Adaptivni tempomat

ICE, GPS, handsfree, chip, parking senzori, auto-grafika, zatamnjena stakla, tuning/styling i ostalo
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Adaptivni tempomat

Post od dragvorl »

grujicd napisao: 13 Avg 2024, 21:31
carov2 napisao: 13 Avg 2024, 20:59 Inače ovo iznad što se piše, teško da je klasičan tempomat bolji od adaptivnog, nekako se kosi sa logikom. Slika
Kakva su iskustva sa adaptivnim tempomatom kad pada sneg? Ne mora da bude ni mećava, lako auto da nakupi sloj snega i leda na radaru. Kao da je neko pisao na forumu da kad prestane da radi adaptivni tempomat ne radi ni običan, kao da je bio neki Suzuki ili Mazda ali ne mogu sad da se setim.
Ovo sto sam vozio od VW grupacije Golf 8 i derivati, bilo je problema jednom u bas jakoj mecavi, lepio se sneg za masku hladnjaka gde je tempomat, morao sam svaki 10 min stajati da cistim. U tom slucaju se gubi svaka vrsta tempomata.

Sto se tice upotrebljivosti, ovaj adaptivni na Civicu 2012. otprilike bolje da je manuelni, vrlo naglo koci cesto, nije bas pouzdan.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

ftj napisao: 13 Avg 2024, 16:03 Nemojte se zezati sa lošom vidljivošću i preteranim samopouzdanjem zato što imate adaptivni tempomat. Negde sam pročitao(a i iskusio u praksi jelte) da adaptivni tempomat nije predviđen za nagla kočenja već otprilike za kočenja do maksimalno 1/3 pritisnute kočnice i ukoliko je potrebno jače od toga on će izbaciti zvučno upozorenje a posle vam preostaje samo sistem za hitno kočenje koji može i ne mora da bude efikasan.

U prevodu ako idete 80-100 na sat pri jako lošoj vidljivosti neće vas adaptivni tempomat spasiti ukoliko je nastao lančani sudar i automobili stoje parkirani.
Zavisi i od sistema u autu i dodatnih funkcija, noviji sistemi često imaju dodatke tipa neki sistem automatskog kočenja pri mogućoj nezgodi ili kako ga već krste....
Boringly average, but also perfect for school run mums
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

To sam i napisao, ostaje ti emergency braking ali to nije nesto na sta se treba uzdati kao redovnu stvar, to je bukvalno poslednja linija odbrane i pitanje je koliko ce to da te spase, pogotovo sto je u uslovima smanjene vidljivosti najcesce i zaustavni put veci jer je kolovoz mokar.
Kass
Reactions:
Pridružio se: 23 Avg 2017, 21:59

Post od Kass »

carov2 napisao: 13 Avg 2024, 21:50 Još jedno malo teže pitanje, kako bi u kružnom toku prošao auto sa klasičnim tempomatom?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Prošao bi bolje jer ne bi počeo da ubrzava ko blesav :) već bi bio namešten na manju vrednost za razliku od adaptivnog, koji je na većoj vrednosti ali usporio zbog vozila ispred.

To je to fino podešavanje o kome pričam, koje zahteva previše energije realno :), posebno kada ne poznaješ puteve na kojima voziš trenutno.
Korisnikov avatar
AleksandarAca
Reactions:
Pridružio se: 21 Jul 2021, 14:54
Garaža: VW Tiguan 2.0TDI R-Line 4Motion, VW ID.3 Pro Performance

Post od AleksandarAca »

Passat B8 - imao situaciju jednom da se nahvatao sneg na radar i ostao sam bez komplet tempomata. Doduse, pojedina vozila imaju grejace maske i radara (za Porsche znam da postoji sigurno uz doplatu).

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Kad smo kod kružnih tokova, drugarov Quashqai ima ProPilot opciju koja na osnovu mape obara brzinu kad je oštrija krivina ili ako nailaziš na kružni tok.

Moje iskustvo sa adaptivnim tempomatom je skromno, ali iako pomaže, primetio sam i ja da dosta energije trošiš na razmišljanje na kojoj je brzini podešen, koja je udaljenosti, i da li je trenutno uopšte uključen ili ne. Recimo dođeš u zonu manje brzine, auto vozi sporo jer tako ide onaj ispred, onda kad se on skloni odjenom krene da ubrzava jer ti je ostalo podešeno 90 ali si to zaboravio jer je već 10 minuta vozio sporo. Isto važi i kontra, krene da ubrzava jer je dignuto ograničenje ali ne ubrza do 80 već do 60 jer ti je tako ostalo od ranije... Paradoksalno, sa običnim tempomatom imaš više posla, ali je razmišljanje nižeg nivoa, te operacije radiš maltene automatski. Kod adaptivnog nekako više moraš da razmišljaš svesno u kom je režimu i kako je setovan. Nekako sam očekivao da bude upališ i ne misliš ali nije baš tako, pogotovo ako nisi baš celu deonicu na autoputu u koloni.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Adaptivni tempomat je prvo što otkačim u filterima pretraga kad gledam auta. Toliko sam se navikao na njega i proučio ga da su mi smešne neke stvari što pišete. Evo baš malopre sam napravio 1200km sa autom, od toga 1180km sa tempomatom.

