu je tačno, prema trenutnim propisima nema produženja njenog atesta, već se vadi, baca i kupuje druga (ali posle 10 god, kao i ranije). Time su prosto odhebali organizacije koje se bave ispitivanjem i atestiranjem sudova pod pritiskom (i tu će tek biti pizdarija, kada dotični saznaju za to). Osim toga, svi ćemo morati da menjamo creva i multiventile jer ovo što imamo kao više ne valja, plus još neke prepravke. Suština svega je što se ovde kao i uvek u zemlji Srbiji ne radi o iskrenoj nameri da se nešto unapredi i podigne na veći nivo, već je reč o klasičnoj otimačini para.

Tapatalk
Odgovori