Parkiranje

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Re: Parkiranje

Post od Scuderia »

O Boze :trljamoci: A ja mislio da smo mi najbahatiji vozaci :kezo:
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Uvek može gore :)
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

FitnessGuy napisao:Da li ikako postoji mogućnost da se auto sam od sebe pokrene na jedva osetnoj uzbrdici ako je parkiran u prvoj, bez ručne(znači, da krene u rikverc)? Kopka me po malo ta misao jer već duže ne podižem ručnu u svojoj ulici, već samo ostavim auto u brzini. Sve nekako imam fobiju da se može desiti da čujem gužvu u komšiluku i dolazi mi komšija na vrata da mi kaže da mi se auto zakucao u njegov. :D

Kakva je situacija sa ostalima, da li povlačite ručnu na blagim uzbrdicama/nizbrdicama?

Povlacim rucnu uvek, ali uvek, cak i kada auto parkiram u dvoristu, i ostavljam ga u brzini obavezno. To radim iz prostog razloga sto sam bio svedok kada je pre 4 godine novi Citroen C3 u Lazarevcu ispao iz brzine, otisnuo se i uleteo u izlog Sport Vision-a nekih 100ak metara dalje...
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
FitnessGuy
Reactions:
Pridružio se: 15 Jan 2012, 13:56

Post od FitnessGuy »

Meni noćaš komšinica Vectrom otkinula retrovizor dok se "provlačila". Svi u ulici znamo mesta za parkiranje i navikli smo da se provlačimo po stotinak metara u rikverc, al' vraćala se iz grada, verovatno malo zagrejana i bum.

Ipak, pohvalno je to što mi se malopre javila i samo mi rekla da joj donesem račun kada zamenim retrovizor. Ne bih imao pojma ko mi je to uradio jer se provlače i taksisti i gosti... Desilo se noću, niko nije ni video ni čuo, mogla se izvući da je htela. Inače, ona je nešto noviji vozač od mene, ima vozačku oko 2 godine.

Nego, juče sam se skoro iznervirao dok sam pokušavao nešto da uradim sa autom. Menjao sam ulje i filtere, pa sam hteo uterati auto u gazdinu garažu na kanal. A, dvorište je bočno od puta(pod 90 stepeni) i ima ogroman nagib dužine 12ak metara i onda ulaz u samu garažu. Gazda je navikao i laganica tu svakog dana spušta i parkira auto(gleda kroz zadnje staklo). Ja sam imao priliku da svega 2 ili 3 puta tu spustam auto i to jugića. Poslednji put je to bilo još pre godinu dana. Znači, juče Kadetta nisam uspeo nijednom iz prve da spustim u rikverc. Užas! Tako lako izgubim orijentaciju na tom oštrom nagibu i zadnji kraj mi ode u neku stranu(sa desne je beton, sa leve su borići, pa mi auto mahinalno svaki put pobegne ka borićima).

I, onda se desi da na sred one strmine moram da stanem da bih krenuo napred i ispravio auto, pa opet nastavi sa spuštanjem. :glavomuzid: Nakon četiri pokušaja, fino sam uspeo da ga spustim tek u petom, i to metodom glava kroz prozor. Dakle, tako nije bilo problema. Ali, meni to nije "zanimljivo". Iako sasvim legitimna metoda, meni je malo "šonjasta" :D .