Da nemam komšiju koji voze Štutgart - Pula (Passat B8) a da ne upali uopšte tempomat (a ima adaptivni), mislio bih da se sprdate sa nekim postovima ovde.

I da, Passat konkretno gasi tempomat komplet kad napada sneg, a kamion na primer gasi samo adaptivni. No, o tome sam već pisao kad sam bio ubeđen da mogu i na autu da prebacim na običan tempomat.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Kabal
Reactions:
Pridružio se: 05 Avg 2015, 10:01
Garaža: Volvo XC60 D5 AWD

Post od Kabal »

Adaptivni je zakon, naravno da se u tehniku ne treba u potpunosti opustiti ali prilicno pomaze na dugim deonicama autoputa.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Gaginh0 napisao: 14 Avg 2024, 06:59 Adaptivni tempomat je prvo što otkačim u filterima pretraga kad gledam auta.
Valjda uključiš, štrikiraš... :)

Inače, ne bih se ja pouzdao u tu karakteristiku u oglasima jer većina vlasnika ili pojma nema šta ima u autu ili prosto laže. Recimo, od 43 Kadjara koji su trenutno na "Polovnim automobilima" a kojima je stavljeno/uključeno da imaju adaptivni tempomat, samo 1 (i slovima: jedan) ga zaista i ima. :rofl:

Kod Kadjara (Renaulta generalno, bilo koji model) je to srećom lako utvrditi sa slika, no nisam siguran da je to tako i kod drugih brendova/automobila. Dakle - oprez.
ftj
Reactions:

Post od ftj »

*Valjda štikliraš :)

inače bmw misli o svojim korisnicima pa je ostavio mogućnost gašenja adaptivnog. Plus kobajagi ima i grejač na radaru al pri jakom/vlažnom snegu ne pomaže.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Pa znate šta sam hteo da napišem, nisam spavao bezmalo 30 sati jbg :mrgreen:

Sistem nije svemoguć, mora i vozač da učestvuje naravno. Osim magistrala koje je neko spomenuo, dobar je i za "glupe" zemlje tipa Austrije, gde te slika radar za preko 140km/h. Staviš ga na 140km/h i OPET moraš da obratiš pažnju na veći nizbrdicama jer zna da ga pusti do 143km/h pre nego što počne sam da koči, a na toj brzini te već slika radar.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

ftj napisao: 14 Avg 2024, 09:38 *Valjda štikliraš :)

inače bmw misli o svojim korisnicima pa je ostavio mogućnost gašenja adaptivnog. Plus kobajagi ima i grejač na radaru al pri jakom/vlažnom snegu ne pomaže.
Da, tačno, ali BMW je kod tržišno novih modela napravio nevidjenu glupost time što je komandu za podešavanje „udaljenosti praćenja“ prebacio sa MF komandi volana na centralni tablet. I umesto da, zavisno od konkretnih uslova saobraćaja, mogu u vožnji„ na slepo“ sa jedan ili dva klika na tasteru na volanu da povećam ili smanjim „udaljenost praćenja“, ja treba „kao budala“ da gledam u centralni ekran ( umesto na put dok vozim ) i da tri ili četiri puta tapkam „ovde“ ili „onde“ da bih to podesio.
Neverovatan ergonomski korak unazad. Kao povratak u kameno doba.
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

To i tako jednom podesiš i ne menjaš. Nije to neki hendikep. Meni je na volanu, ali ne bi mi smetalo i da je u gepeku.

Poslano z mojega RMX3241 z uporabo Tapatalk

ftj
Reactions:

Post od ftj »

Pa i nije baš, ja često menjam udaljenost, najčešće u odnosu na to da li je autoput ili magistrala i da li je gužva ili ne.
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Baš tako. Ako su uslovi saobraćaja promenjeni, menja se "udaljenost praćenja".
A tokom sat vremena vožnje, uslovi mogu da se ne promene uopšte, da se promene jednom, ali i deset ili sto puta, I nije bez uticaja kako i gde se podešava "udaljenost praćenja". Da li to možeš "na slepo" (klikom) ili moraš "da blejiš" u ekran i tapkaš po tabletu.
Odgovori