Porsche Macan
Re: Porsche Macan
Kako li su porodice isle jugom ili ficom na more pitam se?!
Kada god sam kritikovao ponudu prostora u A4 neko je ostavljao slican komentar.
E pa vidi, nekada su bili totalno drugi standardi a i nosilo se daleko manje stvari a i ljudi su zahtevali manje komfora...
Moze se i danas spakovati za zimovanje u Minija, ali sto to treba da dokaze, da je prostor u BMW 5 ili X5 nepotreban i nicemu ne sluzi?
Evo ja imam cetvoroclanu porodicu i vrlo dobro znam koliko mi mesta treba i kako kuburim sa istim u A4. Upravo juce nisam mogao da spakujem JEDNA KOLICA u ceo gepek od A4 a da ne obaram sedista ili rastavljam kolica na dva dela (mnogo vise nepotrebnog njakanja). Dok u X5 ista ta kolica ubacim i mam jos prostora koliko hocu...... A da ne pominjem neko ozbiljnije pakovanje za zimovanje, stvari za bebu, dalji put....
Tako da ni Macan nikako nije namenjen za glavni porodicni auto, posto mu jednostavno nedostaje komfora u svakom pogledu da bi zadovolji savremene standarde i potrebe zahtevnih kupaca Porsche-a.
E pa vidi, nekada su bili totalno drugi standardi a i nosilo se daleko manje stvari a i ljudi su zahtevali manje komfora...
Moze se i danas spakovati za zimovanje u Minija, ali sto to treba da dokaze, da je prostor u BMW 5 ili X5 nepotreban i nicemu ne sluzi?
Evo ja imam cetvoroclanu porodicu i vrlo dobro znam koliko mi mesta treba i kako kuburim sa istim u A4. Upravo juce nisam mogao da spakujem JEDNA KOLICA u ceo gepek od A4 a da ne obaram sedista ili rastavljam kolica na dva dela (mnogo vise nepotrebnog njakanja). Dok u X5 ista ta kolica ubacim i mam jos prostora koliko hocu...... A da ne pominjem neko ozbiljnije pakovanje za zimovanje, stvari za bebu, dalji put....
Tako da ni Macan nikako nije namenjen za glavni porodicni auto, posto mu jednostavno nedostaje komfora u svakom pogledu da bi zadovolji savremene standarde i potrebe zahtevnih kupaca Porsche-a.
Pa ok u sedanu je uobicajeno da te kabaste stvari prave problem, al reci da automobil poput tojote rav4 nije prihvatljiv za porodicu je u najmanju ruku razmazeno.
- Ivan
- Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
- Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,
+1 ftj
Kada se recimo poredi pasat i a4 gde je pasat superiorniji u zadovoljavanju potreba prosecnih korisnika onda se insistira na nekim materijalima i imidzu, a ne spominje da je to onda auto za svalerke, cerke i sinove
Nije atak na tebe licno, ali sam namirisao dupli standard
Послато са GT-N7100
Kada se recimo poredi pasat i a4 gde je pasat superiorniji u zadovoljavanju potreba prosecnih korisnika onda se insistira na nekim materijalima i imidzu, a ne spominje da je to onda auto za svalerke, cerke i sinove

