Sta je visibility mod, ili tacnije kako se to ukljucuje?
Kada automatika to aktivira, i kako se zna da je usla u taj mod?
U uputstvu koje sam dobio uz auto, original, ne mogu da nadjem.
Inace kod mene konkretno jedna tipicna zimska situacija.
Napolju je -5C, juce padao sneg pa Sunce pa otopilo pa zaledilo, znaci normalan prirodni ciklus.
Upalim auto, klimatizacija je na AUTO (kao sto pise u uputstvu da treba da bude cele godine). Motor je hladan.
Posle jedno 3-4 minuta veoma blago se oseti vrlo mlako da duva, motor je i dalje leden sto znaci da je to od elektro grejaca.
I dalje je zaledjeno.
Nakon otprilike 12-15 minuta pocinje da se otapa deo od oko 5-6cm IZNAD brisaca pa nagore, motor je taman mrdnuo skalu temperature.
Brisaci su i dalje zaledjeni, ni makac rukom.
Ne mogu da ih odignem pa da ocistim led ispod njih a ne mogu ni inace jer smeta hauba. Automatika ne ume zimi da prepozna temperaturu za zaledjivanje i ne ume da postavi brisace u taj zimski mod.
Ako krenem da vozim sa sve zaledjenim brisacima i nakon 5-10 minuta voznje otkravi se metlica tek toliko da se mrdne.
Znaci treba skoro pola sata da bi mogli da se koriste brisaci i brisu -peru soferku.
Do tada, dok se ne odledi metlica sa stakla, ukoliko se isprlja staklo ne mogu nista da uradim, ne smem da aktiviram pranje stakla a da vozim sa prljavim staklom je malo glupo.
Na displeju se ne pojavuljuje nikakvo obavestenje o tim modovima automatike koje pominjes, niti se pali bilo koja lampica.
Jedino ide obavestenje na bord displeju "opasnost zaledjenog kolovoza" i upali se pahuljica pored podatka o spoljnoj temperaturi.
Sa zadnjim brisacem je opet druga problematika.
Tu je zeznuto sto mora prvo na suvo da se ukljuci brisanje pa tek onda moze pranje stakla. Drugajice ne moze.
Ja sam navikao na sistem da aktiviras pranje, krene pranje a onda potom na tako mokro staklo odradi brisac ciscenje. Tako je na Volvoima reseno, i do sada nisam imao primedbe na takav rad.
Ovde kod Pezoa radi kontra, prvo brisanje pa onda pranje. Tako pise i uputstvu, dakle kod mene je sve ispravno.
Mozda su to nekome sitnice, meni dosta snizava nivo komfora upotrebe auta zimi i sticem utisak kao sto sam vec pisao, da kontruktori kao da nisu pre proizvodnje testirali auto u realnim uslovima zimskog koriscenja auta. Ne mogu da verujem da nisu primetili smetnje u radu
Posto si stalno poredio 307 sa Picassom ne znam da li je tamo bolje reseno za voznju zimi, ovo mi je prvi francuski auto koji je cak bio i automobil godine od strane novinara.
Za istu cenu kostanja cenim da je fabrika mogla dosta bolje da optimizuje ove za bezbednost bitne delove opreme. AKo ja ne vidim dobro usled snega, leda, magle ili prljavstine na staklima onda je rizik dosta veci za nezgodu.
Pranje i brisace farova 307 i nema alii to sam znao i ne ocekujem oko toga nista, prosto je tako da svetla napred trebaju dodatnu paznju. Nemam zamerku.