Ugradnja fabričkog woofera u Punta

Uputstva, ilustracije, pitanja i odgovori
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Ugradnja fabričkog woofera u Punta

Post od Saša »

Pazi, većinu takva pisanja sigurno ne interesuju ali za onog ko ima Punta i zainteresovan je za ugradnju - svaka napisana reč i iskustvo su zlata vredni. Zato samo napred, ima sigurno koga će to zanimati. Drago mi je da si zadovoljan, ja sam više nego prezadovoljan kako taj malac radi. No, kada tako nešto malo poboljšaš i uvidiš da može i bolje - porastu odmah i drugi "apetiti". Sad su mi recimo prednji zvučnici slabi, smeta mi i slaba zvučna izolacija auta, razmišljam da i to malo nekako unapredim... ma nema tome kraja. Ali, dobro je to, lepo se nečim stalno zanimati, duže mi drži interesovanje za ovaj auto, treba to ipak voziti još najmanje 3-4 godine. :)

Žabice sam viđao po buvljacima, kod onih što prodaju raznu plastiku i sitnjariju za aute, a sigurno ih imaju i po prodavnicama delova a pogotovo u "ovlašćenima". :)

TT
Aleksapunto
Reactions:
Pridružio se: 06 Apr 2018, 11:06
Garaža: fiat punto 1.3multyjet

Re: Ugradnja fabričkog woofera u Punta

Post od Aleksapunto »

zdravo sasatreba mi pomoc, poslao sam ti sliku svog plejera za muziku tj negov zadnji deo da mi kaze da li je moguce na njega prikljuciti ovaj tvoj fabricki woofer ?
Prikačeni fajlovi
17_kmm-103ay_backside.jpg
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Moguće je, zašto da ne. Samo nađi šemu tih pinova i vidi koji ima stalnu struju kada upališ plejer (i po mogućnosti da nije ništa već prikačeno na njega, obično je to pin za antenu ili tako nešto) - to će ti biti pobuda za subwoofer i to je sve što ti treba direktno sa njega. Signal za rad Puntov originalni subwoofer uzima sa zadnjih zvučnika, a napajanje ima sopstveno. :)
Aleksapunto
Reactions:
Pridružio se: 06 Apr 2018, 11:06
Garaža: fiat punto 1.3multyjet

Post od Aleksapunto »

A da li to znaci da cu iskljuciti iz funkcije jedan od dva zadnja zvucnika ? pripajajuci metalni nosac jesi li to pravio ili dobio pri kupovini ? covek od koga bih kupio vufer to nema? jel mi je to neophodno ?
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Nećeš ukinuti ništa, signal sa plejera će dolaziti i na zadnje zvučnike i na subwoofer (pročitaj detaljno prvi post u ovoj temi pa će ti biti sve jasnije). Nosač uvek tražiš uz subwoofer (da, neophodan je), takođe i konektor sa parčetom kablova koji vire iz njega (odnosno biraš u oglasima onaj koji sve to ima). Olakšaćeš i ubrzaćeš sebi višestruko ugradnju.
Arogan
Reactions:
Pridružio se: 28 Jul 2019, 18:57

Post od Arogan »

pedjabj napisao: 04 Dec 2014, 11:25 Za vikend sam isao po moje, put nekih 250 km u jednom pravcu.Cim sam se vratio, pun utisaka, napisao sam post o ugradjenom malisanu. I kada sam zavrsio i odlucio da kliknem "posalji", prodje mi kroz glavu, sta uopste koga briga za moje utiske i obrisah sve...Sada me pitas o utiscima. :glavomuzid:
Izuzetno pozitivni. Na usb sam snimio i svezu muziku, ala Gradski radio i laganiji techno, jazz, blues, narodnu staru i nesto blisko narodnoj, ali novije...ma sve je malisa obojio svojim zvukom. Eksperimentisao sam sve vreme i put mi je kratko trajao bas zbog njega.
Rane na rukama su zacelile odjednom posle par pesama...:-)
Kada smo kupovali Punta, primetio sam da su kupci tada uglavnom bili mladji ljudi, sa manjom decom ili decom u najavi. Za takve parove, woofer je prava stvar. Obogacujes zvuk u kolima, cak dobijes i na snazi, ali ne gubi se gepek, skoro uopste...Meni i dalje staju kolica za bebirona.
Setup jos definitivno nisam definisao. Za svaku vrstu muzike, trazim meni najbolje resenje, tako da se jos uvek "igram"...
Ali jos jednom, nista bez tebe...