Послато са GT-N7100
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Macan ima gepek od 500l, i još je hatchbak pa može i iznad police da se trpa. To uopšte nije malo. Moj CR-V ima 540l što mu dođe skoro isto. Što jes, jes, kolica kad se ubace u priču stvari se komplikuju ali daleko od toga da ne možeš da se zapakuješ.
E sad, možeš da vidiš i Superb karavan sa dodatnim koferom na krovu, to je već tvoj izbor da li nosiš stan sa sobom kad kreneš na put.
E sad, možeš da vidiš i Superb karavan sa dodatnim koferom na krovu, to je već tvoj izbor da li nosiš stan sa sobom kad kreneš na put.
Iskreno mi nije jasno šta treba da predstavlja "auto za žene". Da li su to žene niža bića koja nisu dorasla pravom "muškom automobilu"?
Ja recimo ovde često viđam suprotnu situaciju... žena voza neku kamiončinu tipa X5 sa dečijim sedištima i gajbama za kupovinu u gepeku a muškarac neki manji sportski auto.
Macan je auto koji itekako ima prednosti u odnosu na Kajena. Ja lično još nisam video nekog klinca da ga vozi. Ako se uzme u obzir da napucani Turbo košta preko 130k evra, zaključujemo da to nije igračka za švalerke i klince... posebno ne u odnosu na 3x jeftiniji A6 2.0 TDI, koji se ovde često navodi kao primer "muškog auta".
Sent from my SM-N910F using Tapatalk
Ja recimo ovde često viđam suprotnu situaciju... žena voza neku kamiončinu tipa X5 sa dečijim sedištima i gajbama za kupovinu u gepeku a muškarac neki manji sportski auto.
Macan je auto koji itekako ima prednosti u odnosu na Kajena. Ja lično još nisam video nekog klinca da ga vozi. Ako se uzme u obzir da napucani Turbo košta preko 130k evra, zaključujemo da to nije igračka za švalerke i klince... posebno ne u odnosu na 3x jeftiniji A6 2.0 TDI, koji se ovde često navodi kao primer "muškog auta".
Sve je to relativno. Meni bi recimo 95% vremena bio sasvim dovoljan a prednosti kao što su okretnost, vozna dinamika i cena eksploatacije su tu. Za duži put uzmeš krovni kofer.goblin napisao:Nisu predrasude, i ja sam ga vozio.
Kako si zamislio da se u Macana spakuje cetvoroclana porodice i krene na npr. na skijanje?
Ili kako si mislio da napred komotno sedne muskarac od 1,90m i iza njega ostane dovoljno mesta da se komforno sedi?
Jesi li mu video prtljaznik, oces da kazes da je ono OK za sve potrebe...?
Ja nista i ne shvatam kao atak na licnost, diskutujemo o automobilimaIvan napisao: Kada se recimo poredi pasat i a4 gde je pasat superiorniji u zadovoljavanju potreba prosecnih korisnika onda se insistira na nekim materijalima i imidzu, a ne spominje da je to onda auto za svalerke, cerke i sinove
Послато са GT-N7100

Dao si bas lep primer. Evo u mom slucaju, sada u garazi imam A4 i Pasat B6, sta mislis sa kojim autom idem na zimovanje?
I pored toga sto vise volim da vozim A4 i smatram ga za bolji auto generalno, jednostavno se ne moze protiv lose ponude prostora gde ja sa porodicom jednostavno ne mogu da se spakujem za zimovanje, a Macan nije nista prostraniji od njega a cak je i neprakticniji posto nema tu dubinu za utovar...
Samim tim Macana ne mogu ni da zamislim kao ozbiljni porodicni automobil.
Medjutim, Macan ima neuporedivo dopadljiviju koncepciju i neuporedivo je privlacniji, tako da klasicna limuzina kao sto je A4 ipak vise spada klasi "premijum flotnih vozila" nego smekerskih auta koja ganjaju zene i deca bogatasa... nadam se da shvatas razliku.
Kada napisem auto za zene ne mislim na nista ruzno, naprotiv.Floyd napisao:Iskreno mi nije jasno šta treba da predstavlja "auto za žene". Da li su to žene niža bića koja nisu dorasla pravom "muškom automobilu"?
Auto za zenu nema potrebe da ima karakteristike koje se traze od porodicnog automobila. Taj auto se koristi da razvozi decu u vrtic/skolu, da zuji po gradu, ide na posao, da moze da skokne na neke klasicne medjugradske relacije.....
Dok je za porodicni auto neuporedivo pogodniji Cayenne, sto je sasvim jasno koncipirano.
Npr taj 3x jeftiniji A6 je mnogo bolji porodicni auto od Macana, znaci ne bolji auto u globalu (o tome se moze diskutovati) vec bolji porodicni auto.
I niko nije rekao da je Macan igracka, vec vise nego ozbiljan auto ali sa ciljnom grupom koja u vecini sigurno nisu oni koji traze porodicni auto vec bas ovo sto sam naveo.
Evo ja prvi ne volim SUV klasu, ali mogu da je ne volim koliko hocu kada sam osetio koje sve prednosti ima za porodicu tako da uopste ne iskljucujem mogucnost da cu sledeci auto uzeti bas iz te klase upravo zbog toga sto je izuzetno pogodna za porodicu. A vec u Macanu ne mogu ni da zamislim da normalno funkcionisem, iako bi ga vrlo rado posedovao i uzivao u njemu...
- Ivan
- Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
- Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,
Moram da naglasim u svetlu nedavnih desavanja na forumu gde se osporavanje subjektivnog utiska dozivljava kao smrtna uvreda 
Послато са GT-N7100