Dakle, uočio sam slabu tačku u parkiranju i sada moram nekako da radim na popravljanju. U suštini, vrlo retko sam imao prilike da parkiram na teškim usponima i to je frka. Eto mi teme za vežbanje... Jedino što ovo dvorište nije najbezbedniji teren za tako nešto. :D
You think "roid rage" is bad? Try taking away a habitual coffee drinker's morning java, then see what happens!
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Scuderia napisao:O Boze :trljamoci: A ja mislio da smo mi najbahatiji vozaci :kezo:
Ma kakvi :)

http://www.youtube.com/watch?v=i8LOqy8O ... re=related
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Ma brate, moras biti debil za ove stvari. Neverovatno :kuku:
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Evo danasnjeg primera.
Doduse, nisam ustanovio da li je to samo do vestine parkiranja, ili se vozac osigurao od udaranja vratima, od eventualnog komsije (kojeg ne moze ni biti ako niko pored njega ne moze da stane) :D
Slika

Sto je najgore, kada sam se vratio, drugi auto je stao skoro identicno na mesto ovog, tj neznatno blize dzipu. Mozda je do parking mesta, ne do vozaca? Ruku na srce,jeste dzip stao uz liniju, ali ipak...
Korisnikov avatar
FitnessGuy
Reactions:

Post od FitnessGuy »

Ajde da pitam ovde: kako vozite rikverc(na retrovizore, gledajući kroz zadnje staklo, "glava kroz prozor"...)? :)

Ja sam na početku vozio gledajući kroz zadnje staklo, ali sam skontao da tako neću moći sa nekim većim kolima, kao i kada mi je prtljažnik pun, pa sam skroz promenio stil i naučio da vozim koristeći samo retrovizore.
You think "roid rage" is bad? Try taking away a habitual coffee drinker's morning java, then see what happens!
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Kroz staklo za grubo odredjivanje pravca, a retrovizori za precizno mimoilazenje...
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Grujic napisao:Kroz staklo za grubo odredjivanje pravca, a retrovizori za precizno mimoilazenje...
:plusone:
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Retrovizori, sva tri. I samo retrovizori!!! :mangup:
Korisnikov avatar
FitnessGuy
Reactions:

Post od FitnessGuy »

Martin is my man. :)

Nego, Martine, pošto si verovatno dobrano navikao samo na retrovizore, kako bi se snašao da ih nemaš ili da moraš da parkiraš ili isteraš neki pravac u rikvercom gledajući kroz staklo?

Nekad sam terao tako auto bez problema, a danas, otprilike godinu kako koristim isključivo retrovizore, bilo je povuci-potegni(ali malo više potegni :D) kada sam hteo testirati takvu vožnju. Kadett mi je ševao samo tako i osećao sam veliku nesigurnost. Nema šanse da bih se usudio tako da pokušam da parkiram, bojim se da bih zakačio nešto/nekog. :D
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Pa dosta zavisi i od retrovizora, neka manja starija kola imaju krs retrovizore
Korisnikov avatar
FitnessGuy
Reactions:

Post od FitnessGuy »

Jugo mi je bio prvi auto - upravo zbog toga sam i bio naučio da vozim rikverc na zadnje staklo. Retrovizori mu nisu ničemu služili, osim da pogledam da mi nije izašla neka bubuljica. :rofl:
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Prvi auto koji sam vozio bio je Opel Rekord iz 1985. godine. Imao je unutrašnji retrovizor i retrovizor sa vozačeve strane. Čim sam dobio dozvolu i počeo aktivnije da vozim, ugradili smo (moj otac i ja, pošto je to bio očev automobil :mrgreen: ) i desni retrovizor.
U auto - školi sam naučio da se parkiram vožnjom u rikverc, tako što malo prođeš pored mesta za parkiranje, da osmotriš širinu mesta i onda ulaziš na parking - uz pomoć tog levog (vozačevog) retrovizora. :kuku:
Dakle, da bih izbegao sve što mi se nalazi u desnom mrtvom uglu, korstim se procenom situacije na levom retrovizoru.

Tako da, kad vozim svoj auto, Puntića ili kombi - uvek se služim retrovizorima. Toliko se služim retrovizorima, da se ne mrdnem iz sedišta. :mangup:

Pre 20-30 godina desni retrovizor je bio deo luksuzne opreme, a danas je neizostavni deo automobila. Nema bitu ulogu u parkiranju, nego i tokom vožnje na auto-putu....primer... :doubleup:
Odgovori