ps...Nasao sam cvoriste za masu u gepeku... (to cu u narednim postovima, samo da slikam)
pps...Gde kupiti zabice koje drze tapacir...na jednoj mi je fabricki bila polomljena "glava"?
Re: pedjabj
Ne znam da li si negde postavio sliku gde da se poveže masa u gepeku ?
Ako nisi u mogućnosti do sutra da okačiš sliku, možeš li da da ga detaljno opišeš gde je i da li treba guliti (šmirglati) farbu ?.
Arogan
Reactions:

Post od Arogan »

Aleksapunto napisao: 06 Apr 2018, 11:13 zdravo sasatreba mi pomoc, poslao sam ti sliku svog plejera za muziku tj negov zadnji deo da mi kaze da li je moguce na njega prikljuciti ovaj tvoj fabricki woofer ?
Re: Aleksapunto
Upravo ovakav konektor ima i moj Pioneer radio. Iz njega ide kabl/adapter na eurodžek Punta.
Pretpostavljam da je tvoj radio istom Japanac/Korejac/Kinez, konektor je sličan.
Na mom Pioneer-u, na pinu 4 sa slike (automatska antena) uopšte nemam kabl u konektoru.
Ali, na pinu 6 (Remonte control) imam plavo-belu žicu koja daje 12V kada je radio uključen, a nema napona kada je radio ugašen, dakle, baš kao što bi trebala da radi automatska antena, pa sam na taj pin povezao kabl od pobude subwoofera.
Prikačeni fajlovi
Shema 2.png
Shema 2.png (248.71 KiB) Pogledano 3573 puta
Shema Pioneer.png
Shema Pioneer.png (171.67 KiB) Pogledano 3573 puta
Arogan
Reactions:

Post od Arogan »

Ugrađen Vufer u Punto, naravno prema Sašinom uputstvu.
- probao sam sa balansom, radi Vufer i na levom i desnom kanalu, sam vufer nema izobličenja i krčanja u smislu da mu je vešanje poderano/trulo.
- na žalost, vešanje mi je poderano/trulo na zadnjim fabričkim zvučnicima 10 cm, ali sam u toku sa kolegom iz foruma da se zameni vešanje kada ga nabavim (profi servis je neisplativ u odnosu na cenu polovnih zvučnika)
- Pobuda na Pioneer radio je malo drugačija nego na fabričkom, makar ovaj moj model nema živih +12V na PIN-u "Automatic Antenna", ali sam je našao na PIN-u "Remote Control", šta god to bilo - nije bilo četvrtastih tiplova za pravougaonu rupu za treći šraf, pa sam uzeo običan valjkasti, za jedan broj veći, pa sam donji deo isekao u konus da mu smanjim prečnik, pa kad je počeo da ulazi u pravougaonu rupu, morao sam malo da ga ubedim da uđe do kraja, naravno glava je ostala izvan. Čini mi se da "nije ni pomislio" da se kreće dok zavrćem šraf, a kamoli da je "uradio to".
- svaka urađena buksna, prvo sam pričvrstio kabl sa izolaciom na predvićeno mesto, pa ogopljen kabl za kontak za previđeno mesto, pa prešao lemilicom spoj ogoljenog kabla i konektora da doatno učvrstim, pa stavio termobužir pa izolir traku.
- signal sam "ukrao" sa zadnjih zvučnika, tako što sam otvorio fabrički konektor, izvadio bukne, na najtanjem delu sma obmozao jedan krug kabla što ide prema vuferu i to zalemio, stavio izolir traku, vratio buksne u konektor.
- masu sam povezao na fabričku masu u gepeku "o" BUKSNOM (već ima veliki šraf za masu štopaljki, sa leve stranei spod itisona). Kabl od mase sam uzeo zeleno-žuti (boja za uzemljenje), jer sam za pobudu uzeo crbi kabl (nije bilo druge boje kabla sem crvene i crne).
- za +12 V uzeo sam silikonski crveni kabl 2.5 mm2, 4m,
- još mi je ostalo da zamaskiram kabl +12V i pobuda.