Послато са GT-N7100

Sve dok ne procitam bas licne uvrede, ostalo je skroz normlano, zasto bi i morali da se slozimo.
Pa baš zato imućniji ljudi i kupuju veći SUV za žene. Ako već služi za obavljanje "ženskih poslova" kao što su prevoz dece, kupovina i transport stvari i namirnica za kuću, onda je bolje da bude ženin.goblin napisao:Kada napisem auto za zene ne mislim na nista ruzno, naprotiv.
Auto za zenu nema potrebe da ima karakteristike koje se traze od porodicnog automobila. Taj auto se koristi da razvozi decu u vrtic/skolu, da zuji po gradu, ide na posao, da moze da skokne na neke klasicne medjugradske relacije.....
Dok je za porodicni auto neuporedivo pogodniji Cayenne, sto je sasvim jasno koncipirano.
Zbog čega bi muškarac do posla i nazad vozio porodični kamion dok se žena za obavljanje porodičnih poslova "gužva" u nekom autu B segmenta kad treba da bude obrnuto?

Nema potrebe da se stalno vraćamo na tu temu. Naučili smo da je najveći i najteži auto najboljiIvan napisao:Moram da naglasim u svetlu nedavnih desavanja na forumu gde se osporavanje subjektivnog utiska dozivljava kao smrtna uvreda

- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
goblin napisao:
Pa evo i ja bi prvi zeleo Macana za svoju zenu ili sutra za dete,
A za svalerku?

Ne slazem se al OK.Floyd napisao: Pa baš zato imućniji ljudi i kupuju veći SUV za žene. Ako već služi za obavljanje "ženskih poslova" kao što su prevoz dece, kupovina i transport stvari i namirnica za kuću, onda je bolje da bude ženin.
Zbog čega bi muškarac do posla i nazad vozio porodični kamion dok se žena za obavljanje porodičnih poslova "gužva" u nekom autu B segmenta kad treba da bude obrnuto?![]()
Zene voze velike SUV iz mnogo razloga ali nikako iz ovih koje si ti naveo.
To sto razvoze decu u skolu i idu u nabavku, nikako im nije potreban veliki SUV. Veliki SUV je potreban kao glavni porodicni auto kada se ide na dalja putovanja, kada muz ide na dalji poslovni put (logicno da ce se komfornije na duzi put voziti u Cayennu nego u Macanu), kada porodica ide na bilo kakvo putovanje (npr zimovanje) gde manji SUV jednostavno ne moze pruziti dovoljno ni komfora ni mesta za prtljag.... e to su razlozi zasto se kupuje veliki SUV.
A kada ih zene voze to moze biti iz mnogo razloga. Jednostavno ima zena koje vole tako velike automobile, ima muzeva koji ostavljaju zenama da voze taj porodicni auto, mozda im je to jedini auto u porodici koji dele.......
Medjutim, koja je logika kupiti mini SUV koji kosta papreno a pritom ne pruza dovoljan nivo komfora na zadnjoj klupi niti ima adekvatan prtljaznik za porodicna putovanja? Automatski se namece odgovor zasto se kupuju takva kola i cemu sluze.
Jednostavno radi se o smekerskom autu premijum brenda koji izgleda vrhunski i kosta MNOOOGOOO, a nije pogodan za porodicu i duza putovanja, i kome je onda namenjen?
Ovo sta ja pisem nije nikakav pogrdan komentar niti za Macana niti za njegovu ciljnu grupu, to je jednostavno cinjenica njegove ciljne grupe.
Cayenne cilja na kupce kojima ce to biti poslovni auto, auto za duza putovanja, auto za porodicu koji treba sto komfornije da preveze vise osoba sa velikim prtljaznikom...
Macan cilja na totalno drugu grupaciju, kupce koji sa njim uglavnom nece ici na duza putovanja vec ce se uglavnom koristiti za krace relacije, cesto ce biti 2 auto u porodici koji ce voziti zena ili deca ili cak vlasnik Cayenna/Panamere kao drugi auto koji mu je manje gabaritan a bolje okretan za grad....
E da, i ides u ekstreme.
Niti se ko guzva u B segmentu za klasicne potrebe gradske i medjugradske voznje, niti su automobili iz SUV klase "kamioni" (okretniji su nego sto mislis). Tako da bi B segment itekako zadovolji potrebe zene (razvozenje dece, nabavke, krace medjugradske voznje...) ili dece, a za porodicni auto je itekako potreban ozbiljniji i komforniji auto.
DukeNS napisao:A za svalerku?goblin napisao:
Pa evo i ja bi prvi zeleo Macana za svoju zenu ili sutra za dete,

To opet sve zavisi od ličnih potreba. Prtljažnik kod Macana nije nikako mali i većini ljudi završava posao ali potpuno je normalno da nekom treba veći. Tako je nekom bitno da na zadnjoj klupi ima dosta mesta za odrasle osobe ali nekom ko ima malu decu i Golf nudi i više nego dovoljno mesta pozadi.
I sam znaš da je kompakt SUV klasa najpopularnija upravo među kupcima koji traže ono o čemu ti pričaš. Iz tog razloga nema potrebe da osporavamo funkcionalnost iste.
Evo i jedne ilustracije...