Evo i nekih slika dok su trajali radovi
Prikačeni fajlovi
Vufer_priprema_kontakata_na_vuferu.jpg
Vufer_priprema_kontakata_na_vuferu.jpg (58.33 KiB) Pogledano 3312 puta
Vufer_Priprema_konektora_na_kablovima.jpg
Vufer_Priprema_konektora_na_kablovima.jpg (138.35 KiB) Pogledano 3312 puta
Vufer_postojeci_konektor_barickih_zvucnika.jpg
Vufer_postojeci_konektor_barickih_zvucnika.jpg (31.64 KiB) Pogledano 3312 puta
Vufer_masa_u_gepeku.jpg
Vufer_masa_u_gepeku.jpg (65.8 KiB) Pogledano 3312 puta
Vufer_gotovo.jpg
Vufer_gotovo.jpg (115 KiB) Pogledano 3312 puta
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Bravo, samo se nadam da je Cinol pasta zalutala na sliku i da je nisi upotrebio (jer ne sme) pri lemljenju bakarnog kabla i ovih stopica.
Arogan
Reactions:

Post od Arogan »

Re: ljubitelj

Za zvučnike sam koristio buksne 4,8 mm, broj manje od standardnih (za +12V, pobudu i masu standarne 6,3 mm kao za bojler).
Za manje buksne, ogolim kabl 4 mm (za veće 5 mm), prvo stegnem bukne na neogoljeni deo kabla, da sexsam kabl ne izvlači iz buksne, zatim stegnem bukne na ogoljeni deo kabla, to je najbitnije, to je kontakt. Ostaje da mi viri 1 mm ogoljenog kabla i samo tu stavim lemilicu i kalaj. Kada počne sa cvrči, kalaj prekrije i vrh ogoljenig kabla koji viri i okolinu buksne. Ovo je kvalitetan kalaj, čim zacvrči bez tinol paste (moguće da u sredini poprečnog preseka ima neku tinol pastu).
Dakle, ovu pastu sa slike nisam koristio )meni su sve paste iste i zovem ih tinol paste), a sam kalaj ima u sebi ima neku pastu.
Šta konkretno ova pasta sa slike (ili neka druga tinol pasta) može da prouzrokuje štetno kod spojeva ?
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ovo nije tinol već cinol pasta, kao što i piše na tubi.
Ona sadrži kiselinu i agresivna je, ne koristi se u elektronici a na samoj tubi ako se još vidi pročitaj opis i svrhu primene (kovine tj priprema raznih metala)

Kalaj u sebi, u sredini, sadrži tinol/flux koji se topi i ne treba ništa dodavati osim ako nije debelo korodirao materijal koji se meko lemi ali onda treba i veće znanje i druga pasta tj primereniji flux.

Kalaja opet ima različitih sastava sa olovom, bez olova, sa srebrom sa višom ili nižom temperaturom...u ovom okruglom obliku ili koji se maže četkicom ili u špricu već zavisno od namene šta treba da se zalemi.

Jedan prilišno informatican sajt na tu temu.

https://www.mikrocontroller.net/articles/L%C3%B6ten

Ovo što si radio je ok opis.
Arogan
Reactions:

Post od Arogan »

Re: ljubitelj

Pravo da ti kažem, uopšte nisam obraćao pažnju da je možda agresivna.
Konkretno za ugradnju vufera nisam imao potrebe da je koristim, jer je spoj kabla i buksne zacvrčao kada sam tu pritisnuo lemilicu i naneo kalaj sa kotura, i kalaj je ostao "zalepljen".
Inače, kada hoću sa nanesem sloj kalaja na tanak kabl od na primer slušalice za komp (često je samo jedna jedina licna, kao vlas kose), da bih ga zatim zalemio na + ili - konektor same slušalice, mogu da ga grejem do sutra, kalaj spada sa kabla. Tek kada kabl umočim u tinol (pardon, Cinol) pastu kalaj pod lemilicom zavrči i ostane sloj kalaja na kraju kabla i onda se lako primi lem na konektor slušalice.

Konkretno, za ovu pastu, vidi se na samoj slici natpis da NE SADRŽI KISELINU.
Еvo te paste na sledećem sajtu, gde isto piše da ne sadrži kiselinu (a taj mi je uslov bio nevažan prilikom kupovine), i da je namenjena za lemljenje BAŠ BAKARNIH ŽICA ?!
https://www.mgelectronic.rs/tinol-pasta ... tuba-80-gr.

Moguće da je baš ova pasta sa moje slike ipak bezazlena za elektroniku ? A neke druge Cinol paste su agresivne.
Odgovori