A da je Macan skup, skup je... kao i svaki model sa Porše značkom
I sam znaš da je kompakt SUV klasa najpopularnija upravo među kupcima koji traže ono o čemu ti pričaš. Iz tog razloga nema potrebe da osporavamo funkcionalnost iste.
Evo i jedne ilustracije...

A da je Macan skup, skup je... kao i svaki model sa Porše značkom

Ja mislim da bez GLS-a ne sme da se pomisli na neko putovanje. Potencijalno i V klasa...
Isti taj A4 postoji u varijanti allroad-a pa ima sasvim dovoljno mesta i za kolica onda, bez potrebe da se ide na auto od 150k evra ako je samo prostor poenta.
Isti taj A4 postoji u varijanti allroad-a pa ima sasvim dovoljno mesta i za kolica onda, bez potrebe da se ide na auto od 150k evra ako je samo prostor poenta.
- 7footer
- Pridružio se: 19 Jan 2012, 17:53
- Garaža: Lexus GS 450h, Chevrolet Trax, Yamaha Stryker
Na Zapadu (pod zapad smatram US, ne Evropu) veliki terenci - da ne kažem SUV se još i nazivaju ,,Soccer mom vehicle". Za razliku od Balkana gde oni predstavljaju instant proužetak polnog organa, u ostatku sveta ga niko neće smatrati za ,,nešto posebno". Lepo je Floyd opisao tu kategoriju...
Ne bih generalizovao po godinama, ali rekao bih da je ovo auto za samce, momka i devojku (ili parove koje nemaju ili ne žele decu) i jednostavno za ljude nižeg rasta kojima je nepotreban veći model, uključujući i porodice.
Mladi ljudi da ga voze da, ali verovatno oni u 30-im. Mlađi teško da ga ranije mogu priuštiti, eventualno što rekoste ako nije poklon od roditelja (ne računam fudbalere i slične ali oni svakako kupuju ekskluzivnija auta od Poršea).
Uopšteno, ne razumem sav taj hype oko Porsche SUV-ova. Stariji fanovi i dalje priznaju samo 911, ali očigledno je ogroman broj onih koji se lepe na bedž...
Meni lično Cayenne ružnjikav. Pozadi ružan, s boka se vidi da je u pitanju Touareg, jedino mi je od napred lep. Beš mi sve ako novi Santa Fe ne izgleda bolje. Ovaj manji još nisam video uživo, solidan mi je na slikama ali solidan mi je i Q5.
S obzirom da su u osnovi Volksvageni, smatram da im je cena prenaduvana.
A najgore mi je od svega što je original (Touareg) verovatno i lepši od Cayenna...
Pozdrav
Ne bih generalizovao po godinama, ali rekao bih da je ovo auto za samce, momka i devojku (ili parove koje nemaju ili ne žele decu) i jednostavno za ljude nižeg rasta kojima je nepotreban veći model, uključujući i porodice.
Mladi ljudi da ga voze da, ali verovatno oni u 30-im. Mlađi teško da ga ranije mogu priuštiti, eventualno što rekoste ako nije poklon od roditelja (ne računam fudbalere i slične ali oni svakako kupuju ekskluzivnija auta od Poršea).
Uopšteno, ne razumem sav taj hype oko Porsche SUV-ova. Stariji fanovi i dalje priznaju samo 911, ali očigledno je ogroman broj onih koji se lepe na bedž...
Meni lično Cayenne ružnjikav. Pozadi ružan, s boka se vidi da je u pitanju Touareg, jedino mi je od napred lep. Beš mi sve ako novi Santa Fe ne izgleda bolje. Ovaj manji još nisam video uživo, solidan mi je na slikama ali solidan mi je i Q5.
S obzirom da su u osnovi Volksvageni, smatram da im je cena prenaduvana.
A najgore mi je od svega što je original (Touareg) verovatno i lepši od Cayenna...
Pozdrav
Pozdrav